Дієта при гіпертонії - стіл №10 з меню на кожен день. Правильне харчування і продукти при підвищеному тиск

Діагноз «гіпертонічна хвороба» не так страшний, як може здатися. Вилікуватися від нього повністю складно. Для комфортного життя головне – дотримуватися основні правила терапії, важливим чинником якої стане харчування. Як зберегти раціон здоровим, повноцінним, не обмежувати себе в улюбленій їжі, як харчуватися при гіпертонії, читайте нижче.

Харчування при гіпертонії

Гіпертонія, або, по-іншому, артеріальна гіпертензія – часто зустрічається захворювання серцево-судинної системи. Встановлено, що страждають близько 30% дорослого населення планети, і 50-60% літніх людей. Така випадковість обумовлює те, що хвороба вивчається, з нею нормально живуть і її виліковують. Щоб полегшити перебіг гіпертонії, лікарі прописують спеціальну дієту, відому як дієта номер 10.

Харчування при підвищеному тиску потрібно суворо регулювати. Багато страви при кризі і хронічному перебігу можуть погіршити здоров'я або навіть бути небезпечними для хворого. В основному дієта при артеріальній гіпертензії націлена на зниження кількості солі, холестерину, збільшення частки рослинності, корисних жирів, вітамінів. Нижче вказано, від яких конкретно страв варто відмовитися з діагнозом: гіпертонія, а що варто додати в меню.

Що не можна їсти при гіпертонії

Більшу частину їжі, забороненої в системах здорового харчування при гіпертонії не можна їсти. Вам не доведеться стає вегетаріанцем, або є тільки сирі овочі, але про багатьох калорійних стравах потрібно забути. Не турбуйтеся, адже більшість з них ви їсте тільки за звичкою, а будь-які зміни, харчування в тому числі, позитивно впливають на ваше життя.

Список категорично заборонених продуктів при гіпертонії:

  1. Сіль. Замінюйте її сушеними, свіжими травами, лимонним соком.
  2. Спиртні напої, міцний чай, кава.
  3. Цукор, легкі вуглеводи. Торти, шоколадні цукерки, какао, випічка із здобного, пісочного тіста, торти з масляним кремом вам лише нашкодять.
  4. Насичені жири. Це практично всі жири тваринного походження: тим, у кого гіпертонія, заборонені сало, м'ясо, риба жирних сортів, ковбасні вироби, масло вершкове, топлене, вершки, практично всі види сиру.
  5. Гострі закуски, солонина, консервація, копченості. Мариновані огірки, гострий перець, гірчицю, хрін, консерви, копчене м'ясо потрібно виключити.

Що можна їсти при гіпертонії

Дієта для гіпертоніків лояльна, дотримуватися її легко і приємно. Якщо ви звикли їсти багато м'яса – перший час буде важко, але потім багато овочі, фрукти і крупи можуть відкритися з нових сторін, якщо вживати їх як основні, повноцінні страви. Зниження споживання жирної тваринної їжі подарує вам відчуття легкості, бадьорості, нових сил. При гіпертонії можна є наступне:

  1. Овочі: свіжі, тушковані, приготовані на пару, – вони запобігають всмоктуванню холестерину у гіпертоніків.
  2. Фрукти у вигляді салатів, смузі, свіжовижатих соків.
  3. Нежирне м'ясо і молочні продукти. Приготовлені без масла куряча грудка, індичка, телятина, біла риба: судак, тріска, хек, окунь, червона риба. Гарні знежирений сир, кефір, кисле молоко, сметана, молоко.
  4. Житній хліб цільнозерновий.
  5. Бобові, крупи, горіхи, гриби.
  6. Мед, варення і цукор в помірних кількостях.

Харчування при високому тиску у чоловіків

Основні критерії харчування при високому тиску у чоловіків це ситність, калорійність і вітаміни. При правильному підході, дієта при гіпертонії може бути поживною, а ще – смачною. Корисні чоловікам морепродукти, червона риба, часник, селера, яйця, гранат. По-друге, якщо ви любите смажене м'ясо, не варто повністю від нього відмовлятися. Хорошим рішенням для тих, у кого гіпертонія, буде покупка сковороди-гриль: готувати на ній можна без олії, а результат – корисне смажене м'ясо або риба: тунець, лосось, форель.

Харчування при високому тиску у жінок

Простіше дотримуватися правильне харчування при гіпертонії жінкам: вони потребують меншої кількості їжі, ніж чоловіки. Перевага дієти при гіпертонії в тому, що вона допоможе скинути зайві кілограми і омолодити організм. У харчування при високому тиску у жінок обов'язково включайте оливкова олія для приготування та заправки салатів. Важливо не голодувати і насичувати їжу достатньою кількістю корисних для жіночого організму вітамінів і жирів. Їх можна знайти в таких продуктах, як:

  • риба, багата кислотою Омега-3 (лосось, горбуша, сьомга);
  • авокадо, брокколі, біла, червона, цвітна і брюссельська капуста, журавлина, вівсяна каша;
  • родзинки, горіхи, сухофрукти.

