Лікування поліартриту народними засобами в домашніх умовах

Зберегти рухливість суглобів на довгі роки – складне завдання. Професійна діяльність, побутові умови, фінансові можливості, особистісні характеристики, хронічні захворювання не завжди дозволяють суворо дотримуватися принципів здорового способу життя. Поліартрит виникає як наслідок патологічних процесів в організмі, їх виникнення пов'язане з безліччю факторів. Лікування болісної недуги тривалий і вимагає комплексу терапевтичних заходів, серед яких важливе місце займають методи народної медицини.

Що таке поліартрит

Запальні процеси, які вражають відразу декілька суглобів (5 і більше), діагностують як поліартрит. У більшості пацієнтів захворювання вражає суглоби кінцівок;

  • колінний;
  • тазостегновий;
  • фаланги пальців стопи;
  • плечовий;
  • ліктьовий;
  • фаланг пальців кисті.

Локалізація болів і дискомфортних відчуттів постійно змінюється. Наприклад, сьогодні болять плечові, тазостегнові, колінні суглоби, а на наступний день – ліктьові і пальці на ногах. У медицині немає єдиної думки щодо першопричини захворювання. Є теорія, що дає збій імунна система. Вона починає ідентифікувати здорові клітини організму, як чужорідні і запускає процес їх знищення. На думку інших фахівців, поліартрит виникає на тлі перенесеного важкого стресу, сильного переохолодження, серйозного гормонального збою.

Симптоми

Природа виникнення захворювання різна. Проводиться виключно симптоматичне лікування поліартриту, діагностувати його першопричину не представляється можливим. Симптоми захворювання виявляються по-різному і залежать від різновиду поліартриту. Його класифікують таким чином.

  1. Ревматичний. Запалюються великі симетричні суглоби і прилеглі сполучні тканини. Найважча форма. Спостерігається набрякання, почервоніння шкіри, обмеження рухливості, виявляються сильні болі.
  2. Ревматоїдний. Захворювання аутоімунної природи, відбувається руйнування хрящової тканини. Проходить більш м'яко, дискомфорт спостерігається в обох симетричних суглобах на зміну погоди. При відсутності лікування больові відчуття посилюються. В окремих випадках має місце підвищена температура тіла, судоми, відсутність апетиту, зниження ваги, виникнення захворювань внутрішніх органів.
  3. Реактивний. Захворювання викликають мігруючі інфекції (наприклад, хламідіоз). Супроводжується болями та онімінням у суглобах. Паралельно проявляються симптоми циститу, уретриту, кон'юктивіту, виникають болі в животі.
  4. Кристалічний (або подагричний). Виникає на тлі порушення обмінних процесів, в результаті яких відбувається збільшення концентрації солей сечової кислоти і їх кристалізація. Дуже сильно знижується амплітуда рухів у суглобах.
  5. Псоріатичний. Розвивається як ускладнення після перенесеного псоріазу.

Перші симптоми поліартриту незначні – невелика припухлість суглобів, набряклість, слабкий біль, ранкова скутість рухів. По мірі розвитку патології чітко проявляються локальні симптоми. Наприклад, при ураженні суглобів пальців відбувається їх викривлення. Запальний процес в коліні змінює ходу. Поліартрит ніг викликає деформацію пальців, розвивається плоскостопість. До загальних симптомів захворювання відносяться швидке настання втоми, знесилення.

Лікування поліартриту

Домогтися повного одужання при поліартриті дуже складно. Необхідно підібрати правильне лікування і відкоригувати образ життя. Пацієнт повинен бути готовий до тривалим і трудомістким процедур, строго виконувати всі рекомендації лікаря. Перші відчутні результати будуть через 1-3 місяці. Практикується лікування поліартриту в домашніх умовах, але важкі форми захворювання вимагають проведення терапевтичних заходів у стаціонарі. Використовуються методи традиційної і народної медицини.

Прагнення пацієнта побороти недугу – запорука успішного лікування. Принципи, які лежать в основі повного одужання:

  1. Починати лікування захворювання базисними протизапальними препаратами потрібно якомога раніше.
  2. Схему лікування необхідно переглядати і при необхідності міняти кожні 2-6 місяців. Важливо, щоб лікарськими кошти були активними.
  3. Симптоми і стадія захворювання визначають комплекс терапевтичних заходів.
  4. Уникати факторів, які призводять до загострення недуги (куріння, вживання алкогольних напоїв, порушення дієти, фізичні перевантаження).
  5. Підтримувати нормальну масу тіла.

