Що таке вестибулярний апарат і де знаходиться працює і порушення, вправи для тренування

Кожна людина в день робить масу тіла: ходить, сідає, повертається. Найчастіше всі рухи даються без найменших зусиль і виходять плавними. Однак іноді зайвий крок або нахил тулуба приносить серйозний дискомфорт: починається запаморочення, дезорієнтація і підступає нудота. Можливо, причина криється в захворюванні або порушення вестибулярного апарату.

Що таке вестибулярний апарат

Органи рівноваги мають складну систему будови і відповідають одночасно за кілька функцій. Проте головним серед безлічі інших виступає вестибулярний аналізатор – периферичний відділ системи, що відповідає за правильну орієнтацію в просторі. При наявності будь-яких порушень системи координації людина втрачає здатність зберігати рівновагу, орієнтуватися в просторі, сприймати зорову, звукову інформацію, у нього починається запаморочення.

Де знаходиться орган рівноваги

Якщо відкрити підручник з анатомії, то можна побачити безліч фото будови системи рівноваги. Однак більшість таких зображень не дають чіткого уявлення, де знаходиться вестибулярний апарат у людини. Якщо уявити будову черепної коробки зсередини, то можна виявити, що цей орган розташований у внутрішньому вусі. Навколо апарату рівноваги перебувають напівкружні канали, желеподібна ендолімфа і рецептори вестибулярного аналізатора.

Як влаштований вестибулярний апарат

Складовими частинами системи є три напівкружних канальця - утрикулюс і отолитовой орган - саккулюс. Канали заповнені зсередини в'язкою рідиною і мають форму черепашки, у підстави якої є ущільнення – желеподібні купулы. Саккулюс розділяється на два мішечки: круглої і овальної форми. Над ними розташовані невеликі кристали карбонату кальцію – отоліти.

Під клапаном-ущільнювачем знаходяться війчасті клітини внутрішнього вуха, з допомогою яких передаються сигнали двох типів: статичні і динамічні. Перші пов'язані з положенням тіла, другі з прискоренням руху. В цілому орган координації утворений так, що при найменших нахилах-поворотах голови або ходьбі взаємодіють всі складові частини.

Як працює орган рівноваги

Хоч вестибулярна система і розміщена всередині кісткової коробки, це не заважає їй збирати відомості не тільки про положення голови, але ще рук, ніг та інших органів людського тіла. Особливо надійно з апаратом рівноваги закріплена зв'язок у нервових закінчень, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи. Ось тому, перенервувавши, випивши надмірного багато кави, багато відчувають запаморочення.

Під дією тяжіння желеподібна рідину і кристали в ній будуть зміщуватися, зачіпаючи рецептори рівноваги. Ворсинки негайно передадуть мозку інформацію про зміни рівноваги, а вже звідти надійдуть вказівки на інші органи: змінити тонус м'язів, перемістити ногу або руку вправо, встати рівніше. При цьому дуже цікаво те, що вестибулярна система налаштована лише на горизонтальне пересування тіла, тому піднімаючись у ліфті або літаючи на літаку, багато відчувають сильну нудоту, дзвін у вухах, запаморочення.

Функції

При близькому сусідстві зі зоровими нервами і вушними раковинами система рівноваги ні слуху, ні до зору не має ніякого відношення. Головна функція вестибулярного апарату – аналізувати зміни положення рук, ніг, тулуба або голови і передавати дані в мозок. Орган швидко реагує на мінімальний вплив ззовні, вловлюючи навіть найменші зміни гравітаційного поля планети, допомагаючи підтримувати рівновагу при повній сліпоті або орієнтуватися в незнайоме просторі.

Порушення вестибулярного апарату

Завдяки тому, що всі складові апарату рівноваги діють спільно, при цьому він встигає збирати інформацію з інших органів тіла, найменші відхилення в ту або іншу сторону можуть привести до порушень в його роботі. Вестибулярні розлади викликають серйозні проблеми у просторовій орієнтації не тільки у людини, але ще у тварин або представників пернатих.

