Атопічний дерматит у немовлят: симптоми і лікування захворювання

Почервоніння на сідницях і шорсткі щічки у немовлят не завжди викликають занепокоєння батьків. Тим не менш, атопічний дерматит, на що вказують ці симптоми, є дуже серйозним захворюванням, що загрожує перейти в більш серйозні патології шкіри або призвести до нервово-психічних розладів.

Що таке атопічний дерматит у дітей

Дана хвороба відноситься до категорії хронічних і рецидивуючих. Іноді її називають нейродермітом, діатезом або екземою. Вважається, що патологія є в кожному організмі, але візуально вона проявляється лише під час загострення, при цьому про її розвиток скаже сухість, запалення шкірних покривів, сильний свербіж. Дерматит у немовлят – це генетично обумовлена, запальна алергічна патологія шкіри, яка, як правило, провокується алергенами або токсинами. З'являється хвороба в ранньому віці і може зникнути до 4 років або ж залишається довічно.

Як виглядає атопічний дерматит

Симптоматика хвороби у грудних дітей відрізняється яскравістю, тому дерматит не залишається непоміченим. Батьків має насторожити поява таких зовнішніх ознак:

  • сухість шкірних покривів немовляти, поява зудить червоної/рожевого висипу;
  • дратівливість дитини внаслідок дискомфорту, викликаного сверблячкою;
  • при інфікуванні ранок, на тілі новонароджених з'являються бульбашки, що містять прозору рідину, або гнійники;
  • у зонах расчесов можуть виникати плями, які мокнуть, пізніше підсихають і покриваються кірками;
  • дерматит у немовляти, як правило, проявляється на місці згинів колін, ліктів, на щоках, скронях, сідницях, за вухами.

У випадках, коли атопічний дерматит у дитини перейшов у хронічну форму, шкірні покриви в місцях ураження товщають і ущільнюються, малюнок на них стає максимально вираженим. Крім того, у дитини можуть з'являтися тріщини на ступнях, долонях. Педіатрія фіксує при дитячому дерматиті виникнення пігментних плям або зморшок на поверхні нижнього століття і випадання волосся на потилиці.

Причини атопічного дерматиту у немовлят

Поява захворювання пов'язують з генетичною схильністю до алергії і несприятливими факторами зовнішнього середовища. Так, дитина, батьки якого чутливі до будь-яких алергенів, більш розташований до патології. Поширені причини атопічного дерматиту у немовлят:

  1. Важко протікає вагітність у матері. Проблеми зі здоров'ям у жінки можуть привести до розвитку у дитини схильності до алергій і атопії. Фактори, що збільшують ризик появи хвороби у малюка – гіпоксія плоду, загроза зриву вагітності, зараження інфекціями, включаючи внутрішньоутробні, загострення хронічних хвороб.
  2. Харчова алергія. Атопічний дерматит у немовлят частина розвивається в результаті неправильного харчування мами: незбалансований, шкідливий раціон жінки під час вагітності та при грудному вигодовуванні небезпечний для малюка. Щоб уникнути патології, мамі не можна перегодовувати дитини, відмовлятися від грудного годування, вводячи ранній прикорм або переходячи на штучне харчування, вживати высокоаллергенную їжу.
  3. Супутні захворювання. Часто алергічний дерматит у немовляти розвивається разом з хворобами ШКТ, при цьому найпоширенішими серед них є глистні інвазії, кишковий дисбактеріоз, гастрит, ентероколіт.
  4. Інші алергени. Спровокувати контактний дерматит у немовлят здатні крему, пральний порошок, мило, вологі серветки, підгузки, інші лікувальні та гігієнічні засоби. При цьому малюк не може поширювати хворобу при зовнішніх контактах. Крім того, викликати атопию можуть не тільки продукти харчування, але й побутова хімія, рослинна пилок, мікроскопічні кліщі, пр.

Захворювання у немовлят може розвиватися внаслідок будь-якої з перерахованих причин, однак найчастіше дерматит викликають відразу кілька факторів. При цьому хвороба починає свій розвиток, як правило, в результаті додаткової стимуляції такими подразниками:

  • пасивним курінням;
  • стресом, нервовим перезбудженням;
  • сезонними змінами (при адаптації до зміни сезонів імунітет дитини стає схильний до різних патологій, включаючи дерматит);
  • зайвою пітливістю;
  • екологічно неблагополучної зовнішнім середовищем.

