Що таке атеросклеротичний кардіосклероз - причини, симптоми і лікування

Хвороба атеросклеротичний кардіосклероз є серйозним порушенням, яке пов'язане із зміною м'язових тканин міокарда. Захворювання характеризується утворенням бляшок на стінках вен і артерій, які збільшуються в розмірах і в важких випадках починають заважати нормальному кровообігу в органах. Часто причиною атеросклеротичного кардіосклерозу стають інші хвороби серцево-судинної системи.

Що таке атеросклеротичний кардіосклероз

Медичне поняття «кардіосклероз» позначає важке захворювання серцевого м'яза, пов'язане з процесом дифузного або вогнищевого розростання сполучної тканини в м'язових волокнах міокарда. Розрізняють різновиди хвороби за місцем утворення порушень – аортокардиосклероз і коронарокардіосклероз. Для хвороби характерно повільне поширення при тривалому перебігу.

Атеросклероз коронарних артерій, або стенозуючий коронаросклероз, викликає серйозні метаболічні зміни в міокарді і ішемію. З часом м'язові волокна атрофуються і гинуть, загострюється ішемічна хвороба серця із-за зниження імпульсів збудження і порушення ритму. Кардіосклероз частіше вражає чоловіків літнього або середнього віку.

Код за МКХ-10

По десятій Міжнародній класифікації хвороб (МКБ 10), яка допомагає визначити діагноз в історії хвороби і вибрати лікування, не існує точного коду для атеросклеротичного кардіосклерозу. Доктора використовують кодування I 25.1, що означає атеросклеротическую хвороба серця. У деяких випадках застосовується позначення 125.5 – ішемічна кардіоміопатія або I20-I25 – ішемічна хвороба серця.

Симптоми

Протягом тривалого часу кардіосклероз атеросклеротичний може не виявлятися. Симптоми у вигляді неприємних відчуттів часто приймаються за просте нездужання. Якщо ознаки кардіосклерозу починають турбувати регулярно, варто звернутися до лікаря. Приводом для звернення служать наступні симптоми:

  • слабкість, зниження працездатності;
  • задишка, з'являється під час відпочинку;
  • хворобливі відчуття в епігастрії;
  • кашель без ознак застуди, що супроводжується набряком легенів;
  • аритмія, тахікардія;
  • гострий больовий синдром в області грудини, віддає в ліве передпліччя, руку або лопатку;
  • підвищена тривожність.

Рідкісним ознакою атеросклеротичного кардіосклерозу є незначне збільшення печінки. Клінічну картину хвороби складно визначити, керуючись тільки відчуттями хворого, вони схожі з симптомами інших хвороб. Різниця полягає в тому, що з часом розвивається прогресування нападів, вони починають виявлятися частіше, носити регулярний характер. У пацієнтів з атеросклеротичними бляшками в постінфарктному стані, велика ймовірність повторного ускладнення.

Причини атеросклеротичного кардіосклерозу

Головною причиною атеросклеротичного кардіосклерозу є поява рубців, порушення повноцінного припливу крові до серця. Атеросклеротичні, або жирові бляшки збільшуються в розмірах, перекривають ділянки судин і представляють серйозну загрозу для пацієнта. За рахунок недостатнього отримання поживних речовин, підвищення ліпідів у крові, розростання патологічної сполучної тканини, розміри серця збільшуються, людина починає відчувати наростаючі симптоми захворювання.

На це зміна впливають внутрішні фактори, викликані іншими захворюваннями в організмі, і зовнішні, обумовлені неправильним способом життя людини. До списку можливих причин відносяться:

  • шкідливі звички – куріння, вживання алкоголю, наркотиків;
  • неправильний розпорядок дня;
  • різні захворювання серцево-судинної системи;
  • підвищені фізичні навантаження;
  • вживання жирної їжі, що містить холестерин;
  • малорухливий спосіб життя;
  • зайва вага;
  • гіперхолестеринемія;
  • артеріальна гіпертонія;
  • спадкові чинники.

Відзначено, що у жінок до настання клімаксу кардіосклероз атеросклеротичний виникає рідше, ніж у чоловіків. Після досягнення віку 50-55 років, шанси почути від лікаря діагноз «кардіосклероз атеросклеротичний» зрівнюються. Люди з серцевими патологіями відносяться до групи з підвищеним ризиком. Ці захворювання називають як причиною, так і наслідком кардіосклерозу. При появі бляшок в судинах, що викликають кисневе голодування, збільшується ймовірність ускладнень, які можуть призвести до загибелі хворого.

Діагностика

Для того, щоб поставити діагноз, лікар керується даними анамнезу – наявністю або відсутністю перенесених серцевих захворювань і скаргами пацієнта. Аналізи, які призначаються для уточнення клінічної картини, включають:

  • біохімічний аналіз крові – потрібен, щоб виявити рівень холестерину і ШОЕ;
  • аналіз сечі – визначає рівень лейкоцитів;
  • велоергометрія дозволяє уточнити стадію порушення міокарда;
  • ЕКГ допомагає встановити патологію внутрішньосерцевої провідності і ритму, наявність коронарної недостатності, гіпертрофії лівого шлуночка.

В якості додаткового обстеження при атеросклеротичному кардіосклерозі призначається добовий моніторинг з допомогою ехокардіографії, коронарографії, ритмографии. На розсуд лікаря проводиться МРТ серця і судин, рентгенографія грудної клітки, ультразвукове дослідження плевральної і черевної порожнин. Повноцінна діагностика сприяє швидкому вибору правильного лікування.

Лікування

Методи терапії атеросклеротичного кардіосклерозу спрямовані на відновлення коронарного кровообігу, усунення холестеринових бляшок в артеріях та судинах, а також на лікування окремих хвороб – атріовентрикулярної блокади, аритмії, серцевої недостатності, ІХС, стенокардії. З цією метою лікар прописує лікарські засоби:

  • ацетилсаліцилову кислоту;
  • діуретики;
  • статини;
  • антиаритмічні препарати;
  • периферичні вазодилататори;
  • седативні ліки;
  • нітрати.

Для людей, які мають надлишкову вагу, обов'язковий підбір спеціальної дієти з заміщенням жирних продуктів, зміна розпорядку дня, звільнення від фізичних навантажень на час лікування. При утворенні аневризматического дефекту серця показані хірургічні дії з видалення аневризми. Впровадження кардіостимулятора допоможе вирішити проблему з порушенням ритму.

Прогноз і профілактика

При складанні подальшого прогнозу лікар керується клінічними даними діагностичного дослідження. У більшості випадків, якщо пацієнт успішно пройшов лікування і дотримується рекомендації, то він може повернутися до нормального життя. Однак серед людей, які нехтують порадами доктора відсоток смертності великий. Після проходження курсу терапії хворий повинен протягом тривалого терміну спостерігатися у спеціаліста, повідомляти про будь-якому нездужанні.

Профілактику атеросклеротичного кардіосклерозу рекомендується починати з молодого віку, якщо існує генетична схильність до захворювання. Повноцінне харчування, своєчасне лікування застуди, правильний режим дня, відмова від шкідливих звичок не дозволять утворитися атеросклеротичних змін в судинах серця. Людям зі схильністю до серцевих хвороб показано займатися фізичними вправами, які підвищують витривалість.

Відео: атеросклеротичний кардіосклероз

Кардіосклероз серця.Лікування кардіосклерозу народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!