Субсерозная міома матки: лікування

У більшої частини жінок віком до 45 років хоча б раз виникали гінекологічні проблеми. Останні погіршують процеси життєдіяльності організму, оскільки від роботи репродуктивної системи безпосередньо залежить жіноче здоров'я. Однією з найпоширеніших хвороб є маткова субсерозная міома.

Що таке субсерозная міома матки

Це доброякісна гормонозалежна пухлина, що з'являється на зовнішній частині матки, у м'язових тканинах. Зростання новоутворення відбувається в порожнині малого тазу. Зовні міома нагадує вузол з широкою основою або тонкою ніжкою, через які здійснюється її харчування. Освіти можуть бути одиничними або множинними. Миоматозный вузол покриває капсула, що відокремлює його від оточуючих тканин, розмір пухлини, як правило, обмежується 10 див.

Завдяки зовнішньої локалізації і напрямку росту, субсерозная міома вважається однією з найшкідливіших. У жінок з цим захворюванням розміри матки не збільшуються, а менструальний цикл залишається стабільним. Крім того, при такій патології не виникає складнощів з настанням вагітності. Труднощі із зачаттям можуть спостерігатися лише при розташуванні субсерозного новоутворення біля маткової труби, внаслідок чого остання здавлюється. Тим не менш, наявність миоматоза може стати причиною переривання вагітності.

Причини

До числа основних чинників, з-за яких у жінок розвиваються доброякісні утворення в матці, відносяться гормональні перебудови. На думку лікарів, новоутворення не може сформуватися в здоровому тілі, тому для його виникнення потрібні певні причини. До таких належать:

  • оперативні маніпуляції у жіночої сечостатевої системи (вискоблювання, аборти, лапароскопія, тощо), які травмують м'язові тканини матки, чим провокують зростання міоми;
  • генетична схильність до патології;
  • наявність в анамнезі операцій з видалення маткових пухлин;
  • функціональні проблеми в надниркових, щитовидної залозі;
  • тривалий прийом гормональних протизаплідних засобів;
  • різного типу запалення, інфекції сечостатевої системи;
  • наявність новоутворень в молочних залозах або придатках.

Крім основних причин, з яких часто утворюються маткові субсерозні міоми, існує ряд факторів, що стимулюють розвиток новоутворень. Збільшують ризик захворювання:

  • ендокринні порушення (міома частіше виникає у жінок перед клімаксом або під час нього, при зміні звичного співвідношення гормонів естрогену і прогестерону);
  • ожиріння;
  • стреси, психоемоційна перевтома;
  • надмірні фізичні навантаження, тощо

Різновиди

Субсерозного міоматозного вузли типу можуть утворюватися групами або виникати як одна пухлина. Множинні освіти діагностуються рідше, але для них характерна більш виражена хвороблива симптоматика. Якщо новоутворення зростають, відбувається здавлювання сусідніх структур, внаслідок чого порушується діяльність останніх. Крім цієї класифікації, міоми матки поділяються на інтрамуральні і інтерстиціальні види. Розглянемо кожен з них детальніше:

  1. Інтрамуральні вигляд. Локалізується на зовнішньому шарі матки, вважається відносно безпечним освітою, оскільки не впливає на репродуктивні здібності жінки. Утворюється интрамуральная пухлина з гладком'язових тканин і сполучних волокон. Така міома протікає, як правило, легко.
  2. Інтерстиціальний тип. Утворюється в структурі маточного тіла, але зростає у напрямку до порожнини малого тазу. Такого типу освіта відноситься до числа змішаних пухлин і трохи відрізняється від традиційної субсерозной міоми. Інтерстиціальний вузол розвивається в м'язовому шарі, тому викликає деяке збільшення тіла матки. Новоутворення здатне негативно впливати на навколишні структури, але його розмір практично ніколи не перевищує 10 см в діаметрі.

Стадії розвитку

Будь-яке захворювання, включаючи субсерозную міому матки, легше і швидше лікується на ранніх стадіях. Всього виділяють три етапи розвитку пухлини, кожному з яких притаманні специфічні ознаки:

  1. Перший етап. Вузол активно зростає, у ньому протікають повноцінні обмінні процеси, спостерігається підвищена проникність судин.
  2. Другий етап. Характеризується швидким прогресуванням, але виявити новоутворення без мікроскопічних досліджень у цей час поки що неможливо.
  3. Третій етап. Міома без праці виявляється під час лікарського огляду.

