Закладений ніс у дитини - можливі причини і як вилікувати медикаментами або народними засобами

Дитячий організм в перші роки життя адаптується до навколишнього середовища, незміцнілий імунітет може не справлятися з деякими хворобами, що викликає переживання у батьків. Закладений ніс у дитини – дуже поширене явище на тлі нежиті або зовсім без соплів, необхідно обов'язково проводити лікування, щоб малюк міг нормально дихати. Існують різноманітні причини, які викликають дане явища.

Що таке закладеність носа у дитини

Дана патологія носить назву синусит – це часте захворювання у маленьких дітей. Носові канали закладає, коду, що вистилають носову порожнину тканини збільшуються при запаленні кровоносних судин. Батьки не повинні ігнорувати такий симптом, своєчасні заходи допоможуть уникнути ускладнень захворювання. Небезпека наслідків залежить від чинників, які спровокували синусит.

У новонароджених закладеність може спостерігатися по 3-4 рази за рік і без адекватної терапії будуть повторюватися регулярно. Носові проходи дуже маленькі у дітей, тому затор утворюється при запаленні моментально. Це й стає причиною часткового чи повного перекриття потоку повітря в одному або двох каналах. Лікування цієї хвороби спрямоване на визначення першопричини симптому та терапії основного захворювання.

Чому закладає ніс

Обмеження дихання відбувається з різних причин і лікування призначається, виходячи з основного провокуючого закладеність фактора. На прохідність впливають інфекції, вплив навколишнього середовища, травми, сухість повітря, переохолодження, пил. Виділяють такі основні причини, чому у дитини постійно закладений ніс:

  1. У більшості випадків синусит розвивається на тлі вірусних простудних захворювань. При переохолодженні розвивається нежить, який провокує запалення і ніс закладає частково або повністю. Загострення відбувається навесні і восени, коли відбувається різкий перепад температур.
  2. Ще однією поширеною проблемою є алергічна реакція. Під дією різних провокуючих компонентів формується запалення, набряк слизової. Малюк починає чхати, йому важко дихати або постійно течуть соплі.
  3. Збільшені аденоїди стають ще однією причиною закладеного носа. Запалення відбувається із-за частих простудних захворювань. Вони намагаються протистояти хворобі і відбувається розростання. Запалення аденоїдів призводить до часткового перекриття частини простору носового ходу, що ускладнює нормальне дихання дитини.
  4. Ще однією причиною може стати прорізування зубів. На цьому етапі відбувається ослаблення імунітету, що призводить до розвитку нежиті, закладеності.

Закладеність носа у дитини без соплів

Один з варіантів прояви захворювання – суха закладеність, може ввести в оману молодих батьків. Закладеність носа без нежиті у дитини є нетиповим проявом застуди, тому стає складно виявити причину цього стану. Ігнорувати цю проблему не можна, необхідно відвести малюка на обстеження. Закладений ніс без соплів може бути при наступних станах:

  1. Відхилення в будові або пошкодження, викривлення носової перегородки, що впливає на дихання дитини.
  2. Діти часто намагаються вдихнути або засунути в ніс сторонні тіла. Він буде закладений, але без проявів застуди.
  3. Подразнення слизової викликає сухе повітря в приміщенні, що призводить до закладеності носа. Це особливо актуально, коли починається опалювальний сезон.
  4. Закладений дихальний прохід може із-за зростання поліпів. Ці утворення поступово розростаються і перекривають шлях для повітря. Виправити ситуацію в цьому випадку допоможе тільки хірургічне втручання.