Як лікувати атопічний дерматит у немовлят

При виникненні ознак алергічного захворювання у немовляти, спочатку потрібно виявити і ліквідувати харчовий подразник. Мама дитини повинна обговорити з педіатром/алергологом власний раціон харчування. При необхідності, жінку направляють до гастроентеролог, який вивчає стан її травного тракту і допомагає усунути дисфункціональність кишечника, якщо така є.

Лікування атопічного дерматиту у немовлят обов'язково включає дієту, при цьому дитина повинна пити достатню кількість рідини і не їсти більше їжі, ніж потрібно. Ні в якому разі не можна при алергічному дерматиті давати малюкові солодке, оскільки вуглеводи в складі таких продуктів сприяють бродінню в кишечнику і сприяє швидке всмоктування харчових алергенів.

Лікувати атопию у немовлят варто комплексно, при цьому передбачається дотримання певних правил догляду за малюком. Купання проводиться в відстояною або фільтрованій воді (важливо, щоб рідина не мала хлору). Лікар може порадити додавати у воду трав'яні збори з кропиви, лопуха, березових бруньок, пр. Мити дитину краще без мочалки, використовуючи засоби з нейтральним рівнем рН.

Якщо лікувати подібними засобами атопию не вдається, педіатр призначає застосування мазей або кремів на основі глюкокортикоїдів. При цьому мазати шкіру препаратами треба за спеціальною схемою, а після використання коштів поступово відміняють. Щоб вилікувати патологію у важкій формі у немовляти, призначаються медикаменти, які відновлюють захисні функції шкіри (Эксилап М або ін). Застосування лікувальних кремів іноді доповнюють прийомом антигістамінних, кальцій вмісних засобів, імуномодуляторів та антибіотиків.

Соєві суміші при атопічному дерматиті

Немовля з атопією переводять з природного вигодовування на соєві суміші – лікувальні адоптированные безмолочні продукти для маленьких діток. Такі замінники материнського молока не містять молочний білок і лактозу. Призначає соєву суміш при атопічному дерматиті педіатр, оскільки при вживанні такого продукту здоровими дітьми є ризик зниження маси тіла і дефіциту тваринного білка. Хворим атопією немовлятам суміш необхідна, оскільки вона не навантажує ШКТ дитини і нормалізує його обмін речовин.

Дієта мами при атопічному дерматиті у грудничка

Найкращими «ліками» для малюка з атопією є материнське молоко, при цьому жінка повинна повністю відмовитися від вживання алергічних продуктів. Так, дієта мами при атопічному дерматиті у грудничка виключає таку їжу:

  • шоколад;
  • копчення;
  • маринади;
  • консерви;
  • какао;
  • їжа з барвниками/консервантами;
  • кави;
  • ковбасні вироби;
  • цитрусові та інші екзотичні фрукти;
  • кондитерські продукти.

Меню годуючої мами повинне включати гіпоалергенні плоди (білого або зеленого кольору. Крім того, жінці дозволено їсти:

  • безглютенові крупи (коричневий рис, гречка, кукурудзяна крупа);
  • пісне м'ясо, за винятком яловичини і курятини;
  • білу рибу;
  • мармелад, сушіння, пастилу;
  • кисломолочні продукти.

Загострення атопічного дерматиту у дитини

У період загострень дерматиту на тілі немовляти з'являються папули і червоні плями, які виглядають як висип. Вона локалізується, як правило, в підколінних, ліктьових зонах, за вухами, на щічках і в шкірних складках. Ще однією ознакою прояви хвороби є виражена пігментація навколо очей. Загострення атопічного дерматиту у дитини характеризується надмірною сухістю шкірних покривів, появою тріщин і лущення на шкірі. Залежно від ступеня тяжкості захворювання, дерматит у немовлят може виникати раз у 1-8 місяців.

У деяких випадках атопічний дерматит у однорічної дитини може давати ускладнення, які, як правило, зумовлені неправильним, несвоєчасним лікуванням або відсутністю терапії захворювання. Крім того, погіршення стан немовляти може обумовлюватись приєднанням вторинних інфекцій. Так, під час атопічного дерматиту іноді виникає:

  • грибкове ураження;
  • піодермія (загноение шкіри з коків, які потрапляють в ранки);
  • вірусна інфекція.

Відео: чим лікувати атопічний дерматит у немовлят

атопічний дерматит комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!