Перш за такі відхилення від норми позначаються на ході: вона стає невпевненою, хиткою, людина може впасти без причини або врізатися в прямостоячий предмет інтер'єру. Крім цього, багато пацієнти скаржаться на постійне запаморочення, біль в скроневій області, помутніння в очах, шум у вухах, частішання серцевого ритму.

Причини порушення

Чому порушується вестибулярний апарат однозначно відповісти складно навіть досвідченого лікаря-оториноларинголога. Приміром, до даної патології може призвести звичайна травма голови або короткочасна втрата свідомості. Якщо ж скаржиться на запаморочення дорослий, то цілком ймовірно причина криється в серцевих проблемах. Коли збій системи виник після інфекції: отиту, ГРВІ з ускладненнями, запалення, говорять про інтоксикації.

Симптоми

Лікарі стверджують, що основні прояви патології – це сильне запаморочення, втрата координації і посмикування очей. Однак часто хворого переслідують і інші супутні симптоми порушення вестибулярного апарату:

  • напади нудоти, іноді і блювання;
  • зміни в кольорі шкірних покривів, слизових рота, оболонок очей;
  • рясне потовиділення;
  • підвищення рівня артеріального тиску;
  • тахікардія;
  • прискорене дихання;
  • зниження температури тіла нижче відміток норми;
  • зміна пульсу.

Всі ознаки можуть з'являтися приступообразно. У періоди затишку хворий відчуває себе повністю здоровим, а попередні симптоми вестибулярних порушень списує на втому. Часто такі ознаки нездужання виникають при зміні положення тіла, нахилах або поворотах голови, зміни температури або вологості повітря, при появі різких неприємних запахів.

Захворювання вестибулярного апарату

Медики налічують понад 80 різноманітних хвороб, які так чи інакше можуть бути пов'язані з порушенням апарату рівноваги. У приклад можна поставити захворювання ендокринної системи, черепно-мозкові травми, серцево-судинні патології, серйозні психічні розлади. При цьому на всі хвороби вестибулярного апарату у медиків знайдеться пояснення, опис симптомів та способи їх перевірити.

Хвороба Меньєра

Це захворювання апарату рівноваги можна описати, використовуючи всього чотири ознаки: запаморочення, шум або закладеність у вухах і зниження слуху. Перші три симптоми досягають піку через пару хвилин, поступово стихая протягом кількох годин. Зниження звукового сприйняття на ранній стадії оборотно. У деяких пацієнтів синдром Меньєра може супроводжуватися короткочасною втратою свідомості або рівноваги.

Доброякісне позиційне запаморочення пароксизмальное

Таке відхилення може виникнути в будь-якому віці, але частіше зачіпає літніх. Причиною йому служать інфекції, черепно-мозкові травми або ішемічна хвороба серця, іноді джерело встановити не вдається. У пацієнтів з таким діагнозом відчуття запаморочення, втрата рівноваги і інші симптоми з'являються при кожному повороті, нахилах тулуба і голови.

Базилярна мігрень

Синдром носить короткочасний характер і, як правило, зачіпає пацієнтів молодше 20 років. Базилярна або підліткова мігрень особливо часто зустрічається у дівчаток, які вступають в період формування менструального циклу. Головні болі, запаморочення і нудота у підлітка з'являються раптово і в рідкісних випадках розвиток триває більше години.

Вестибулярний неврит

Захворювання можливо в будь-якому віці. Часто його появи супроводжує гостра респіраторна інфекція, тому хвороби лікарі надають вірусний характер. Неврит вестибулярного апарата супроводжується сильним обертальним запамороченням, блювотою і нудотою, посмикуванням століття. При правильно підібраному лікуванні відхилення проходить за 3-4 дні, але на повне відновлення сил знадобиться до декількох тижнів.

