Лікування рожевого лишаю у людини препаратами і народними засобами

Яка картинка виникає в думках при слові «лишай»? Більшість людей думає, що це неприємна хвороба з дратівливим шкірним свербінням, до того ж ще й заразна. Дізнайтеся, чи так це, чи загрожує ця недуга якими наслідками. Уточніть, як проводиться лікування рожевого лишаю у людини і в чому особливість лікувальних процедур для дітей і вагітних жінок. У різних життєвих ситуаціях може стати в нагоді інформація про практику застосування медпрепаратів, засобів народної медицини і особливої дієти при цій хворобі.

Як лікувати рожевий лишай Жибера

На сьогоднішній день медики не визначили точно збудника цієї хвороби, серед можливих причин виникнення називають:

  • ослаблення імунітету внаслідок ГРВІ чи іншого інфекційного захворювання;
  • поразка герпес-вірусом 6-го або 7-го типу;
  • переохолодження – для осінньо-зимового періоду характерним є зростання випадків рожевого лишаю;
  • алергічна природа виникнення.

Як ні парадоксально звучить, але офіційна медицина на питання, як позбавитися від рожевого лишаю, каже, що в 80% випадків ця хвороба благополучно проходить сама, навіть без лікування, протягом 2 місяців. Потрібно лише усунути дратівливі шкіру фактори. Застосування лікарських препаратів необхідно лише у складних випадках, але звертатися до фахівця при виявленні ознак рожевого лишаю потрібно. Лікар уточнить діагноз і вкаже, які адекватні заходи вжити для лікування, враховуючи особливості організму, анамнез, вік.

Рожевий лишай Жибера – нерідкий діагноз для вагітних жінок. На думку лікарів, його прояв пов'язано з гормональними змінами в жіночому організмі в період виношування. Чи небезпечні висипання для здоров'я майбутньої мами і малюка? Медичні дані свідчать, що рожевий лишай при вагітності – це косметичний дефект, який суттєвого впливу на здоров'я немовляти і на подальший розвиток дитини не надає. Але жінки все ж треба звернутися до дерматолога, щоб була проведена точна діагностика захворювання, а при необхідності – призначено лікування.

У дитини

Рожевий лишай у дітей молодше 10 років рідко зустрічається. Його появу пов'язують з ослабленням імунітету дитини, наприклад, після хвороби або щеплення. Починається захворювання з прояви на шкірі першого вогнища ураження – округлого рожевого або червонуватого плями діаметром 2-5 см. Це пляма діагностів отримало назву «материнська бляшка». Не помітити його поява фактично неможливо. Через 2 дні по тілу з'являється висип, за розмірами менше, ніж первинний осередок ураження. Плями сверблять, сверблять, поширюються по тілу, доставляють дитині психологічний дискомфорт.

Хоч великої небезпеки захворювання не несе, починати боротьбу з недугою потрібно відразу ж. Лікування рожевого лишаю у дітей в основному полягає в піднятті імунітету. Для цього лікарі призначають «Аскорутин» – таблетки, що містять вітаміни С і Р, які є потужними антиоксидантами, або іншу вітамінотерапію. Для зняття свербіння використовують антигістамінний гель «Финистил». Плями рожевого лишаю 3 рази в день мажуть йодом, рухами від країв плями до центру. Ця процедура теж сприяє зняттю свербіння, присушивает висип.

У дорослих

Рожевим хворіють дорослі у віці від 20 до 45-50 років, у літніх людей ця недуга не зустрічається. Розвивається хвороба аналогічно – як і у дітей: на верхній частині тулуба з'являється материнська бляшка, висип поширюється на груди. Висип часто локалізується на лініях згину тіла – на шиї, в паху. Без лікування рожевого лишаю не обійтися при сильному свербінні, який супроводжує висипання у 25% дорослих. Тоді треба йти до дерматолога: він перевірить відсутність подібних захворювань (екземи, псоріазу) і призначить пероральні або зовнішні антигістамінні препарати.

Ліки від рожевого лишаю

Точна причина захворювання не встановлена, тому способи лікування рожевого лишаю у людини спрямовані на зняття або полегшення симптомів. В окремих складних випадках поліпшення стану пацієнта спостерігаються при лікуванні стрептококової вакциною та противірусними препаратами. Зняти неприємні симптоми і загоїти плями на шкірі, які дуже негарно виглядають, допоможуть таблетки, мазі і домашні зілля.

Мазь

Спрямована дія мазі від рожевого лишаю у людини на зняття свербіння, підсушування плям, щоб вони швидше придбали природний відтінок, не викликали психологічного дискомфорту. З цією метою дерматологи часто рекомендують застосовувати пасту Лассара – саліцилової-цинкову суміш, протимікробну підсушує засіб. Хорошим препаратом для місцевої терапії є бовтанка «Ціндол». Її склад містить оксид цинку, гліцерин, крохмаль, тальк – речовини, які дезінфікують і підсушують роздратовану шкіру. Підбирати мазь або крем від рожевого лишаю повинен лікар.

