Випадання гемороїдальних вузлів - причини, ознаки, лікування медикаментозними і народними засобами

За кількістю звернень пацієнтів в проктологию одне з перших місць займає геморой. Найбільша проблема, що вимагає негайного лікування – це випадання гемороїдальних вузлів із заднього проходу. Це основний симптом запущеного захворювання, коли геморой вже в 3 або 4 стадії. Тільки проктолог після огляду пацієнта зможе відрізнити гемороїдальний вузол від поліпів і точно сказати, що можна і чого не можна робити в даній ситуації. Самостійне лікування може погіршити ситуацію.

Що таке випадання гемороїдальних вузлів

Лікарі стверджують, що випадіння вузлів при геморої – це основний симптом некоректного лікування або запущеної хвороби. Такий стан виникає на пізніх стадіях патології, коли мускулатура прямої кишки вже не може утримувати збільшення запалену судинну (кавернозну) тканина. Як правило, випадання вузлів відбувається на 4 стадії хвороби, але при супутніх захворюваннях, при вагітності або несприятливому перебігу патології, це може статися раніше.

Запалення гемороїдальних вузлів іноді тимчасово вщухає. Вузли в цей період можуть втягуватися в заднєпрохідним канал або залишатися зовні висіти мішечками навколо ануса. Випала кишка доставляє хворому сильний дискомфорт у вигляді болючості при дефекації, кровотеч і болю. Тканини перианальной області запалені і набряклі, тому людині приносить сильний дискомфорт не тільки сидіння, але і ходьба. Постійно виникає відчуття неопорожненного кишечника, а за рахунок дегенерації тканин з часом може сформуватися нетримання калу.

Причини

Гемороїдальні шишки випадають з різних причин. Безпосередньою підставою для даного процесу стає дистрофічні зміни м'язової і сполучної тканини, розтягнення венозних стінок, застій крові. До групи ризику відносять осіб з генетичної (спадкової) схильністю. До прогресування хвороби і появи ускладнень геморою ведуть наступні фактори:

  • вагітність і пологи;
  • недостатня фізична активність;
  • сидяча робота;
  • надмірне підняття тягарів;
  • зловживання спиртними напоями;
  • неправильне харчування;
  • ожиріння, зайва вага;
  • регулярна діарея;
  • хронічні запори;
  • літній вік.

Випав гемороїдальний вузол при вагітності

Зовнішній геморой у вагітної жінки явище поширене. Тиск матки на область ануса, часті запори, зниження рухової активності і тромбоз судин провокує розвиток запалення гемороїдальних вузлів. Вагітної при перших симптомах захворювання необхідно звертатися до проктолога, щоб уникнути сильних ускладнень під час пологів. Характерні ознаки геморою:

  • печіння в області заднього проходу;
  • анальний свербіж;
  • неприємні відчуття при дефекації;
  • кров у калі або на білизну.

Що робити, якщо виліз геморой

Для зменшення випали зовнішніх гемороїдальних вузлів і зняття запалення лікарі використовують комбінацію з декількох медикаментів. Сильно запущений геморой піддається хірургічному лікуванню. На початкових стадіях захворювання приносять позитивний ефект консервативні методи лікування. Використовується комплекс препаратів: таблетки, супозиторії, компреси, ванни. Для зменшення запального процесу і зняття больових відчуттів широко використовуються ректальні свічки при випадання гемороїдальних вузлів.

При гострому перебігу захворювання призначають таблетки, які зміцнюють стінки судин. На всіх стадіях геморою пацієнту прописується спеціальна дієта, що виключає жирну, гостру, солону їжу, копченості, консерви, спеції. При випаданні декількох судин із заднього проходу, особливо, якщо це супроводжуються кровотечею, проктолог може вдатися до хірургічного втручання, при якому відбувається видалення гемороїдальних вузлів.

Перша допомога

Не варто займатися вправлянням геморою самостійно. Якщо гемороїдальний вузол вийшов за межі анального отвору, хворому, неважливо, чоловік це чи жінка, рекомендується виконати певні дії для купірування болю і полегшення стану в цілому:

  • прикласти до анального сфинктеру лід, обмотавши його тканиною (декількома шарами);
  • часто робити сидячі ванночки з додаванням лікарських трав температурою від 37 °C не менше 15 хвилин кожна.

Медикаментозне лікування

Гемороїдальні випадання (пролапс) прямої кишки купірується консервативними методами. Після стихання запалення доцільно проведення оперативного лікування геморою. На ранніх етапах хронічного захворювання передбачається консервативна терапія у формі кремів, гелів, мазей, ректальних свічок. При випаданні або защемленні гемороїдальних вузлів призначають венотоніки системної дії. Серед кращих препаратів, що полегшують стан хворого, значаться:

  1. Асклезан. Таблетизированный препарат, який знімає біль, набряклість, збільшення запалення, підсилює кровообіг. Якщо виліз гемороїдальний вузол, препарат приймають 2-4 тижні по 1 таблетці 2-3 рази в день. У пацієнтів, що мають гіперчутливість до компонентів, він може викликати алергічні прояви.
  2. Натальсид. Свічки для ректального застосування. Мають регенеруючою, кровоспинну, аналгезуючу дію. При випаданні і тромбозі зовнішніх судинних сплетінь вставляти їх слід в анальний канал після дефекації і очисної клізми по 1 штуці на ніч. Курс лікування становить 1-2 тижні. Серед побічних ефектів можлива шкірна алергія.

