Який чай знижує тиск: користь напою

Правильно пити чай при підвищеному тиску необхідно для стабілізації показників і профілактики подальшого прогресування гіпертонічної хвороби. При підборі лікувального напою враховується спосіб заготовляння і заварювання чайного листа, дозування і протипоказання.

Чаї від підвищеного тиску

Лікарі рекомендують пити неміцний солодкий чай при високому тиску. Вибір сорту рослини залежить не тільки від особистих переваг, але і від корисних властивостей.

Різні його види – чорний, зелений, пуер, каркаде – сприяють нормалізації роботи серцево-судинної, травної та нервової систем, комплексно впливають на причини розвитку гіпертонії.

Регулярне вживання напоїв надає наступні ефекти на організм:

  • сечогінну дію (виведення надлишкової рідини сприяє зниженню тиску);
  • нормалізація судинного тонусу;
  • стабілізація функцій серцевого м'яза;
  • поліпшення роботи травної системи.

З-за того, що в чаї міститься кофеїн, краще заварювати неміцний напій. Додавання чистого цукру варто уникати, оскільки високий рівень цукру в крові вважається одним з факторів, що провокують підвищення артеріального тиску. Замініть його медом, або пийте напій вприкуску з натуральної пастилою або гірким шоколадом.

Зелений чай

Заготовлені таким способом чайне листя містить велику кількість флавоноїдів – речовин, що благотворно впливають на судинний тонус. Високий вміст антиоксидантів в зеленому чаї відповідає за:

  • стабілізацію тиску;
  • сечогінний, жиросжигающие ефект;
  • нормалізацію роботи нервової системи;
  • активізацію розумової діяльності.

Напій заварюють не окропом, а гарячою водою (80-85 °С). Чай повинен настоятися 10-15 хвилин, після чого в нього можна додати трохи молока або меду. З-за високого вмісту кофеїну на добу не рекомендується випивати більше 2 чашок по 200 мл

Каркаде

Чай для зниження тиску з гибискуса (суданської троянди), званий каркаде, нормалізує циркуляцію крові, покращує роботу серця і знижує рівень холестерину за рахунок вмісту у листках рослини антоціанів та інших антиоксидантів.

Пити це вид чаю для пониження тиску потрібно холодним, по 2-3 чашки щодня.

М'ятний

Напій, заварений з свіжих або сушених листя м'яти, знижує тиск завдяки вмісту в рослині ментолу, тому що ця речовина розширює кровоносні судини. На 200 мл окропу додають 3-5 свіжих або 1 ч. л. подрібненого засушеного м'ятного листа. Пити такий чай потрібно щодня по 1 чашці.

З глоду

Плоди і квітки глоду знижують частоту серцевих скорочень, заспокоюють, нормалізують судинну і нервову діяльність. На 1 ст. л. свіжого або засушеного рослинної сировини потрібно 300 мл окропу, напій наполягають в термосі протягом 2-4 годин. Приймають засіб по 100-150 мл 3 рази за добу.

Білий чай при гіпертонії

Напій корисний при гіпертонії, тому що містить калій, стабілізує роботу серцевого м'яза, зміцнює судинні стінки, розріджує кров. Щодня потрібно випивати 2-3 чашки напою, заварюючи 1 ч. л. чайного листя 250 мл киплячої води. Вагітним жінкам напій допомагає не тільки знизити тиск. але і зняти прояви токсикозу, запобігти розвитку варикозу.

Пуер

При гіпертонії можна заварювати неміцний зелений пуер (наприклад, сорту «шен»), оскільки міститься в ньому теїн нейтралізує дію кофеїну, має судинорозширювальну дію, знижує показники. Щодня потрібно випивати не більше 1 маленької чашечки (25-40 мл) пуеру з додаванням молока.

Трав'яний чай від тиску

Багато трав'яні чаї з правильно підібраним складом інгредієнтів допоможуть знизити артеріальний тиск. Варіанти приготування лікувальних напоїв:

  • Змішати по 1 ст. л. сушених листя пустирника, глоду, сухоцвіту, хмільного і березового листя, залити окропом (1 л), настоювати в термосі 6 годин, процідити. Приймати перед їдою, по 100 мл
  • Листя м'яти, валеріани та хмільні шишки змішати в рівних пропорціях, залити окропом (250 мл на 1 ст. л.), настоювати 30 хвилин. Пити після пробудження порожній шлунок і за 30 хвилин до відходу до сну, по 150 мл
  • Колір лікарської ромашки, насіння кмину і фенхелю, корінь валеріани і м'яти лист змішати в рівних пропорціях (по 1 ч. л.), залити окропом (500 мл), настояти 30-40 хвилин. Пити двічі на добу, в будь-який час, по 100-120 мл

Відео

Який чай корисний при гіпертонії?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!