Липовий мед: корисні властивості та сорти

У світі немає ціннішого і ароматнішою речовини, ніж липовий мед з ніжним запахом, що нагадує про літніх днях. На смак він залишає в роті приємний, солодкуватий присмак. Цілющі властивості продукту відомі кожному, якщо тільки цей мед не «липовий». Зараз цей вид ласощі так люблять діти і дорослі, а різновидів меду стало так багато, що вибір важкий і нелегкий.

Корисні властивості липового меду

Продукт світло-жовтого кольору, запашний, густий на вигляд, а смак відрізняється від інших різновидів. Головна ж відмінність – у цілющих властивостях. Вони зумовлені тим, що солодощі є найвищий вміст ферментів, дуже корисних для підтримки життєдіяльності організму. В складі виділяються:

  • діастаза;
  • пероксидаза;
  • каталаза;
  • інвертаза;
  • ліпаза.

Однак властивості липового меду залежать і від наявності кератину, калію, заліза, вітамінів К, Е, групи В. Не варто забувати про різних корисних мікроелементів, амінокислотах та біологічно активних речовинах, які вчені ще достеменно не вивчили. Башкирське ласощі має настільки складний хімічний склад, що судити про зразкових лікувальних властивостях важко, як і вибрати сорт.

Унікальні властивості далекосхідного продукту виникають не тільки з-за нектару липи, але і з-за того, що бджола все змочує своєю цілющою слиною. Таке поєднання дає солодощі широкий лікувальний спектр. Часто лікарі призначають мед липовий як засіб від застуди, адже ласощі має дію:

  • протизапальний;
  • жарознижуюче.

Якщо в організмі спостерігається сильний запальний процес, то таке ліки усуне ознаки захворювання або полегшить їх. Призначається засіб при ГРЗ, хворобах шлунка, високому артеріальному тиску, ангіні, астмі, риніті. Пацієнтам, якщо доктор знайшов хвороби печінки, нирок або сечового міхура, башкирський бджолиний продукт призначається як антибактеріальний засіб плюс у вигляді проносного. Цей еліксир незамінний при лікуванні недуг серцево-судинної, нервової системи людини. Він зніме стрес, нервове роздратування, допоможе впоратися з безсонням.

Башкирська еліксир – унікальний засіб від екземи, опіків, гнійних запалень, ран. Речовина має ранозагоювальний ефект, якщо використовувати його зовнішньо. Вплив результатів праці бджіл на грамнегативні, грампозитивні організми унікально і результативно. Далекосхідний мед практично не має протипоказань, не завдає шкоди при вагітності, піднімає імунітет дитини.

Чим корисний липовий мед

Щоб підтримувати здоров'я та імунну систему в нормі, кожному слід щодня з'їдати по ложці цього ласощі. Це радять незалежно від раціону, адже користь липового меду для організму неоціненна з-за вмісту в його складі понад 400 компонентів, крім води. Багато в складі сухих речовин, глюкози, фруктози, мальтози. Дані елементи сприятливо впливають на травлення, швидко засвоюються з-за схожості з концентрацією аналогічних речовин в крові.

Користь липового меду залежить від гармонійного поєднання всіх його компонентів, які мають низьку калорійність і ефективність при боротьбі з хворобами, ранами, алергічними реакціями, запаленнями. Навіть при такому достатку корисних речовин він має протипоказаннями: не варто їсти продукт при:

  • цукровому діабеті;
  • діатезах.

Не слід захоплюватися цінною речовиною і чоловікам: це чревате наслідками. Липа – особливе дерево, її пилок багата жіночими гормонами. Не варто лікуватися розчином на основі меду:

  1. астматикам;
  2. сердечникам і тим, хто переніс інфаркт міокарда, якщо спостерігаються розширення альвеол;
  3. після травми серцевих клапанів;
  4. при крововиливах в легені.

Як визначити липовий мед

Знайти натуральний продукт з липи важко. Треба знати, як виглядає справжній еліксир з фото. Враховують всі характеристики, щоб не купити підробку. Ось критерії визначення хорошого продукту:

  • зрілість;
  • відсутність добавок;
  • відтінок;
  • запах;
  • в'язкість;
  • консистенція;
  • вартість.

Купівля справжнього результату бджільництва – заняття непросте:

  1. Спочатку потрібно дізнатися зрілість, яка визначається декількома краплями, підігрітими до 20-ти градусів. Якщо мед згорнувся – значить, він зрілий.
  2. Потім слід дізнатися про добавки, які використовуються для густоти. Це може бути крохмаль, борошно. Перевірити можна, капнувши йоду. Якщо з'явилася пляма синього кольору (є реакція) – значить, є добавки.
  3. Колір липового меду залежить від сорту. Квіткова маса – світло-жовта, густа, а липова – бурштинова. Гречаний сорт – темний, ясеневий – прозорий, з білим кольором і рідкий.
  4. Смак хорошого продукту терпкий, солодкий, з ароматом липового цвіту.
  5. Продаж за низькою ціною, якщо продукт коштував дешево, – майже завжди контрафакт. Вибирати найдорожчий далекосхідний сорт не завжди доречно.

При покупці зверніть увагу на консистенцію:

  • Якщо продукт старий, то він зацукровується і кристалізується.
  • Коли збирання бджолами пройшов занадто рано, продукт буде рідким, не тягучим, а на смак – з гірчинкою.
  • Бджолярі збирають склад не відразу після відцвітання липи, а вже після того, як бджола накрила продукт «бурштинової кришечкою», пергою, і з того моменту пройшло певний час.

Ціна липового меду

Придбати непоганий продукт легко. Особливою популярністю користується хороший башкирська вигляд. Купити липовий мед в Москві, Санкт-Петербурзі можна в інтернет магазинах, на виставках, у спеціалізованих крамницях, на ринках. Комфортно здійснити покупку онлайн, замовивши доставку. Можна вказати сорт і кількість грамів, вибравши баночку з вподобаної ціною липового меду. Уточніть вартість в таблиці:

ТипВартість, р.
за 0,5 кгза 1 кг
Башкирська350700
Далекосхідний325750
Липовий315630

Відео: липовий мед

Липовий мед.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!