Міома матки. Субмукозная, субсерозная, интрамуральная міома.

Ознаки субсерозной міоми матки

Близько третини випадків захворювання протікає без вираженої клінічної картини, і міоматоз виявляється лише при плановому відвідуванні гінеколога. Така ситуація особливо часто спостерігається при інтрамуральних пухлинах і вузлах маленького розміру. Інтенсивність симптоматики залежить від таких факторів, як розташування, кількість і розміри вузлів, морфологічні особливості. Жінки можуть скаржитися на такі неприємні явища, як:

  • болі в області очеревини, над лобком, в районі попереку;
  • рясні, тривалі менструації з вираженим больовим синдромом;
  • наявність згустків у менструальних виділеннях;
  • відчуття тяжкості, стискання внизу живота;
  • кров'янисті виділення поза періоду менструацій.

Максимально виражені прояви хвороби спостерігаються у жінок з хворої або множинною міомою. При цій патології порушуються функції близько розташованих органів, розвивається безпліддя, може виникнути проблема з виношуванням дитини. Болі, які супроводжують міоматоз, мають різне походження. Субсерозная інтерстиціальна міома матки невеликих розмірів проявляється болючими, тривалими і рясними менструаціями.

При активному рості пухлин у жінок відзначаються перманентні болі ниючого типу. Відмирання вузла (некроз) супроводжується вираженим больовим синдромом, ознаками інтоксикації, підвищенням температури тіла. Така ситуація виникає при субсерозной міомі з ніжкою. Якщо остання дуже тонка, є небезпека її перекрута, внаслідок чого порушується живлення пухлини. У таких випадках розвивається гострий больовий синдром, обумовлений перитонітом і потребує оперативного хірургічного лікування.

Якщо пухлина велика, порушується робота прилеглих органів – це призводить до прискореного сечовипускання, запорів. У деяких жінок міома здавлює сечовід, з-за чого порушується відтік сечі з нирок. Одним з основних клінічних проявів субсерозной пухлини є больовий синдром, який локалізується в нижній частині живота або попереку.

Болі з'являються внаслідок натягу зв'язок матки і тиску вузла на нервові сплетення малого тазу. При порушенні кровообігу больовий синдром загострюється. Міома може мати різноманітну клінічну картину, але частіше проявляється такими трьома симптомами:

  • кровотечі;
  • порушення функцій суміжних органів;
  • больовий синдром.

Ускладнення

Субсерозный миоматозный вузол іноді стає причиною загину шийки матки під час ходьби і в цій частині тіла виникають больові відчуття. Патологія становить небезпеку для життя жінки, якщо перекручується ніжка новоутворення. Таке ускладнення може розвиватися при різких рухах. Судини перетискаються, внаслідок чого починається некроз тканин. В особливо важких ситуаціях трапляється зараження крові або перитоніт.

Про розвиток ускладнень говорить гостра біль. Вона може виникнути на тлі центрального некрозу миоматозной пухлини чи обширного крововиливу в тканини. При перекруте ніжки розвивається клінічна картина гострого живота. Передня черевна стінка стає напруженою, відчувається хворобливість при пальпації живота в області тазу, спостерігається гіперемія. Виражений переймоподібний больовий синдром здатний привести до:

  • шокового стану;
  • зміни функціонування життєво важливих органів;
  • зниження тиску (іноді з непритомністю);
  • підвищення температури і виникнення інтоксикації (при гематогенному заметі бактерій).

Чим небезпечна міома матки? Субсерозная, вузлова і інтерстиціальна.

Діагностика

Субсерозная фіброміома матки може бути запідозрена при огляді. Під час пальпації лікар визначає неоднорідність органу, нерівність його стінок, наявність новоутворення в нижній частині черевної порожнини. У деяких хворих живіт збільшений за відсутності зайвої ваги. Субсерозный вузол в матці не обмежує рухливості органу. У струнких жінок іноді вдається визначити з допомогою пальпації, що новоутворення гладке, не спаяно з навколишніми органами.

