Часте серцебиття

Багато людей не звертають абсолютно ніякої уваги на те, що часом їх серцебиття сильно прискорене, але це неправильно. Тахікардія – це серйозна проблема, наслідки якої можуть стати дуже небезпечними для здоров'я. Прискорене серцебиття не з'являється без причини і майже завжди говорить про якийсь збій в організмі. Кожній людині корисно знати, чому трапляється тахікардія, та головне, що робити при даному явищі.

Причини прискореного серцебиття

Є маса приводів, щоб ваше серце стало битися частіше. Не завжди це патологія, є випадки, при яких організм тахікардією реагує на перевантаження, стомлення, стрес або страх. Якщо ж прискорений пульс не пов'язаний з якою-небудь подією, то швидше за все, має патологічний характер. Щоб з'ясувати причину, яка викликала тахікардію, треба взяти до уваги вік людини, спосіб життя, оцінити багато інших факторів.

У дорослих

У людини молодого або середнього віку фізіологічний часте серцебиття виникає через:

  • підвищеної фізичної активності;
  • спеки;
  • підвищеної температури;
  • стресу або нервозності;
  • тривалої ходьби;
  • підйому вгору по сходах;
  • вживання алкоголю, енергетиків, міцного чаю або кави;
  • переїдання;
  • прийому деяких ліків.

Патологічне часте серцебиття виникає при:

  • хвороби серця і судин;
  • інфекціях;
  • анемії;
  • неврологічні зміни.

У дітей

У немовлят у віці до двох місяців часте биття серця вважається нормою за певних особливостей організму. Якщо ж пізніше тахікардія не проходить, то можливо, що порушений метаболізм міокарда. Крім того, часте биття може бути реакцією на температурні перепади, тривалий плач, занадто швидкий ріст та інші фізіологічні особливості. Більш серйозні причини тахікардії – проблеми з центральною нервовою системою або серцеві патології.

Для дитини шкільного віку або підлітка виділяють зовсім інші фактори, що провокують симптом. Як правило, биття серця стає прискореним через емоційного або фізичного перенапруження. Майже діти постійно перебувають у стресовому стані, періодично у них з-за цього тахікардія. Також проявляється в процесі статевого дозрівання. Тахікардією організм дитини може реагувати на дефіцит заліза і хвороби ендокринної системи.

При вагітності

Головними причинами прискореного серцебиття у майбутніх мам вважаються:

  1. Природні зміни організму. Постійне зростання плоду робить істотний вплив на всі внутрішні органи, в числі яких і серце. Разом з гормональними змінами це цілком здатне посилити серцебиття.
  2. Стрес. Кожна жінка в очікуванні дива відчуває безліч страхів. Вона переживає про те, як пройдуть пологи і не буде у малюка яких-небудь відхилень. Крім того, багато хто не може змиритися із змінами свого тіла. Все це веде до тахікардії.
  3. Перевтома. Довга піша прогулянка або пересування по сходах, а на пізніх термінах навіть прибирання в квартирі можуть викликати прискорене биття серця.
  4. Недолік в крові заліза.
  5. Прийом ліків. Почастішанням биття організм іноді реагує на вітаміни, прописані вагітної, точніше на їх надлишок. Крім того, тахікардію нерідко викликає алергія на компоненти препаратів.
  6. Надмірний набір ваги. Багато дівчат при вагітності починають їсти занадто багато, в результаті набирають набагато більше кілограмів, ніж допустимо. Це створює додаткове навантаження на серце.
  7. Відшарування плаценти, сепсис, позаматкова вагітність.
  8. Захворювання ендокринної або серцево-судинної системи. Раніше не виявлені хвороби іноді виявляються в період розвитку плоду, викликаючи тахікардію.

Норма частоти серцебиття у здорової людини

Цей показник залежить від величезної кількості чинників. Серед них:

  1. Вік. Чим старшою стає людина, тим спокійніше биття серця.
  2. Стать. Норма серцебиття у жінок вище, ніж у чоловіків.
  3. Стан організму. Якщо людина активно займається спортом, то частота пульсу буде нижче, ніж у того, хто ігнорує вправи.
  4. Зростання. Чим ви вище, тим частіше у вас серцебиття.
  5. Час доби. Найнижчі показники фіксуються відразу після пробудження і перед сном.

