Що таке інкубаційний період вірусних або інфекційних захворювань - визначення та тривалість

Людина постійно піддається атакам інфекцій, які намагаються підірвати його здоров'я. Інкубаційний період існує у кожного вірусу, хвороба починається не відразу проявлятися після попадання в організм, спочатку відбувається інкубація, а вже потім захворювання приймає симптоматичне протягом. Кожна патологія володіє певною тривалістю «дозрівання», на цей показник багато в чому впливає стійкість захисної системи людини і її здатності чинити опір захворюванню.

Що таке інкубаційний період

Період інкубації – це проміжок часу від моменту проникнення вірусу в організм людини і до появи симптомів захворювання. Інфекція проникає в тканини, органи, де відбувається їх накопичення, розмноження вірусу. Тропність вірусу до певного органу обумовлена наявністю певних рецептів, які допомагають мікроорганізму вражати клітини-мішені або проникати в здорові клітини.

Детальніше, що таке інкубаційний період захворювання буде описано нижче будуть наведені приклади тривалості цього етапу. На етапі максимально інтенсивного розвитку у людини ще немає симптомів, не відбувається запальних, морфологічних змін у тканинах. Коли вірус досягне необхідної кількості, токсини починають проникати в системи людини і викликають симптоми захворювання.

Періоди

Коли людина піддається атаці інфекції, симптоми проявляються не відразу, тому що у розвитку патології є кілька етапів. Приміром, латентний період хвороби, не має зовсім ніяких ознак і запідозрити проблеми зі здоров'ям неможливо. У медицині виділяють три умовних стадії захворювання:

  1. Адаптивна фаза (прихований період хвороби). Після проникнення в організм людини інфекції відбувається процес проникнення в клітини-мішені. На цьому етапі частина мікроорганізмів гине, тому кількість мікробів знижується.
  2. Фаза розмноження. Цей етап починається після потрапляння вірусу в тропні тканини, органи, де сприятливі умови сприяють активному утворенню, розмноженню мікробів.
  3. Фаза дисемінації. Це останній етап інкубації вірусу, починається після досягнення певного порогу кількості клітин мікроорганізмів. Починається поширення по інших тканин, органів разом з потоком крові, лімфи. На цьому етапі інкубаційного періоду починають проявляється перші симптоми хвороби.

Якщо інкубаційний етап ніяк не проявляється, то виявити збудника можна тільки за допомогою лабораторних методів діагностики. Наприклад, при зараженні ВІЛ у людини в крові з'являються специфічні антитіла, таке ж прояв мають гепатит С, В. Виявити ці клітини можна задовго до симптоматичного прояви патології. Такі аналізи проводяться обов'язково для донорів крові, вагітним жінкам, пацієнтам, які чекають операції. Ураження гельмінтами эхинококком, які паразитують у печінці, як правило, виявляють при проведенні УЗД.

Тривалість

На цей показник впливає властивості вірусу, що проник в тіло людини. Тривалість інкубаційного фази умовно поділяються на такі варіанти:

  1. Дуже короткий. З'являються перші симптоми протягом декількох годин або 1-х діб. До даних патологій відносяться харчова токсикоінфекція, гострі респіраторні вірусні інфекції, грип.
  2. Короткий інкубаційний етап. Розвиток симптомів відбувається за період від 1-х діб до 2-3 тижнів. Ця група включає більшість гострих кишкових інфекцій, холера, чума, скарлатина, вітряна віспа.
  3. Середня тривалість. Протікає від декількох місяців, наприклад, у гострого вірусного гепатиту В.
  4. Тривалий період. Триває до кількох десятків років, людина не підозрює про наявність захворювання, наприклад, пріонові інфекції, ВІЛ / СНІД, вірусний хронічний гепатит С.

Тривалість інкубаційного періоду при деяких заразних хворобах

У кожної хвороби є індивідуальний етап розвитку, ангіна і вірус гепатиту знаходяться абсолютно в різних часових проміжках. Нижче представлена невелика порівняльна таблиця інкубаційних фаз різних захворювань:

Назва

Тривалість інкубації

Фарингіт

3-6 днів.

