Ентеровірусна інфекція: симптоми і лікування

До неї відноситься ціла група гострих інфекційних захворювань, здатних вражати дорослих, дітей вірусами роду Enterovirus. Вірус часто стає причиною цілих спалахів масових заражень по всьому світу. Інфекція може викликати різні клінічні прояви, що ускладнює діагностику і постановку діагнозу.

Що таке ентеровірус

Названа так ця різновид інфекції, тому що спочатку вони розмножуються у ШЛУНКОВО. Ентеровірус – це загальна назва цілої списку інфекцій, які можуть викликати різну симптоматику, здатні вражати шкіру та внутрішні органи: легені, серце, головний мозок (менінгіт). Віруси поділяються на ті, які використовують РНК або ДНК в ролі генетичного матеріалу. Всі вони є частиною ще більше групи під назвою пикорнавирусы. Як правило, РНК містять ентеровіруси патогенні для людини. У цю групу відносять:

  • 5 типів вірусів Коксу та 23 групи А;
  • 32 серовару ЕСНО;
  • З 68 по 71 тип ентеровірусів Д;
  • 1-3 полиовирусы.

Крім них сюди ж відноситься багато некласифікованих ентеровірусів. Рід складається з більше ніж 100 небезпечних для здоров'я людини інфекцій, поширених повсюдно, які мають високий резистентний поріг до фізико-хімічних факторів. Деякі з ентеровірусних бактерій не гинуть після заморожування або обробки ефіром, лизолом або 70% спиртом. Зберігають життєдіяльність у фекаліях більше півроку.

Інкубаційний період

Людина може заразитися від носія повітряно-крапельним, фекально-оральним шляхом. Якийсь час хвороба не виявляє себе, інкубаційний період ентеровірусної інфекції становить до 14 днів, але, як правило, клінічні ознаки проявляються на 5-7 день. Тривалий час вірус може зберігати свою активність, особливо в дитячий фекаліях, які можуть бути заразними ще понад 5 місяців.

Ентеровірусна інфекція симптоми

На цю групу вірусів припадає величезна кількість захворювань щороку. Симптоми ентеровірусної інфекції не завжди проявляються, понад 90% випадків проходять непомітно для людини, іноді провокуються неспецифічні гарячкові хвороби. Потрапляючи в організм, збудники можуть викликати ознаки захворювання у різних комбінаціях. Виділяють такі можливі поширені симптоми ентеровірусу:

  • Рефлюкс, нудота, здуття живота, розлад шлунку, біль нижній або верхній частині живота, запори, які чергуються діареєю, судоми.
  • Посмикування м'язів, судоми, оніміння кінцівок, поколювання особи.
  • Закладеність носа, пазух, нежить, біль у горлі, носі, вухах, втрата відчуття смаку, нюху, утруднення ковтання.
  • Різка втрата ваги з причини порушення травлення, зниження кількості калорій, але можливо і збільшення маси з-за відсутності активності.
  • Пульсуюча, ниючий, гострий головний біль.
  • Больові відчуття в суглобах, кістках, м'язах.
  • Свистяче дихання, задишка, кашель (різний).
  • Біль в області тазу, яєчок, порушення репродуктивної функції.
  • Прискорене серцебиття, утруднення в грудях, біль.
  • Різке зростання температури (гарячка), через кілька годин відбувається швидке її падіння, сильна нічна пітливість, озноб.
  • Тахікардія.
  • Порушення сну, концентрації уваги, короткострокові проблеми з пам'яттю, когнітивні розлади.
  • Виразки, бульбашки в ротоглотці, у жінок деколи на шийці матки/піхву;
  • Зниження гостроти, затуманений зір.
  • В пахвових западинах, в області шиї збільшуються лімфатичні вузли.

У дітей

Клінічна картина при зараженні дитини, як правило, стерта. Ентеровірус у дітей може вражати різні органи, тому палітра ознак різноманітна, неспецифичная. Подібна симптоматика проявляється при різних серотипах інфекції або, навпаки, різні прояви одного підвиду. Симптоми ентеровірусної інфекції у дітей часто схожі на ГРВІ або ОКИ (гостра кишкова інфекція). Поставити точний діагноз можна тільки після проведення аналізу крові. Клінічні ознаки захворювання:

  1. Схожі з ГРВІ ознаки. Дитина, як правило, скаржиться на першіння, що болить горло. До симптомів підключається кашель, соплі.
  2. Зростання температури. На першому етапі зараження інфекцією вона дуже висока, потім йде сильне зниження, а через пару днів знову підвищується. Дана «хвилеподібність» характерна для ентеровірусу. Хвороба може супроводжуватися проносом, блювотою, які раптово з'явилися і так само раптово закінчилися.
  3. М'язова біль. Як правило, болеві відчуття локалізуються в області живота, грудей, іноді на спині, руках або ногах. Біль посилюється при русі, іноді носить приступообразны характер, тривають від кількох хвилин до 30. Якщо вчасно не почати лікування, то цей симптом може перейти в хронічну форму.
  4. Пронос, блювота. Частий ознака інфекції даного виду у дітей до 2 років. Діарея іноді супроводжується здуттям живота, болем. Пронос триває 2-3 дні, важливо постійно заповнювати водний баланс, щоб не допустити зневоднення через энтеровирусного зараження.
  5. Висипання. У дітей вони називаються ентеровірусної екзантемою. Проявляються, як правило, на 2-3 день після температури на шиї, обличчі, грудях, ногах, руках та спині. Володіють характерним зовнішнім виглядом: дрібні червоні крапочки на шкірному покриві, схожі на висип при кору. Іноді у дитини з'являються висипання на слизовій оболонці рота, горла. Виглядають вони, як бульбашки, які потім лопаються, перетворюючись у виразки. Лікар з досвідом зможе визначити ентеровірусну хвороба з місця локалізації висипу: на долонях, навколо рота, на горлі (герпангіна)

Існують ще додаткові симптоми:

  • сонливість, млявість;
  • втрата апетиту, загальне нездужання;
  • набряк кінцівок;
  • запаморочення, головний біль;
  • збільшення лімфовузлів;
  • болі в животі;
  • зневоднення;
  • кон'юнктивіт, почервоніння очей, сльозотеча.

