Симптоми грипу у дітей та дорослих

Осінньо-зимовий період характеризується виникненням частих застуд. Іноді хворобу можна перенести легко, не лягаючи в ліжко, але трапляється, що потрібно лікуватися довго. Причиною таких станів служать різні джерела захворювання. Якими особливостями характеризуються симптоми грипу, як починається захворювання у дорослого і дитини, спробуємо розібратися.

Що таке грип

Захворювання відноситься до респіраторної вірусної інфекції, але виділяється з цієї групи в окремий вид з-за особливостей збудника:

  1. Хвороба викликається вірусом грипу.
  2. Відрізняється спалахами епідемій і пандемій.
  3. Характерні виникнення ускладнень.

Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом при попаданні вірусу разом з частинками слизу від кашлю або чхання хворого. Проникає в організм збудник через епітеліальні клітини слизових дихальних шляхів. В епітелії носа, трахеї, бронхів вірус починає розмножуватися, що призводить до руйнування клітин. Спостерігається подразнення слизової оболонки, закладеність носа, кашлянье, чхання.

Після епітеліального шару вірус потрапляє в кровоносні судини, спричиняє їх підвищену проникність, іноді руйнування, можуть з'являтися крововиливи на шкірі, слизових, рідко – кровотечі з носа, внутрішніх органів. Цей період характеризується настанням загальної інтоксикації організму продуктами життєдіяльності мікроорганізмів і починають проявлятися симптоми інфекційного захворювання.

Перші симптоми грипу

Як починається грип у хворого? Інкубаційний період триває 1-2 дні, іноді цей час скорочується до кількох годин або подовжується до п'яти днів. Від симптомів при інших респіраторних інфекціях перші ознаки захворювання на грип відрізняються: вони характеризуються гострим стрімким початком. Як проявляється грип, залежить від тяжкості захворювання. Відразу починається різке підвищення температури тіла від субфебрильної до дуже високої (до 41 градуса). У цей час вже помітні інші прояви інтоксикації різної інтенсивності.

У дорослої людини

Крім температури, початковий період характеризують такі перші ознаки грипу у дорослих:

  1. Хворий відчуває слабкість, нездужання; його морозить; відбувається рясне потовиділення.
  2. Шкірні покриви бліді.
  3. Болять м'язи, відчувається ломота в суглобах.
  4. Захворювання протікає в супроводі невщухаючим головного болю, вона посилюється при русі очних яблук. Такий стан є характерним для симптомів грипу і не притаманне клінічними проявами при інших вірусних інфекціях.

У дитини

Перші прояви захворювання у дітей такі ж, як у дорослих. Отримати скарги від дитини складніше. Визначити хворобу можна за зовнішнім виглядом і поведінці малюка:

  1. Шкірні покриви в перші дні відрізняються блідістю, температура підвищена.
  2. Дитина стає пасивним, перестає грати і хоче спати.
  3. Дитина втрачає апетит і відмовляється їсти.
  4. Дихання стає важким.
  5. Можлива блювота і навіть судоми.

Види грипу і їх симптоми

У людини не розвивається стійкий імунітет до збудника, вірусу грипу властиві часті мутації, тому ймовірність захворіти такою вірусною інфекцією існує постійно. Перебіг хвороби, наявність виражених або змащених гострих клінічних проявів залежить від індивідуальних особливостей організму, виду штаму вірусу. Залежно від тяжкості захворювання розрізняють форми грипу:

  1. Легка. Перебіг хвороби супроводжується субфебрильною температурою і слабовыраженными симптомами інтоксикації. Характерні ознаки можуть бути відсутніми.
  2. Середня. Температура може підійматися до 39 градусів. Для клінічної картини цієї форми властиві основні симптоми при грипі. Спочатку хворого турбує головний біль, слабкість, шкірні покриви бліді, починається озноб, болять м'язи і суглоби. Віруси уражають слизові оболонки, тому відбувається почервоніння неба, відчувається сухість у носоглотці і першіння в горлі. Поступово блідість шкіри змінюється почервонінням, спостерігається поява світлобоязні та сльозотечі. Червоніють склери очних яблук, часто зустрічається кон'юнктивіт.
  3. Важка. Характеризується наявністю дуже високої температури тіла понад 39 градусів і сильно вираженими ознаками інтоксикації. У хворого спостерігаються галюцинації, можуть виникнути судоми, блювота, носові і внутрішні кровотечі.

Вкрай рідко зустрічається гіпертоксична форма, коли продуктами життєдіяльності вірусу уражається нервова система. У такій ситуації може виникнути набряк головного мозку. У випадках, коли збудники вражають дихальну систему, у хворого настає утруднення дихання. Така форма потребує невідкладної медичної допомоги та лікування в стаціонарі. Для хворих неускладненим грип показано: постільний режим будинку, рясне пиття, прийом симптоматичних препаратів.

