Лікування грибка в горлі

Грибкові інфекції часто вражають слизові оболонки людського організму, можуть локалізувати на мигдалинах, задній стінці гортані. До появи хвороби призводить ослаблення імунітету, тривалий прийом антибіотиків. Необхідно своєчасне лікування грибка в горлі, інакше патогенні мікроорганізми перекинуться на голосові зв'язки, вушні проходи, органи травлення.

Що таке грибкова ангіна

Грибкова ангіна, або мікоз – це запальний процес задньої стінки горла і мигдаликів, спричинений патогенними мікроорганізмами – дрібними дріжджоподібними грибками виду Candida. Як правило, захворювання локалізується на поверхні гланд, але іноді викликає глибоке виразкові ураження всіх структур носоглотки, порожнини рота, стравоходу. Бактеріальний кандидоз гортані починає прогресувати, якщо виникають сприятливі умови для його розвитку. Причини, провокуючі грибкове захворювання горла:

  • поганий імунітет;
  • тривалий прийом антибіотиків;
  • хронічні порушення обмінних процесів, наприклад, цукровий діабет;
  • гіповітамінози.

Симптоми грибка в горлі

Грибкова інфекція в горлі проявляється завжди однаково. Спочатку виникає свербіння біль, спостерігається невелике збільшення мигдалин і легке почервоніння. На цій стадії мікоз часто плутають зі звичайною застудою. Через кілька днів на стінках гортані утворюється білий наліт. Слизова покривається виразками, невеликими бульбашками. При відкашлюванні з рота виходять крупинки, що нагадують сир. На фото можна подивитися, як виглядає горло при ураженні грибком. Ознаки грибкової інфекції:

  • Біль, що посилюється при ковтанні.
  • Підвищена чутливість порожнини рота.
  • На слизовій оболонці скупчуються творожистие виділення. З'являються дрібні виразки, бульбашки.
  • Спостерігається набряклість слизових оболонок.
  • Підвищена температура, слабкість, поганий апетит.

Чим небезпечні грибкові захворювання

Гортань пов'язана з іншими відділами дихальної і травної системи. Своєчасно не вилікувана молочниця у горлі може призвести до поширення інфекції далі по слизовим оболонкам. При неправильному лікуванні грибка в горлі відбувається ураження внутрішніх органів. У людей з сильно ослабленим імунітетом хвороба може трансформуватися в генералізовану інфекцію. Перебіг хвороби протікає аналогічно сепсису і вимагає термінової госпіталізації.

Лікування кандидозу горла в домашніх умовах

Інфекційні захворювання горла вимагають комплексної терапії:

  1. Призначаються місцеві засоби (креми та мазі). Системні препарати даються у формі таблеток.
  2. Ефективне лікування горла можливо після лабораторної перевірки. Потрібне підтвердження наявності грибка.
  3. Прискорити одужання можна за допомогою вітамінів, відновлюють імунну систему людини.
  4. Додатково застосовують полоскання відварами трав.
  5. Використовувати народні засоби дозволяється тільки після консультації лікаря.

Препаратами

До місцевого лікування грибків у горлі приступають з допомогою протигрибкових препаратів у вигляді мазей, кремів та розчинів для полоскання. Антибіотики показані, якщо організм ослаблений, а також при ускладненнях. Перед цим з горла обов'язково береться зішкріб, щоб в лабораторних умовах визначити вид грибкової інфекції і перевірити її резистентність до препаратів.

Таблетками

Препарат

«Леворин»

«Ністатин»

«Натаміцин»

Активний інгредієнт

Натрієва сіль. 1 таблетка містить 25000 од. активної речовини.

Ністатин. 1 таблетка містить 25000 діючого інгредієнта.

Натаміцин. 1 таблетка містить 100 мг речовини.

Призначення

Ліки надає потужне протигрибкову дію. Руйнує захисну оболонку грибкових клітин, внаслідок чого патогенна мікрофлора швидко гине.

Препарат чинить потужну протигрибкову дію, не впливає на мікрофлору травного тракту, виводиться разом з калом і сечею, не токсичний.

Антибіотик, спрямований на руйнування всіх грибкових інфекцій. Не всмоктується в кров, діє в межах кишечника.

Протипоказання

Прийом препарату протипоказаний дітям до 12 років, при індивідуальній непереносимості полієнових антибіотиків.

Протипоказань практично немає. У разі появи алергічних реакцій рекомендується зменшити дозу.

Чутливість до діючої речовини.

Мазями

Препарат

«Амфотерицин»

«Клотримазол»

Активний інгредієнт

Амфотерицин. 100 г містить 30 000 од. діючої речовини.

Клотримазол.

Призначення

Знищує прогресуючі форми грибкових інфекцій, включаючи кандидоз.

Надає могутню протигрибкову дію. Проникає всередину патогенна клітини і гальмує її розвиток.

Протипоказання

Препарат протипоказаний при хворобах печінки, вагітність, грудне вигодовування і при індивідуальній непереносимості. «Амфотерицин» не можна давати дітям віком до 1 місяця.

Мазь не рекомендується застосовувати при вагітності, при розладах печінки і при індивідуальній непереносимості. Можливі алергічні реакції у вигляді червоних плям і свербіння.

Народними засобами

Застосовують сік рослини (всередину) або інгаляції:

  • Лимонний сік і золотий вус. Налити в чашку 200 гр. води, додати сік половини лимона і чайну ложку соку золотого вуса. Отриманим розчином полоскати горло 2-3 рази на день.
  • Інгаляції з ефірними маслами. У невелику каструльку налити 0,5 л гарячої води, додати по 5 крапель ефірних масел чайного дерева, ялиці, евкаліпту. Накритися рушником і дихати парою кілька хвилин.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!