Після збору анамнезу (розповіді пацієнтки про скарги, можливих генетичних захворюваннях) гінеколог призначає ряд лабораторних досліджень. Діагностика патології включає:

  1. Загальний, гормональний і біохімічний аналіз крові. Проводяться для виключення запальних процесів. Крім того, загальне дослідження крові допомагає визначити ступінь супутньої анемії і оцінити інтенсивність запальної реакції організму.
  2. УЗД. Це основний діагностичний метод, що допомагає виявити захворювання, розмір субсерозного вузла, його структуру та положення. Крім того, за допомогою ультразвукового дослідження оцінюють стан прилеглих до матці органів. Можуть бути використані як вагінальний, так і чрезабдоминальный датчики. УЗД використовують і для динамічного спостереження за ростом міоми. Методика дозволяє своєчасно побачити ознаки малігнізації (малігнізації) пухлини.
  3. КТ та МРТ. Проводять, щоб визначити розміри, розташування вузла в порожнині матки. Комп'ютерна і магнітно-резонансна томографія уточнює розміри новоутворень і виявляє наявність проростання в навколишні структури. Крім того, ці методики призначаються для диференціації міоми від злоякісних пухлин.
  4. Метрография або гистеросальпинография. Це рентгенографічне дослідження, що припускає внутрішньоматкове введення контрастної речовини. Використовуються для визначення ступеня деформації маткової порожнини. Міоми рідко призводять до звуження просвіту маткової, виняток становлять дуже великі инстерционно-субсерозні пухлини і множинні вузли.
  5. Біопсія. При необхідності лікар проводить лапароскопію і бере з миоматозного освіти зразок для гістологічного дослідження.

Лікування субсерозной міоми матки

Тактику терапії вибирає лікар, грунтуючись на розмірі пухлини. Найефективнішим методом лікування великих субсерозных утворень вважається операція по їх видаленню. Для усунення невеликих міоматозних вузлів використовують консервативну терапію або емболізацію маткових артерій (ЕМА передбачає перекриття судин за допомогою спеціального препарату, після чого пухлина гине протягом кількох годин). Іноді лікар вирішує проводити регулярний моніторинг росту новоутворення за допомогою УЗД, щоб відстежити динаміку поведінки міоми.

Харчування

Неправильний, незбалансований раціон служить причиною серйозних порушень в роботі ендокринної системи та активного росту міоматозних утворень. Під час лікування жінці потрібно слідувати таким правилам харчування:

  • необхідно відмовитися від смаженої, жирної, гострої їжі;
  • важливо скоротити кількість вживаного м'яса;
  • жінкам слід віддавати перевагу рослинним продуктам (зернових, овочів, фруктів, ягід, горіхів), що містить багато клітковини, яка нормалізує обмінні процеси;
  • рекомендується ввести в меню соєві продукти, висівки – вони очищають організм від токсинів;
  • щоб нормалізувати гормональний рівень, важливо регулярно вживати молочні продукти;
  • слід частіше їсти жирну морську рибу, що має протипухлинну дію.

Харчуватися при субсерозном миоматозе потрібно маленькими порціями і часто – це допоможе уникнути переїдання. Основою раціону повинні бути рекомендовані лікарем продукти. До них належать такі:

  • насіння, горіхи;
  • рослинні олії (кукурудзяна, оливкова, соняшникова, лляна);
  • боби, злакові культури;
  • овочі, фрукти, зелень, ягоди;
  • кисломолочні продукти;
  • риба (переважно морська), морепродукти;
  • темний хліб з додаванням висівок або борошна грубого помелу;
  • ягідно-фруктовий компот або кисіль;
  • якісний чорний або зелений чай, трав'яні відвари.

Дієта при субсерозной пухлини передбачає вживання достатньої кількості води (при відсутності протипоказань до цього). Для дорослої людини середній добовий обсяг становить два літри. З раціону хворої жінки важливо виключити наступні продукти:

  • сало, жирне м'ясо;
  • спреди, маргарин;
  • твердий сир високої жирності, плавлені сири;
  • копчення, ковбаси;
  • обмежено – вершкове масло;
  • здоба, випічка з пшеничного борошна вищого сорту;
  • будь-які солодощі.

Харчування при МІОМІ

Медикаментозна терапія

Міоматоз – гормонозалежна патологія, що супроводжується підвищеним рівнем прогестеронов. Раніше вважалося, що освіта пухлини та її зростання обумовлений гиперэстрогенемией, тому застосовувалися засоби з ефектом зниження рівня естрогену в крові і підвищення кількості прогестерону. Тим не менш, останні дослідження довели, що за зростання новоутворення відповідає прогестерон, а естрогеновий фактор практично не має значення для міоми.

