Рак сечового міхура у жінок і чоловіків. Симптоми на ранніх стадіях і методи лікування

Діагноз «рак» в сучасному суспільстві – це практично вирок. Злоякісна пухлина сечового міхура (код МКХ 10) за даними статистики частіше буває у чоловіків 45-60 років, ніж у жінок того ж віку. В цілому, це рідкісне захворювання і приблизно у 3% всіх діагнозів припадає на цей орган.

Причини раку сечового міхура

Назвати певні причини онкології сечового міхура складно - досі вчені досліджують це питання. Однак існують фактори, що підвищують ризик його розвитку:

  • контакт протягом тривалого часу з хімічними речовинами: барвниками, розчинниками, аніліном, бензолом;
  • куріння. Сигаретний дим містить канцерогени і хімічні компоненти, здатні провокувати розвиток онкологічних захворювань;
  • цистит. Люди з хронічним запаленням та інфекційним захворюванням сечостатевої системи знаходяться в групі ризику;
  • паразитарні інфекції (шистоматоз);
  • вроджені дефекти органу;
  • радіотерапія. Онкохворим призначають радіотерапію, внаслідок якої виникає ризик виникнення новоутворень у сечовому міхурі;
  • тривале утримання сечі при неможливості вчасно випорожнитись;
  • генетична схильність. Цей фактор вважається малоймовірним, але не варто його відкидати.

Рак сечового міхура - класифікація

Класифікують РМП, порівнюючи зовнішній вигляд клітин раку. Виходячи з гістологічного типу пухлини, вибирається методика лікування, оскільки деякі типи утворень не піддаються хіміо - або радіотерапії. За типом раку визначають, який обсяг хірургічного втручання може знадобитися для максимального ефекту. У медицині прийняті наступні класифікації раку сечового міхура:

  1. По глибині поширення новоутворення тканини -поверхневий та інвазивний. Поверхневої називається пухлина, яка вражає тканини в межах слизової. Інвазивна форма більш небезпечна за рахунок того, що уражені клітини проникають у м'язовий шар крізь стінки органу. При інвизивній формі частіше бувають метастази, і пухлина веде себе агресивно.
  2. Існують різновиди за типом клітин:
  3. рак сечового міхура уротелиальная. У 90% випадків зустрічається перехідно-клітинний рак, що виростає з перехідного епітелію і пов'язаний він з курінням;
  4. плоскоклітинний рак або плоскоклітинна карцинома провокується інфекціями (цистит) і паразитами (шистосоми);
  5. аденокарцинома. Її розвиток пов'язують із запальними процесами при СКХ;
  6. лімфома, феохромоцитома, мелкоклеточная рак, саркома сечового міхура – рідкісні форми пухлин.

Стадії

Для постановки правильного діагнозу і подальшого ефективного лікування, важливо визначити, на якій стадії знаходиться хвороба. Деколи вердикт лікаря буває помилковим і правда відкривається тільки за операції, але якщо вчасно виявити пухлини, то прогноз буде більш оптимістичним. Стадії раку сечового міхура:

  1. Нульова – дисплазія. Підстадії 0а – неінвазивна папілярна карцинома, що виростає в просвіті міхура без прирощення до його стінок і 0is – клітини не виростають в просвіті органу і за межами його стінок. Лікування на нульовій стадії дає 100% сприятливий прогноз.
  2. Перша. На слизовій є одна або кілька пухлин, що складаються з низкодифференцированных клітин, що свідчить про їх схильність до швидкого розмноження і проростання в більш глибокі шари.
  3. Друга – проростання через м'язову стінку міхура. Якщо в даному випадку клітини є высокодифференцированными і пухлина знаходиться у внутрішній частині м'язової оболонки органу, то найвірогідніше лімфатична система ще не зачеплена і можна дати сприятливий прогноз.
  4. Третя. Характерний вихід ракових клітин за межі порожнини, уражається околопузырная клітковина, жирова тканина, відбувається проростання в органи, що перебувають по сусідству (органи малого тазу, пряма кишка та ін).
  5. Четверта. Поширення пухлини на передміхурову залозу у чоловіків, матку і яєчники у жінок. Відбувається активне метастазування, уражаються лімфовузли, тазові кістки. Це важко піддається лікуванню стадія, на якій не ефективні ні хірургічне втручання, ні хіміотерапія або опромінення. Пацієнту допомагають тільки сильними знеболюючими засобами.

