Лікування нежиті у дитини і дорослого в домашніх умовах

Закладеність носа, утруднене дихання – не самі важкі симптоми. З ними не завжди звертаються в поліклініку. Проте знати, чим лікувати нежить правильно, потрібно обов'язково: це дозволить швидко впоратися із захворюванням у дорослих і дітей навіть у домашніх умовах. Якщо невірно визначити причину, підібрати підходяще засіб важко, а хвороба може перейти в хронічну форму. Дізнайтеся, якими народними засобами можна вилікувати нежить, розберіться, що ефективно допомагає.

Що таке нежить

Під загальною назвою зібрані всі види запалення слизової оболонки носа. Вони супроводжуються чханням (рефлекторною реакцією організму на утруднення дихання) та слизовими або гнійними виділеннями, сильної закладеністю. В нормі за зволоження відповідає сам організм, проте секрету іноді утворюється багато. Щоб дізнатися, як вилікувати нежить у домашніх умовах, важливо розбиратися, яким типом риніту викликані неприємні симптоми:

  • вірусним;
  • бактеріальним;
  • алергічних, медикаментозним (через застосування антибіотиків);
  • несприятливими умовами навколишнього середовища (малою вологістю, низькими температурами, пилом) – т. зв. фізіологічний нежить.

Лікування нежиті

Процес лікування залежить від причини захворювання. Потрібно прибрати дратівливий чинник – перейти у тепле приміщення, перестати приймати ліки, прибрати бактерії. Варіанти:

  1. Ефективним методом вважаються промивання носових порожнин підсоленою водою, розчином соди або настоянок (наприклад, Хлорофіліптом), відварами трав (календула, ромашка). Добре використовувати соки рослин (сік алое – для загоєння слизових, сік каланхое – для звільнення їх від слизу, гнійних виділень).
  2. В якості заміни або доповнення промываниям використовуються інгаляції.
  3. Частим медикаментозним засобом для лікування всіх форм риніту стають зменшують набряклість склади. Судинозвужувальні засоби відмінно усувають симптоми, але не лікують риніт. При частому застосуванні можлива надмірна сухість слизової.
  4. Як местнораздражающих застосовують ножні ванночки, суху гірчицю, насипаючи в шкарпетки (бажано на ніч), зовнішні прогрівання (УФ-лампою, гарячою картоплею).

Чим вилікувати нежить швидко і ефективно

Народна мудрість говорить, що без лікування хвороба триває сім днів, а з ним – всього тиждень. Навіть найефективніший засіб від нежиті у дорослих і дітей викликає тимчасове полегшення. Головне завдання лежить на організмі. Імунітет повинен впоратися з бактеріальною навантаженням, і тоді нежить повністю пройде. Що можна зробити:

  • Симптоми швидко знімають звужують судини краплі для лікування нежиті у дорослих і дітей типу Нафтизину.
  • Значне полегшення незалежно від причини появи дає точковий масаж крил носа, ароматерапія.
  • Інгаляції (холодні – з небулайзером, гарячі – над парою) доставляють діючі речовини по всій дихальній системі.

Загальні правила поведінки, яких слід навчитися:

  1. не сглатывайте секрет і не дозволяйте дітям;
  2. користуйтеся одноразовими паперовими хусточками;
  3. мийте руки після кожного очищення слизової.

Хронічний

У нормі людина хворіє нежиттю не більше 10 разів за рік. Лікування захворювання підбирають, виходячи з причин його виникнення – при хронічному риніті доводиться міняти професію, відмовлятися від роботи на виробництві, підбирати ефективні ліки для постійного прийому. До хронічного типу можуть призвести:

  • порушення кровообігу (наприклад, при гіпертонії);
  • постійний прийом ліків;
  • регулярні риніти;
  • вплив подразників (алергени, пари, гази, сухий або вологий повітря, пил – в т. ч. борошняна, крейдяна);
  • недоліковані інфекційні захворювання;
  • анатомічні особливості.

Алергічний

Загострення сезонної алергії або раптового нападу проходить із зникненням алергену. Легкі прояви знімаються за кілька днів, середньої тяжкості – лікуються до місяця і довше. Призначають таблетки або спреї:

  • антигістамінні (зменшують реакцію на алерген) – є декількох типів, обов'язкова консультація лікаря;
  • гормональні – глюкокортикостероїди, якщо перший тип засобів не допоміг;
  • ентеросорбенти (Назаваль, Полісорб) – вони виводять токсини.