При нормалізації прогестеронового фону у жінок починається регрес міоматозних вузлів, чим зумовлена популярність гормональної терапії при цьому захворюванні. Сучасна гінекологія застосовує для лікування субсерозной міоми такі гормональні засоби:

  1. Комбіновані оральні контрацептиви. Препарати типу Етинілестрадіолу, Дезогестрелу або Норгестрела допомагають усунути болі і кровотечі в нижній частині живота, але вони не сприяють зменшенню пухлин у товщі стінки матки.
  2. Агоністи гонадотропін-рилізинг-гормонів. Такі засоби сприяють настанню штучної менопаузи через пригнічення вироблення певних гормонів. При миоматозе використовуються ліки для уколів на основі Гозерелина, Трипторелина, Бусерелина, Нафарелина, Лейпрорелина. Незважаючи на підвищений ризик виникнення побічних ефектів, такі засоби є ефективними для зменшення вузлів на етапі підготовки до хірургічного лікування.
  3. Антипрогестагены. При застосуванні лікарських препаратів цієї категорії (наприклад, Міфепристону) зменшується розмір новоутворення і знижується інтенсивність симптоматики. Таблетки виписують пацієнткам, яким належить хірургічне втручання.
  4. Антигонадотропины. Ліки застосовують при неефективності інших засобів. Як правило, призначають таблетки на основі Даназола. Антигонадотропины не сприяють зменшенню вузлів і викликають низку побічних реакцій, тому використовуються рідко.
  5. Антигестагены. Лікування такими препаратами, як Эсмия, зупиняє ріст пухлини. Крім того, ліки цього виду впливають на функціонування гіпофіза. Як наслідок – медикаментозна терапія надає протизаплідний ефект у жінок репродуктивного віку. Таблетки впливають на міоматозні клітини, руйнуючи їх структуру. Завдяки цьому прогресування пухлини призупиняється, а згодом вузли зменшуються. З допомогою антигестагенов можна, крім того, зупинити крововилив в середині циклу, пов'язане з наявністю новоутворення.
  6. Гестагени. Препарати блокують вироблення естрогенів. Частіше застосовують представника цієї групи – засіб Норколут, яке є аналогом гормону прогестерону. Таблетки здатні призупинити розвиток вузлів, знизити втрату крові в критичні дні і скоротити товщину слизового шару матки. Крім цього, препарат нормалізує цикл і рівень гормонів жінки. Гестагени можуть призначатися для терапії інтрамуральної та субсерозной міом, гіперплазії ендометрію, внутрішнього ендометріозу, кровотеч.

Тривалість консервативного лікування становить три місяці, протягом яких жінка додатково дотримується дієти. Після завершення медикаментозної терапії хворий необхідно залишатися під наглядом лікаря для відстеження стану пухлини. Консервативне лікування, крім гормональних засобів, допускає прийом таких симптоматичних засобів:

  • анальгетиків (при наявності больового синдрому);
  • гемостатіков (при метрорагії – маткових кровотечах поза менструацій);
  • препаратів для скорочення матки;
  • вітамінних, мінеральних комплексів (для підтримки імунітету);
  • протизапальних засобів (призначаються при супутніх інфекційних захворюваннях);
  • антианемических препаратів (на основі заліза).

Оскільки медикаментозна, і особливо – гормональна терапія, рідко призводить до стійкого результату. При лікуванні гормонами ростуть і збільшуються вузли. В такому випадку потрібне проведення хірургічного втручання.

Оперативне втручання

В залежності від локалізації і розміру вузлів проводять різні види міомектомії – видалення пухлини із збереженням навколишнього її тканини. Крім того, лікар може призначити проведення емболізації маткової артерії, завдяки якій живлення пухлини буде припинено, внаслідок чого відбудеться відмирання новоутворення. Після такого втручання субсерозный вузол заміщається сполучною тканиною. Показаннями для оперативного лікування захворювання є:

  • виникнення ознак малігнізації;
  • швидке зростання освіти;
  • збільшення матки до розміру, що перевищує обсяг органу на 12 тижні вагітності;
  • стійкий больовий синдром;
  • рясні кровотечі з матки.

