Перші ознаки та симптоми онкології кишечника - стадії, методи діагностики, лікування і профілактика

Онкологічні захворювання характеризуються високим відсотком смертності. Кількість онкохворих постійно збільшується, а вік уражених раком зменшується. Щоб не втратити час на лікування, важливо знати, якими ознаками характеризується рак кишечника на ранній стадії, де найчастіше зустрічаються новоутворення (в товстої або тонкої кишці), які існують групи ризику.

Що таке рак кишечника

Це онкологічне захворювання, яке розвивається як злоякісне переродження слизових оболонок (залозистого епітелію кишечника. Ракові пухлини тонкої і сліпої кишки зустрічаються рідко, тому онкологічним захворюванням кишечника прийнято називати колоректальний рак. Це визначення відноситься до двох відділах товстої кишки: колону (ободової частини) і ректуму (прямий).

Симптоми

Характерних симптомів, притаманних тільки злоякісним новоутворенням кишечника, не існує. Клінічна картина відрізняється різноманіттям проявів і має схожість з іншими хворобами. Ознаки раку кишечника у чоловіків, дітей і жінок не відрізняються. При ураженні пухлиною порушується цілісність слизових оболонок кишкових стінок. Внаслідок потрапляння вмісту кишечника в кров спостерігається ряд клінічних симптомів інтоксикації організму:

  • підвищена температура тіла;
  • слабкість, стомлюваність;
  • головний біль;
  • нудота;
  • болі в суглобах;
  • блідість, анемія із-за втрати крові через капіляри в стінках кишечника;
  • порушення серцевого ритму і дихання.

Через запалення слизової оболонки стінок кишечника відбувається порушення його функцій. Спостерігається клінічна картина, що нагадує запальні патології або дизентерію. Для цього етапу хвороби характерні загальні симптоми раку кишечника у жінок, чоловіків і дітей:

  • проноси і запори;
  • здуття живота в місці локалізації пухлини через утворення газів внаслідок гниття їжі, бурчання;
  • болі після прийому їжі через порушення перистальтики кишечнику;
  • наявність у калі домішок крові, слизу, гною.

У міру розвитку хвороби відбувається поява виразок на оболонках товстої кишки, подразнення рецепторів болю, можуть з'явитися метастази. На цій стадії захворювання до попередніх приєднуються симптоми пухлини кишечника, які нагадують розлад травлення, запалення апендикса, підшлункової залози:

  • нудота і блювання;
  • сильні болі в животі;
  • пронос або запор;
  • відрижка.

При виникненні спайок в просвіті кишки настає кишкова непрохідність, у хворого спостерігаються ознаки виразкової хвороби: сильний біль після прийому їжі, відчуття важкості в животі, яка не проходить після спорожнення кишечника, запори. Ознаки розвитку кишкової онкології у дорослих і дітей наведені в таблиці:

Загальні симптоми

Місцеві симптоми

підвищена температура

болі в животі

болі в суглобах

здуття живота

зниження ваги

тяжкість в животі

слабкість

блідість шкіри

пронос або запор

відрижка

домішки крові або гною у кале

Перші симптоми

Для успішного лікування злоякісних новоутворень важливо визначити наявність первинної пухлини. Під час розвитку у хворого кишкової онкології з'являються перші ознаки раку кишечника на ранній стадії:

• підвищення температури тіла;

• болі в животі;

• слабкість, швидка втомлюваність;

• блідість шкірних покривів;

• втрата маси тіла;

• анемія;

• кал набуває темний колір, в ньому присутні слиз і кров.

Причини

Природа виникнення онкології до кінця не вивчена. Вважається, що злоякісні клітини з'являються на місці нормальних у разі втрати організмом антибластомной резистентності (стійкості до онкоклеткам). Роль захисту виконують клітинні антионкогены і клітини кілери. Внаслідок мутації відбувається переродження антионкогена в онкоген, який відповідає за формування ракових клітин. Ризику захворювання схильні особи:

  • з вродженою недостатністю антионкогена;
  • при впливі вірусного онкогена (герпесвируса, папіломавірусу, ретровірусу);
  • у результаті впливу канцерогену (хімічного, фізичного).

Вважається, що сприяють виникненню злоякісних пухлин і наступні фактори ризику:

  • переважання в харчуванні твердих тваринних жирів, відсутність або незначне вживання клітковини;
  • зловживання алкоголем;
  • куріння;
  • ожиріння;
  • тривалий прийом антибіотиків, вплив азбесту;
  • наявність поліпів;
  • генетична схильність.

У дітей

Онкологічна патологія товстої і тонкої кишки в дитячому віці зустрічається рідко. Існує непідтверджена гіпотеза, що розвиток ракових захворювань кишечника у дитини можливе після інфікування канцерогенними бактеріями. Частіше виявляють рак у дітей, батьки яких мають кишкові злоякісні новоутворення. Рак кишечника може розвиватися у дитини після хронічного гастриту.

Скільки розвивається

Переважно онкологія кишечника розвивається з поліпозу. Переродження поліпів в злоякісну пухлину – тривалий процес, іноді він протікає від 5 до 10 років. Довгий час ракові клітини можуть знаходитися на поверхні стінок кишечника, не проникаючи вглиб. Слід пам'ятати, що пізні форми раку лікуються складніше, ніж на початковому етапі.

