Корисні властивості та протипоказання ревеню - різновиди і рецепти народної медицини

Сімейство гречаних відомо не тільки завдяки щавелю, але і такого корисного овочу, як ревінь – користь і шкода даної рослини визначається його біохімічним складом. В їжу рекомендують вживати лише свіжі черешки, в той час як листя і кореневище вважаються отруйними. Вирощують ревінь не тільки в Азії, багаторічна рослина зустрічається на території Ізраїлю та інших європейських країн. Стебла рослини легко дізнатися по характерному кисловатому присмаку, завдяки чому з нього готують кисіль, варення або компот.

Що таке ревінь

Багаторічна рослина із сімейства гречаних, яке має потужну кореневу систему або товсті стебла прямостоячі, прийнято називати ревенем. Листя у цієї рослини великі і відрізняються трикутною формою, а стебла можуть виростати діаметром до чотирьох сантиметрів. В медицині використовують черешки листя для приготування лікарських настоїв з ревеню – лікувальна користь і шкода цього овоча добре відомі народним цілителям.

Для салатів, запіканок або начинок пирогів відбираються м'ясисті, соковиті стебла рослини, які мають характерний світло червоний або зеленуватий відтінок. На верхівках гілочок виростають квітки жовтого кольору, зібрані у суцвіття. Плоди овоча відомі за рахунок тригранної форми, вони можуть досягати розміру до восьми міліметрів.

Різновиди

Люди здавна вирощували ревінь як городнього рослини. Перевага віддавалася компактним різновидам з високим вмістом вітамінів, які швидко ростуть. Природні неокультурені види овоча зустрічаються дуже рідко, хоча іноді такі сорти використовуються в декоративних цілях. Серед мініатюрних видів широко відомий алтайський і хвилястий ревінь, найменшим вважається ревінь Віттрока і Максимовича.

Розмах листя у такого овочу становить близько метра. До гігантським видами рослини відноситься дланевидный, благородний, лікарський чи тангутський. Дана різновид по праву вважається монументальним представником сімейства гречаних, оскільки діаметр куща може досягати двох або трьох метрів. Високогірний ревінь Делавея та Олександри росте на висоті п'яти тисяч метрів, тому вирощувати її на відкритому грунті поки що не представляється можливим.

Склад

Ефективність застосування овоча обумовлена багатим складом, в якому зібрано багато лікарських мікроелементів, таких як яблучна кислота, залізо, магній, пектин, калій, фосфор, щавлева кислота і т. д. Рослина містить вітаміни і мінерали, завдяки яким лікування захворювань відбувається в рази ефективніше. Наприклад, магній сприяє зміцненню імунної системи і нормалізує сон. Для терапії не застосовуються коріння і листя, адже вони вважаються отруйними.

Компонент

Кількість речовини

Норма

Вітамін А, мкг

10

900

Вітамін В1, мг

0.01

1.5

Вітамін В2, мг

0.06

1.8

Вітамін В5, мг

0.08

П'ять

Вітамін В6, мг

0.04

2

Вітамін В9, мкг

15

400

Вітамін C, мг

10

90

Вітамін Е, мг

0.2

15

Вітамін РР, мг

0.2

20

бета Каротин, мг

0.06

5

Ніацин, мг

0.1

-

Калій, мг

325

2500

Кальцій, мг

44

1000

Магній, мг

Сімнадцять

400

Натрій, мг

2

1300

Фосфор, мг

25

800

Залізо, мг

0.6

18

Крохмаль і декстрини, г

0.2

-

Моно - і дисахариди, м

2.3

100

Калорійність

Всі страви з участю даного продукту дієтичні, тому що його калорійність дуже мала і составляет16 кКал. Рослина на 90% складається з чистої води, відсотки розподілені між вуглеводами, жирами, білками. Овоч часто можна зустріти в різних рецептах для схуднення, він також допомагає при захворюваннях травної системи. Продукт відомий завдяки високій концентрації пектинів, за рахунок чого у пацієнтів знижується рівень холестерину в крові. Ревінь – це абсолютно безпечне рослина, яка не завдає шкоди організму людини.

