Онкологічне захворювання - рак легенів

Якщо прогресує рак легенів, перші ознаки недуги на ранній стадії виражені слабко або зовсім відсутні. В організмі ж спостерігається масштабне ураження легеневої тканини, відбувається порушення природного повітрообміну. Якщо виявити симптоми раку легенів на ранній стадії, можна забезпечити позитивну динаміку захворювання консервативними методами. У противному випадку шанси пацієнта на швидке одужання спочатку знижуються, а в запущених клінічних картинах і зовсім зникають. Щоб уникнути смерті, важливо знати все про характерному недугу.

Що таке рак легенів

У патологічний процес залучені легеневі тканини, залози бронхів, слизова оболонка органу, плевра. Оскільки хвороба прогресує швидкими темпами, діагностика і лікування повинні бути своєчасними. З ураженої слизової оболонки формується злоякісна пухлина, небезпечна раннім метастазуванням. Розвиваються такі великі патології, як плеврит, перикардит, синдром верхньої порожнистої вени, відкриваються легеневі кровотечі. Захворювання турбує в дорослому віці, а виникненню злоякісних пухлин передують зовнішні і внутрішні фактори.

Симптоми

Перший час хвороба може протікати у прихованій формі, але на початкові ознаки характерного недуги потрібно звернути особливу увагу. Це кашель без причини, порушене дихання, мокротиння з домішками крові, гостра біль у грудній клітці, різке схуднення. Помітно змінюється зовнішній вигляд, і хворий виглядає висохлим, втомленим, змарнілим. Прояснить клінічну картину біопсія пухлини, але попередньо потрібно запам'ятати наступні симптоми, які беруть безпосередню участь при зборі даних анамнезу. Це:

  • кашель з гнійно-слизової мокротою;
  • часта задишка без навантажень;
  • підвищення субфебрильної температури тіла;
  • кровохаркання;
  • гостра біль в області грудини;
  • підвищений тиск на грудну клітку;
  • захворювання дихальних шляхів.

Мокрота

Пацієнт все частіше і частіше кашляє, причому слизові маси мокротиння доповнюються прожилками крові. Ріст і поширення злоякісних клітин посилює прояв клінічних симптомів. Мокротиння змінюють свою консистенцію, стають в'язкими, складно відокремлюються, порушують дихання, можуть стати головною ракових пухлин. У пацієнта відразу виникає підозра на бронхіт та пневмонію легких, тому потрібне детальне обстеження і мокротиння в тому числі.

Кровотеча

Протягом характерного недуги супроводжується формуванням кров'яних прожилок при спробі відкашлятися. У тканинах легенів протікають застійні явища, а скупчилися мокротиння не виходять назовні. При спробі прокашлятися розвивається гострий кашльовий рефлекс, і консистенції харкотиння присутня кров. Звідси і такий клінічний симптом онкології легкого, який лякає і насторожує вже одним своїм виглядом. Це перші ознаки раку легенів, які показано диференціювати клінічними методами.

Перші симптоми

Хвороба частіше розвивається в дорослому віці, а передує виникненню злоякісних пухлин ряд провокуючих факторів зовнішнього і внутрішнього середовища. Від них залежить не тільки етіологія раку легенів, але й характерна симптоматика, швидкість початку інтенсивної терапії, потенційні ускладнення і клінічний результат. Передбачити і виявити пухлину злоякісної природи можна з певним змінам у загальному самопочутті, властивим чоловічим і жіночим організмам.

У чоловіків

Запідозрити наявність злоякісних новоутворень допомагає кашель курця, який після кожної порції нікотину тільки посилюється. Це зовнішній збудник патологічного процесу, активно продукує в тканинах бронхів. Інші симптоми раку легенів у чоловіків представлені нижче:

  • пігментація райдужної оболонки очей;
  • болі серця і задишка при відсутності фізичних навантажень;
  • виражені хрипи при рівному диханні;
  • почастішали напади мігрені;
  • осиплість голосу;
  • патологічне ущільнення в лімфатичному вузлі;
  • загальна слабкість, різке зниження маси тіла.

У жінок

Обширне ураження епітелію бронхів у представниць слабкої статі зустрічається всі частіше і частіше, причому сам рак легені молодшає з кожним роком. Вік пацієнток – від 35 років і старше. Важливо дотримуватися заходів профілактики і уникати групи ризику, а у разі злоякісних пухлин звернути увагу на наступні зміни в загальному самопочутті, своєчасно звернутися за допомогою до дільничного терапевта. Скарги можуть бути такими:

  • почастішали захворювання дихальних шляхів;
  • часті рецидиви легеневих захворювань;
  • виражена сиплість голосу;
  • домішки крові, що зачіпають слизову бронхів;
  • незначно підвищена температура тіла;
  • нестабільність центральної нервової системи;
  • хронічний кашель.

