Шум у вухах - причини болю і запаморочення. Від чого шумить в голові

Поява всередині вух сторонніх звуків, іменоване тиннитусом, не варто ігнорувати, іноді це свідчить про початок серйозних захворюваннях. Часто писк, дзвін, шипіння, гул чує тільки хворий, тому такий симптом вважається суб'єктивним. Детальніше про причини, що знижують гостроту слуху.

Шум у вухах і голові

Самостійно розібратися на практиці з причинами появи шуму у вухах і голові, не маючи хоча б початкового медичної освіти, неможливо. Тільки фахівець після детального огляду та обстеження зможе встановити – від чого дзвенить у вухах. Об'єктивні звукові симптоми чує не тільки хворий пацієнт, але і доктор з допомогою інструментів. Якщо це не вікові зміни, коли більше ніж у 20% літніх спостерігаються характерні звуки, чутні тільки ними, то необхідно отримати консультацію невропатолога або отоларинголога.

Причини можуть бути різні, ось найбільш часто зустрічаються:

  • перевтома;
  • перенесення сильної стресовій ситуації;
  • сірчана пробка;
  • атмосферний тиск;
  • гучні дратівливі звуки ззовні;
  • отруєння, алергічна реакція;
  • нестача вітамінів Е, В3, мікроелементів калію.

У лівому вусі

Поява шуму всередині лівого вуха може мати постійний або переривчастий характер. При відвідуванні лікаря обов'язково скажіть про свої відчуття. Періодичний свист, гудіння, шелест є наслідком перенесеного запалення (отиту), як наслідок порушення цілісності барабанної перетинки. При шумовому ефекті в одному з вух (ліворуч) обстежуються хребет на наявність травм, стан щитовидної залози, вимірюється артеріальний тиск. Лікування починається після узгодження з лікарем при підтвердженому остаточний діагноз.

Біль та шум

Іноді пацієнт скаржиться, що у нього свистить, гуде, дзвенить, болить вухо, і шум носить пульсуючий характер. Так проявляють себе різні форми отиту, слуховий неврит. При попаданні дрібного стороннього предмета всередину вушної раковини поступово з'являється ниючий, наростаючий біль. Якщо не видалити причину, що призвела дискомфорт, стан починає швидко погіршуватися. Запалення трійчастого нерва, що з'являється на тлі не вилікуваного вірусного або простудного захворювання, провокує приступи раптового пронизливою болю, після чого з'являється дзвін.

Шум у вухах і запаморочення

Багатьох хвилює питання про те, чому дзвенить у вухах під час запаморочення? Поява сторонніх звуків під час ілюзії руху, втрати рівноваги, нестійкої ходи вважається симптомом патології кровоносних судин головного мозку. Різке розширення або звуження призводить до зміни артеріального тиску, стрибка як вгору, так і вниз. Значне відхилення показників від норми може супроводжуватися не лише удаваними звуками, але і блювотними рефлексами.

Сильне запаморочення та шум у вухах виникає при атеросклерозі, коли на стінках внутрішньочерепних судин з'являються бляшки, що заважають правильному кровообігу. Остеохондроз шийного відділу, яким страждає велика кількість сучасних людей, провокує перетискання кровоносних судин. Потоки крові, що проходять по них, постачають головний мозок.

При нестачі кисневого живлення починається запаморочення, зменшується гострота слуху, з'являється закладеність вушних раковин, шипіння, свист. Деякі антибіотики або сечогінні ліки, що приймаються людиною, мають побічний ефект зниження кров'яного тиску, після чого з'являються шумові галюцинації і починає часто паморочиться голова.

Головний біль з шумом

З'явилася головний біль, що супроводжується шумовим ефектом, може бути наслідком менінгіту і мігрені. Підхід до лікування таких захворювань голови дуже індивідуальний і є обов'язковою, оскільки можливі сильні ускладнення. Спазм судин голови тягне за собою стан стиснення верхньої частини черепа. Новоутворення різного походження в районі шиї, голови теж провокують появу болю і шуму.

