Як лікувати халязіон на верхньому столітті очі мазями, краплями і народними засобами

Очна хвороба халязіон – дуже поширене явище серед дітей і дорослих. Новоутворення у вигляді «градини» або «зернятка» можуть виникати в силу різних причин. Халязіон верхнього століття не доставляє його «власникові» сильних неприємних відчуттів, але запущена форма захворювання може супроводжуватися безліччю інших ускладнень. Пухлина на оці необхідно вчасно лікувати і не допускати подальшого розвитку патології.

Що таке халязіон на оці

Доброякісне утворення на верхньому або нижньому столітті утворюється внаслідок застою жирового секрету, що виробляється мейбомиевой залози. Закупорка протоки веде до утворення твердої округлості з чіткими краями. На перших стадіях розвитку пухлини не відбувається помітних змін у стані хворого, але скупчення сального секрету сприяє активізації гнійного процесу всередині пухлини, що провокує формування в області залози невеликого фіброзного освіти.

Симптоми на верхньому столітті

Халязіон може з'являтися близько до поверхні століття або розташовуватися біля краю хряща. Хвороба відрізняється доброякісним хронічним перебігом. На початковій стадії тверде новоутворення легко сплутати з ячменем. Відмітною ознакою «градини» є її локалізація: капсула розташовується трохи вище краї повік. Нерідко новоутворення може самостійно прорватися з вивільненням гнійного вмісту. У такому разі потрібно негайно вжити заходів щодо дезінфікуванню ураженої області. Про халязионе верхнього століття говорять наступні ознаки:

  • сльозотеча;
  • свербіж;
  • почервоніння повік;
  • освіта твердої «градини»;
  • набряк;
  • підвищення температури.

Причини закупорки сальної залози

Халязіон часто виникає у дітей, які так і норовлять потерти брудними руками очі. Групу ризику по розвитку запалень очей складають і люди старше 40 років: в цьому віці великий ризик переродження халязіона в злоякісну пухлину. Уникнути появи різного роду офтальмологічних та інших проблем зі здоров'ям можна з допомогою відвідування щорічних профілактичних оглядів. Обтурацію мейбомиевой залози викликають наступні причини:

  • недостатня гігієна рук;
  • онкологія;
  • цукровий діабет;
  • дисбактеріоз;
  • тривале носіння контактних лінз;
  • застуда;
  • дерматити;
  • авітаміноз;
  • ячмінь;
  • проблеми з ШКТ.

Лікування запалення сальних залоз

При перших ознаках формування халязіона слід негайно звернутися до лікаря, який зробить кваліфікований огляд запаленого століття і призначить необхідний курс лікування. В домашніх умовах здійснити адекватну терапію хвороби важко, тому не варто відкладати візит до офтальмолога. Своєчасне звернення за допомогою допоможе усунути проблему на початковому етапі її розвитку, виключить появу серйозних ускладнень.

Очними краплями

Консервативна терапія обов'язково включає лікування халязіона краплями, найефективнішими з яких є «Флоксал», «Тобрекс», «Ципромед». У разі наявності почервоніння, свербежу рекомендуються антигістамінні засоби. Якщо зазначені заходи не допомагають впоратися із запаленням на столітті, тоді використовують введення стероїдних препаратів в «тіло» халязіона. У більшості випадків після уколів вузол починає поступово розсмоктуватися.

Мазями

На першому етапі розвитку фіброзного освіти столітті лікарем, як правило, призначаються антибіотики у вигляді мазей: «Тетрациклін» «Флоксал». Дані препарати успішно застосовуються для терапії ячменей і халязионов. Середня тривалість терапії очними мазями становить 7 днів, але курс лікування може тривати і 14-20 днів. Використання гідрокортизонової мазі не повинно перевищувати 10 днів.

Народними засобами

Засоби нетрадиційної медицини багато разів доводили свою ефективність в лікуванні різних патологій. Терапія халязіона в цьому випадку зводиться до процедур масажу і промываниям трав'яними настоями. Хороші результати показало прикладання до патологічної опуклості невеликого шматочка тіста», що складається із борошна та меду. Не варто вірити змов та інших методів, ефективність яких не доведена. Перевіреними засобами народної медицини є:

  1. Медові краплі. Для отримання потрібного розчину необхідно змішати теплу кип'ячену воду з медом у пропорції 5:1. Закрапувати краплі у хворе око 4 рази на день. Тривалість курсу триває до повного зникнення симптомів халязіона.
  2. Алое. Свіжий лист розрізати і прикладати до запаленого століття кілька разів в день. Повторювати процедуру до дозволу пухлини.
  3. Кошти гомеопатії. Цей метод лікування пропонує вживати «Стафизагрию» і «Гепар Сульфур 200». Дозування препаратів, тривалість лікування визначаються індивідуально, виходячи з загального стану організму хворого.

Особливості лікування халязіона у дитини

Незміцнілий дитячий організм схильний до виникнення різного роду запалень і інфекцій. Протистояти натиску патогенної флори можна, дотримуючись елементарних гігієнічних правил, проводячи заходи щодо підвищення імунітету дитини. Нерідко запалення верхнього століття може супроводжуватися численними халязионами, мати наступні рецидиви.

Доктор Комаровський вважає, що новоутворення на століттях формуються в силу глибоких внутрішніх причин і є лише зовнішніми проявами основного захворювання. Педіатр не радить гріти халязіон з причини можливого розвитку вторинної інфекції. Лікування халязіона у дітей ґрунтується на застосуванні крапель і мазей. Важкі випадки запалень підлягають видалення хірургічним шляхом.

Видалення халязіона на верхньому столітті

Операція з видалення халязіона призначається при відсутності результатів від застосування консервативної терапії. Процедура здійснюється під місцевою анестезією і займає близько 15-20 хвилин. Перед хірургічним втручанням обробляється вся поверхня особи з боку хворого ока. По закінченні операції уражене повіку обробляється кортикостероїдної маззю, а на око накладають що давить пов'язку.

Вміст капсули обов'язково повинно відправлятися на гістологічне дослідження. У будь-якому разі усунення халязіона без операції – переважний напрямок в терапії захворювання. Хорошою альтернативою скальпелю служить видалення халязіона лазером. Процедура практично бескровна, виключає виникнення рецидиву захворювання. Єдине післяопераційний умова – не мочити очі.

Дізнайтеся,ніж лікувати ячмінь на верхньому столітті.

Відео: як лікувати халазион

Лікування халязіона

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!