Інструкція по застосуванню вакцини Пневмо 23 - склад, показання, побічні ефекти, протипоказання та ціни

Вакциною проти пневмококової інфекції виступає щеплення французького препарату Пневмо 23. Ця ін'єкція – ефективний профілактичний засіб проти пневмонії, менінгіту, бронхіту, отиту та сепсису. Щеплення допоможе знизити ймовірність зараження і носійства пневмококової інфекцією. Якщо проникнення бактерій сталося, то захворювання буде легше протікати. Перед вакцинацією, зберіть якомога більше інформації про даному препараті.

Що таке Пневмо 23

У медичному довіднику описано комплекс захворювань, які викликаються бактеріями – пневмококами. Дитячий організм вважається більш слабким і піддається щоденної атаку шкідливих мікробів з першого дня життя. До того моменту, як у дитини виробиться імунітет, здатний давати відсіч респіраторних захворювань, медичні фахівці розробили профілактичний метод, що стимулює вироблення антитіл до пневмонії. Pneumo 23 – полисахаридная полівалентна пневмококова вакцина проти бактерій, допомагає зайвий раз уникнути лікування антибіотиками.

Склад

У змісті препарату є очищені капсульні полісахариди пневмококи – 23 серотипу бактерій 1-5 (включно). Кожен з серотипів присутній у складі в кількості 25 мкг або по 0,025 мг. Вакцина випускається по 0,5 мл в одній дозі. Серед додаткових інгредієнтів виділяють фенольний буферний розчин, натрію хлорид, вода для ін'єкцій, натрію дигідрофосфату дигідрат, натрію гідрофосфату дигідрат.

Фармакологічна дія

Мінімальний термін сталого розвитку бактерій диплококка імунітету становить 2 тижні. Щоб уникнути негативних наслідків, рекомендується робити щеплення за цілий місяць до початку епідемії пневмококових захворювань, щоб організм зміг повноцінно виробити імунітет. Дія високоякісної полівалентною пневмококової вакцини від французького виробника Санофі Пастер після одноразового введення, спрямоване на формування активного специфічного імунітету до 23 серологічних типів диплококков.

Показання до застосування

Людям, які потрапляють у групу ризику зараження пневмококами, пацієнтам літнього віку та ослабленим дітям рекомендується отримувати щеплення. Вакцина не входить в обов'язковий календар щеплень, але її бажано робити дітям, по досягненню 2-річного віку, щоб убезпечити організм від проникнення бактерій. Показаннями до проведення вакцинації від пневмококових захворювань є профілактика інфекцій дихальних шляхів, яку необхідно робити:

  • дорослим;
  • дітям старше 2 років;
  • людям з залежностями (алкогольної, нікотинової);
  • хворим з легенево-серцевою недостатністю;
  • пацієнтам з ослабленим імунітетом;
  • престарілим особам старше 65 років;
  • хворим на цукровий діабет;
  • людям з хронічним бронхітом;
  • особам з підтіканням СМР.

Форма випуску

Вакцина Пневмо продається в аптеках і спеціалізованих магазинах. Її можна недорого замовити по каталогу або купити в інтернет-магазині. Якщо ви проходите вакцинацію в клініці, то надання препарату входить у вартість послуги. Щеплення випускається в індивідуальній упаковці по 1 дозі. В шприці міститься 0,5 мл речовин. Термін зберігання засобу становить 2 роки після виробництва, але його заборонено заморожувати. Зберігати і транспортувати препарат Пневмо можна при температурі 2-8 градусів Цельсія.

Інструкція щеплення Пневмо 23

Перед вакцинацією необхідно ознайомитися з інформацією, що знаходиться в інструкції. Там відображені побічні дії препарату, протипоказання, взаємодія з іншими засобами. Розписані складу та показання до застосування. Основним моментом є те, що при первинної імунізації людям призначають 1 дозу вакцини. Через 3 року рекомендується проводити ревакцинацію. Для пацієнтів з високим ризиком зараження пневмококової інфекцією, можна зменшити інтервал між щепленнями вакциною.