Бактеріальний

При явних простудних захворюваннях показаний постільний режим. При необхідності призначають антибіотики – місцеві (відразу, в спреях) або загальні (таблетки, через 2-3 дні від початку захворювання). Симптоми полегшать промивання носа, судинозвужувальні краплі. Тип антибіотика, дозування і конкретну форму в ідеалі призначають після аналізу мокроти, проте в реальності лікарі частіше виписують засоби більш широкого спектру.

Затяжний

Тривалий алергічний нежить лікують «гормону стресу» – кортикоидами, якщо не допомагає – збільшують дозування. Довгий бактеріальний – антибіотиками, підбираючи їх після аналізу мазка з носа. Показано промивання (2-4 рази на день), призначають судинозвужувальні засоби. Правила:

  1. Перевіртеся на можливі місцеві гнійні захворювання, можливо, доведеться вилікувати гайморит, синусит.
  2. Вдихайте і носіть з собою краплі ефірного масла: ялиці, сосни, апельсина, лаванди, вони краще судинозвужувальних, т. к. не пересушують слизові. При затяжному перебігу часті закапування Нафтизину та аналогічних засобів призводять до дегенерації тканин.
  3. У разі алергічного затяжного нежитю суворо дотримуйтесь призначеної схеми прийому коштів.

Починається

Тільки починаються симптоми можна «перехопити», якщо відразу звернутися до лікаря. Тільки він може сказати, чим лікувати нежить різної етіології на ранній стадії захворювання. Від алергічного нежитю допомагають антигістамінні засоби, при бактеріальному показані місцеві спреї, прогрівальні процедури (можна парити ноги). При вірусних інфекціях допоможуть імуномодулятори та застосовується місцево оксолінова мазь (в інструкції описується як раз її противірусну дію, а не антибактеріальне).

Сильний

При постійній закладеності і сильних слизових виділеннях важливі часті промивання. Дітям розчини з рецептів нижче закопують піпеткою, дорослим – промивають (із заварника, блюдця). Будь-які процедури можна робити від 2-4 разів на день і частіше (при загостренні – кожні 20 хв.). Важливо розібратися в природі явища, щоб не намагатися лікувати вірус або алергію антибіотиками.

Препарати для лікування нежиті у дорослих

Засоби різних форм затребувані при лікуванні дорослих. Більшість застосовуються, якщо з утрудненим носовим диханням приходять головний біль, стомлюваність. Залежно від причини вибирають антибактеріальні засоби (місцеві – Коларгол, Мірамістин, Биопарокс, або загального спектра, щоб впоратися з бактерією), гомеопатичні склади. При утрудненому диханні лікар призначить судинозвужувальні/протинабрякові краплі.

Краплі для лікування нежиті

Застосування крапель з метою лікування, а не полегшення симптоматики, можливо лише при алергії або наявності вірусу. Тип засобу залежить від природи хвороби і вираженості симптомів. В аптеках представлені:

  1. судинозвужувальні препарати (Тизин, Назол, Отривин, дітям – Септаназал);
  2. препарати на основі морської солі або води (Хьюмер, Аква маріс, Моример/Марімер, Але-сіль);
  3. спрей з евкаліптом (Піносол);
  4. засоби, здатні лікувати алергічний нежить – антигістаміни (Зодекс, блокуючий кальцій в опасистих клітинах Кромоглін);
  5. місцеві антибіотики (Биопарокс, Протаргол і Коларгол – антисептики з сріблом, Мірамістин);
  6. імуномодулятори (Деринат, Гриппферон);
  7. гормональні препарати (Беконазе, Назарел, Назонекс),
  8. засоби для ароматерапії.

Антибактеріальні препарати

Чим ще лікувати нежить при застуді, якщо не антибактеріальними таблетками? При явній бактеріальної природи (температура до 37,8, озноб, в'язкість секрету) не можна призначати собі антибіотики: потрібно провести аналізи. Для цього роблять мазок з носоглотки і визначають тип бактерій. Після цього підбирають ліки:

  • Амоксицилін;
  • Азитроміцин;
  • Кларитроміцин;
  • Цефаклор;
  • Ко-тримоксазол;
  • Цефпрозил;
  • Мидекамицин.