Медикаментозна терапія самий дієвий спосіб лікування поліартриту. Для полегшення стану призначається група препаратів, що надають різне фармакологічна дія:

  • усунення причини захворювання;
  • зняття запалення;
  • полегшення симптомів.

До немедикаментозних методів лікування поліартриту відносяться фізіопроцедури, організація дієтичного харчування, регулярні заняття лікувальною фізкультурою, плаванням. Включаючи їх в комплексну терапію, вдається уповільнити патологічний процес, зміцнити м'язи і зв'язки, збільшити рухливість. Прискорює одужання масаж. Існують народні засоби від поліартриту. Вони ефективні, безпечні, перевірені багаторічною практикою використання.

Лікування народними засобами

Пацієнтам правильне лікування поліартриту народними засобами принесе тільки користь. Воно входить в комплекс заходів, що сприяють полегшенню стану хворого. Це мазі, відвари, настойки, компреси і інші лікарські форми. Можливість їх використання необхідно узгодити з лікуючим лікарем. Навіть лікування ревматоїдного поліартриту народними засобами (це найбільш важка форма захворювання) дає позитивні результати. При виборі зілля необхідно враховувати можливу гіперчутливість до компонентів, наявність протипоказань, алергії.

Для приготування зігріваючих компресів при поліартриті використовують редьку, хрін. Рослини у великій кількості містять в гірчичне олію, яка подразнює рецептори шкіри і підсилює кровообіг. При використанні зілля на основі цих рослин потрібно дотримуватися обережності. Після тривалих зігріваючих процедур нерідкі випадки опіків. Поліартрит лікують соком топінамбура (земляної груші). Його приймають всередину, а макуха накладають на хворі суглоби.

Дуже популярний метод лікування запалених суглобів селерою. По 0,5 кг листя рослини і лимонів перемелюють через м'ясорубку і додають 0,5 кг меду. Настоюють 3 доби. Приймають за годину до їжі 2 столові ложки 3-4 рази. Регулярне застосування засобу знімає біль у суглобах і повертає їм рухливість.

Крім лікувальних засобів, виготовлених на основі рослинної сировини, при поліартриті широко використовуються аплікації з блакитної глини. Її склад визначає лікувальні властивості. У глині органічно поєднуються кремній, марганець, кальцій, алюміній, інші важливі елементи. На хворі суглоби вона має сильну антисептичну дію, сприяє відновленню тканин. Професором Неумывакиным описаний метод лікування суглобів розчином перекису водню. Її прикладають до хворих ділянок, вводять внутрішньовенно, перорально в залежності від стану пацієнта.

Компреси

Лікарі-ревматологи рекомендують в комплексі з ліками використовувати компреси. Мета використання більшості з них: зігріти суглоб, посилити кровообіг, знеболити, зняти запалення. У списку ефективних компресів:

  1. Крижаний. Нестандартний, для терплячих пацієнтів. Лід треба добре упакувати в целофан і обернути в натуральну тканину. Витримати 3-5 хвилин. Компрес зняти, суглоб легко помасажувати, тепло укутати. Процедуру повторити 20 разів, не роблячи перерв.
  2. Масло ялиці з морською сіллю. Прогартовану на сковороді сіль загорнути в тканину (або насипати в старий носок), прикласти до хворого суглоба. Прогрівати протягом 15 хвилин. На паперовий аркуш нанести мало ялиці, примотати його до хворого місця, укутати, тримати не більше 20 хвилин.
  3. Цибулевий. На дрібній тертці натерти 2-3 цибулини. Кашку 5-10 хвилин проварити на слабкому вогні з невеликою кількістю води і чайної ложкою солі. Суміш постійно помішувати. Охолоджену нанести пасту на суглоби, накрити тканиною, закріпити компрес бинтом. Проводити процедуру до повного зникнення болю.

