Перші ознаки кишкових інфекцій у дітей та дорослих - види, симптоми, діагностика і лікування

При виражених симптомах гострого запалення слизової кишечника в організмі дорослого і дитини переважає кишкова інфекція. Не варто ігнорувати неприємні ознаки обширного ураження органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, інакше має місце загальна інтоксикація організму. При кишкових розладах необхідно в терміновому порядку звернутися до лікаря для визначення вірусної етіології хвороби та вибору схеми лікування. Поверхневе самолікування дорослого і дитини категорично протипоказано.

Що таке кишкова інфекція

Це велика група захворювань, системно вражає органи ШКТ. Така проблема зі здоров'ям може виникнути в дитячому віці, але також поширюється на дорослих пацієнтів. При бактеріальному зараженні травної системи змінюється хімічний склад мікрофлори кишечника, в результаті чого слизова дратується, протікає запальний питання. Шлунок може хворіти, але частіше це виражені ознаки диспепсії.

Збудники

Патогенні мікроорганізми в медичній практиці зустрічаються різні, але однаково руйнують слизову оболонку органів ШКТ. Прогресує хвороба вірусної етіології, для успішного лікування потрібно з'ясувати природу шкідливих мікроорганізмів. Найбільш небезпечними є сальмонеллезная інфекція, стафілокок, кишковий грип, стрептокок, кишкова паличка, підвищена активність ентеровірусних інфекцій. З захворювань варто побоюватися дизентерії, сальмонельозу, черевного тифу, ешерихіозу. Неприємним наслідком стає присутність вірусних діарей.

Симптоми

Ознаки кишкової інфекції у дорослих і дітей прогресують стихійно, можуть стати основною причиною госпіталізації. Виникає така необхідність на тлі стихійного зневоднення організму, коли наслідки для здоров'я дорослого пацієнта і дитини непередбачувані. Все залежить від тяжкості захворювання, характеру патогенного збудника. Серед характерних симптомів кишкової інфекції лікарі виділяють наступні зміни в загальному самопочутті:

  • спазми, приступообразні болі живота;
  • наявність глистових інвазій;
  • хронічний запор;
  • повна відсутність апетиту;
  • підвищена дратівливість, нервозність;
  • порушена фаза сну;
  • ослаблення імунітету;
  • прогресуюча залізодефіцитна анемія;
  • нічний скрегіт зубами;
  • нудота, рідше – напади блювоти.

У дітей

При порушенні мікрофлори кишечника розвивається зневоднення організму, яке проявляється гострою діареєю, різким підвищенням температурного режиму, ознаки лихоманки. Випадки бувають різні, але основна задача батьків – негайно викликати педіатра додому, якщо спостерігаються виражені симптоми кишкової інфекції у дитини. Як варіант, це можуть бути:

  • лихоманка, нудота, що супроводжується частою блювотою;
  • сонливість, підвищена дратівливість;
  • різкі болі в шлунку, доповнені спазмами.

Причини

Щоб забезпечити швидке одужання, потрібно з'ясувати патогенні фактори, що викликають отруєння і призводять до небезпечного зневоднення організму. При вірусних інфекціях має місце аліментарний механізм зараження, тоді як шляхів інфікування кілька – фекально-оральний, побутової, повітряно-крапельний. Щоб остаточно позбутися від захворювання, необхідно своєчасне лікування, але далеко не завжди антибіотики призначаються фахівцями. Причини патологій, які вражають шлунково-кишковий тракт, наступні:

  • заражені продукти харчування або предмети побуту;
  • купання у відкритих водоймах;
  • порушення правил особистої гігієни;
  • антисанітарні умови;
  • генетична схильність.

Види

По етіології патологічного процесу лікарі застосовують класифікацію ураження шлунково-кишкового тракту протозойними кишковими бактеріями, підвищеною активністю ротавірусної і стафілококових інфекцій, життєздатністю в шлунку будь-яких кишкових інфекцій. крім того, не варто виключати наслідки від отруєння токсинами. За особливостями і тривалості перебігу патологічного процесу, бувають хронічні та гострі кишкові інфекції. У першому випадку виникнення неприємних симптомів стихійне, у другому – уповільнене.