Діагностику захворювання проводить лікар на підставі огляду зовнішнього вигляду хворого. Підтвердженням діагнозу є результати досліджень мазка з носа або горла. В залежності від виду штаму вірусу розрізняють грип роду А, В і С. Всередині окремої групи класифікація відбувається за підтипами. В її основу покладена активність структурних частинок білків збудника – гемаглютиніну і нейрамінідази.

Сезонний

Підвищена захворюваність спостерігається в холодний період часу – восени, взимку, навесні. Це пов'язано з властивостями збудника – сприятливим середовищем є знижена мінусова температура. Вірус руйнується при кімнатній температурі, під впливом ультрафіолетового освітлення або хімічних препаратів (хлору, озону), при висушуванні, нагріванні.

При сезонних епідеміях масове зараження відбувається в місцях великого скупчення людей, де присутні уражені вірусом. Інфіковані особи протягом семи днів самі стають носіями збудника респіраторного захворювання. Зараження відбувається в геометричній прогресії. При частих міграції людей виникають епідемії і пандемії.

Грип групи A

Для серотипу вірусу А характерна часта зміна структури і властивостей, виникнення нових форм. Для нього властиві епідемії і пандемії. Піддаватися змінам можуть віруси варіанту, але значно рідше. Грип типу В спричинює спалахи епідемій. Серотипу вірусу З не властиві епідемії, а тільки поодинокі зараження серед дітей та літніх людей з ослабленим імунітетом. Для грипу А характерні появи ускладнень, а також висока смертність. Важкі епідемії і пандемії грипу отримали назви грипу: Іспанська, Азіатська, Гонконгський, Пташиний, Свинячий.

Очний

Атаці вірусної інфекції піддаються очі. В патологію залучається особливий тип вірусу. Симптоми при грипі цього виду наступні: головний біль, набряклі повіки, почервоніння склери очного яблука, печіння і сльозоточивість очей. При своєчасно розпочатому лікуванні одужання приходить через 1-2 тижні, але в запущених випадках хвороба може тривати кілька місяців.

Кишковий

Викликається вірусом Норфолк. Збудник частіше передається від людини до людини при безпосередньому контакті, ніж із залишками фекалій через воду і їжу. Виникає взимку в закритих приміщеннях серед контактуючих осіб: у навчальних закладах, лікарнях, в'язницях. Симптоми при грипі: нудота, болі в животі, слабовираженная лихоманка, млявість, сонливість. Для дорослих характерна діарея, а для дітей – блювання. Одужання може настати самостійно, але необхідно боротися з критичним зневодненням організму.

Свинячий

Назва збудника сталося через можливість ураження цим типом тварин – свиней. Для інфікованих цим штамом вірусу характерні наявність гострих клінічних проявів, частих ускладнень. Віруси вражають дихальну, нервову, серцево-судинну системи. Збудник здатний викликати ряд тяжких ускладнень: запалення легенів (бактеріальну пневмонію), набряк легенів і мозку, порушення мікроциркуляції крові, тромбоз судин, внутрішні та носові кровотечі.

Характерні симптоми грипу

Основними відмітними ознаками інфікування вірусом грипу від ураження збудниками при інших інфекціях дихальних шляхів є раптове підвищення температури, постійний головний біль і виражені ознаки інтоксикації:

  • блідість шкіри, яка змінюється почервонінням;
  • слабкість;
  • втрата апетиту через зниження чутливості смакових рецепторів;
  • сльозотеча, світлобоязнь.

Лихоманка

Перебіг хвороби характеризується наявністю температури, яка супроводжується ознобом, болем у м'язах і суглобах. Залежно від форми хвороби, індивідуальних особливостей організму хворого температура може перебувати в межах 38-41 градуси. Такий стан триває 3-6 днів, в окремих випадках довше. При дотриманні призначень лікаря температура знижується.

Висип

Поява висипань на шкірі трапляється вкрай рідко. Висип виникає у хворих на фоні високої температури внаслідок інтоксикації. Вірус грипу має здатність вражати і руйнувати кровоносні судини, тому на шкірних покривах з'являються дрібні крапкові крововиливи без пагорбів над поверхнею (петехії). При натисканні прозорим склом висипання зникають.

Катаральні симптоми

Ураження вірусом слизової веде до її почервоніння та набрякання, згодом в епітелії неба, носа, гортані можуть утворюватися крововиливи. Набрякла слизова в перші два дні викликає утруднення дихання, а потім – закладеність носа. Дихання змінюється, стає жорстким, а голос хрипким. Для грипу властиві бронхіти, можуть бути чи відсутніми слизові виділення з носа.

Ознаки бактеріальних ускладнень

Одужання відбувається через 7-14 днів, але відчуття слабкості може тривати довше. Інфіковані вірусом грипу схильні до ризику ускладнень. Небезпека для хворих представляють важкі, токсичні форми хвороби, наявність хронічних захворювань, літній та дитячий вік. Після грипу можливо виникнення:

  • вірусної пневмонії;
  • абсцесу легені;
  • риніту;
  • енцефаліту;
  • менінгіту;
  • ураження печінки;
  • пієлонефриту.

Відео

Симптоми грипу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!