Що робити, якщо пропав голос при застуді

Можливість спілкуватися є невід'ємною частиною життя людини. Іноді у людини починає боліти горло і через короткий проміжок часу він виявляє, що раптово зник голос. Це патологічний стан тимчасовий і вимагає відповідного лікування. Причини пропажі різноманітні і в залежності від них призначається максимально ефективне лікування. Іноді це просто повний спокій для голосового апарату, іноді – прийом лікарських препаратів.

Що таке втрата голосу

У медицині це явище називається Афонія – патологічний стан, що характеризується втратою голосової звучності, але можливість спілкуватися пошепки при цьому зберігається, часом проривається деренчливий, гугнявий голос. Часткова або повна втрата здатності говорити виникає з різних причин. У деяких випадках афонию провокують інфекційні захворювання, які вчасно не прибрали, апоплексичний удари та інші хвороби. Зайва напруга зв'язок, сильний нервовий стрес теж можуть стати причиною, чому пропав голос.

Чому пропадає голос

Існує 4 основні групи причин, які призводять до втрати здатності розмовляти. Деякі з них призводять до тимчасової афонії, інші можуть перерости в хронічну форму і позбавити здатності розмовляти людини на довгий ревмя. Виділяють наступні причини розвитку патологічного стану:

  1. Патології інфекційної природи. Детальніше про них буде розказано в розділі нижче.
  2. Перенапруження зв'язок. Тривала розмова на підвищених тонах, крик призводить до запалення голосових зв'язок. Викликає афонию рідше, ніж інфекції, але все одно зустрічається часто. Як правило, втрата відбувається у людей, які не тренують зв'язки. Ймовірність того, що голос пропадає у професійного співака значно менше, ніж у звичайної людини, який вирішив голосно поспівати на свято за столом.
  3. Нервове перенапруження. Стресові стани ніколи не позначалися на стані здоров'я людини. Вони ж можуть стати причиною пропажі голосу.
  4. Сама рідкісна причина – новоутворення в порожнини гортані (злоякісні та доброякісні), патології серцево-судинної системи, щитовидної залози, легенів.

Болить горло, пропав голос

Типові симптоми, які супроводжує більшість інфекційних захворювань (ангіна, звичайна застуда, фарингіт). Серед найяскравіших прикладів патологій цієї групи, які призводять до зникнення голоси – ларингіт. Він вражає зв'язки, вони втрачають можливість повноцінно виконувати свої функції, перестають видавати звуки, які б хоч скільки-небудь були б схожі на зв'язну мова. Навіть, якщо патологія не зачіпає їх, то сильний набряк горла призводить до того ж стан – неможливість говорити.

Втрата голосу на нервовому грунті

Призвести до втрати здатності говорити може сильний стрес або шок. Це явище пов'язано зі збоєм в роботі голосових зв'язок, який спровокований психологічним чинником. Це призводить до порушення функціонування мовного апарату. Сильний переляк, або планомірне, поступове нагнітання страху, стресу призводить до втрати голосу. Як правило, після відновлення психоемоційного стану афонія проходить без додаткового лікування.

Що не можна робити

Афонія – серйозне захворювання, яке потребує адекватної терапії. При певних умовах голос відновлюється сам, але іноді може допомогти тільки правильна схема лікування і час. Домогтися швидко повернення голосу не вийде, якщо збільшити дозування ліків або народних засобів. Дуже важливо. Не погіршити стан, для цього дотримуйтесь наступних правил:

  1. Повністю відмовтеся від алкоголю, куріння. Ці подразники будуть згубно впливати на ваші голосові зв'язки і лише відстрочать момент одужання.
  2. Дотримуйтесь режим тиші, краще не розмовляти. Пошепки говорити теж заборонено, навантаження на зв'язки виходить навіть більше, ніж при звичайній розмові.
  3. При афонії не можна пити каву.
  4. Відмовтеся від занадто холодних або гарячих напоїв та їжі.