Стадії

Визначення ступеня розвитку хвороби є важливим для пошуку методики лікування. Прийнято виділяти такі стадії захворювання:

  1. Перша стадія. Рак є невелике рухливе утворення в слизовій оболонці і підслизовому шарі. Лімфатичні вузли не порушені, метастази відсутні.
  2. Друга стадія. З представлених зображень на фото видно, що величина пухлини на цьому етапі хвороби становить від однієї третини до половини діаметра кишки. Можуть бути пошкоджені лімфовузли, але метастази в тканинах не спостерігаються.
  3. Третя стадія. Новоутворення характеризується розмірами більше половини діаметра кишки, виходить за межі стінок кишечника. Пухлина вражає лімфовузли, але віддалених метастазів немає. Іноді утворюються внутрішні кишкові спайки і з іншими органами, спостерігається непрохідність тонкої або товстої кишки. При ураженні лімфовузлів вздовж кровоносного русла відбувається поширення ракових клітин по організму.
  4. Четверта стадія. Характеризується наявністю метастазів, частіше в печінку.

Як перевірити кишечник на онкологію

Рання діагностика збільшує шанси на одужання. При підозрі на кишкову онкологію призначають аналіз крові та калу. При кишкової онкології виявляється знижений рівень гемоглобіну і прихована кров у випорожненнях. Виявити пухлину допомагають такі методи діагностики:

  • ректороманоскопія (для огляду стінок кишечника на глибину 30 см);
  • колоноскопія (для огляду ділянки кишечника довжиною 1 метр);
  • іригоскопія (рентгенологічне дослідження всього кишечника після введення радіоактивного ізотопу);
  • УЗД та МРТ (для виявлення розташування метастазів).

Чи лікується рак кишечника

Для боротьби з раком важливим є розпізнати кишкову онкологію на ранній стадії. У медицині існують окремі методики для успішного лікування раку без метастазування і при пухлинах, які супроводжуються метастазами. Іноді при великому ураженні заходи спрямовані на полегшення симптомів хвороби, але в сучасних умовах домогтися ремісії можна і в важких випадках.

Лікування

При своєчасному виявленні кишкової онкології можна обійтися виключно хірургічним лікуванням. При відсутності ураження в посічених прилеглих лімфатичних вузлах лікувальні процедури не призначаються. В інших випадках застосовують такі схеми:

  1. Для ліквідації залишилися злоякісних клітин в організмі призначають хіміотерапію, коли після операції виявлено уражені лімфовузли.
  2. При виявленні великої пухлини використовують хімічні препарати до хірургічного втручання для зменшення кількості ракових клітин і полегшення проведення операції.
  3. Радіотерапію застосовують при запущеній формі раку для зменшення розмірів пухлини і зменшення болю.

Хіміотерапія

Лікування цим методом проводиться в кілька етапів. Один цикл хіміотерапії триває від одного до декількох місяців. Хворим призначається прийом таблеток або внутрішньовенне введення препарату, під час лікування пацієнти можуть не відволікатися від звичайних занять. При хіміотерапії у хворих спостерігаються: нудота, блювотні позиви, втрата апетиту, діарея, поява виразок у роті, випадання волосся.

Променева терапія

Триває курс лікування з допомогою опромінення від одного до двох місяців. Для пацієнтів радіотерапія є безболісною, але надає побічна дія. Під час процедур у хворих спостерігаються: почервоніння шкіри, крововиливи на ділянці опромінення, втрата апетиту, нудота, блювотні позиви, випадання волосся. Після закінчення курсу побічні ефекти зникають.

Операція з видалення пухлини в кишковику

Хірургічне втручання є основним способом лікування кишкової пухлини. Методика проведення операції залежить від стадії захворювання та відділу кишечника, в якому розташоване злоякісне новоутворення:

  1. На ранніх етапах виробляють видалення пухлини і лімфовузлів навколо неї.
  2. При великому онкологічному ураженні видаляють ділянку кишечника і виробляють формування колостоми – виводять кишкова отвір на живіт. При раку ободової кишки хірурги прагнуть відновити проходження по травному тракту.
  3. При виявленні непрохідності кишечника з-за великого розміру пухлини хірургічне втручання застосовують для створення обхідних анастомозів.

Прогноз

При відсутності метастазів і ураження лімфовузлів після видалення пухлини можна уникнути повторного прояви хвороби. У більш запущених випадках після хірургічних і консервативних заходів рецидив раку можливий. При наявності метастазів після операції та хіміотерапії 30% пацієнтів продовжують жити 5 років. Протягом п'яти років відсоток виживаності після лікування становить:

  • 99% для першої стадії;
  • 85% для другої;
  • 65% для третьої.

Профілактика

Для запобігання появи злоякісних новоутворень необхідно харчуватися продуктами, що містять клітковину (овочами, фруктами), зменшити вживання жирної їжі та алкоголю, кинути палити, регулярно обстежуватися на наявність крові в калі. Важливо не зволікати з видалення поліпів при їх виявленні. Особи після 40 років і ті, у кого родичі мали онкологію або поліпи, мають обов'язково перевірятися у гастроентеролога.

Відео

Жити здорово! Рак товстого кишечника — профілактика і діагностика. (03.02.2014)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!