Дітям

Проводити вакцинацію дітям можна починаючи з 2 років, при цьому важливо врахувати всі протипоказання. Щепитися слід перед початком відвідування дошкільного закладу. Роблячи щеплення малюку, який хворіє, треба почекати одужання, навіть якщо є лише легкий нежить. Після щеплення, дитина повинна перебувати під наглядом лікаря ще 30 хвилин, щоб виключити виникнення побічних ефектів. Якщо їх не вдалося уникнути, то лікар допоможе налагодити самопочуття малюка. Після вакцинації дитя може відвідувати дитячі колективи.

При вагітності та лактації

В інструкції по застосуванню Пневмо, вагітність числиться в списку протипоказань, особливо до 27 тижня (1,2 триместр). Адекватних досліджень, що доводять шкоду вакцини на плід, не проводилося. У відсутності інформації лікарі не ризикують піддавати ризику здоров'я матері і майбутнього малюка. Тільки при обгрунтованих показах, жінці проводиться щеплення на 3 триместр. У наступні три години вагітна не повинна виходити із поля зору лікаря і під його контролем. В період лактації прищеплення можливо, а грудне вигодовування можна не переривати.

Побічні дії

При зверненні в клініку, медичний працівник зобов'язаний розповісти пацієнту про всі ризики, пов'язані з вакцинацією. Побічні зміни розвиваються на тлі проникнення компонентів препарату Пневмо в організм людини. У більшості випадків, наслідки вакцинації виражені помірно. Для їх зникнення не потрібно нічого робити, хоча при розвитку тяжких місцевих проявів (наприклад, феномена Артюса), потрібно негайно йти до лікаря. Можливі негативні реакції при вакцинації:

  • набряки;
  • хворобливий стан;
  • гіперемія ділянки тіла, куди проникли речовини вакцини;
  • гіпертермія;
  • підвищена температура тіла;
  • артралгія;
  • висип і ущільнення;
  • аденопатія;
  • анафілактоїдні реакції.

Протипоказання

Вакцинація Пневмо – серйозний крок, тому перш ніж робити щеплення, варто вивчити всі протипоказання. При виявленні у себе хоча б одного фактора треба відмовитись від використання щеплення. Серед протипоказань виділяють наявність алергічної реакції і підвищену чутливість до компонентів, що містяться в препараті. В період вагітності, перебуваючи в першому або другому триместрі, робити щеплення також заборонено. Серед інших протипоказань до вакцинації виділяють наступні:

  • хронічні захворювання (у стадії загострення);
  • гострі форми різних хвороб;
  • гіпертермію.

Лікарська взаємодія

Факт взаємодії пневмовакцины з іншими медикаментозними засобами не встановлено. При будь-якому лікуванні, за часом збігається з описуваної вакцинацією, варто сповістити про це лікаря. Це дозволить попередити ризик розвитку можливих наслідків. При одночасному проведенні імунізації іншими медикаментами, необхідно пам'ятати, що препарат сумісний з більшістю ін'єкцій. Засоби вводять різними шприцами в окремі ділянки тіла. Вакцинацію Пневмо можна проводити разом з іншими щепленнями (від грипу), але не з БЦЖ (ін'єкція проти туберкульозу).

Особливості проведення щеплення проти пневмококової

Попередній огляд пацієнта проводиться лікарем прищеплювального кабінету або дільничним лікарем поліклініки. У плані огляду, необхідно визначити, наскільки людина готова до вакцинації, необхідність проведення процедури, загальний стан здоров'я. Далі піде вимірювання температури тіла, перевірку результатів аналізу сечі і крові (їх потрібно попередньо здати). Підготовка пацієнта повинна включати відмову від фізичної активності в день проведення вакцинації.

