Причини міжхребцевої грижі поперекового відділу хребта - як лікувати медикаментами і вправи ЛФК

Якщо у людини виявлена грижа поперекового відділу хребта - лікування повинно початися негайно, щоб не допустити ускладнень. Лікарі рекомендують поєднання застосування знеболюючих препаратів і вправ ЛФК для розвантаження дисків. Більш точні рекомендації спеціаліст зможе дати після огляду хворого.

Що таке грижа поперекового відділу хребта

У медичній термінології грижа у поперековому відділі – це розрив диска хребетного стовпа або фіброзного кільця, хряща, зміщення пульпозного ядра. Виникає патологія в результаті нерівномірного навантаження на хребці, викликає болі в попереку, віддає в ноги, сковує рухи і може призвести до інвалідного станом.

Хребці поперекового відділу хребта в кількості п'яти штук служать для амортизації, з'єднані міжхребцевими дисками. Коли виникає грижа, відбувається випинання диска, це здавлює нерв і заподіює біль, яку необхідно зняти якнайшвидше.

Причинами виникнення гриж хребта поперекового відділу називають такі чинники:

  • підвищені навантаження;
  • вроджені особливості зв'язкового апарату;
  • патологія скошеного тазу;
  • радикулопатія;
  • запалення сідничного нерва;
  • травми;
  • важкі фізичні навантаження;
  • сидячий спосіб життя;
  • шкідливі звички;
  • остеохондроз, сколіоз.

У людини захворювання проявляється наступними симптомами та ознаками:

  • скутість в попереку;
  • слабкість у великому пальці ноги;
  • болі в верхній частині ніг;
  • мурашки по ногах;
  • після тривалого сидіння німіють пальці ніг.

Чи можна вилікувати грижу хребта

Якщо вчасно виявити симптоми, то лікування буде успішним і ефективним. Важливо не упустити момент, коли ще можна обмежитися медикаментами, консервативною терапією, не допустити операції. Метою лікування стає усунення болю, зміцнення м'язового корсета, усунення підвивихи хребців, які можуть провокувати зростання патології.

Лікування грижі поперекового відділу хребта

Важливо вчасно почати лікування патології і звернутися до лікаря при перших симптомах. Небезпекою запущеного випадку грижі поперекового відділу хребта без своєчасного лікування лікарі називають такі ризики для всього організму:

  • порушення кровообігу в органах малого тазу;
  • гінекологічні проблеми, збої менструального циклу у жінок;
  • проблеми з сечовипусканням;
  • викривлення хребта;
  • здавлення нервового корінця;
  • сухість і лущення шкіри, зниження чутливості деяких областей;
  • простріл у попереку, крижовому відділі;
  • обмеження рухливості аж до паралічу ніг.

Який лікар лікує

При виявленні перших ознак хвороби рекомендується відвідати терапевта або невропатолога, які оглянуть пацієнта і призначать або консервативне лікування, або відправлять до хірурга та нейрохірурга. Останні проводять дослідження хребта з допомогою магнітно-резонансної томографії, при наявності показань готують хворого до операції або призначають інше лікування.

Методи лікування

Як лікувати грижу хребта поперекового відділу, вибирає лікар залежно від занедбаності і тяжкості випадку. Методи терапії:

  1. Консервативне – переважна більшість випадків лікується цими способами, що включають вправи, прийом медикаментозних засобів (анальгетиків, нестероїдних протизапальних засобів), установку крапельниць. Іноді застосовуються лікувальні блокади. Допоміжними способами лікування грижі стають масаж, лікувальна домашня гімнастика, фізіотерапевтичні процедури.
  2. Хірургічне втручання – крайня міра лікування, призначається лише за суворими показаннями (не допомагають ліки від болю, грижа впливає на роботу внутрішніх органів). Видаляють патологію микродискэктомией, ендоскопічним методом.

Без операції

Лікування грижі поперекового відділу хребта без операції включає наступні методи позбавлення від захворювання:

  • ЛФК – комплекс вправ, спрямований на розвиток м'язів і зв'язок;
  • застосування медикаментів;
  • голковколювання – вплив микроиглами на біологічно активні точки;
  • мануальна терапія – «вправляння» дисків руками;
  • рефлексотерапія – для активності роботи тканин і органів, покращення обміну речовин;
  • загальний масаж – для підвищення тонусу м'язів, покращення імунітету, може полегшити стан хворого.