У дорослих

Небезпека збудника полягає в тому, що він проникає в кишечник, звідки може вразити будь-який орган людини. Ентеровірус у дорослих проявляється в залежності від виду вірусу. Різні штами можуть викликати певні ознаки як специфічні, так і не специфічні. Точно визначити класифікацію інфекції можна за допомогою аналізу крові. Відомі наступні симптоми ентеровірусної інфекції у дорослих:

  1. Епідемічна міалгія викликає гострі напади болю в кінцівках, животі, спині.
  2. Ентеровірусна екзантема проявляється у вигляді плямисто-папульозних висипань шкіри на різних частинах тіла.
  3. Порушення травлення, рідкісний сухий кашель, риніт, легким почервонінням горла супроводжується катаральна форма хвороби.
  4. При розвитку герпетичної ангіни на слизовій порожнини рота, на мові спостерігаються хворобливі виразки. У людини зростає температура до 39-40 градусів, йому хворого ковтати.
  5. Геморагічний кон'юнктивіт супроводжується слезоточивостью, болем в очах, світлобоязню, набряком повік, серозними, гнійними виділеннями.
  6. Гастроентерит характеризується блюванням, діареєю, метеоризмом, здуттям, нудотою, болем в області живота. Вкрай важко переносити цю форму хвороби дитині.
  7. Висип по всьому тілу, висока температура – ознаки Бостонської лихоманки.

Висип

Такий симптом проявляється у вигляді маленьких, плоских червоного кольору точок на спині, грудях у великій кількості. Висип при ентеровірусної інфекції спершу може бути помилково прийнята за кір. У дитини при зараженні починаються болі в животі, пронос, блювота. Ентеровірусна висип не єдина ознака зараження, на мигдалинах, в роті утворюються папули, заповнені рідиною, які потім лопаються і перетворюються у виразки.

Як правило, захворювання має тривалість 5-7 днів, на останніх стадіях проявляються симптоми схожі на типову застуду: нежить, кашель, першіння в горлі. Висип ж тримається ще деякий час після одужання, починає сходити вона через 1-3 дні після зникнення інших ознак. Після цього дитина вже не заразний і відновлюється повністю.

Ентеровірусна інфекція лікування

Специфічною (етіотропної) терапії хвороби на даний момент не існує. Лікування ентеровірусної інфекції проводиться за допомогою введення розчину лейкоцитарного інтерферону. Якщо спостерігаються наслідки ускладнень з-за приєднань вторинної бактеріальної інфекції, то хворому призначають курс антибіотиків. При наявності уражень нервової системи інфекцією призначають гормональну терапію з використання кортикостероїдів. Визначити правильний курс терапії допоможе аналіз крові.

У дітей

На перше місце при терапії у маленької дитини стає питання відновлення електролітного балансу, ліквідація зневоднення організму. Існує кілька варіантів, ніж лікувати ентеровірусну інфекцію в залежності від виду вірусу. Для регідратаційної терапії використовують сольові розчини, 5% глюкозу. Ще один важливий етап – дотримання постільного режиму, що не дозволить вірусу активно розвиватися, збереже сили дитини.

Лікування ентеровірусної інфекції у дітей включає в себе коригування харчування. Для якнайшвидшого одужання дитина повинен дотримуватися дієти, тому що ослаблений організм не здатний засвоювати нормально важку їжу. На час терапії слід придумати легке меню, щоб було більше білкової їжі. При необхідності малюку можна дати жарознижуючі засоби (антипіретики), при наявності супутньої бактеріальної інфекції призначають антибіотики.

У дорослих

При даному захворюванні дуже важливо полегшити стан пацієнта, позбутися від симптоматики і вірусу. Лікування ентеровірусної інфекції у дорослих полягає в підборі правильних медикаментів на основі тяжкості перебігу захворювання, запального процесу. Як правило, для терапії використовується знеболюючі препарати, інтерферон, антигістамінні, жарознижуючі засоби, спазмолітики. Лікування ентеровірусу доповнюється антибіотиками при приєднанні бактеріальної інфекції.

Профілактика

Не існує специфічних дій, які допоможуть захиститися від інфекції на 100%. Якщо поруч з вами знаходиться безсимптомний носій, то запобігти передачі вірусу допоможе тільки маска, може захистити вас сильний імунітет. Профілактика ентеровірусної інфекції включає в себе загальні захисні дії, які теоретично допоможуть вам уникнути інфікування. Вам слід:

  1. Ретельно обробляти фрукти, овочі перед вживанням. Ентеровірусні бактерії тривалий час можуть виживати поза організму людини.
  2. Після перебування в громадських місцях, вбиральні слід мити руки. Якщо такої можливості немає, то потрібно мати при собі гігієнічні серветки.
  3. Якщо в сім'ї є заразний людина, то посуд, з якої він їв, потрібно ретельно вимити, випрати речі (інфекція може передаватися і через них).
  4. Для профілактики необхідно регулярно провітрювати приміщення, проводити вологе прибирання.
  5. При масовому зараженні людей дітям для поліпшення захисного механізм вводять інтерферон, імуноглобулін в малих дозах, дорослим рекомендується не відвідувати громадські місця, де багато людей.

Відео

Ентеровіруси: поліомієліт, герпангіна, синдром рука-нога-рот - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!