Гомеопатичні засоби

Список гомеопатичних препаратів дуже великий і включає понад 10 найменувань. Врахуйте, що найкращі рекомендації дасть лікар. Найбільш часто призначаються лікарські розчини від нежиті:

  • Аконіт – при явному простудному вигляді захворювання;
  • Аллиум ціпа – при температурі, рясних слизових виділеннях, чханні;
  • Арсеникум альбум – при водянистих виділеннях, гострому риніті;
  • Арумтрифиллюм – при наполегливому нежиті, аж до кров'янистих виділень і кірочок (призначається в комплексній терапії, суворо лікарем);
  • Коризалия – проти набряку, алергії;
  • Эуфразія – при вірусному риніті.

Лікування нежиті народними методами

Основне засіб від нежиті в домашніх умовах – сольовий розчин для промивань. Можна використовувати гіпертонічний (10 г на 100 мл води) або більш слабкий. Для швидкого очищення носових пазух застосовують каланхое сік листочків розводиться 1 до 1, розчин закапують піпеткою. Інші варіанти:

  • прогрівання відварною картоплею, теплою сіллю в мішечку;
  • інгаляції рекомендується робити травами – евкаліптом, календулою, ромашкою;
  • для закапування застосовують суміш по 1 ч. л. календули, звіробою і ромашки на 1 ст. окропу – остиглий складу закопують до зникнення симптомів кожні 20 хв.

Перша допомога

Будь-яка перша допомога повинна враховувати природу захворювання. Цьому допоможуть супутні симптоми:

  1. При почервонінні очей, сильної набряклості, сльозотечі більш ймовірний алергічний тип, потрібно прийняти лікарські препарати, що зменшують прояви алергічного риніту.
  2. При бактеріальної формі показаний постільний режим, промивання носа.
  3. Попередня сухість у носі, перебування на вітрі/морозі вкаже на тимчасове нездужання – попарте ноги і ляжте в ліжко.
  4. При будь-якому вигляді риніту обов'язково провітрюйте приміщення, зволожуйте повітря.

Процедури промивання

Щоб вводити розчини для промивання, для полегшення процедури можна використовувати спеціальний чайник або заварник з зручним носиком. Для самих маленьких простіше використовувати спринцівку, дітям старшого віку – шприц. Малюків просять затримати дихання на вдиху. Процедури рекомендується проводити до їди або через годину після. Для промивання користуються:

  • ізотонічним (9 г на 100 мл води) розчином солі;
  • морською водою;
  • відваром ромашки, календули;
  • розчином настоянки евкаліпта, хлорофіліпту.

Інгаляції

Вилікувати соплі допоможуть інгаляції: таблетки діють на весь організм, подразнюють шлунок, краплі легко проходять далі носоглотки, а паровий спосіб доставки речовин – найточніший, глибокий і дбайливий. Дорослі можуть навіть вдома застосовувати небулайзер, інгалятор або найпростіше пристрій – каструлю з гарячою водою. Використовуються:

  • морська вода;
  • фізіологічний розчин (він же – ізотонічний);
  • обліпиха (12 крапель на 1 л води);
  • картопляний пар.

Відвари лікарських трав

Рецепти народної медицини і фітотерапія оптимальні, особливо при вагітності або для дитини, коли медикаментозним лікуванням легко зашкодити. Краще брати готову сировину в аптеці. Конкретні пропорції уточнюйте на упаковці. Що допоможе для полегшення симптомів:

  1. Закапування соком цибулі, є рецепти з соком часнику і молоком.
  2. Відвари шавлії або листя волоського горіха.Показані при затяжних (атрофічних) ринітах.
  3. Відвар деревію, м'яти перечнойпомогут при вазомоторний риніті (з великою кількістю прозорою серозної рідини).
  4. Протиалергічну ефектом володіє речовина хамазулен. Воно є у деревію, багно. Ще від алергії допоможуть барбарис, хрін, лаванда, череда, кріп, лопух великий.

Відео

Як вилікувати нежить

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!