Відвари

Відвари готуються із запашних трав, тому їх можна вживати як чай. Лікування поліартриту народними засобами включає ці ефективні лікарські форми. Популярністю користуються такі відвари:

  1. На основі череди, ромашки, багна, ялівцю, брусниці. Трави заварюють окремо або використовують збір з них. 1 столову ложку лікарського збору (або однієї з трав) залити 0,5 л води, кип'ятити на повільному вогні 2 хвилини, зняти з вогню, укутати, дати настоятися до повного охолодження, процідити. Приймати по 100 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
  2. На основі лаврового листа. Сприяє очищенню організму від солей. Кілька листків лавра залити 0,3 л кип'яченої гарячої води, на повільному вогні проварити 5 хвилин. Відвар укутати або налити в термос. Готувати зілля краще ввечері, пити протягом дня невеликими порціями.
  3. На основі оману. 10 г кореневищ рослини змішати з 10 г коріння лопуха залити 1 склянкою води. Варити на невеликому вогні 20 хвилин. Укутати, настояти 4 години, процідити. Приймати до їди по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.

Мазі

Сильним аналгетичну ефектом володіють мазі домашнього приготування. Технологія їх виготовлення нескладна:

  1. З березових бруньок. Змішати 400 г свіжих бруньок і 800 г соняшникової олії. Готову суміш перекласти в глиняний посуд, закрити кришкою, тримати в теплій печі 24 години. Лікарську суміш пропустити через сито, додати щіпку порошку камфори. Зілля поставити в холодне місце. Наносити мазь на суглоби при виникненні болів.
  2. Гірчично-сольова з парафіном. Змішати 100 г порошку гірчиці і 200 г морської солі. Суху суміш розділити на три частини. Невеликий шматочок парафіну розтопити на водяній бані. Розтоплене речовина змішати з однією частиною раніше приготовленої суміші. Змастити область запалених суглобів на ніч. Після застигання парафіну утворюється тонка плівка, додатково уражений суглоб потрібно обгорнути вовняною тканиною. Застосовувати три дні.
  3. З ялицевою олією. 20 мл олії ялиці змішати з 200 г свіжого свинячого жиру, додати 30 г крупної солі. Мазь втирати в хворі суглоби на ніч.

Настоянки

Лікування поліартриту з використанням методів народної медицини включає використання настоїв з лікарських рослин. Вони знімають біль, припухлість, запалення. Популярністю користуються:

  1. Настоянка шабельника болотного. 200 г коренів рослини і 100 г коренів перстачу подрібнити. Помістити в скляну 3-х літрову ємність, залити горілкою, настоювати 3 тижні. Приймати лікарський засіб по 1 столовій ложці 3 рази в день до їжі.
  2. Янтарна настоянка. Використовується необроблене сировину бурштину. Його потрібно подрібнити, перетерти в ступці. 50 г порошку бурштину залити 0,5 л медичного спирту. Настоювати суміш 2 тижні в теплому місці. Періодично струшувати. Готової настоянкою слід розтирати хворі місця. Процедуру робити на ніч.
  3. Настоянка кавунова. Висушити кілька великих шматків шкірки кавуна, подрібнити їх заварити. На 2 столові ложки підготовленої сировини на 1 склянку окропу. Наполягати 2 години. Водну настоянку приймати по 100 мл перед їжею 2 рази на день.

Ванни

Цілющою, приємною процедурою є ванни з реп'яхом, споришем, хвоєю, кропивою, березовими листям. Вони знімають запалення, зменшують біль, запобігають деформацію суглобів. Процедуру доцільно проводити перед сном щодня (або через день), її тривалість близько 30 хвилин. При поліартриті ефективні ванни з червоним конюшиною і цикорієм. Для проведення процедури попередньо готується відвар лікарських трав:

  1. З хвоєю. 0,5 кг свіжої хвої обернути тканиною їх бавовни, опустити в 7 л води, кип'ятити 30 хвилин. Відвар додати у ванну, процедуру проводити по 20 хвилин кожен день протягом 30 днів.
  2. З лікарськими рослинами. Надає могутню відновлюючу дію. Змішати 8 столових ложок кори верби, по 4 столові ложки розмарину, лаванди, чебрецю, бузини чорної. Використовується сухе подрібнене сировину. Суміш трав залити 3 л окропу, 15 хвилин поварити на повільному вогні, процідити, влити у ванну. Процедуру виконувати щодня протягом 2 тижнів.
  3. З шавлією. 20 столових ложок сушених паростків рослини залити 5 л окропу, дати настоятися 3 години. Додавати у ванну для купання за 1 л. Процедуру проводити 7 днів, зробити на 5 днів перерва, повторити курс.