Назва страви

БЖУ

Харчова цінність, м

Калорійність, кКал

Свіжий продукт

Білки

0.7

16

Жири

0.1

Вуглеводи

2.5

Запіканка з рису з ревенем

Білки

3.3

155,3

Жири

6.2

Вуглеводи

23.1

Квас із ревеню

Білки

0.2

34

Жири

0

Вуглеводи

8.8

Кефір з ревенем

Білки

2.1

55

Жири

2.3

Вуглеводи

6.8

Компот з гарбуза і ревеню

Білки

0.3

36.5

Жири

0

Вуглеводи

9.4

Лікувальні властивості

Офіційна медицина рекомендує використовувати овоч для зміцнення серцевого м'яза, щоб знизити ризик виникнення інсульту. Біоактивні речовини в його складі допомагають запобігти розвитку таких захворювань, як туберкульоз. Рослина володіє цілим рядом лікарських властивостей, воно підсилює перистальтику кишечнику, чинить антисептичну, послаблюючу, сечогінну, в'яжучу, жовчогінну дію.

Ревінь ефективно звужує судини, тому його часто призначають при менструальних болях або запорах. Однією з відмітних особливостей цього овочу є поліпшення роботи шлунка за рахунок нормалізації травлення. Для отримання крепительного впливу необхідно приймати засіб малими дозами, а для проносного ефекту потрібна більш сильна концентрація.

Високий вміст вітаміну с робить позитивний вплив на здоров'я пацієнтів, зміцнюючи імунну систему. Рослина успішно бореться з багатьма шкірними захворюваннями, адже стан епідермісу багато в чому залежить від харчування людини. Під впливом пектинів з організму виводяться шкідливі речовини, знижується кількість цукру в крові, поліпшується робота печінки.

Чим корисний ревінь

Для підвищення опірності організму перед несприятливим впливом навколишнього середовища лікарі радять регулярно приймати загальнозміцнюючий засіб з ревеню – лікувальна користь і шкода продукту залежать від правильності його використання в процесі виготовлення настоїв або відварів. Фахівці стверджують, що овоч допомагає підсилити захисні реакції організму, що сприяє запобіганню розвитку авітамінозу.

Пацієнтам, які страждають від подагри, хвороб печінки, часто призначають рослина для забезпечення необхідного жовчогінного ефекту. Засіб сприятливо впливає на органи дихання, що дуже корисно при лікуванні туберкульозу. Завдяки своїм властивостям, ревінь показаний для терапії таких захворювань, як ревматизм, псоріаз, бронхіт, артрит, пневмонія.

Для чоловіків

Ця рослина надає незамінну користь для чоловічого організму, забезпечуючи його всіма необхідними вітамінами і мінералами. Овоч ефективно зміцнює не тільки імунну систему, регулярне вживання продукту позитивно позначається на стані зубів, кісток і суглобів. Подібний ефект дуже важливий для чоловіків похилого віку, оскільки з плином часу всі хімічні процеси в організмі сповільнюються. Рослина чудово підходить чоловікам, які займаються професійними видами спорту, так як допомагає наростити м'язовий корсет.

Для жінок

В період менопаузи, коли у жіночого організму відбувається природне згасання репродуктивних функцій, рослина із сімейства гречаних надає благотворний вплив на стан здоров'я. За рахунок високого вмісту кальцію овоч ефективно справляється з перепадами настрою, нічним гіпергідрозом і безсонням. Для заповнення мінералів і вітамінів в організмі, жінкам під час вагітності рекомендується додавати в меню страви з ревеню – лікувальна користь і шкода продукту залежать тільки від правильності його вживання.

При схудненні

Невід'ємною частиною будь-якої дієти є очищення кишечника від калових відкладень. Завдяки проносним властивостями овоча, з організму протягом пари днів виводяться всі токсичні речовини, що заважають нормальному функціонуванню ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Рослина допомагає нормалізувати метаболізм, що покращує процес всмоктування поживних речовин і впливає на засвоюваність їжі. За рахунок підвищення секреторної активності шлунка спостерігається посилена вироблення шлункового соку, що сприяє швидкому і ефективному травленню продуктів.

Народні рецепти з ревенем

В народній медицині рослина з сімейства гречаних використовується для лікування і профілактики ряду захворювань. Настоянки з овоча застосовуються для лікування печінки, легень або серця, багато людей досі приймають продукт в якості загальнозміцнюючого засобу. Рослина сприяє довголіттю організму, стимулює роботу систем і органів, виводить шлаки. Його дозволено додавати в раціон вагітним жінкам, оскільки овоч містить величезну кількість корисних мікроелементів.

При раку

Цей продукт вже давно використовується для створення ліків проти раку. Вчені прийшли до висновку, що овоч здатний пригнічувати ріст ракових клітин за рахунок виражених протипухлинних властивостей. Посилити ефект можна за допомогою термічної обробки рослини. Для терапевтичних цілей необхідно щодня з'їдати на голодний шлунок три або чотири запечених стебла ревеню, результат не змусить себе довго чекати.