Інфекційний Мононуклеоз

3 дні (в деяких випадках 2-5 діб).

Застуда

4-8 тижнів.

Віруси Грипу

2-5 діб.

Свинячий Грип

1-2 дні, в США відзначається інкубація 2-7 діб.

Бактеріальний Менінгіт

2-10 днів.

Генітальний герпес

6-8 днів.

ВІЛ

Кілька років.

Шлунковий грип

Від 4 годин до 3 днів.

Вітрянка

10-20 днів

Фактори, що впливають на тривалість інкубаційного періоду

Головним фактором, який визначає тривало латентного періоду – імунітет. Якщо захисні функції організму перебувають на високому рівні, то хвороба може і не проявитися. Ослаблена імунна систем не зможе довго опиратися патології і симптоми виявляться швидко. Виділяють наступні аспекти, що впливають на тривало прихованої фази хвороби:

  1. Інфікуються доза. Це кількість, що потрапили в організм клітин збудника. При великій кількості мікроорганізмів тривалість дозрівання вірусу буде менше, тому що адаптивна фаза пройде дуже швидко.
  2. Загальне здоров'я людини. Цей фактор впливає на неспецифічний захист організму від хвороби (холерний вібріон розвивається швидше при зниженій кислотності шлунка, латентна стадія проходить без адаптивної фази). Фактори, які знижують загальну опірність людини, це – тривалі стреси, погане харчування, недосипання, переохолодження.
  3. Імунітет. Якщо реактивність імунної захисту знижена, то розмноження, дисемінація збудника відбувається значно швидше. Винятком стають тільки деякі вірусні інфекції. При зниженому імунітет вірус тривалий час знаходиться в латентному стані, встраиваюсь в геном клітини. Це характерно при інфікуванні вірусним гепатитом В, оперізуючому лишаї, папіломатозі людини.

Інкубаційний період вірусу

Між моментом зараження та прояви симптомів проходить певний проміжок часу, який залежить від типу збудника інфекції. Кожний вид мікроорганізму відрізняється мінімальним і максимальним терміном розмноження і переходу в стадію розповсюдження. Ось деякі приклади таких особливостей інкубації:

ГРВІ

Цей вірус здатний знаходиться до 4 годин без носія і виживати всередині кімнати. Мокрота, яка виділилася при чханні носіїв інфекції, зберігає життєздатність мікробів близько 2 тижнів, пил – 5 тижнів. Тривалість інкубаційного етапу залежить від форми ГРВІ, загального стану людини. Деякі люди стають заразними, але не знають про це, тому що немає проявів хвороби. Нижче наведені основні проміжки часу при різних видах вірусу:

  • аденовірусна інфекція, проявляються симптоми через 2-12 діб;
  • риновірусна інфекція – 1-5 днів;
  • парагрип – 2-6 діб;
  • грип у дорослого – 1-5 днів.

Гепатит

Середня тривалість розвитку захворювання складає від кількох тижнів до місяців. Залежить цей показник від швидкості, з якою клітини адаптуються і можуть почати зараження:

  • штам А (жовтяниця) – 30-50 днів, потім починає з'являтися перша симптоматика;
  • штам – 45-180 днів, перші ознаки помітні на 60-80 день після впровадження збудника;
  • штам С – від 6 до 12 місяців, чітких часових меж цей вид інфекційного гепатиту не має, лікарі орієнтуються на позначку у 49 днів.

ВПЛ (вірус папіломи людини)

Фаза розмноження триває від 2-3 тижнів до кількох місяців. Залежить цей етап від занедбаності захворювання, призначеного курсу лікування, штаму вірусу, які проникли в організм. Часто відбувається інфікування відразу кількома різновидами інфекційних мікроорганізмів. При інкубації вірус знаходиться в прихованому стані, жодних проявів патології не спостерігається.

Відео

Інкубаційний період ЗПСШ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!