Припарка з гірчицею

При болях у суглобах ефективні припарки з гірчицею. Вони використовуються при умові, що відсутня гостре запалення. Для приготування припарки взяти 2 жмені насіння гірчиці, добре прогріти їх на сковороді. Нагріте рослинне сировину покласти на марлю, обернути, прикласти до болючих суглобів. Прогріті насіння гірчиці не надає подразнюючої дії на шкіру.

Трав'яні суміші для прийому всередину

При поліартриті готують настій із суміші трав для прийому всередину. Цікаві наступні рецепти:

  1. Взяти по 50 г хвоща польового, фіалки, золотушника, деревію, верби (кора), кропиви, меліси, чорної смородини (листя). Трави змішати. 1 столову ложку рослинної суміші залити склянкою окропу, настояти 3 години, процідити, безпосередньо перед вживанням напій нагріти. Приймати по 1 склянці настою за 20 хвилин до прийому їжі. Курс лікування 1 місяць.
  2. Взяти по 50 г кульбаба (корінь), споришу, верби (кора), таволги (квітки), рути, пустирника, глоду (квітки). Приготувати суміш з трав. 1 склянкою окропу залити 1 столову ложку рослинної сировини, наполягати 3 години, процідити. Перед вживанням напій нагріти. 1 склянку лікарського засобу приймати за 20 хвилин до їжі 3 рази в день протягом 30 днів.

Скипидарна розтирання

З відходів хвої отримують скипидар. Це натуральний засіб надає чудовий терапевтичний ефект при поліартриті. З нього готують растірку. Змішати 1 столову ложку скипидару, жовток 1 яйця, 1 чайну ложку оцту, 1 чайну ложку меду. Отриманої лікарської суміш втирати при болях у суглобах. Растірку наносити 2 рази на день на 30 хвилин, після чого змити теплою водою.

Дієта

Правильне харчування при поліартриті підсилює ефективність лікування. Воно допомагає полегшити симптоми захворювання та поліпшити стан хворого. Для складання корисного меню потрібно дотримуватися правил:

  1. Звернути увагу на продукти, які містять корисні жири. Це жирна морська риба (особливо варена), морепродукти.
  2. Віддати перевагу дієтичного м'яса – яловичина, куряча грудка, кролик, індичка. Із субпродуктів обов'язково повинна бути присутня печінка, краще куряча.
  3. Відмовитися від алкоголю, чаю, кави, маринадів, солінь. Украй небажане вживання гострих прянощів. Виняток становлять імбир і куркума.
  4. Знизити калорійність, але харчування має бути збалансованим. Хворий повинен отримати всі вітаміни і органічні речовини. В раціон включити велику кількість сезонних районованих фруктів і овочів.
  5. Звести до мінімуму вживання цукру та солі.
  6. Включати продукти, багаті кальцієм. Щодня вживати нежирні кисломолочні продукти.
  7. Напої замінити трав'яним чаєм.

Раціон для кожного виду поліартриту має свої особливості. Крім загальних рекомендацій по харчуванню потрібно врахувати:

Вид поліартриту

Рекомендовані продукти

Заборонені продукти

Особливі рекомендації

Ревматоїдний

Соки, овочі, фрукти, відвари з шипшини, рис

Бульйони м'ясні, рибні, грибні, молочні продукти

Їжу приймати 5 разів на день. Не можна вживати дуже холодну або дуже гарячу їжу.

Реактивний

Часник, мед, риб'ячий жир

Борошняні вироби

У раціоні повинна переважати риба, а не м'ясо

Кристалічний

Злаки, овочі, фрукти

Копченості, бульйони, ікра і солона риба, щавель, бобові

Повинні переважати вегетаріанські страви, іноді дієтичне м'ясо

Псоріатичний

Індичка, риба з білим м'ясом, крупи вівсяне, житнє, пшенична, рисова, ячмінна, висівки

Червоне м'ясо, бобові, бобові, гриби, малина, суниця, полуниця, суші, солона риба, гранат, цитрусові, картопля, баклажани, томати, солодкий перець

Суворе обмеження солі

Відео

Поліартрит лікування. Як лікувати поліартрит народними методами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!