ЛФК при грижі

Після зникнення болю в положенні лежачи призначається ЛФК при грижі поперекового відділу хребта. Її проводять з метою поліпшення кровообігу в ураженій області, нормалізації тонусу м'язів. Виконуються вправи лежачи на спині, животі, боці і колінно-кистьовий стійці по 10-12 повторів, повільно, плавно. Тривалість тренування 10-40 хвилин. Ось деякі ефективні вправи:

  1. Тримаючи руки вздовж тіла, зігніть ноги. Випряміть праву ногу, одночасно відведіть ліву руку, повторіть з іншою стороною.
  2. Лежите на спині. Тримаючи руки за головою, зігніть ноги, повільно випряміть праву, покладіть її на ліве коліно. Випряміть, повторіть з іншого боку.
  3. Руки зігніть в ліктях, ноги поставте на ширині плечей, під поперек підкладіть подушку. Обертайте стопами і китицями по колу.
  4. Вихідне положення, як у першій вправі, ліву п'яту поставте на праве коліно, повторіть з іншою стороною.
  5. З положення лежачи розігніть стопу на себе, п'ятою потягніться тому, щоб розтягнути задню поверхню ноги.

Вправи

Для зміцнення і розвитку функціональних можливостей хребта розроблені наступні вправи при грижі поперекової:

  1. Лежачи на спині, витягніть руки уздовж тулуба, трохи зігніть ноги. Напружуйте м'язи живота.
  2. Вихідне положення, як у першому пункті, тільки ноги витягніть. Підніміть корпус, не відриваючи ніг від підлоги, опустіть тіло.
  3. Ноги зігніть, ляжте на спину, витягніть праву руку вперед, поклавши руку на ліве коліно. Згинайте ліву кінцівку, утримуючи опір рукою.

Вправи Бубновського

Відомий лікар-кінезіолог Бубновський розробив свій комплекс вправ для усунення наслідків грижі поперекового відділу хребта:

  1. Береза – вихідне положення лежачи на спині, руки підняті вгору. Лікар закріплює ноги тросом до тренажера МТВ, людина піднімає таз з ногами до перпендикулярного їх положення до голови.
  2. Береза навпаки – все точно таке ж, як у першому положенні, тільки повертати ноги потрібно на тренажері.
  3. Вправа з одного зафіксованої ногою – піднімайте ногу без вигинів.
  4. Жаба – ляжте на живіт, руки витягніть вперед, попросіть лікаря закріпити на одній нозі симулятор з вагою. Згинайте ноги, імітуючи рухи жаби.
  5. З використанням блоку – лежачи на спині, рухайтеся вгору і вниз прямою ногою, піднімайте вагу.

Вправи з еластичним бинтом для хребта

Щоб провести тренування на зміцнення м'язів поперекового відділу при лікуванні грижі хребта, використовують еластичні бинти. Їх закріплюють за фіксатор, беруться руками за вільні кінці і роблять наступні вправи:

  1. Закріпіть бинт нижче пояса, нахиліться вперед, тримайте спину прямо. Відводите руки назад без згинання спини.
  2. Встаньте на середину бинта, тримаючи кінці у руках. Піднімайте руки до плечей, прагнучи подолати опір.
  3. Сядьте на лаву, зафіксуйте ноги під нею, закріплюють бинт на поясі. Разогнитесь тому, зігніть лікті і виведіть за спину.

Препарати

Для зняття болю, поліпшення кровообігу, тонусу м'язів та повернення попереку у нормальний стан лікарі прописують такі препарати:

  1. Нестероїдні протизапальні засоби – знімають біль при загостренні, запалення, знижують жар. До них відносяться таблетки Диклофенак, Моваліс.
  2. Хондопротекторы і препарати з гіалуронової кислотою – зміцнюють структуру міжхребцевих хрящів. Це Алфлутоп, Терафлекс, Карипаин, Румалон (у складі знаходиться витяжка з хрящів і суглобів тварин).
  3. Гомеопатія – підсилює захисні дії механізму, застосовується тільки в комплексі з іншими ліками.
  4. Глюкокортикоїди – знімають сильні болі, це Дипроспан, Дексаметазон.
  5. Ферменти – усувають згустки крові, знімають набряклість.