Симптоми

Як правило, симптоми раку сечового міхура неспецифічні і можуть відповідати іншим хвороб сечостатевої системи. Визначити причину виниклих симптомів під силу тільки фахівцеві після проведення низки діагностичних заходів. Раннє виявлення пухлини підвищує шанси на одужання, тому необхідно уважно ставитися до свого здоров'я, періодично проводити обстеження всього організму без остраху почути поганий вердикт.

На ранніх стадіях

Раннє виявлення захворювання важко, так як симптоми онкології на початковому етапі нечіткі. Часто пацієнти звертаються в лікарню занадто пізно. Для початкових стадій РМП характерні:

  1. Гематурія – кров у сечі. Практично 80% пацієнтів скаржаться на кров'янисті домішки іржавого кольору сечі.
  2. Хворобливе сечовипускання (на стадії проростання пухлини через стінки міхура).
  3. Прискорене сечовипускання з відчуттям неповного випорожнення.
  4. Набряк статевих органів і ніг унаслідок здавлення судин.
  5. Помилкові позиви до дефекації.
  6. Хронічна ниркова недостатність з такими ознаками: сухістю слизових оболонок, розладами травлення, шкірним свербінням.
  7. Надлобковые свищі.
  8. У ході прогресування захворювання відбувається розпад пухлини і потрапляння клітин у кров, що тягне за собою різке погіршення самопочуття, втрату апетиту, слабкість, порушення сну, різке зниження ваги, болі в очеревині.

Здавлення гирл сечоводів раковими вузлами викликає гостру затримку сечі в нирках. Якщо вузол перекрив одне гирлі, то розвивається гідронефроз, який проявляється болем, схожої на ниркову кольку. Якщо обидва гирла перекриваються пухлинними утвореннями, то виникає ниркова недостатність і згодом - уремія. Крім того, на тлі динамічної пухлини розпадається і покривається виразками міхурово стінка, розвиваються сечові інфекції (пієлонефрит і цистит).

У жінок

До тих пір, поки пухлина не поширюється на органи малого таза, ознаки раку у жінок будуть аналогічними вищеописаних симптомів на ранніх етапах. У слабкої статі ураження можуть піддаватися яєчники, піхва, шийка матки. Симптоми проявляються у вигляді:

  • порушення менструального циклу;
  • закрепів;
  • болі над лоном;
  • відчуття тиску над лобком;
  • ниючих тягнуть болів внизу живота;
  • хворобливість при статевому акті.

У чоловіків

Аналогічні стандартним і ознаки у чоловіків, але вони безпосередньо пов'язані з поширенням пухлини на чоловічу репродуктивну систему (передміхурову залозу). До загальним ознаками додається порушення відтоку сечі і ослаблення струменя. З великою ймовірністю може розвиватися аденома передміхурової залози з усіма супутніми ознаками.

Діагностика

Першим ділом при виявленні підозрілих ознак треба звернутися до лікаря і пройти діагностику раку сечового міхура, яка включає:

  • аналіз сечі, який необхідний для визначення наявності маркерів, що є свідченням зростання пухлини і кров'янистих виділень. Крім того, каламутна сеча говорить про великій кількості містяться в ній білків, лейкоцитів, епітелію, бактерій;
  • цитологію сечі – виявлення пухлини на клітинному рівні;
  • цистоскопію - ефективне обстеження з допомогою цистоскопа – оптичного приладу, який вводять через сечовипускальний канал вглиб міхура. Прилад здатний визначити наявність в органі ракових утворень. При виявленні таких проводиться біопсія;
  • біопсія – забір зразка тканин для подальшого дослідження і визначення типу і стадії;
  • УЗД визначає локалізацію злоякісного процесу і причину кровотечі;
  • комп'ютерну томографію (КТ). Під час цього дослідження відбувається сканування всіх органів рентгенівським випромінюванням для визначення ступеня інфільтрації стінок органу;
  • рентгенівське дослідження з подвійним контрастуванням. В міхур і прилеглу клітковину вводять кисень. На його тлі буде видно потовщення стінок міхура і місця виходу пухлини за межі органа.