Відомий і інший рецепт народної медицини, який допомагає впоратися з раком. Коріння рослини подрібнюють до кашоподібного стану, заливають холодною кип'яченою водою і дають настоятися вісім годин. Після цього відвар слід прокип'ятити і процідити через марлю. Ліки приймають два-три рази на день по півсклянки. Терапія проводиться до повного зникнення симптомів захворювання.

При гепатиті

Для лікування гепатиту необхідно взяти одну столову ложку подрібнених коренів овоча і залити склянкою окропу. Відвар настоюють протягом двох годин, попередньо обгорнувши рушником. По закінченні вказаного часу настій слід процідити і розділити на три рівні частини. Засіб приймають три рази в день. Згідно з одним рецептом, потрібно додати дві столові ложки сушених черешків в киплячу воду і варити на повільному вогні близько півгодини. Отриманий відвар процідити і приймати по півтори склянки на день.

При цукровому діабеті та подагрі

Сік із цього овоча сімейства гречаних допомагає впоратися з багатьма недугами. Для його приготування знадобиться нарізати черешки рослини і подрібнити до кашоподібного стану. У напій можна додати мед або цукор за смаком, в добу потрібно випивати не менше півтора склянки соку. В якості альтернативи допускається приймати порошок з коренів овоча, які слід попередньо висушити і подрібнити. Для лікування використовується п'ять грам суміші два рази в день, порошок можна запивати водою.

При запорах

Для приготування засоби від запору знадобиться двадцять грам подрібненого кореня рослини і двісті мілілітрів кип'яченої води. Відвар варити на слабкому вогні протягом десяти хвилин, після чого наполягати протягом години. Настій випити перед сном. Для другого рецепта знадобиться збір трав, куди крім основного інгредієнта, входять корінь барбарису і кульбаби. Одну столову ложку суміші залити склянкою крутого окропу і прибрати в тепле місце на двадцять хвилин. Приймати по півсклянки настою тричі на день за тридцять хвилин до їжі, попередньо процідивши.

Шкоди та протипоказання ревеню

Безконтрольне вживання в їжу цього овоча може призвести до погіршення стану здоров'я. Уникати прийому ревеню варто при жовчнокам'яній або сечокам'яної хвороби, оскільки органічні кислоти у складі рослини можуть завдати шкоди ниркам. Людям з гастритом або панкреатитом, підвищеною кислотністю забороняється включати рослина в щоденний раціон харчування. Ревінь протипоказаний при кровотечі або геморої, оскільки сприяє разжижжению крові.

Як краще вживати ревінь в їжу

Перед тим як приступати до самолікування, обов'язково проконсультуйтеся з терапевтом. Рослина здатна надати не тільки позитивний, але й негативний вплив на організм при неправильному використанні. Дозування і частота застосування повинна обумовлюватися з лікарем, після чого засіб дозволяється приймати в профілактичних цілях. При абсолютній впевненості у власному здоров'ї можна пити по одній склянці свіжого соку для підтримки імунної системи.

Відео

Ревінь -- їстівний лопух

Відгуки

Віра, 37 роківВже два роки дотримуюся дієти, скинула більше десяти кілограм. В їжу вживаю в основному свіжі або варені продукти. Одним з моїх фаворитів є ревінь – користь і шкода даного овоча залежить від використовуваних частин рослини. Особисто я готую з нього корисні настойки і відвари, іноді використовую варення з цього овоча.
Архип, 48 роківЗ дитинства користуюся засобами народної медицини, лікувальний ефект від них запобігає розвитку хвороб і зміцнює імунітет. Від бабусі дізнався, в чому полягає користь ревеню, тому приймаю овоч як смачне ліки для профілактики. Рослина має жовчогінну і послаблюючу властивостями, із-за чого доводиться часто бігати в туалет.
Максим, 35 роківЯ все життя страждав від захворювань кишечника, тому скинути зайву вагу було неможливо. Вживання в їжу дієтичних продуктів повністю змінило моє уявлення про здоровий спосіб життя, я став стежити за раціоном. Про лікарські властивості ревеню вичитав в інтернеті, часто використовую овоч для приготування компотів, соків або сиропів.
Марина, 23 рокиЧого я тільки не перепробувала для лікування псоріазу, рослина родини гречкових було моєю останньою надією. Ревінь багатий високим вмістом вітамінів та мінералів, необхідних для повноцінної роботи організму і всіх його систем. Черешки додаю в салати і використовую для приготування страв, шкірне захворювання відступило через півроку.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!