Закладеність

Навряд чи знайдеться такий чоловік, який жодного разу не відчував стан закладеності всередині вуха, що переходить в шум. Часто таке явище виникає при різкому перепаді атмосферного і внутрішнього тиску, зміну висоти, швидкості пересування. Люди, за обставинами постійно користуються послугами авіатранспорту, страждають найбільше. Дискомфорт виникає при кожному зльоті та посадці. Навантаження на орган викликає зміну його будови, що призводить до запальних процесів.

Постійний шум у вухах

Що робити, якщо постійний шум у вухах? Такі симптоми притаманні літнім. У них з віковими змінами знижується гострота сприйняття звуків, слуховий нерв починає руйнуватися. Хвороба літніх людей – отосклероз, коли відбувається збільшення кістки середнього вуха, істотно впливає на появу постійного гулу всередині вушної раковини.

Холестеринові артеріальні бляшки небезпечні не тільки тому, що вушний шум майже не припиняється. Закупорка судин тягне за собою інсульт, внутрішньочерепна кровотеча.

Пульсуючий

Першою причиною виниклого пульсуючого шуму часто буває порушення роботи серця. Стукіт, що співпадає з ритмом серцевої м'язи, може бути чутний тільки одним яким-небудь вухом або відразу двома. Якщо не пройти обстеження і не почати лікування, людина стає дратівливою, агресивною, проявляються ознаки депресії, під час якої порушується сон, апетит.

При спазмі задньої вушної артерії при гіпертонії звукова пульсація повторює удари серця, що є одним із симптомів. Після перенесеного струсу головного мозку ще деякий час буде спостерігатися пульсація, після якої іноді починається блювота і запаморочення, особливо при різкій зміні положення тулуба. Схожі симптоми, але слабкіше виражені, бувають при стресах і неврозах.

У правому вусі

Клінічний прояв деяких захворювань виглядає як шум в одному з вух. Перенесена правобічна травма черепа впливає на утворення гула, шипіння, дзижчання, чутні тільки пацієнтом. Виникнення або протягом такої хвороби, як отит правого вуха або гайморит, теж буде подавати сигнали як больові, так і шумові, які виникають періодично.

Сильний шум

Стан, коли з'являється сильний шум у вухах, приємним назвати складно. Дискомфорт, роздратування – це лише невеликий перелік наслідків виникнення нечутного для інших свисту, шелеста, дзвону. Цей симптом є показником присутності небезпечного захворювання. Лікар повинен обстежити пацієнта, виявити або виключити наявність пухлин головного мозку, запалення слухового нерва.

При підтвердженому діагнозі гучні звуки виникають раптово, нетривало. При порушенні мозкового кровообігу пацієнт чує різкий сильний дзвін всередині, у неї починає боліти голова і область над повіками очей, на скронях з'являється здавленість. Щоб запобігти інсульту і крововилив мозку, потрібно викликати медичну бригаду швидкої допомоги.

Шум і дзвін у вухах

Гучні звукові подразники, такі як агресивна музика, тривалий стукіт, гуркіт, викликають шум і дзвін усередині голови навіть після того, як людина потрапляє в більш комфортні умови, де переважає тиша. Посилена вібрація барабанної перетинки під час навантаження не відразу приходить до нормального стану, тому сторонні звуки чутно ще деякий час. При появі дзвону лікування не потрібно. Організм так реагує на зовнішні подразники.

Шум у вусі при ковтанні

Хрускіт, шум у вусі при ковтанні або зевании може мати різну причину: запалення лицьового нерва, хронічна втома, запальний процес, що відбувається в носоглотці, не доведена до кінця санація зубів, травма щелепи, наслідки прийому лікарських препаратів. Як сполучені посудини, лор-органи пов'язані між собою. Коли часто при ковтанні з'являється звук – причини може виявити лише фахівець-медик, до якого потрібно звернутися за консультацією та допомогою.

Дізнайтеся,що робити якщо болить вухо всередині.

Відео:

Чому шумить у вухах? 3 причини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!