Харчування при гіпертонії і ожирінні

У хворих ожирінням гіпертонія зустрічається в 3 рази частіше, ніж у людей, які підтримують нормальну вагу. Ризик вад серця в такому випадку збільшується, дієта потрібна більш строга, спрямована не тільки на зниження тиску, але і на схуднення. Однак харчування при гіпертонії і ожирінні не повинно бути обмежене різко, відмова потрібно проводити поступово, щоб не викликати стрес, який тільки підвищить тиск. Крім основного лікування, потрібно дотримуватися таких правил, як:

  • відмова від алкоголю і куріння хворим гіпертонією;
  • повна відмова від фаст-фуду, солодких газованих напоїв;
  • заняття спортом, здоровий режим сну;
  • вживання продуктів, що містять калій і магній: яблука, виноград, зелена квасоля, капуста, зелень, редька, буряк, грейпфрут, горошок. Солодкі курага, хурма, фініки і полуниця чудово замінять цукерки.

Дієта при гіпертонії 2 ступеня

Дієта при гіпертонії 2 ступені повинна бути безсольової, містити морепродукти, висівки, сухофрукти. Дуже корисні для гіпертоніків часник і авокадо. Заборонені м'ясні бульйони, баранина, качка, гусак, свинина, будь субпродуктів (нирки, печінка, мозок), жирні сорти риби: палтус, скумбрія, пангасіус, напівфабрикати, домашнє молоко та вершки. Необхідно уважно стежити за складом готових продуктів: зміст маргарину, какао, кава і солі повинно бути якнайменше.

Дієта при гіпертонії 3 ступеня

Продукти при гіпертонії 3-го ступеня повинні проходити ретельний відбір перед попаданням на стіл. Потрібно стежити за складом і якістю, максимально виключити сіль і тваринні жири. Їсти потрібно часто і невеликими порціями, прийнятне кількість прописує ваш лікуючий лікар. Щоб дієта при гіпертонії 3 ступеня не здавалася такою суворою, їжте більше свіжих фруктів і овочів, це наповнить вас енергією і підвищить настрій.

Дієта при гіпертонічному кризі

Перші дні після кризу краще зробити розвантажувальними: є тільки овочі, фрукти і легкі крупи. Треба не додавати сіль під час кулінарної обробки їжі, а трохи підсолювати вже готову страву. Подальша дієта при гіпертонічному кризі повинна обов'язково містити полінасичені кислоти, які розширюють судини і знижують ризик розвитку атеросклерозу. Це, в основному, жирна червона риба,морепродукти. Рідини у день слід випивати не більше 1-го літра, включаючи перші страви.

Дієта при гіпертонії і хвороб серця

Рекомендації з харчування для сердечників, хворих на гіпертонію однакові – це та ж дієта №10, спрямована на те, щоб знижувати тиск, покращувати кровообіг і функціонування серцево-судинної системи. Головний принцип дієти при гіпертонії і хвороби серця – не споживати більше калорій, ніж витрачаєш. Загальна кількість їжі в день не повинна перевищувати 2 кг, одна порція – не більше 350-ти р.

Дієта при високому тиску в літньому віці

Високий відсоток літніх хворих обумовлений природним зношуванням організму: відбувається фізіологічний спад. Необхідно постійно спостерігатися у лікаря, адже гіпертонія загрожує ускладненнями з летальним результатом. Дієта при високому тиску в літньому віці має особливе значення: перевагу слід віддати розсипчастим каш, пісному м'ясу, супів на воді, тушкованих овочів, молочних продуктів. Пиріжки, здобні булочки, вареники заборонені, а ось млинці або оладки, приготовані без масла, хворим на гіпертонію їсти можна.

Меню при гіпертонії на тиждень

Що можна їсти при високому тиску, щоб не сумувати за стейкам, смажених котлет і тістечком? У процесі вивчення ви відкриєте для себе безліч нових страв з овочів, сирні, фруктові десерти, легкі вегетаріанські супи та багато іншого. Не бійтеся обмежень, адже хвороба відступить тільки при завзятості, позитивному настрої, дотриманні всіх правил. Для вас приблизне меню при гіпертонії на тиждень складено нижче.

Меню для хворих на гіпертонію №1:

  1. вівсяна каша з бананом;
  2. овочевий суп з брокколі, кукурудзою, картоплею;
  3. парове куряче філе, квасоля з томатом;
  4. кефір.

Меню для хворих на гіпертонію №2:

  1. мюслі з кефіром;
  2. гречка, тушковані овочі;
  3. фрукти;
  4. відварна риба, картопля;
  5. йогурт.

Меню для хворих на гіпертонію №3:

  1. фруктовий салат;
  2. суп з квасолею, гречкою, житній хліб;
  3. жменя горіхів;
  4. «плов» з довгого рису, грибів, моркви;
  5. цикорій.

Меню №4:

  1. свіжовичавлений сік;
  2. пшенична каша;
  3. свіжі овочі, парова риба або індичка;
  4. банан або яблуко;
  5. кефір.

Меню №5:

  1. сирна запіканка;
  2. фрукти;
  3. легкий суп з морепродуктів, горошком, спаржею;
  4. перловка;
  5. овочі на пару, сметанний соус із зеленню.

Меню №6:

  1. чай з молоком, галетне печиво;
  2. білки яєць;
  3. тушкований шпинат, парові курячі котлети;
  4. фрукти;
  5. суп-пюре з брокколі;
  6. фруктовий кисіль або желе.

Відео: дієта при гіпертонічній хворобі

Раціональне харчування при артеріальній гіпертонії

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!