Глід - корисні властивості і протипоказання плодів. Корисні рецепти з ягід і квіток глоду

У лікувальних цілях використовуються квіти, плоди цієї рослини. Унікальні властивості цього народного засобу може замінити безліч ліків. Якщо подивитися список, що лікує глід, можна знайти в ньому різні захворювання. Домашні рецепти настоянок, відварів глоду криваво-червоного допомагають поліпшити стан здоров'я.

Корисні властивості глоду

Вивчити повністю хімічний склад плодів і квітів рослини поки що не вдалося, але медики не ставлять під сумнів, що користь глоду очевидна. Як правило, застосовують його в профілактичних цілях і при лікуванні не гострих станів. Чим корисний глід? Медики вважають, що головні корисні властивості рослини полягають у наявності рослинних поліфенолів, флавоноїдів. Ці елементи запобігають ламкості стінок судин, сприяють нейтралізації вільних радикалів в організмі, наприклад:

  • Гіперозид. Підвищує утилізацію глюкози, насичує іонами калію серце, киснем. Це сприяє поліпшення скоротливості міокарда, величини серцевого викиду.
  • Кверцетин. Знижує проникність, надає протипухлинну, антиоксидантну дію, знижує проникність, покращує еластичність капілярів
  • Вітексин. Розширює судини, покращує в серцевому м'язі обмінні процеси.
  • Кверцетин. Вважається відмінним профілактичним засобом порушень кровообігу в мозку, серцево-судинних захворювань. Вступ кверцетину знижує ймовірність прояву катаракти.

Ще один корисний елемент, який впливає на корисні властивості кислоти. Вони входять до складу квітів, плодів глоду, наприклад:

  • Олеановую – підсилює, тонізує кровопостачання серця, головного мозку.
  • Урсолова – має ранозагоювальну, протизапальну дію.
  • Хлоргенова – допомагає нормалізувати функцію печінки, нирок, має протисклеротичну, жовчогінну дію.
  • Кав'ярня – сприяє виділенню жовчі, має сильні антибактеріальні властивості.

Ягоди глоду містять провітамін А, каротин, вітаміни Е, К, С. Деякі сорти мають такий же рівень каротину, як шипшина або моркву. У складі засобу є сорбіт, цукор, які рекомендуються при цукровому діабеті. Високий показник магнію, калію, заліза, кальцію і мікроелементів міді, цинку, марганцю. Після заморозки ягід глоду кількість дубильних речовин знижується, плоди стають не такими терпки, трохи солодший.

Глід при вагітності

До багатьох таблеткам головним протипоказанням стає період виношування дитини. З цієї причини майбутніх мам цікавить підходить глід для вагітних. Перед прийомом слід проконсультуватися з лікарем, який знає ваш анамнез. Лікувальні властивості глоду в цьому випадку добре розкриваються у складі чаю. Щоб домогтися позитивного результату, слід знати, як правильно заварити ягоди.

Концентрація глоду повинна бути невеликою. Такий чай допомагає нормалізувати нервову систему жінки, впоратися з безсонням і не чинить негативної дії. Приготувати настій можна на основі чорного або зеленого чаю. Ще один варіант, який можна приймати при вагітності описаний нижче. Інструкція по приготуванню:

  1. Вам потрібно 2 ст. л. кислого молока/кефіру, банан, ½ ч. л. меду і 1 ст. л. концентрованого настою глоду.
  2. Перемішайте всі компоненти.
  3. Збийте за допомогою міксера в піну.

Глід від тиску

Цілющі властивості глоду допомагають розслабити стінки посудини, що сприятливо позначається на тиску. Приймати рекомендується тільки тим, у кого діагностовано гіпертонія, гіпотонікам це засіб входить до протипоказання. Настоянка глоду від тиску допомагає впоратися з шумом у вухах, головним болем, запамороченнями. Рекомендують прийом народного засобу при підвищеному холестерині, низькому показнику лецитину. Це поліпшить показники згортання крові та її стану.

Лікувальних властивостей настоянки глоду вистачає на початковій стадії гіпертонії. При більш серйозних станах потрібно додаткові медикаменти, які призначить лікар. При прийомі домашнього коштів на пізніх стадіях захворювання вам слід обов'язково повідомити про це лікаря, щоб він враховував це умова при складанні курсу лікування. Пов'язано це з тим, що народний засіб посилює дію серцевих препаратів, лікар може знизити на цьому тлі дозування препаратів.

Глід для серця

Ця рослина використовується при профілактиці і лікуванні ішемічної хвороби. Корисний глід для серця за рахунок властивості знижувати холестерин в крові, що запобігає утворення та відкладання бляшок. Корисна дія рослини доведено у випадках стенокардії, речовини зі складу покращують жировий обмін. ЕКГ показує значні поліпшення при ішемічній хворобі серця після прийому цього народного засобу.