Нормальне серцебиття в різних віках (в ударах в хвилину):

  • у немовлят до місяця – 110-170;
  • у малюків до року – 103-161;
  • у дітей до двох років – 93-153;
  • у дошкільників (до 6-7 років) – 77-117;
  • у дітей з 7 до 12 років – 67-102;
  • у підлітків до 15 років – 54-94;
  • у дорослої людини з 15 до 50 років – 60-80;
  • у літніх людей старше 50 років 65-90.

Є і не самі вдалі періоди для вимірювання частоти серцебиття. Цього не треба робити при менструації або в стані сильного голоду. Не вимірюйте частоту серцебиття, якщо ви недавно:

  • займалися спортом чи розумовою роботою;
  • щільно поїли, взяли медикаменти або випили спиртне;
  • взяли розслаблюючу ванну, відвідали сеанс масажу;
  • займалися сексом;
  • переохолодження або, навпаки, перегрілися;
  • провели безсонну ніч.

Захворювання, що викликають тахікардію

Як і було сказано вище, биття серця може бути прискорене з причин патологічного характеру. Сюди відноситься цілий ряд захворювань. Серцебиття 100 ударів в хвилину належить вважати тахікардією. Коли ви впевнені, що немає жодної з фізіологічної причини з можливих, бажано звернутися до фахівця в даному питанні. Якщо ви хворі, фахівець поставить діагноз і призначить лікування, яке усуне причину тахікардії.

При нормальному тиску

При підвищеному

При зниженому

  1. Вегетосудинна дистонія.
  2. Проблеми, пов'язані з ендокринологічної системою. Підвищений рівень гормонів впливає на частоту серцебиття.
  3. Серцеві порушення. Мова йде про міокардиті, перикардиті, ішемії, ревматизмі.
  4. Інфекції.
  5. Інтоксикація.
  6. Анемія. При будь-якому її вигляді спостерігається почастішання серцебиття.
  7. Міастенія.
  8. Хвороби дихальної системи.
  9. Гнійні і запальні процеси.
  10. Онкологія.
  1. Захворювання серцево-судинної системи.
  2. Стрес та інші проблеми нервової системи.
  3. Хвороби щитовидної залози, наприклад, гіпертиреоз.
  1. Втрата крові у великій кількості.
  2. Шок. Природа його походження може бути будь-якою.
  3. Вегетосудинна дистонія.
  4. Сильне зневоднення.
  5. Гостре запалення якого-небудь внутрішнього органу.
  6. Зловживання спиртним.
  7. Атеросклероз. При цьому захворюванні кровоносні судини закупорюються.
  8. Цукровий діабет.
  9. Авітаміноз.
  10. Ряд серцевих захворювань. Мова йде про ослаблення м'яза серця, перикардиті, емболії.

Коли слід звернутися до лікаря

Якщо ви помітили, що серце стало битися частіше, але ніяких інших симптомів немає і стан покращився через кілька хвилин спокою, то сильно не панікуйте. Але деякі явища, наприклад, прискорене серцебиття і брак повітря, повинні викликати у вас серйозну тривогу. Якщо один з цих ознак або кілька супроводжують тахікардію і стан не покращується протягом декількох хвилин, то терміново викликайте швидку:

  1. Запаморочення. Його часто супроводжує гострий головний біль, різка слабкість. Деяких ще й нудить.
  2. Задишка і серцебиття. Якщо вам важко дихати і ви відчуваєте, ніби в горлі застряг клубок, то це привід для паніки.
  3. Біль у грудях. Здавленість в районі серця. Іноді з'являється відчуття, ніби орган дійсно боляче вдаряється об ребра і надмірно голосно стукає.
  4. Почастішання серцебиття безпосередньо після їжі.
  5. Тремтіння в тілі.
  6. Надмірна пітливість.