Операцію проводять при великих розмірах вузла в тих випадках, коли пухлина росте на тонкій ніжці. Втручання може проводитися також при безплідді. До поширеним інвазивних процедур лікування миоматоза відносяться:

  1. Висічення. Ця операція передбачає видалення миоматозного сайту. Показаннями до процедури є великі розміри новоутворення, малігнізація процесу. Розріз роблять в області над лобком, після всі верстви розсікають пошарово і січуть новоутворення.
  2. Лапаротомія. Такий тип втручання показаний при інтерстиціальних і глибоко занурених пухлинах. Крім того, застосовують лапаротомію, якщо у жінки діагностовано множинна міома матки з субсерозным вузлом, спайкова хвороба, ускладнений перебіг захворювання. Видалення новоутворень відбувається за допомогою вертикального або горизонтального розрізу на зовнішній стінці очеревини.
  3. Гістеректомія. При пухлини дуже великих розмірів, що здавлює суміжні органи, і неможливості видалити вузол жінці призначають цю операцію, яка передбачає разом з субсерозным новоутворенням видалення матки. Гістеректомію проводять лише при наявності загрози життю пацієнтки.
  4. Лапароскопія. Видалення доброякісного утворення, як правило, виконують з допомогою цієї процедури. Крізь розріз на передній черевній стінці вводять лапароскоп, після вузол січуть і дістають з тіла. Це малоінвазивна методика, після якої не залишається значних косметичних дефектів – післяопераційних рубців.
  5. Емболізація маткових артерій. ЕМА – ефективний і безпечний метод лікування субсерозной міоми. Технологія передбачає припинення живлення вузла шляхом введення в маткові артерії ембол – спеціальних кульок. З допомогою методики досягають довічного ефекту, а рецидиви виключаються.

Альтернативним способом лікування новоутворення є ФУЗ-абляція – процедура, що передбачає вплив ультразвукових хвиль на міому матки. Ефективність методики висока лише при терапії патології з невеликими поодинокими вузлами.

Народні засоби

Нетрадиційна медицина володіє величезною кількістю рецептів, за допомогою яких можна знизити вираженість симптоматики миоматоза і призупинити ріст пухлини. Тим не менш, такі кошти допускається застосовувати лише в якості додаткового методу комплексної терапії і після консультації лікаря. До числа найбільш ефективних народних засобів відносяться:

  1. Картопляний сік. Має ранозагоювальну, спазмолітичну, протизапальну, імуностимулюючу дію, крім того, він стабілізує обмін речовин і водно-сольовий баланс. Приймати потрібно свіжий сік у кількості 2-3 ст. л. перед кожним прийомом їжі протягом 3 тижнів.
  2. Борова матка. Настій трави допомагає усунути багато гінекологічні проблеми, включаючи субсерозный міоматоз. Борова матка усуває болючість, сповільнює ріст новоутворення, може повністю зупинити цей процес. Щоб приготувати настоянку, 50 г трави заливають 500 мл горілки і настоюють засіб 3 тижні в темному місці. Приймають ліки по 30-40 крапель тричі за добу перед прийомом їжі (за півгодини). Терапію починають на 4 день місячних і продовжують три тижні. Після курсу необхідно зробити перерву до наступних місячних.
  3. П'явки. В слині цих черв'яків містяться ферменти і біоактивні речовини, які сприяють відновленню нормального рівня гормонів в жіночому організмі. Крім цього, гірудотерапія сприяє розрідженню крові, зміцненню імунітету, зняття запальних процесів, усуненню застійних явищ у судинах малого тазу. Кількість процедур, їх тривалість та місце постановки п'явок визначає лікар.

Лікування міоми матки без хірургічного втручання. Метод ФУЗ-МРТ

Профілактика

Щоб уникнути розвитку небезпечних ускладнень і запобігти виникненню потреби в оперативному втручанні, кожній жінці слід проходити огляд у гінеколога хоча б раз у рік (оптимально – кожні 6 місяців). Крім того, щоб знизити ризик появи субсерозного миоматоза, важливо дотримуватися таких правил:

  • мати регулярне статеве життя;
  • забезпечувати тіло фізичними навантаженнями;
  • збалансувати раціон харчування, включити в меню, велика кількість свіжих плодів;
  • приймати вітаміни, підтримують гормональне рівновагу;
  • використовувати підібрані лікарем комбіновані оральні контрацептиви.

Відео

Субсерозная міома матки лікування лапароскопія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!