Як лікувати

У багатьох випадках необхідно проводити спеціально лікування. Не існує способу, як швидко повернути голос, для кожного методу лікування знадобиться від 3 до 10 днів. Залежно від першопричини афонії хворому потрібно буде виконувати ряд рекомендацій, в який входить спеціальний постільний режим, дієта, прийом медикаментів. Загальні правила, що робити при втраті голосу:

  • необхідний постільний режим, якщо на зник голо сну тлі високої температури;
  • одна з головних умов – перші 3 дні повний голосовий спокій для зв'язок;
  • пийте більше теплих напоїв (не гарячих, не холодних, без кислинки);
  • їжте тільки тушковану, варену їжу без прянощів, перцю, бажано, слабосолону. Підходять добре тефтелі, кисіль, супи, каші, молоко, відмовтеся від кислих овочів, фруктів;
  • регулярно проводьте вологе прибирання в приміщенні з хворим, пил згубно впливає на здоров'я зв'язок і від неї слід позбутися;
  • повністю відмовтеся від куріння, алкоголю, гострої їжі, кавових напоїв і крапель з основною на спирту;
  • тримайте горло в теплі, можна намотати шарф, одягнути светр;
  • проводите лікувальну гімнастику, яку повинен запропонувати лікуючий лікар.

Таблетки для відновлення голосу

Це одне з напрямків, як лікувати втрату голосу, якщо причиною афонії стало інфекційне або вірусне захворювання. Фахівець повинен призначити для лікування певні медикаменти, які допоможуть впоратися з хворобою і повернути голос. Як правило, призначають наступні види засобів:

  1. Ліки з відхаркувальним ефектом (Бромгексин, Коделак). Медикаменти спрямовані на стимуляцію виведення мокротиння, знімаючи роздратування з горла.
  2. Пом'якшують горло льодяники. Це спеціальні таблетки, які необхідно розсмоктувати.
  3. Протизапальні спреї (Каметон, Гексорал). Необхідні ці препарати для зняття набряку, запалення гортані, знезараження поверхні горла.
  4. Медикаменти для зняття набряку (мірамістин). Знімають набряклість гортані, полегшують процес дихання, допомагають повернути швидше голос.

Інгаляції при охриплий голос

Коли голо пропав, хорошим методом його повернути вважаються інгаляції на відварах трав. Для цього можна використовувати традиційно каструлю і рушник або скористатися небулайзером. Можна використовувати наступний відвар:

  1. Вам знадобиться звіробій, чебрець, ромашка, евкаліпт, липа. Приготуйте з цих трав відвар, зробіть з компонентів збір, візьміть 3 столові ложки і залийте 750 мл окропу. Поставте заготовку на 15 хвилин на водяну баню. Далі необхідно теплий відвар остудити до 45 градусів і почати спокійно дихати над каструлею (накрийте голову рушником). Тривалість процедури – 10 хвилин.
  2. Чергуйте інгаляцію травами з ефірними маслами. Налийте 7 крапель в каструлю з гарячою водою (50 градусів). Далі проводите стандартну процедуру інгаляції.
  3. Картопляний пар. Проводите інгаляцію над парами картоплі, ввечері пийте столову ложку картопляного соку. Віддавайте пріоритет бульб рожевих сортів. Допоможе інгаляція зняти почервоніння, подразнення горла, прибрати дрібні тріщини.

Лікування гімнастикою

Один з методів лікування, якщо голос пропав – спеціальні вправи. Лікар повинен показати хворому, що треба виконувати пацієнту. Коли тільки зникла можливість говорити, вправа виконується лежачи, через 2 дні можна проводити в положенні сидячи. Алгоритм дій наступний:

  1. В положенні лежачи або сидячи глибоко вдихніть.
  2. Повільно видихніть через рот.
  3. Складіть губи трубочкою і виконайте поспіль вдих і видих 10 разів.
  4. Курс становить мінімум 10 днів.