Міорелаксанти при грижі поперекового відділу хребта

Для розслаблення м'язів при міжхребцевої грижі використовують міорелаксанти. Вони купируют біль, вводяться внутрішньом'язово. Мидокалмы покращують кровопостачання, розм'якшують хребетні диски. До них відносяться Пентоксифілін, Трентал – розслаблюють гладку мускулатуру артерій мозку. У лікуванні грижі поперекового відділу хребта застосовуються спільно з вітамінами, активаторами м'язової діяльності і біогенними стимуляторами.

Мануальна терапія

Якщо у вас виявили грижу хребта в поперековому відділі - лікування може включати мануальну терапію, яка складається з ручних прийомів для корекції патологічних явища в суглобах. Метою цього способу терапії є відновлення нормального положення хребців, дисків, кровообігу. Фахівці віддаляють поверхні суглобів один від одного, діють строго на конкретні ділянки для відновлення рухливості хребта. Сеанс триває півгодини, курс становить 10-15 процедур кожні два дні.

Оперативне лікування

Крайнім заходом лікування грижі поперекового відділу хребта є хірургічне втручання. Показанням до нього буде повний або частковий параліч з порушенням діяльності внутрішніх органів, включаючи спинний мозок. Також операцію проводять, якщо консервативна терапія не допомагає або погіршує стан хворого, у того наростає слабкість м'язів. Існує два методи проведення операцій на грижі поперекового відділу хребта:

  1. Діскотомія – проста нетравматичная операція, при якій хірург відсікає грижу від пошкодженого диска.
  2. Ламінектомій – складна операція, при якій видаляється частина кісткової тканини хребця, розширюється звужене міжхребцевий отвір чи канал спинного мозку. Відрізняється довгим реабілітаційним періодом.

Лікування міжхребцевої грижі поперекового відділу народними засобами

Якщо комплексне лікування у вигляді мануальної терапії та прийому препаратів допомагає, то можна підсилити ефект засобами народної медицини. Відвари з трав і мазі допоможуть знизити болю, зменшити набряки. Якщо прогресує грижа поперекового відділу хребта - лікування народними методами може бути таким:

  1. Настоянка кореня шабельника – суху сировину заливають спиртом, настояти три тижні, застосовується тричі на день до їди по ложці настоянки в третині склянки води. Місцевим чином застосовувати настойку можна, змішавши в димексидом. Розтирати їй рекомендовано уражену область і нижні кінцівки.
  2. Мазь з живокостом – змішати півкіло свіжого кореня живокосту з такою ж кількістю топленого свинячого жиру, підігріти, залити спиртом в обсязі 0,3 л, охолодити. Наносити компрес під теплу тканину на 30-40 хвилин або на ніч.
  3. Компреси з алое і медом – змішати свіжий сік рослини з рідким медом і спиртом в пропорції 1:2:3, настоювати добу. Просочити марлю сумішшю, накладати на поперек і область ураженого освіти на годину під теплою тканиною.

Профілактика

Якщо лікування грижі поперекового відділу хребта увінчалося успіхом, важливо дотримувати наступні рекомендації спеціалістів для запобігання рецидивів, ускладнень та загострень:

  • уникати зайвих навантажень на спину;
  • спостерігати за зміною роботи хребта;
  • стежити за поставою, не проводити довгий час в сидячому положенні;
  • плавно і повільно сідати з положення лежачи і вставати з положення сидячи;
  • виходити з транспорту без різких поштовхів;
  • спати на ортопедичному матраці або дерев'яному щиті під звичайним матрацом;
  • носити ортопедичний корсет;
  • уникати переохолодження, носити пояс з собачої шерсті.

Крім того, для профілактики виникнення грижі поперекового відділу хребта лікарі рекомендують дотримуватися таких правил:

  • більше ходити пішки;
  • займатися спортом;
  • стежити за поставою;
  • працювати на комп'ютері, сидячи на стільці;
  • при довгому сидінні робити перерви і вставати, займатися гімнастикою;
  • обережно підходити до підняття тягарів, розподіляти вагу рівномірно;
  • спати на ортопедичному матраці;
  • включити в раціон харчування курку, яловичину, рибу і молочні продукти;
  • відмовитися від смаженого, консервованого, гострого;
  • кинути палити.

Відео

як лікувати міжхребцеву грижу поперекового відділу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!