Що робити, якщо порушений вестибулярний апарат

Коли органи рівноваги дали збій і всіляко сигналізують про це, людині спочатку варто пройти обстеження і відвідати кабінет ЛОР-лікаря. Обов'язкова діагностика включає:

  • спеціальні апаратні тести на аудіометрію та електроністагмографію;
  • КТ або МРТ головного мозку;
  • аналіз крові;
  • дослідження ультразвуком кровотоку;
  • вестибулярні проби.

Тренування

Якщо запаморочення незначне і турбує вас лише при поїздках на катері, підйомі в ліфті або різких поворотах тулуба, апарат рівноваги потрібно натренувати. Вправи для вестибулярного апарату при бажанні може освоїти кожен:

  1. Сядьте на стілець або крісло. Витягніть вперед вказівний палець і зафіксуйте на ньому погляд. Почніть повертати голову в різні боки, поступово збільшуючи темп.
  2. Наступну вправу: візьміть в руки дві карти, розпряміть лікті. Необхідно по черзі фокусувати погляд на одній з карт, при цьому голова повинна залишатися нерухомою.
  3. Встаньте, розсуньте ноги, сфокусуйте прямо перед собою погляд. Почніть здійснювати кругові рухи тулубом. Спочатку з малою амплітудою, потім з великим діаметром кола.
  4. Всі вправи для тренування вестибулярної системи треба виконувати щодня з кількома підходами.

Лікування

Якщо ж порушення рівноваги прогресують і до хвилинному запаморочення додалися інші симптоми, гімнастика тут не допоможе. Необхідно терміново провести медикаментозне лікування вестибулярного запаморочення. Вибір препарату і методика терапії буде залежати від причин, що викликали таке:

  • Якщо поразка апарату рівноваги викликано периферичної полинеройпатией, то необхідно лікувати діабет.
  • При пароксизмальном запамороченні, лор вибирає особливу техніку: повертає пацієнта в певній послідовності, кристали змінюють місце розташування, після чого настає поліпшення самопочуття.
  • Лікування запаморочення при синдромі меньєра не може обійтися без ефективних антигістамінних та протиблювотних ліків. Крім того, хворому обов'язково необхідна корекція харчування і спеціальна дієта.
  • З мігрень у дитини справляються аспірин, ерготамін, бета-блокатори і антидепресанти.
  • Якщо порушення проявилися в пенсійному віці, лікар може запропонувати вживити імплантати, які повернуть втрачений баланс.

Народні засоби від запаморочення

Поряд з медикаментозною терапією і профілактичної гімнастикою, можна проводити лікування вестибулярного апарату народними засобами. Приміром, зробити імбирну настоянку:

  1. Візьміть 4 ч. л. тертого імбирного кореня, змішайте з дрібкою сушеної м'яти, насіння фенхелю, насіння гарбуза, суцвіть ромашки і апельсиновою цедрою.
  2. Трав'янисту суміш залийте гарячою водою, дайте настоятися 15 хвилин і пийте при запамороченні, втрати рівноваги або інших ознаках системних порушень.

При стійкої дисфункції апарату рівноваги в домашніх умовах зміцнити слабкий організм допомагає бальзам, зроблений на основі трьох настоянок:

  1. На половину літра спирту візьміть 4 столові ложки суцвіть конюшини. Обмотайте тару фольгою і настоюйте 2 тижні.
  2. На таку ж кількість алкоголю візьміть 5 ст. л. кореня діоскореї. Наполягайте, як і в попередньому рецепті.
  3. Залийте спиртом прополіс, приберіть в темне місце. Через 10 днів процідіть настоянку.
  4. Всі три компоненти змішайте і приймайте тричі на добу після їжі по 1 ст. л.

Відео: за що відповідає вестибулярний апарат

Лікар-невролог Медведєва А. В. про вестибулярному апараті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!