Як лікувати втрату голосу при ларингіті

Якщо голос пропав різко, то в більшості випадків причиною є інфекційне захворювання. Лікарі діагностують, як правило, ларингіт. Це поширена патологія, яка вражає слизові оболонки гортані. Причин призводить до того, що людина починає сильно хрипіти або голос пропадає повністю. Щоб підхопити ларингіт, необхідно просто подихати холодним повітрям. Основний причиною розвитку недуги стає вірусна інфекція, яка провокує запальний процес слизових оболонок гортані. Як відновити голос після ларингіту:

  1. Призначають відразу відхаркувальні засоби. Втрата можливості говорити часто супроводжується подразнення слизової оболонки горла, з'являється відчуття першіння. Хворий страждає від хронічного кашлю, з яким допоможуть впоратися протикашльові медикаменти.
  2. Полоскання антисептичними засобами. Препарати чинять заспокійливу дію на горло, купірує розвиток інфекційно-запального процесу в горлі.
  3. Гомеопатичні засоби теж допоможуть, якщо голос пропав.
  4. При необхідно хворому прописують парові інгаляції, терапевтично лазер, електрофорез та інші фізіотерапевтичні процедури.
  5. Для терапії ларингіту необхідний прийом жарознижуючих засобів, антибіотиків та противірусних препаратів. Необхідність прийому цих коштів визначає лікар, виходячи зі стану хворого.

Лікування втрати голосу у дитини

Дітям, якщо голос пропав, як правило, дають ті ж медикаменти, як і дорослим. Виняток складають антибіотики, їх застосування потрібно тільки при крайній необхідності. Деякі спреї можна починати використовувати тільки з 2-3 років. Дітям з афонією необхідно дотримуватися наступних правил для відновлення:

  1. Регулярно проводити інгаляції мінеральною водою, фізіологічним розчином.
  2. Давайте дитині пити тепле молоко з дрібкою соди, олією (за день 3 склянки теплого);
  3. Регулярно зволожуйте приміщення, де знаходиться хвора дитина.
  4. Слідкуйте, щоб малюк пив всі необхідні медикаменти, які призначив лікар (відхаркувальні, антибіотики, протикашльові і т. д.).
  5. Регулярно давайте дитині розчини для полоскання горла, які не допустять розвитку ускладнень.
  6. Використовуйте краплі для носа, наприклад, Піносол.

Лікування втрати голосу в домашніх умовах

Якщо бажання використовувати лікарські препарати немає, то можна вдатися до народних рецептів. Вони допомагають відновити зв'язки в тих випадку, коли не розвивається ларингіт, при відсутності ускладнень, ларингоспазму. Можна використовувати такі народні засоби, як відновити голосові зв'язки в домашніх умовах:

  1. Змішайте вершкове масло (перед застосування розтопіть його) і яєчний жовток. Перемішайте компоненти, додайте корицю, молоко (підігріте). Збийте суміш так, щоб вона повністю перемішалася. Кип'ятити суміш не можна, тому що жовток яйця згорнеться.
  2. Змішайте з цибульним соком імбир, корицю, розбавте теплою водою. Пийте в невеликих кількостях перед їжею, збільшувати кількість не можна, щоб не обпалити слизові.
  3. Доведіть на вогні молоко до кипіння, потім покладіть ложку меду, (повинно бути гаряче молоко, щоб він розчинився). Варіть компоненти близько 5 хвилин, дайте відвару охолонути, додайте ще 2 ст. л. меду. Розігрівайте відвар до теплого стану перед прийомом. Пити можна цього кошти стільки, скільки захочеться. Якщо немає меду, то можна замінити його шавлією.
  4. Відваріть цибульне лушпиння, коли вона тільки-но почне кипіти, покладіть відразу склянку змішаної з цукром калини. Прокип'ятіть все на протязі 10 хвилин. Потім накрийте кришкою і дайте засобу охолонути. Пийте ліки замість чаю 3 дня теплим.

Відео

Чому я охрипла? Від чого пропадає голос

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!