Чи можна вилікувати гіпертонію назавжди медикаментозними і народними засобами, дієтою та фізичними навантаженнями

Люди, які відчувають на собі симптоми високого артеріального тиску, цікавляться, чи можна вилікувати гіпертонію повністю або тільки підтримувати в пасивному стані. Гіпертензія приносить багато неприємних симптомів, але хворі повинні розуміти, що бездіяльність на початковій стадії може спричинити тяжкі ускладнення, які небезпечні не тільки для здоров'я, але і для життя.

Що таке гіпертонія

За статистикою гіпертонія вважається найпоширенішим захворюванням серцево-судинної системи, яка розвивається повільно і часто безсимптомно. Її причиною є стоншення артерій і їх відгалужень (артеріол), при цьому обсяг крові залишається незмінним. Серце, скорочуючись, рухає по судинах кров, яка тисне на стінки артерій. Ця сила і є артеріальним тиском. Показниками АТ вважають САД (систолічний артеріальний тиск) і ДАТ (діастолічний артеріальний тиск).

Високий артеріальний тиск, гіпертензія або гіпертонія – це регулярне тиск крові на стінки судин з такими значеннями:

  • систолічний вище 140 мм рт. ст.;
  • діастолічний від 90 мм рт. ст.

Лікується гіпертонія

Високий тиск піддається лікуванню, головне, чітко дотримуватися рекомендацій лікаря і не відступати від його призначень та рекомендацій. Гіпертонія небезпечна тим, що багато хворих на перших стадіях розвитку її ігнорують, не розуміючи, що проблема може стати причиною важких ускладнень і негативно впливає на внутрішні органи людини: серце, нирки, судини мозку та інші.

Чи можна вилікувати гіпертонію повністю

Хворі, які зіткнулися з АД, цікавляться, чи можна повністю вилікувати гіпертонію. Щоб перемогти це небезпечне захворювання, потрібно враховувати:

  1. Ступінь розвитку захворювання. На ранній стадії можна успішно лікувати гіпертонію, на останніх – це зробити складніше.
  2. Індивідуальні особливості організму. При наявності факторів, які не піддаються усуненню, наприклад, спадковість, позбутися від гіпертонічної хвороби є малоймовірним.
  3. Готовність виконувати всі рекомендації лікаря. Якщо пацієнт буде забувати приймати препарати, не пити таблетки, не стежити за харчуванням і т. д., то лікування буде просуватися повільно.
  4. Причина гіпертонії. ПЕКЛО часто є наслідком іншого захворювання. Якщо його вилікувати, то гіпертонія, як симптом, теж пройде.

Як лікувати гіпертонію

Методи лікування підвищеного тиску залежать від ступеня захворювання:

  1. На першій стадії захворювання лікарі рекомендують дотримуватися здорового способу життя. Щоб перемогти гіпертонію, пацієнту необхідно правильно харчуватися, гуляти на свіжому повітрі, не нервувати. В якості лікування і контролю тиску підійде масаж, фізіотерапія, голкорефлексотерапія.
  2. На другому етапі захворювання однієї профілактики буде недостатньо. Пацієнту при високому тиску призначається курс медикаментозного лікування, тобто прийому ліків, який триває до 6 місяців.
  3. На останніх етапах, коли ризик виникнення ускладнень у вигляді інфаркту або інсульту максимально високий, хворому необхідно серйозне лікування лікарськими препаратами, посилене профілактичними методами.

Медикаментозне лікування

В якості лікарських препаратів хворому призначають такі таблетки при гіпертонії 2 ступеня і більше:

  • Тіазидні сечогінні засоби. До них відносять Гідрохлортіазид, Циклометиазид.
  • Сульфонамиды. Це Індапамід, Нолипрел, Хлорталідон.
  • Бета-блокатори. У цю групу засобів входять Карведилол, Бісопролол, Атенолол та інші.
  • Інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту. Це Алкадил, Капотен, Еналаприл, Енап.
  • Сартани. Сюди відносять Лористу, Диован, Теветен і т. д.
  • Блокатори кальцієвих каналів. Сюди входять Амлодипін, Дилтіазем, Верапаміл.
  • Гіпотензивні ліки центральної дії. Це Клофелін і Моксонідин.