Причини раку

Виявити рак системи тканин легенів на ранній стадії практично неможливо, однак важливо усвідомлено розуміти, що пухлина поширюються, провокують обширні ураження лімфатичної системи. Для виявлення раку насамперед потрібно визначити етіологію патологічного процесу, повністю винищити з організму провокуючий фактор. Основні причини онкології легкого представлені нижче:

  • екологічний фактор;
  • вірусні патології;
  • наявність шкідливих звичок;
  • хронічні запалення дихальної системи;
  • генетична схильність (спадковий фактор);
  • як ускладнення тривалого перебігу інфекційних захворювань;
  • професійний фактор (робота на шкідливому виробництві).

Як швидко розвивається

Ураження лімфатичних судин властиво прогресуючого онкологічного захворювання, але на ранній стадії рак легені розвивається помірно. Спочатку хворий навіть не здогадується про локалізацію пухлини, але надалі злоякісне новоутворення має підвищений тиск на сусідні органи, системи. Важливо враховувати всі фактори ризику, і тоді рання стадія онкології буде діагностовано за змістовим фото при рентгенологічному обстеженні. Це важливо, оскільки пов'язане з виживаністю пацієнтів, клінічним результатом.

Стадії

Рівень онкологічної захворюваності зростає з кожним роком, тому важливо контролювати власне самопочуття, дотримуватися елементарних правил профілактики. Онкологія легень розвивається поступово, у сучасної медицини описані чотири плавно змінюють один одного стадії:

  1. На першій стадії злоякісне новоутворення не перевищує 3 см в діаметрі, метастази не виявлені, а лімфатичні вузли не запалені.
  2. Друга стадія раку характеризується пухлини діаметром від 3 до 6 см, при цьому в патологічний процес залучені лімфатичні вузли. на рентгені визначити рак при периферичному поразку і верхівці легені проблематично.
  3. На третій стадії пухлина збільшується у розмірах, досягає параметра від 6 см в діаметрі, з'являються метастази в сусідніх органах.
  4. Четверта стадія раку вважається уже невиліковної, оскільки оболонку бронхів при лабораторних дослідженнях не впізнати – вона руйнується, змінює свою колишню структуру.

Види

Згідно гістологічної класифікації, хвороба має кілька різновидів, обумовлених особливостями вогнища патології. Не варто плутати пухлина легені з туберкульозом легкий, а види характерного недуги представлені нижче:

  1. При периферичному раку симптоми відсутні тривалий час, оскільки склад епітелію бронхів не передбачає нервових закінчень.
  2. Дрібноклітинний рак має місце, коли в патологічний процес залучені окремі сегменти бронхів.
  3. Недрібноклітинний рак – протилежний своєму попереднику діагноз, який викликав у медицині масу суперечок.
  4. Центральний рак, навпаки, дозволяє відчути ранні клінічні симптоми за рахунок подразнення запаленої слизової оболонки бронха.

Ускладнення раку

Якщо пухлина є неоперабельний, лікарі не дають ніяких прогнозів. Вони можуть тільки здогадуватися, як поведе себе у подальшому це патогенна новоутворення легень. Методи діагностики – клінічні та лабораторні, але все одно ризик виникнення летального результату як і раніше великий. До того ж, можна спровокувати поява віддалених метастазів, небезпечних для слабкого здоров'я пацієнта. Додатково може розвиватися карцинома, лікарі лякають туберкульозом легень, доповнюють свої побоювання потенційним рак шлунка, підвищеним навантаженням на нирки.

Діагностика

Для успішного лікування недрібноклітинного новоутворення і в боротьбі з дрібноклітинний рак необхідно пройти повну діагностику, яка стартує зі стандартного збору даних анамнезу. Раннього виявлення характерного недуги сприяють наступні аналізи, планові обстеження. Це:

  • клінічне обстеження для збору даних анамнезу;
  • УЗД і рентгенологічна діагностика, щоб вчасно розпізнати вогнище патології;
  • бронхоскопія;
  • трансторакальна біопсія для виявлення характеру вогнища патології;
  • визначення мутаційного статусу рецептора епідермального фактора росту.