Постійний нежить і закладеність носа у дитини

Причиною таких симптомів, як правило, стає запальний процес, який розвивається в носових пазуха. Не дихає ніс у дитини, постійний нежить – це ознаки одного з наступних захворювань:

  1. Гострий вірусний риніт. Характеризується рясними водянистими виділень, сильним подразненням слизової носа, від постійних высмаркиваний натирається шкіра навколо. З часом вона мокне, потім з'являються скоринки.
  2. Бактеріальний риніт. Бактрії можуть приєднуватися до вірусів або витісняти їх. Слизові виділення набувають жовтий або зеленуватий відтінок.
  3. Грибковий процес. В носовій порожнині може розвиватися кандидоз, який характеризується слизом білого кольору, в яких видно прожилки міцелію. В деяких випадках розвиваються ерозії на поверхні слизової, потім у цих місцях утворюються мокнучі ділянки.
  4. Запалення носових пазух. Це відбувається при этмоидите, гаймориті, синуситі, характеризуються вони гнійної природою протікання, ослабленням або втратою нюху.
  5. Алергічний риніт. Розвиток відбувається при штучному вигодовуванні, по спадкових причин. Характеризується патологія частим чханням, свербінням, набряком слизової носових пазух, почервонінням.

Не дихає ніс вночі

Відзначені випадки, коли погіршення стану наступає тільки в час сну. Вночі ніс не дихає, оп при цьому відсутні соплі – це вказує на наявність наступних патологій:

  • пересушене повітря в кімнаті;
  • хронічний риніт;
  • поліпи;
  • хронічний синусит;
  • чужорідне тіло в носовому проході;
  • запальні захворювання;
  • алергічна реакція на склад тканини (постільна білизна);
  • хронічний алергічний нежить.

Закладений ніс і температура

У дитини при розвитку простудних захворювання крім закладеного носа, чхання, кашлю і нежиті відзначається ще й відчутне зростання температури тіла (от38 до 40 градусів). Така симптоматика вказує на наявність:

  • ГРЗ;
  • грипу;
  • ГРВІ;
  • звичайної застуди.

У тяжких випадках приєднується бактеріальна інфекція, яка погіршує стан дитини. Якщо аналізи підтвердили її присутність, то курс терапії обов'язково повинен включати антибактеріальні препарати (антибіотики). Доцільність їх прийому повинен визначати лікар, тому що дана категорія препаратів чинить серйозний вплив на дитячий організм. Суворо заборонено самостійно давати дітям антибіотики.

Що робити, якщо закладений ніс

Ігнорувати проблеми з диханням, особливо, якщо він повторюються не перший раз, не можна і малюка потрібно показати лікарю. Коли забитий ніс у дитини, йому стає важко дихати, він стає примхливим, часто плаче. Лікар визначить природу захворювання і зможе призначити адекватно лікування, яке буде включати:

  • системні препарати;
  • медикаменти для місцевого застосування;
  • народні рецепти;
  • фізіопроцедури (прогрівання пазух, промивання);
  • оперативне втручання (при необхідності).

Чим закапати ніс дитині при закладеності

Це група включає в себе різні спреї, краплі та мазі, які використовуються для місцевого ефекту. Дія медикаментів спрямовано на усунення набряклості слизової, запалення, больового синдрому. Цей напрям використовується тільки для полегшення стану і не може повністю вилікувати дитину. Позитивний ефект зберігається від 4 до 12 годин після застосування. Носик закачати малюкові можна наступними засобами:

  1. Ксилометазолин. Це назальний спрей з концентрацією 0,05% і 0,1%. Перший варіант вмісту активної речовини показаний дітям від 2 років і старше, більше 7 днів використовувати спрей не можна.
  2. Краплі Нафтизин. Дозволений для прийому дітям від 1 року. Сприяє усуненню набряків, допомагає полегшити дихання. Лікувальний ефект знижується після 507 днів прийому через звикання.
  3. Отривин Бебі. Випускається у формі крапель, спрею для немовлят. Засіб з концентрацією лікарської речовини 0,05% дозволений для прийому від 1 місяця до 6 років. Варіант засоби 0,1% прописують про 6 років і старше.
  4. Санорин. Випускається у вигляді спрею, крапель. Призначається дітям від 2 років, після 3 діб використання необхідно кілька днів перерви для відновлення лікувального ефекту.

Судинозвужувальні краплі

Це група медикаментів, які застосовуються для термінової допомоги. Їх дія спрямована на звуження капілярів в слизовій носа. Це призводить до зниження набряку, відновлення прохідності дихальних шляхів. Основна група медикаментів – це Альфа-2-андеронмиметики. Вони надають наступні дії:

  • звужують прекапиллярные сфінктери, відня, артеріоли;
  • знижують приплив до венозної синусам крові;
  • чинить тривалу дію.