За характером патогенного збудника виділяють наступну класифікацію кишкової інфекції в дитячому і дорослому організмі:

  • бактеріальна природа інфекції кишечника: сальмонельоз, дизентерія, черевний тиф, ботулізм, холера, ієрсиніоз, слідство стафілококових отруєнь від харчових продуктів;
  • вірусна: аденовірусна, ентеровірусна, ротавірусна, реовирусная, коронавірусна інфекція;
  • протозойная, при якій підвищена активність патогенних мікробів здатна спровокувати амебіаз, лямбліоз.

Ускладнення

Якщо ігнорувати прогресуючу проблему зі здоров'ям, вже через пару місяців слабовыраженных симптомів лікар діагностує хронічне захворювання, а інфекція кишечника складно піддається ефективному лікуванню, часто нагадує про себе затяжними проносами. Більш небезпечними ускладненнями для здоров'я пацієнта стають наступні клінічні картини:

  • повне зневоднення організму;
  • дегідратаційний шок з можливим летальним кінцем;
  • інфекційно-токсичний шок;
  • гостра ниркова недостатність;
  • пневмонія.

Діагностика

Для визначення діареї бактеріального походження необхідний комплексний підхід до проблеми з здравьем. Важливо грамотно диференціювати характерний недуга, виділити з великого списку захворювань органів травлення з подібною симптоматикою. Наприклад, показано відрізнити неспецифічний виразковий коліт або патогенні новоутворення кишечника. З метою визначення характеру патогенних бактерій необхідний ряд лабораторних та клінічних обстежень. Це:

  1. Бактеріологічний метод, представлений виконанням посіву біологічного матеріалу для вирощування колоній бактерій.
  2. Серологічні методи ІФА, РНГА, необхідні для виявлення специфічних антитіл в сироватці крові.
  3. ПЛР діагностика, виконувана в біологічних рідинах.

Лікування

Щоб уникнути розповсюдження інфекції, консервативна терапія повинна бути розпочата вчасно, поверхневе самолікування повністю виключено. Лікар призначає лікувальну дієту, комплекс медичних препаратів різних фармакологічних груп, рекомендує дотримуватися правил особистої гігієни. Якщо інфекційне зараження переважає в ускладненій формі, не виключено пероральний прийом антибіотичних засобів.

Ліки

В такій клінічній картині доречно призначення представників відразу декількох фармакологічних груп, які успішно борються не тільки з джерелом зараження, але продуктивно відновлюють порушену мікрофлору кишечника, зміцнюють роботу шлунка і ослаблений імунітет. Щоб впоратися з розладом кишечника, необхідні наступні ліки:

  1. Антибіотики. В такій клінічній картині від небезпечних захворювань призначають представників групи фторхінолонів, наприклад, Норфлоксацин та Норбактин. Перший антибіотик відрізняється мінімальним списком побічних явищ і протипоказань, призначається з метою лікування і профілактики. Другий антибактеріальний препарат проти інфекції кишечника є повним аналогом свого попередника, але може викликати проблеми з боку органів ШКТ.
  2. Пробіотики. Призначають у комплексі з антибіотиками, щоб якомога швидше нормалізувати мікрофлору кишечника, вилікувати дисбактеріоз. Відмінно зарекомендували себе такі медикаменти, як Лінекс і Полибактерин, які діють за однаковим принципом, врегулюють кишкову середу без побічних явищ.
  3. Протидіарейні препарати. Необхідні для нормалізації перистальтики кишечника, розслаблення гладкої мускулатури органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, запуску роботи секторних відділів. Високою ефективністю характеризуються наступні медикаменти: Тримебутин, Лоперамід, Соматостатин.
  4. Кишкові антисептики. Гостру дизентерію і черевний тиф успішно лікують такі антисептичні препарати, як Фуразолідон, Інтетрікс, Эрсефурил, Нітроксолін. Активні компоненти зазначених ліків швидко гальмують передачу інфекції, є надійною профілактикою при харчових отруєннях.
  5. Ферменти. Оскільки інфекція передається по всьому організму, необхідна надійна захист внутрішніх органів, систем. Добре зарекомендували себе на практиці такі представники ферментного ряду: Панкреатин, Креон, Мезим, Эрмиталь, Микразим, з мінімальним списком протипоказань стали надійною профілактикою кишкових порушень.

