Що робити при нападі сильного кашлю у дитини

Що робити, якщо сильний кашель у дитини проявляється як напад? Існує можливість позбавитися від виникнення нападів надалі? Багато батьків стурбовані нападами кашлю у своїх малят. Лікування сильного кашлю у дітей – цілий комплекс заходів, вони дозволяють підвищити імунітет за допомогою вітамінів, ліків, народних засобів. Недуга може виникнути у разі запалення трахеї, при алергічних реакціях на що-небудь. Лікарі рекомендують лікуватися з допомогою ліків, народної медицини, процедур масажу і розтирань, ароматичної терапії.

Що таке кашель

Малюк реагує на запалення, алергію, віруси за допомогою кашлю: організм намагається вивести шкідливі віруси, очистити основні органи дихання від слизової гнійної мокроти і виділень. Кашльовий рефлекс може з'явитися в результаті запалення слизової горла, може носити короткочасний, гострий, затяжний, хронічний характер. Вологий лікується засобами для відхаркування, а сухий препаратами, що пригнічують його. Пил, потрапляння в дихальні шляхи сторонніх мікрочастинок, процеси запалення, сухий несвіже повітря здатні порушити напади кашлю.

Причини кашлю у дітей

Кашляє малюк можливо через:

  • інфекції, вірусу;
  • бактерій;
  • алергії.

Легені малюка наповнюються слизової субстанцією, а організм намагається звільниться, провокуючи рефлекс кашлю. Він може бути сухим і зволоженим, проявлятися тільки вночі або вдень. Однією з основних причин виникнення захворювання може бути застуда. При інфікуванні організму вірусами покашлювання може стати затяжним і викликати блювотний рефлекс. Щоб уникнути блювоти можна дати малюкові таблетки проти кашлю.

Сильний кашель у дитини вночі

Вночі дитина кашляє, коли спить і знаходиться в горизонтальному положенні. Слиз, харкотиння швидко збираються в носі і горлі, не розсмоктуються, утруднюючи дихання, провокує рефлекс кашлю і вимагає тривалого лікування. Зміна кліматичного режиму в приміщенні, де спить малюк, здатне викликати покашлювання. Вночі повітря охолоджується, стає сухим, що негативно відбивається на слизової горла, дратуючи її. Допоможе тепле питво на ніч, добре провітрене приміщення, а ще зволоження повітря.

Супроводжується блювотою

Щоб уникнути блювотного рефлексу можливо полегшити напад з допомогою таблеток, інгаляції, накладання компресу, масажу, маніпуляцій за допомогою розтирання. Виникнення блювоти сприяють напади, а спровокує ще блювоту сильне подразнення слизових оболонок горла, коли:

  • Спостерігається сухий кашльовий рефлекс, в результаті малюк закочується болісним кашлем. Блювотний рефлекс викликається напруга в глотці і роздратуванням блювотних центрів.
  • Спостерігається мокрий кашльовий рефлекс, дихальні органи малюка настільки закладено, що слиз і мокрота провокують блювоту (симптоми бронхіту).

Сухий кашель

Сильний сухий кашель у дитини (непродуктивний кашель) може проявлятися першіння в горлі, коли повітряні маси в приміщенні сухі і холодні. Малюкові краще всього дати тепле питво з додаванням до нього ложки меду і добре провітрити кімнату, де він знаходиться. Причиною може бути роздратування кашльових рецепторів в трахеї, бронхах, слизової оболонки гортані. Дихання при цьому ускладнюється, покашлювання стає виснажливим і нав'язливим. Спостерігається при подразненні оболонки дихальних шляхів, ГРВІ, алергічних проявах, застуді, ангіні.

Діагностика

Як правило, лікар першим ділом прослуховує бронхи і легені. Ще у визначенні захворювання використовується специфічне простукування, а в складних випадках застосовують рентгенівський знімок, бронхоскопію. При діагностиці кашлю враховуються багато факторів:

  • Гостре покашлювання характерно при наявності вірусу в катарі верхніх дихальних шляхів при бронхіальній астмі, бронхіті, трахеїті, ларингіті, пневмонії, ангіні.
  • Ознаки ГРВІ – сиплий низький голос у дитини, утруднене дихання, носоглотка закладена.
  • Затяжним кашлем більше 10-12 днів супроводжується гострий бронхіт, наявність вірусу в дихальних шляхах.
  • Вологий і сильний нічний кашель у дитини виникає при гнійних процесах в легенях і бронхах, супроводжується виділенням мокротиння, слизу, гною.

