Себорейні скоринки на голові у немовляти - причини і як позбутися

Новоспечені батьки, а особливо ті, у кого перша дитина, починають панікувати, зауважуючи, що на волосистій частині голівки дитини з'являються плями з лусочками. Таке явище нормальне для немовлят, але доставляє незручність в естетичному плані. Якщо на вашому шляху постала така проблема, читайте про причини розвитку та шляхи боротьби з нею.

Чому утворюється скориночка на голові у дитини

Медичне назва таких наростів – себорейний дерматит у немовлят. Характерно для кожного другого малюка до року. Як правило, вже через пару днів після приїзду з пологового будинку матусі помічають, що на голові, за вушками, на лобі і бровах немовляти, з'явилися скоринки жовтого або білого кольору, які хочеться зчистити. Вони жирні за структурою, що віддалено нагадують лупа. Якщо лусочок накопичиться дуже багато, утворюється короста, а зі сторони виглядає це так, ніби на малюка надіта шапочка. Себорейні скоринки на голові у малюка зовсім не сверблять.

Жовті кірки з'являються тому, що у дитини поки ще неправильно функціонують потові, та ще й сальні залози. Другі працюють надто активно, а перші навпаки, слабкіше, ніж треба. Крім того, є фактори, що провокують ситуацію. Причини виникнення кірочок:

  1. Перегрівання. Якщо ви постійно укутываете своєї дитини і шапочку не знімаєте з нього практично ніколи, будьте готові до утворення на голові і вухах жовтих лусочок, які доведеться зчищати. Потові залози дитини поки не можуть справитися з перегрівом.
  2. Миття голови занадто часто. У дитини дуже ніжна шкіра, що помітно навіть на фото. Якщо ви кожен день будете мити його голівку з застосуванням шампунів або мила, то розчиніть природний захисний шар.
  3. Схильність дитини до алергії. Лусочки на голові у немовляти здатні з'явитися після першого прикорму. Так виявляється алергічна реакція.
  4. Застосування невідповідних засобів побутової хімії. Для дитячої шкіри не підійдуть мила і шампуні з барвниками, віддушками. Користуйтеся спеціальною дитячою косметикою з безпечними компонентами.
  5. Годуюча мама неправильно харчується. Якщо жінка їсть те, що здатне спровокувати алергічну реакцію, голова малюка може покритися скоринкою. Стежити за своїм раціоном молода мама зобов'язана зі всією ретельністю.

Як прибрати скоринки на голові у грудничка

Головне, що себорейний дерматит у дітей – явище безпечне для здоров'я, що підтверджують і лікарі. Розцінювати це треба не як хвороба, що потребує лікування, а як особливість незміцнілого організму. Однак, прибрати корочку на голові у новонародженого слід, тому що це не дуже гарно виглядає. Щоб вивести лусочки, використовують спеціальні косметичні засоби: шампуні, креми. Крім того, можна застосувати вичісування кірки. Є заходи профілактики, які потрібно дотримуватися, щоб себорея у немовлят на голові не виникала:

  1. Уникайте перегрівань. Не надягайте на малюка шапку, якщо в кімнаті тепло.
  2. Тримайте дитину в приміщенні з достатнім рівнем вологості.
  3. Використовуйте миючі засоби для голови раз-два в 7 днів, не частіше.
  4. Підбирайте якісну косметику.
  5. Купуйте малюкові гребінець з натуральними ворсинками. Навіть якщо ще не з'явилося волосся, робіть з її допомогою масаж.
  6. Дотримуйтесь правил дитячої гігієни.

Шампунь від кірочок на голові у дитини

Краще використовувати спеціалізовану дитячу косметику, спрямовану на відновлення захисної здатності шкірного покриву. Шампунь від кірочок на голові у дитини повинен бути з м'якою миючої основою, без агресивних компонентів, ароматизаторів. Зверніть увагу на основну функцію кошти, вона повинна направлятись на збалансування мікрофлори шкіри. У складі шампуню обов'язково наявність чинного проти кірочок речовини, наприклад, саліцилової кислоти.

Важливо правильно використовувати засіб. Спочатку себорейні скоринки слід обробити жирним маслом. Робити це треба масажними рухами, щоб не пошкодити шкіру. Через годину масло змивається шампунем. Його потрібно спінити і залишити на голові і бровах на одну-дві хвилини, щоб скоринки розм'якшилися. Потім шкіру потрібно акуратно промокнути сухим рушником і поступово щіткою з натуральним ворсом видалити лусочки. Для повного очищення процедуру треба повторювати кілька разів.

Масло від себорейний корочок

Цей спосіб самолікування теж дуже дієвий. Масло від себорейний корочок може бути як спеціалізованим, так і простим, дитячим або косметичним. Для видалення підійде реп'яхову, жожоба, мигдальне, персикове. Щоб зняти нарости на голові і бровах дитини, масло потрібно підігріти до комфортної температури, а потім акуратно нанести на них ватним диском. Витримувати його слід від 10 хвилин до двох годин (дивлячись як дитина буде себе вести). Потім гребінцем слід очистити голову від лусочок і помити її.

Як вичісувати скоринки у грудничка

Зробити це дуже легко механічним шляхом. Перед тим, як вичесати корочку на голові у дитини, змастіть її яким-небудь маслом (дитячим або косметичним) і залиште під шапочкою на деякий час. Після викупайте дитини. У процесі купання намильте голову і м'якими масажними рухами постарайтеся вимити розм'яклу частина. Потім гребінцем з натуральними ворсинками счесывайте все залишився, роблячи рухи в різних напрямках. Швидше за все, знадобиться кілька процедур.

Відео: як позбутися від кірочок на голові немовляти

Як видалити жовті (молочні, себорейні) скоринки на голові у дитини? Себорейний дерматит у дітей.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!