Дієта

Важливо всіляко уникати вживання брудних продуктів харчування, інакше інфекція з їжею надходить в організм. Лікувальну дієту потрібно дотримуватися в домашніх умовах, а вона триває – до повного зникнення тривожної симптоматики. Пацієнти, які переносять кишкові розлади, повинні докладно знати список дозволених і заборонених продуктів харчування. Запропонована нижче таблиця пацієнтам на замітку:

Дозволені продукти харчування

Заборонені продукти харчування

каші на воді

жирні страви

сухарі з пшеничного хліба

перші бульйони

другі м'ясні бульйони

хлібобулочні вироби

відвар шипшини

молочна продукція

пісні сорти м'яса

ковбаси та копченості

нежирна риба

консерванти

ягідні компоти

напівфабрикати

Лікування інфекцій кишкового походження у дітей

Джерелом інфекції в такій клінічній картині стають немиті руки і продукти харчування, за участю якого мікроби проникають в органи ШКТ і стрімко розмножуються. Батьки повинні негайно щось робити, інакше симптоматика стає більш вираженою, хвороба прогресує. Основні симптоми – біль у животі, блювання і висока температура тіла. Для успішного лікування при такого роду інфекції педіатри рекомендують такі медичні препарати:

  • електролітний розчин;
  • пити більше рідини;
  • склад Энтерофурил;
  • капсули Лінекс;
  • живі бактерії.

Чим лікувати кишкову інфекцію у вагітних

Визначити характерний недуга при виношуванні плоду не складе особливої складності навіть в домашній обстановці, оскільки пацієнтки часто скаржаться на системне розлад травлення, причому в прогресуючій формі. Щоб вивести токсини бактерій, важливо оперувати загальним станом майбутньої матусі і цінними рекомендаціями фахівця. Отже:

  1. Антибіотики Цефазолін, Амоксицилін призначають при сальмонельозі, дифтерії, черевному тифі.
  2. При гострій діареї, щоб не нашкодити здоров'ю ще не народженого малюка, рекомендується випивати за день кілька пакетиків Смекти.
  3. При гострому больовому синдромі лікарі з клініки призначають не тільки пити таблетки, але і задіяти рецепти альтернативної медицини.

Народні засоби

Назв домашніх ліків вистачає, але найбільш ефективними в заданому напрямку стали наступні рецепти, спрямовані на боротьбу з патогенними кишковими мікроорганізмами. Отже:

  1. Приготувати класичним способом відвар шипшини (1:5), накрити кришкою, настояти і процідити. Приймати протягом дня однаковими дозами, провокуючи тим самим стійкий сечогінний ефект.
  2. Чай з додаванням м'яти і меліси володіє заспокійливими і послабляющими властивостями, розслаблює перистальтику кишечника, продуктивно позбавляє від сильної болі і затяжної діареї.

Прогноз

У дорослому віці хвороботворну інфекцію можна легко перебороти, а ускладнення для здоров'я виключені. У дитячому віці клінічний результат не завжди сприятливий, оскільки не виключені такі великі патології, як дисфункція підшлункової залози і органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, розлади жовчовивідних шляхів, функціональна диспепсія, кишковий дисбактеріоз.

Профілактика

Щоб уникнути підвищеної активності кишкових мікроорганізмів, потрібно подбати про елементарні заходи профілактики, причому вчасно. Ось основні правила, щоб захиститися від шкідливої інфекції:

  • ретельне дотримання правил особистої гігієни;
  • кип'ятіння води, якісне миття продуктів харчування;
  • термічна обробка продуктів харчування;
  • дотримання правил асептики і підтримка частоти, стерильності у житловому приміщенні;
  • відсутність в житті пацієнта поверхневого самолікування, особливо антибіотиками.

Відео

Кишкові інфекції - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!