Чим лікувати

У випадках ураження бронхів вірусною інфекцією, коли запалені слизові дихальних шляхів, у дитячому організмі порушується нормальна робота легенів, бронхів. Усунути можна за допомогою лікарських препаратів та засобів, які пригнічують кашльовий рефлекс. Педіатром призначаються протикашльові препарати, в залежності від віку дитини, його фізичного стану і небезпеки захворювання. Антибіотики дають при проявах вологого покашлювання для виведення мокротиння, коли запалене горло, а в легенях і бронхах збирається рідина.

Ліки

Ефективно лікувати покашлювання можуть препарати, що сприяють відхаркуванню, виведенню мокроти і слизу з організму. Для дітей подібні ліки випускаються у вигляді смачних сиропів. Сиропу Проспан належить першість у лікуванні немовлят, призначений для малюків у віці до року. Антибіотики застосовуються при гнійної мокроті в бронхах і носоглотці. Зніме біль, допоможе одужати і не викличе алергію ліки з групи пеніцилінів Ампіокс: препарат сприяють зниженню кашлю і допомагають зняти напади гавкаючого.

Масаж

Якщо кашель починає посилюватися, це значить, що настав час використовувати масаж грудної клітки. При запальних захворюваннях масаж потрібно робити протягом декількох днів, перед початком дати дитині відхаркувальний засіб, нанести на шкіру захисний дитячий крем, а потім масажувати груди малюка, спину, боки, плечі, розтираючи, пощипуючи ті частини тіла, де скупчується мокрота, слизові виділення. Кожен дорослий може освоїти процедуру масажу, який добре допомагає в боротьбі з вологим кашлем.

Ароматерапія

Коли малюка цілий місяць турбує гавкаючий кашель, нежить, патологічний кашель, що супроводжується виділенням слизу, відмінно справляється ароматерапія. Робити терапію за допомогою ароматичних масел потрібно і при інших характерних симптомах застуди:

  • При простудних захворюваннях вилікувати покашлювання у немовлят допоможуть ефірні олії ромашки, календули.
  • Для діток постарше ефективним лікуванням може стати масло апельсина, лимона, м'яти.
  • При ознаках бронхіту, на слизові оболонки горла добре діє масло апельсина, евкаліпта.

Методи народної медицини

Народна медицина має безліч ефективних рецептів лікування кашлю у малюків:

  • При гострих бронхітах, ознаки пневмонії лікарі прописують лікування теплим молоком з медом.
  • Часті позиви кашлю допоможе вилікувати і добре пригнічує чорна редька з медом, сік якої відмінно допомагає, якщо дитина сильно кашляє вночі.
  • На слизові оболонки гортані у разі ускладнення добре діють відвари лікарських трав – ромашки, календули, квіток липи. Вони здатні придушити напад, продезінфікувати слизову.

Розтирання

При небезпечних захворюваннях дитину турбують утруднене дихання, підвищена температура тіла, іноді хвороба супроводжується набряком гортані. Вилікувати малюка можна загальноприйнятими ліками і з допомогою розтирання:

  • Добре допомагає розтирання ведмежим, гусячим жиром, який підвищує імунітет, попереджає небезпечні ускладнення. Розтирати треба ноги, стопи, спину, боки, груди (виключаючи область серця).
  • Мед або горілка дуже ефективні, допомагають організму добре прогрітися. Після розтирання малюка потрібно вкрити теплою ковдрою. Процедура показана дітям від 6 місяців.

Водні процедури

Теплі або гарячі ванни з додаванням лікарських трав показані при будь-якій застуді і допоможуть зняти роздратування. Всі трави і квіти потрібно попередньо заварити окропом і настояти:

  • Листя малини, суцвіття ромашки, календули, липовий цвіт, м'ята – рослини, що володіють заспокійливими бактерицидними властивостями.
  • Водні процедури з лавандою, валеріаною, м'ятою розслаблюють нервову систему малюка, сприяють здоровому сну.

Особливості лікування дитячого сильного кашлю

Лікування до одужання має свої особливості і повинно проводиться в комплексі:

  • антибіотики для знищення вірусної інфекції, патогенних мікроорганізмів;
  • відхаркувальні препарати;
  • інгаляції при простудних, запальних процесах слизової горла, ангіні;
  • компреси на груди, спину для прогрівання організму;
  • розтирання для поліпшення циркуляції крові;
  • масаж;
  • водні процедури у вигляді ванн, ванночок для ніг з лікарськими рослинами і травами;
  • ароматерапія;
  • використання методів народної медицини.

Відео

Чим лікувати сильний кашель у дитини, ніж лікувати мокрий кашель у дитини. Чим лікувати кашель у дітей.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!