Застосування цієї групи засобів може викликати деякі побічні ефекти, наприклад, пересихання слизової (викликає печіння), рикошетний нежить (збільшується кількість виділень, закладеність). Чим довше використовувати препарат, тим нижче його лікувальний ефект. Заборонено використовувати цю групу ліків не можна використовувати при цукровому діабеті, гіпертиреозі, артеріальній гіпертензії, глаукомі. Лікар може призначити наступні варіанти коштів:

  1. Альфа-1-андреномиметики. Фенілефрин, Мезатон звужують артерії за рахунок впливу на їх гладкі м'язи. Призначають медикаменти при вірусних, алергічних процесах.
  2. Эфедин. Цей препарат посилює виділення норадреналіну. Використовують рідко, тому що можуть викликати залежність.
  3. Епінефрин. Це бета0адренометик, який схожий по дії на адреналін. Заборонений для застосування при хронічної закладеності.

Інгаляції

Це одне з напрямків терапії, яке добре підходить на ранніх стадіях захворювання. В деяких випадках проведення цієї процедури протягом 2-3 днів допомагає позбутися повністю від проблеми. Висока ефективність інгаляцій відзначена при вірусних інфекціях, застуді. Можна застосовувати процедур в якості профілактичного заходу. Алгоритм дії наступний:

  1. Необхідно взяти тарілку і налити в неї склянку окропу.
  2. Далі додайте кілька крапель пихтового масла.
  3. Покладіть половину ч. л. соди.
  4. Протягом 10 мнуть малюк повинен вдихати пари.
  5. Після процедури необхідно добре висякатися.

Промивання носа

Для цих цілей використовують сольовий розчин (розвести сіль в кип'яченій воді). На склянку рідини знадобиться половина чайної ложки (для дорослих повна ложка). Для промивання сольовим растовром добре підходить шприц (без голки) або гумова груша. Проводити процедури потрібно 3 рази за день, але дитина може погано переносити таке лікування (приємного в цьому мало). Такого лікування вистачає, якщо з симптомів тільки закладений ніс у дитини, а соплів немає. Розчин заспокоює подразнення, зволожує слизову і видаляє мікроби, віруси. Можна використовувати аптечний варіант – Аквалор.

Масаж носа

Дія цієї фізіопроцедури спрямоване на поліпшення кровообіг в області набряку, полегшення стану хворого. Необхідно масажувати крила носа і область трохи вище них. Увагу приділяють і області в зоні лоба між бронями, поруч з виступом біля вуха (козелок). Виконувати масаж можна тільки, якщо немає високої температури, порушення цілісності шкірних покривів, хворобливих відчуттів. Ефективність точкового масажу висока в якості профілактики патології, проводять його 1-3 рази щодня.

Народні засоби

Для лікування немовлят та малюків потрібно користуватися тільки перевіреними засобами. До домашніми рецептами звертаються, коли бояться завдати шкоди аптечними ліками. Народні засоби від закладеності носа у дітей теж можуть бути небезпечними, тому перед застосуванням проконсультуйтеся у лікаря. До популярних варіантів відносяться наступні рецепти:

  1. Мед. Цей компонент має антисептичну дію. Особливими лікарськими властивостями відомий мед у сотах, тому що містять більше біологічно активних речовин. Для лікувального ефекту потрібно просто дати пожувати шматочок продукту. Переконайтеся, що у малюка немає алергії на мед.
  2. Суміш соку алое і каланхое. Потрібно змішати воду і розчин соку рослин в пропорції 1:1. Суміш закапують по 3 рази на день в ніс. Для добування соку краще підходять листочки біля основи рослини.
  3. Цибульний сік. Цей компонент має сильну бактерицидну дію. Це відмінний варіант для терапії інфекційного нежитю.
  4. Прогрівальні процедуру допоможуть при фізіологічному нежиті, якщо почали набрякати пазухи при отиті, запаленні носоглотки. Прикладайте прогріту в мішечках сіль до носа.

Відео

Простудні прищі на обличчі: лікування, кошти, профілактика

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!