Лікування

Не важливо диференційований або недиференційований визначений діагноз, лікування може починатися тільки з обстеження. При своєчасному реагуванні на проблему зі здоров'ям лікар рекомендує видалити первинну пухлину операційними методами, після чого організувати тривалий реабілітаційний період. Після операції додатково потрібно променева - та хіміотерапія.

Хірургічне лікування

В такій клінічній картині дуже важливо визначити характер оперативного втручання, виходячи із специфіки вогнища патології, загального стану організму потерпілого. Оскільки розміри пухлини поступово збільшуються, необхідно негайно вживати які-небудь дії. Пацієнтам після індивідуальної концентрації спеціаліста доступно кілька видів операції:

  • висічення частки легені спільно з патогенним новоутворенням;
  • крайова резекція – локальна операція, більше доречна в літньому віці, коли видалити сегмент т легкого загрожує для слабкого здоров'я;
  • пневмонектомія передбачає видалення самого легкого, проводиться на 2 м більше стадії онкології;
  • комбіновані операції призначають, якщо висока чисельність ракових клітин переважає в органах серця, судин, ребер.

Променева терапія

Процедура передбачає вплив на мутагенні клітини жорсткими видами випромінювань. Цей метод лікування онкології при великому уражень легень є неактуальним. Виступає в якості ефективної профілактики розвитку і поширення метастаз. Спільно зі світловими променями на ракові клітини проникає спеціальне ліки, здатні під впливом підвищених температур фармакологічними властивостями спочатку скоротити, а потім усунути можливі чаги патології. Сам по собі метод ненадійний, тому проводиться у складі комплексного лікування.

Хіміотерапія

Ця процедура передбачає внутрішньовенне введення хімічних препаратів, що пригнічують ріст ракових клітин. В ході інтенсивної терапії проводиться маркування ракових клітин лікарськими препаратами, які здатні підвищити чутливість до зовнішнього лазерному впливу та усунути пошкодження здорової тканини. Головний недолік методу полягає в тому, що він не здатний припинити патологічні мутації в повному обсязі, так і стандартна флюорографія не вважається інформативним методом діагностики.

Паліативне лікування

Такий метод інтенсивної терапії є найбільш загадковим, але досить інформативним. Його рекомендують у крайніх випадках, коли у свідомості пацієнта присутні думки про неминучу смерть, суїцид. Основна мета практикуючого лікаря – вивести пацієнта зі стану глибокої депресії, повернути їй радість життя, забезпечити для лікування стоїть мотивацію. Реалізують паліативне лікування в умовах стаціонару. Першим ділом лікуючий лікар буде спостерігати, як веде себе плоскоклітинний рак після пройденої операції, при цьому ретельно оцінює емоційний стан хворого.

Прогноз

Оскільки хвороба може проявлятися не відразу, висока ймовірність запустити патологічний процес, поплатитися за поверхове ставлення до власного здоров'я. Клінічний результат для пацієнта на 90% залежить від розміру злоякісної пухлини і її поведінки по відношенню до сусідніх органів, систем. По одному рентгену легких висновок не зробиш, за пацієнтом потрібно уважно спостерігати протягом тривалого періоду часу. Прогноз приблизно наступного змісту:

  1. При дрібноклітинному раку є шанс на швидку позитивну динаміку, оскільки характерна пухлина більш чутлива до хіміотерапії та променевого лікування, ніж інші форми онкології.
  2. На початковій стадії онкології легких клінічний результат сприятливий, при 3-4 ступені характерного недуги виживання населення, відповідно не довгоочікуваним даними статистики, не перевищує 10%.

Профілактика

Відрізнити ракове ураження легень проблематично на будь-якій стадії, і це проблема. Завдання кожного здорового пацієнта – своєчасно і грамотно подбати про обов'язкові заходи профілактики, попередити розвиток такого страшного діагнозу. Особливо це стосується представників так званої «групи ризику», яким першими потрібно побоюватися за своє здоров'я. Ефективні профілактичні заходи для всіх зацікавлених детально викладено нижче:

  • назавжди відмовитися від усіх шкідливих звичок, особливо паління;
  • уникати соціального і побутового провокує рак фактора;
  • своєчасно лікувати всі захворювання легенів, а не запускати патологію;
  • 2 рази на рік з метою надійної профілактики виконувати флюорографію;
  • після пролікованого бронхіту і пневмонії обов'язково обстежитися;
  • курцям додатково рекомендується виконувати кожен рік бронхоскопію;
  • вивчити всі існуючі методи, як перевірити легкі на рак;
  • відповідально поставитися до планування вагітності, щоб дитина не народився хворим.

Відео

Рак легенів причини і симптоми. Як захистити себе від раку легені

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!