Що робити при сильному серцебитті

Краще при тахікардії вдатися до допомоги лікаря, щоб він порекомендував лікування. Але якщо напад прискореного серцебиття трапився, а можливості викликати швидку немає, то спробуйте приймати такі препарати:

  1. Валеріана. Можете купити таблетки, драже або настойку при тахікардії. Уповільнює серцевий ритм, але у деяких людей викликає перезбудження і почуття тривоги. Приймається при тахікардії курсами по 45-60 днів, тільки тоді дає стійкий ефект уповільнення серцебиття.
  2. Глід. Недорога і ефективна настоянка.
  3. «Персен». Має заспокійливу дію при тахікардії, покращує апетит. Дозволено пити при частішанні серцебиття не більше двох місяців.
  4. Пустирник. Сприяє нормалізації ритму серця. Його випускають у таблетках і настоянці. Мінімальна тривалість курсу прийому при частішанні серцебиття – три тижні.
  5. «Діазепам». Седативний препарат, що застосовується при тахікардії. Його ще називають «Реланиумом». Є таблетки і ампули для ін'єкцій. Не можна пити довго, поєднувати з алкоголем і призначати собі самостійно.
  6. «Етацизин». Дуже хороші ліки від тахікардії.
  7. «Анаприлін». Призначається при сильному серцебитті і нервозності.
  8. «Флекаїнід». Засіб використовують для лікування і профілактики тахікардії. Добре допомагає знизити частоту серцебиття.
  9. «Фенобарбітал». Діє повільніше всіх інших ліків від тахікардії. Небажано комбінувати з іншими препаратами.

Нетрадиційна медицина не дуже ефективна в лікуванні тахікардії. Коли пацієнт з різних причин не може приймати фармакологічні препарати від почастішання серцебиття, йому варто спробувати такі народні засоби від тахікардії в домашніх умовах:

  1. Подрібніть плоди глоду і пустирника і змішайте по п'ять ложок. Отриману суміш залийте півтора літрами окропу і дайте настоятися близько семи-восьми годин. Процідіть і при тахікардії пити по 10 мл тричі на день.
  2. Пустирник, корінь валеріани, плоди анісу і тысячелетник змішайте в співвідношенні (2:2:1:1). Дану суміш трав залити склянкою кип'яченої води. Настоянку остудіть півгодини, процідіть. Стакан випивайте за день в три прийоми. Постарайтеся лікуватися збором від тахікардії два місяці.
  3. Візьміть десяток лимонів, літр меду і 10 головок часнику. Цитрусові з шкіркою пропустіть через м'ясорубку. Часник надавіть. Перемішайте все це з медом, настоюйте в герметичній тарі тиждень. Їжте чотири рази в день за 15-20 грам. Курс лікування від тахікардії становить 60 днів.
  4. Змішайте в рівних частках мед і сік чорної редьки. Вживайте тричі на добу по 1 ст. л. протягом місяця.
  5. Змішайте по 500 г меду і перетертих лимонів, ядра мигдалю або абрикосових кісточок. Їжте кожен ранок і вечір столову ложку маси. Приймайте при тахікардії три тижні.
  6. Змішайте по 0,25 кг волоських горіхів і сухофруктів. Чим різноманітніше буде набір останніх, тим краще. Залийте 300 мл меду. Додайте один лимон, пропущений через м'ясорубку разом з шкіркою. Їжте цю суміш тричі на день між прийомами їжі.

Відео: як заспокоїти підвищене серцебиття

Якщо у вас теж траплялися приступи тахікардії, подивіться наступний відеоролик нижче. У ньому дуже докладно розказано, чому з'являється прискорене серцебиття і як уникнути цієї проблеми. Ви дізнаєтеся, як зменшити частоту скорочень серця, ознайомитеся з профілактичними заходами. Після перегляду ролика ви переконаєтеся, що причину тахікардії неодмінно потрібно встановити і усунути.

Часте серцебиття. Як заспокоїти серце. Жити здорово! (27.11.2015) 1

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!