Таблетки

Якщо рожевий лишай яскраво виражений, поширений по великій поверхні шкіри, пацієнту призначають противірусні, антигістамінні препарати та вітамінотерапію. Наприклад, стимулюють роботу імунної системи таблетки «Ацикловір». Для зняття свербіння дерматологи призначають «Кларитин», «Супрастин». Часто лікарі рекомендують приймати препарати кальцію, вітаміни групи В і антиоксиданти – вітаміни А, С, Е, дія яких благотворно впливає на імунітет і здоров'я шкірних покривів.

Народні засоби

Як лікувати рожевий лишай в домашніх умовах? Щоб усунути відчуття сухості, стягнутості шкіри, її змащують гіпоалергенними зволожуючими кремами або лосьйонами. Швидкому загоєнню сприяють нетривалі сонячні ванни – не більше 10-15 хвилин. Саме ж перше засіб – дотримання нескладних правил. Потрібно:

  • митися під душем: щоб додатково не дратувати шкіру, не можна використовувати дуже гарячу воду, мило і терти пошкоджені ділянки жорсткою губкою;
  • використовувати бавовняну білизну;
  • не одягати синтетичну або вовняний одяг прямо на тіло.

Як швидко вилікувати рожевий лишай вдома з допомогою методів, рекомендованих народною медициною? Багато людей, які перенесли це захворювання, добре відгукуються про застосування таких засобів:

  1. Для зняття свербіння змочувати яблучним оцтом місця подразнення на шкірі (по мірі необхідності, 5-7 разів у день).
  2. Втирати в уражені ділянки пшеничне борошно від краю плями до центру, повторювати 3-5 разів на день – так шкіра швидше підсохне і придбає нормальний колір.
  3. Прикладати до плям рожевого лишаю теплі компреси з відварів трав череди, ромашки або календули.

Добре знімають свербіж і сприяють регенерації шкіри маслянисті продукти горіння папери. Щоб скористатися таким засобом, потрібно відрізати шматок білого картону (приблизно з половину аркуша зошита), скрутити його в трубочку, покласти на тарілку і підпалити. При цьому як можна ближче над вогнем треба тримати іншу тарілку. Коли папір догорить, здути залишки попелу, що залишилися коричневим маслянистою речовиною змащувати плями рожевого лишаю від країв до центру. Потрібно пам'ятати, що цей засіб брудниться і погано відмивається, тому наносити його краще на ділянки шкіри, закриті одягом.

Дієта при рожевому лишаї

Своїм неправильним ставленням до хвороби людина здатна погіршити свій стан і зіткнутися з проблемами. Якщо рожевий лишай довго не проходить, значить, вам потрібні комплексні заходи. Без правильного харчування це питання не вирішити. Треба вживати кисломолочні продукти, злакові, легкі супи, фрукти і овочі. Необхідно суттєво обмежити, а при важких формах рожевого лишаю – зовсім виключити з раціону на 3-4 тижні такі продукти:

  • алкоголь;
  • цитрусові;
  • шоколад;
  • кава і чорний чай;
  • гострий, кислий, солону, копчену їжу;
  • продукти-алергени.

Наслідки

Одужання від рожевого лишаю настає через 1,5-2 місяці. У поодиноких випадках, коли імунітет пацієнта значно ослаблений, хвороба може докучати протягом півроку. В ході захворювання потрібно спостерігатися у дерматолога і при будь-яких нових симптомів консультуватися з фахівцем. Інакше через пошкоджені шкірний покрови проникає і розвивається інфекція. Рідше захворювання переходить в екзему.

Після того як уражені ділянки затягнуться новою шкірою, слідів від лишаю не залишається. Бувають випадки, коли ці ділянки можуть бути трохи знебарвлене, блідіше, ніж інша шкіра. Це скоро проходить, тон шкіри вирівнюється. Після себе рожевий лишай не залишає ускладнень. Як правило, людина, котра рожевий лишай, вдруге їм захворює в рідкісних випадках.

Відео

Щоб у вас остаточно склалося повне уявлення про те, що таке рожевий лишай і як його лікувати, подивіться відеоролик з коментарями компетентного фахівця. Лікар розповідає про природу виникнення та способи можливого зараження цим захворюванням. Доктор докладно описує симптоми і способи лікування рожевого лишаю у людини. Ви дізнаєтеся про те, якими способами захворювання може передаватися, і про комплексної боротьби з цим неприємним недугою.

Рожевий лишай. Лікування рожевого лишаю. Клініка і діагностика рожевого лишаю.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!