Вакцинація Пневмо 23 не проводиться на голодний шлунок. Місцем введення препарату може бути стегно або плече (на розсуд лікаря), одним з двох способом введення (підшкірна ін'єкція або внутрішньом'язова). Ін'єкція вводиться з одноразового шприца, де знаходиться препарат, розфасований виробником. Імунітет від щеплення виробиться через місяць, тому вакцинацію проводять за місяць до початку епідемії.

Що робити після вакцинації Пневмо 23

Перебувати в медустанові після вакцинації Пневмо потрібно протягом півгодини. Так можна вберегти себе і близьких від загальної реакції організму на препарат. При появі небезпечних симптомів буде негайно надана перша допомога. Після вакцинації заборонено відвідувати сауну, лазню, басейн, і розчісувати область ін'єкції. Виходити на повітря можна тільки при відсутності температури. Перші 3 дні потрібно відмовитися від прогулянки в місцях великого скупчення людей.

Можливі реакції та ускладнення після щеплення

Статистика говорить про те, що негативні явища після вакцинації Пневмо проявляються в 5% випадків і проходять протягом 24 годин. На місці введення ін'єкції виникає почервоніння, ущільнення, супроводжуване відчуттям печіння. Внаслідок реакції на проникнення в організм антитіл, спостерігається незначне підвищення температури, яка швидко опускається до нормального значення при одноразовому прийомі жарознижуючих засобів. Виробники препарату Пневмо вказують на хорошу переносимість, але після вакцинації не виключена поява таких можливих реакцій:

  • болі в суглобах;
  • висипи на шкірі;
  • алергічних реакцій анафілактичного типу;
  • збільшення лімфовузлів.

Як діти переносять вакцину

Судячи з відгуків, більшість дітей здатна прекрасно перенести вакцинацію від пневмококової хвороби. За допомогою щеплення у малюка формується імунний захист, що дозволяє, якщо не повністю убезпечити дитину від всякого роду хвороб, то хоча б зробить інфікування більш легким. Коли дитина видужає, то наслідків хвороби, що загрожують його здоров'ю, не буде. Щоб захистити дитя від розвитку побічних ефектів і поліпшити стан на період вакцинації, варто дотримуватися правила:

  • не мазати місце йодом, зеленкою, антисептиками;
  • не накладати компреси;
  • при підвищенні температури до 38 градусів, дати жарознижуючі, яке дозволено дітям;
  • намагатися приділяти дитині багато уваги.

Аналоги

Замінники французького препарату Пневмо мають такі ж імунобіологічні властивості, що запобігають розвиток пневмококової інфекції. У США і Бельгії випускають подібні ін'єкції під назвою Синфлорикс і Превенар. Головними перевагами аналогів є вік, з якого можна робити щеплення. Вакцина Пневмо 23 дозволена з 2 років, а бельгійський і американський замінник – з 6 тижнів від народження. Французький препарат Пневмо виграє за ціною і за принципом дії, забезпечуючи захист від 23 видів мікробів (Синфлорикс від 10, а Превенар від 7-13).

Ціна

Висока ефективність та безпеку препарату Пневмо зробили його незамінним засобом для профілактики пневмококових захворювань. Щепитися можна в будь-якій клініці, заздалегідь вивчивши години роботи вакцинального кабінету. Важливо, щоб вакцини закуповуються у офіційних дистриб'юторів і вам надали підтверджують сертифікати. По приходу на вакцинацію у вас повинна бути довідка від лікаря, результати загального аналізу сечі та крові. У деяких клініках все робиться прямо на місці. Ціна вакцинації Пневмо в Москві починається від 2 тис. рублів і залежить від клініки:

Назва установи

Адреса

Пневмо 23 вартість

Династія

вул. Молодогвардійська, д. 8 корпус 1

3800

Дитина

вул. Олімпійське Село, д. 1, корп. 4

3200

Доктор Поряд

вул. Кулакова, д. 20, стор 1Л

3080

ABC Медицина на проспекті Андропова

пр-т Андропова, д. 42, корп. 1

2800

Сімейний Медичний Центр

вул. Богданова, д. 52

2115

Відео

Лікарі заступилися за "Пневмо-23".

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!