Після того, як здали всі аналізи, пройдені дослідження і фахівця відома повна картина захворювання, складається програма лікування з урахуванням історії хвороби, віку пацієнта, типу, загального стану організму. Запам'ятайте: чим раніше виявлена онкологія, тим ефективніше лікування і сприятливіші прогноз.

Рак сечового міхура - лікування

Виходячи з отриманих при діагностиці даних, призначається лікування. На нульовій стадії, в залежності від величини пухлини та її активності, можуть бути призначені:

  • пухлинна трансуретральна резекція (видалення освіти через сечовід;
  • хіміотерапія – лікування хімічними речовинами;
  • лікування вакциною БЦЖ для підтримки імунної системи в боротьбі зі злоякісним процесом.

На першій стадії - лікування аналогічне нульовій стадії, однак, рецидиви трапляються частіше. На цьому етапі повністю видаляють уражений орган. При знаходженні пухлини у другій і третій стадії, доводиться видаляти прилеглі органи малого мазу: у жінок - матку і яєчники, у чоловіків - передміхурову залозу. На четвертій стадії хірургія безсила, застосовують радіотерапію, якщо відсутні метастази або хіміотерапію для боротьби з метастазуючої пухлиною.

Хіміотерапія

Проведена своєчасно хіміотерапія при раку сечового міхура, дає позитивний ефект у 98% випадків, але згодом можливі рецидиви, тому рекомендується подальше спостереження уролога. Лікувати медикаментозними протираковими препаратами показано у випадку метастазування і після цистектомії - для пригнічення залишилися в організмі метастаз. Застосовується кілька видів медикаментозної терапії:

  • систематична - препарати вводять внутрішньовенно для знищення ракових клітин по всьому організму;
  • регіональна – препарати вводять локально, у спинномозкову рідину, для впливу на конкретні зони;
  • всередину органу. Якщо мова йде про міхурі, то в нього вводиться трубка, по якій хімічний препарат транспортується безпосередньо в уражену зону.

Видалення

При неможливості проводити консервативне лікування, коли метастази вже проросли в м'язову тканину, показано видалення сечового міхура. Операція з повного видалення органу називається цистектомія. Після операції вживають заходів для заміщення видаленого органу. Існує кілька способів:

  1. Формується імплантат із сегмента кишки, який поміщається на передню черевну стінку для виведення сечі назовні.
  2. Ортотопический – формується кишковий резервуар з кишковою тканини.
  3. Сеча виводиться в сигмовидну кишку.
  4. Виведення сечі через трубочку назовні крізь черевну порожнину – найменш використовуваний сучасною медициною метод.

Лікування народними засобами

У традиційній медицині лікування раку сечового міхура народними засобами не передбачено. Затягування процесу зведе шанси на одужання до нуля і зменшить тривалість життя. Однак з дозволу лікаря можна поєднувати традиційне лікування і народні методи. Це допоможе підтримати імунну систему, наситить організм вітамінами і мікроелементами, якими так багаті дари природи. Коли на кону стоїть життя, не варто нехтувати будь-якими методами. Протизапальною, загоюючою, сечогінну ефектом володіють трави:

  • спориш;
  • звіробій;
  • ромашка аптечна;
  • листя мучниці;
  • фіалка триколірна;
  • квіти волошки;
  • кропива;
  • плоди ялівцю;
  • хвощ польовий;
  • трава чистотілу;
  • корінь солодки;
  • корінь кульбаби;
  • кріп і петрушка.

Рак сечового міхура - прогноз

На прогноз більшою мірою впливає ступінь злоякісності освіти, стадія хвороби, такі фактори, як розмір і кількість пухлин, схильність до рецидивів, введення БЦЖ, генетичні мутації, результат проведеного лікування. Прогноз тим краще, чим раніше розпочато лікування. На нульовій стадії можливість прогресування становить менше одного відсотка. Після цистектомії на більш пізніх стадіях коефіцієнти виживання за 5 років становлять:

  • друга стадія – 70-80%;
  • третя стадія – 40-50%;
  • четверта стадія – 25-30%;
  • якщо залучені лімфатичні вузли, то виживаність становить 15-20%;
  • при раку з метастатичними ураженнями виживання практично нульова.

Відео:

Олена Малишева. Симптоми раку сечового міхура

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!