Краща мазь від геморою при випаданні вузлів

Покращують стан хворого при випаданні геморроидальной кишки мазі і гелі місцевого застосування. Добре зарекомендували себе такі препарати:

  1. Реліф. Моментально знімає набряки сфінктера, сприяє розсмоктуванню гемороїдальних вузлів. Перед застосуванням треба обмити анальну зону, потім нанести мазь з допомогою аплікатора, який йде в комплекті. Компресів і перев'язок не потрібно. Після введення препарату слід полежати 30 хвилин. Тривалість лікування становить не більше 7 днів. Реліф має безліч протипоказань.
  2. Проктоседил. Мазь чинить антибактеріальну, місцевознеболюючий, антитромботична, протизапальну дію. Застосовувати один раз/добу протягом 7 днів. Можуть розвинутися місцеві негативні реакції: сухість слизової оболонки, свербіж, печіння.

Малоінвазивні техніки

Найбільш ефективними способами лікування вважаються малоінвазивні методики: лігування латексними кільцями, фотокоагуляція, геморроидальная ектомія, геморроидопексия. При ускладненні хронічного геморою призначають хірургічне видалення кавернозних судин. Показаннями для малоінвазивних технік є наступні стани:

  • відчуття стороннього тіла в прямій кишці;
  • виділення слизу;
  • поява крові при дефекації;
  • свербіж, печіння, біль в анальному отворі.

Лігування гемороїдальних вузлів

Суть методу полягає в тому, що латексними кільцями передавлюється основу гемороїдального вузла. Він позбавляється живлення, тому атрофується і відмирає. Приблизно через 2 тижні вузол під час дефекації відторгається організмом. Перевагою методики є можливість уникнути радикального втручання і досягти стійкого ефекту. Випадків рецидивів геморою ще спостерігається.

Інфрачервона фотокоагуляція

Теж дозволяє позбутися від хворобливих гемороїдальних вузлів без хірургічної операції. В основі методу лежить вплив хвиль інфрачервоного випромінювання на ніжки випали вен. Під впливом променів відбувається в тканинах процес зсідання, внаслідок чого порушується кровообіг в гемороїдальний вузол. Шишка поступово відмирає і відпадає. Процедура виконується спеціальним апаратом – коагулятором. До достоїнств процедури відноситься швидкість виконання (7-15 хвилин), безкровність, безболісність, низький ризик ускладнень, доступна вартість.

Хірургічне видалення

Іноді єдиним способом позбутися від хворобливого стану після того, як вилізла шишка з прямої кишки, є хірургічне лікування. Показаннями до видалення гемороїдальних вузлів є:

  • відсутність результату від консервативної терапії;
  • розвиток анемії внаслідок кровотеч з анальних тріщин;
  • випадіння вузлів при кожному акті дефекації;
  • 4 стадія захворювання;
  • 3 ступінь геморою, якщо значно збільшені гемороїдальні вени;
  • тромбоз гемороїдальних вузлів.

Гемороїдектомія

Проводиться для усунення гемороїдальних вузлів на будь-якій стадії розвитку під загальним наркозом трьома методами: відкритої (після видалення рани залишають відкритими), закритою (рани зашиваються), підслизової (вузли видаляються, слизова ушивається). До переваг даної техніки відноситься висока ефективність операції, швидке усунення болю, висока якість виконаних робіт.

Геморроидопексия

Методика представляє собою видалення по колу ділянки слизової прямої кишки. Кавернозна тканина підтягується, але самі вузли не видаляються. За рахунок натягу слизової оболонки вони піднімаються до внутрішньої поверхні товстої кишки. Оскільки порушується кровопостачання гемороїдальних вузлів із-за видалення частини кровоносних судин, то в результаті болючі гулі зменшуються, а потім заміщуються сполучною тканиною. Основна перевага геморроидопексии – відсутність постхірургіческой рани. Після операції короткий відновлювальний період.

Прогноз і профілактика

У запущених випадках може виникнути некроз (омертвіння тканин). Після оперативного втручання не спостерігається повторного анального нетримання. Щоб не вискочив назовні геморой, потрібна профілактика:

  • уникнення сильних фізичних навантажень;
  • корекція харчування;
  • відмова від зловживання алкоголем;
  • відсутність гіподинамії;
  • регулярна інтимна гігієна.

Відео

Лазерна коагуляція гемороїдальних вузлів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!