Режим праці і відпочинку

Людині з гіпертензією дуже важливо дотримуватися правильного розпорядку дня, це потрібно для того, щоб вилікувати тиск. Велике фізичне навантаження при високому тиску протипоказана. Це стосується і роботи, яка викликає постійні стреси і нервові ситуації. При підвищеному артеріальному тиску потрібно приділяти багато часу відпочинку і здорового спокійному сну. Лікарі рекомендують піші прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом.

Харчування

Про вживання алкоголю, який провокує підвищення тиску, хворому доведеться забути. Що стосується продуктів харчування, то в групу заборон входять жирні страви з великим вмістом солі. Оптимальний варіант – це каші, тушковані овочі, перші дієтичні страви. Доведеться відмовитися від гострих припавши, в ось фрукти, овочі, кисломолочні продукти повинні бути в щоденному меню пацієнта, який страждає гіпертонією.

Фізіотерапевтичне лікування

Вилікувати гіпертонію можна за допомогою фізіотерапевтичних процедур, які включають в себе:

  • лікувальну гімнастику;
  • грязелікування;
  • сауну;
  • гіпотензивний метод (лікування водою);
  • вегетокорригирующие методи.

Голкорефлексотерапія

Метод лікування акупунктурою успішно використовується не тільки при гіпертонії. Цей спосіб лікування застосовується для виклику активності болезаспокійливих сил організму і гарного кровообігу. Голковколювання проводиться через день, іноді - рідше. Сама процедура триває 25-30 хвилин і являє собою введення акупунктурних голочок під шкіру на певну глибину. Укол за відчуттями можна порівняти з укусом комара, тому при призначенні голкорефлексотерапії боятися не треба.

Масаж

При високому рівні артеріального тиску хворим рекомендовано проходити курси лікувального масажу в якості відновлюючого і профілактичного заходу. Він допомагає усунути ознаки гіпертонії, знімає головний біль, нудоту. Масаж надає заспокійливу розслабляючу дію. Тривалість процедури становить 15 хв., кількість сеансів-10-15 залежно від захворювання.

Як позбутися гіпертонії назавжди народними засобами

Вилікувати тиск високий назавжди можна за допомогою народних засобів. Це безпечно, натурально і недорого. В основі народних ліків лежать лікарські трави і популярні продукти. Ось декілька простих способів народного лікування гіпертонії:

  1. Лляні насіння. Це дуже корисні зерна, які містять в собі жирні кислоти групи омега-3, які запобігають появи бляшок в судинах, інсульти, усуває порушення роботи кровоносної системи. Денна норма – 3 столових ложок зерен в день. Їх можна перемолоти за допомогою кавомолки й додавати в готові страви.
  2. Червоні шишки. Настоянка з таких шишок нормалізує артеріальний тиск. Результат помітний вже на третій день. Для приготування настою потрібно взяти сировину, покласти в літрову банку, залити горілкою. Прибрати в темне місце на два тижні, процідити. Приймати по одній чайній ложці за півгодини до їжі.
  3. Часник. Популярна спеція відмінно справляється з гіпертонією. Часник має кроворозріджувальну дію, він сприяє зниженню тиску на 8%. Для лікування необхідно вживати по 3 зубчики часнику в день. Можна приготувати часниковий настій на воді. Для цього на ніч потрібно залити однією склянкою теплої води два подрібнених зубчики часнику. Проціджений настій випивають протягом дня.
  4. Овочевий сік. При гіпертонії рекомендується пити овочевий сік. Для цих цілей використовується огірки, буряк, морква, селера, петрушка, кріп. Такий засіб не тільки нормалізує тиск, але зміцнює організм, поліпшує травлення.
  5. Лимон з журавлиною. Ще одне гарне і смачне засіб від високого тиску. Натріть пів-лимона на тертці, додайте в нього дві столові ложки журавлини, перетвореної в пюре. Перемеліть на м'ясорубці дві ложки шипшини. Залийте все склянкою меду. вживайте по одній столовій ложці вранці і вечора.

Відео

Чи можна вилікувати гіпертонію назавжди?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!