Спостерігається позитивний ефект за умови тривалого, регулярного прийому глоду. Важливо пити засіб строго по дозуванню, яку призначить лікар. Слід поєднувати лікування з правильним харчуванням, здоровим способом життя та медикаментами, які лікар призначить для прийому у складі курсу терапії. Хоч засіб і вважається народним, але купити його можна в аптеці.

Настоянка глоду - користь і шкода

Будь-які медикаментозні препарати володіють певним переліком побічних (шкідливих) ефектів. Настоянка глоду не є винятком. При надмірному прийомі кошти можуть проявитися негативні наслідки. З цієї причини рекомендується проконсультуватися з лікарем перед прийомом. Глід - корисні властивості і протипоказання ґрунтуються на особливостях організму людини, протікання захворювання. Про позитивні якості рослини написано в розділах вище, нижче наведено перелік негативних ефектів, які можуть проявитися.

  1. Надмірно тривалий прийом може призвести до пригнічення серцевого ритму (аритмії).
  2. Велика кількість плодів здатне викликати легке отруєння.
  3. Підвищується ймовірність спазму судин, кишечника, блювання при лікуванні на голодний шлунок. Слід знизити дозу або приймати строго через 2 години після їжі.
  4. Приступоподібні болі, кольки трапляються, якщо випити холодну воду після прийому глоду.
  5. Гіпертонікам рекомендується використовувати не плоди, а квітки для лікування серцевих захворювань.

Глід - протипоказання

Один з головних плюсів цього засобу вважається його нешкідливість. Тривалий прийом надає сприятливий вплив на весь організм людини. Однак застосування плодів має і деякі обмеження, наприклад, існують такі протипоказання глоду:

  1. Сушені плоди, квітки, настої заборонені для прийому дітей до 12 років.
  2. Слід строго дотримуватися дозування, рекомендовану кількість на добу – 150 г ягід. Прийом великої кількості кошти різко знижує тиск.
  3. Протипоказано пити натщесерце, тому що це приведе до кишкових, судинних спазмів, блювоти, нудоти.
  4. Протипоказанням виступає поєднання з антиаритмічними серцевими медикаментами.
  5. Легке отруєння викликає прийом недозрілих ягід.
  6. Головне протипоказання для використання ягід – гіпотонія, тому що вони ще більше знизять тиск.

Як заварювати глід

Якщо протипоказання у вашому випадку не забороняють прийом, то відвар або настоянка глоду легко готується в домашніх умовах. При бажанні можна купити вже готовий препарат в аптеці, але при наявності компонентів можна самому зробити ліки. Ось кілька прикладів приготування:

Рецепт 1

  1. Візьміть 1 ст. свіжих ягід (заморожені на зиму не підходять). Покладіть в будь-який посуд, розімніть дерев'яною товкачкою.
  2. Залийте ягідну масу 70% спиртом (близько 200 мл).
  3. Мінімум 3 тижні суміш повинна зберігатися в темному місці. Щодня збовтувати ємність.
  4. Потім процідіть в термос настоянки і можете починати вживати.

Рецепт 2

  1. Потрібно 150 г висушених плодів. Ретельно перевірте, щоб всі шматочки перемололись або потрощилися.
  2. Залийте перемелені ягоди 1 л горілки.
  3. На 20 днів поставте в темне місце засіб.
  4. Процідіть настій в зручну ємність. Рідина повинна стати жовто-червоного відтінку.

Відео: чим корисний глід для організму

Глід (глод). Лікувальні властивості, рецепти, протипоказання, застосування в народній медицині

Відгуки

Валентина, 43 рокиГлід - корисні властивості і протипоказання цієї рослини вражають. Кілька років тому стало боляче спати на лівому боці, покалывало серце. Зробила собі відвар з ягід, залила в термос і кожен день пила протягом 2 тижнів. Зараз без будь-яких больових відчуттів сплю на будь-якому боці. При легких нездужаннях засіб добре допомагає.
Володимир, 50 роківПостійно намагаюся відкласти необхідність приймати таблетки, до того ж медицина нині дорога. При легких нападах гіпертонії я замість препаратів заварюю собі чай з глодом. Прочитав, що показання для прийому цього виду трав є підвищений тиск. Мені такий напій добре допомагає впоратися з легкими нападами гіпертонії.
Ганна, 48 роківМоє знайомство з глодом пройшло не так, як мені хотілося. Після прийому кошти мені відразу ж стало краще, протягом 2 тижнів було прекрасне самопочуття, а потім наступило різке погіршення. Минуло пару місяців, я знову попила чай з ягодами цієї рослини, і ситуація в точності повторилась. Від прийому даного засобу довелося відмовитися.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!