Метастатичне ураження легенів - ознаки, симптоми, методи лікування та прогнози

Злоякісні новоутворення в тканинах дихальних органів, які переносяться кров'ю або лімфою від первинного вогнища раку – це метастази в легенях. Вони знаходяться на другому місці по частоті після поразки печінки. Причина в тому, що через легені перекачується велику кількість крові. Розвиток в них метастазів дуже часто є наслідком раку інших органів. Прогноз у цьому випадку визначається характером первинного вогнища. Далі ви дізнаєтесь докладніше про те, як виглядають метастази легких, причини їх появи та методи лікування.

Що таке метастази в легенях

Вторинні новоутворення в легенях, що виникли через міграції злоякісних клітин з іншого органу, ураженого раком. Так медицина визначає метастази, осередки яких знаходяться в легеневої тканини. З вторинних пухлин вони є найпоширенішими, частіше виявляються у чоловіків старше 60 років. При множині метастазуванні стає неможливим радикальне лікування з видалення вогнищ ураження, тому прогноз тут несприятливий. Альтернативний варіант – хіміотерапія, яка теж не дає гарантії виникнення нових пухлин.

Симптоми

На ранніх стадіях метастази легень проявляються симптомами загальної інтоксикації і часто повторюваними застудами. Потім ці ознаки доповнюються:

  • задишка;
  • біль і скутість у грудній клітці;
  • кашель з харкотинням і кров'ю;
  • набряк верхньої частини тіла з-за передавлення головних судин і порушення відтоку крові.

Дані симптоми спочатку можуть виникати тільки на тлі фізичного навантаження, а потім проявлятися і в стані спокою. Ці ж ознаки виступають первинними для раку легенів. Метастази тут з'являються відразу, а не переносяться з інших органів. Симптоми обумовлені не самими новоутвореннями, а інфекціями і запаленнями, якими вони супроводжуються. На тлі кашлю і болю часто спостерігається підвищена температура і зменшення маси тіла.

Кашель

Ознаки метастаз в легенях на перших стадіях не сильно виражені. Вони можуть довго не проявлятися і початися після залучення в онкологічний процес плеври: це вже 2 чи 3 стадія раку. З цієї причини явище часто виявляють у дуже занедбаному стані. Одним з перших розвивається кашель, істотно відрізняється від того, який спостерігається при застуді. Він характеризується наступними ознаками:

  1. На ранніх стадіях пацієнта мучить надривний і сухий кашель, який частіше спостерігається по ночах.
  2. Далі він стає вологим і починає супроводжуватися кров'янистими виділеннями і гнійно-слизової мокротою.
  3. Поступово звужується просвіт бронхів. Це робить виділяється при кашлі мокротиння гнійної. Іноді вона включає кров'яні прожилки.
  4. При проростанні раку в плевральну порожнину кашель стає нестерпним і супроводжується болем з-за сильного тиску на бронхи.

Причини

Метастази діляться на первинні при раку самих легких та вторинні, які можуть виявлятися при ураженні інших органів, таких як:

  • матка;
  • яєчники;
  • нирки;
  • шлунок;
  • стравохід;
  • щитовидна заліза;
  • товста або пряма кишка;
  • молочні залози;
  • передміхурова залоза.

Причинами можуть служити периферичний рак легень, меланома шкіри і різні саркоми. Медики вважають, що джерелом цього типу злоякісних пухлин служать практично всі онкологічні захворювання, просто при деяких видах вони діагностуються набагато частіше. Поширюються ракові клітини за допомогою транспортування з лімфатичної рідиною або кров'ю. Так як легенева тканина має велику капілярну мережу і рихлу структуру, її метастази вражають однією з перших.

Класифікація

Існує кілька класифікаційних ознак, за якими метастази поділяються на різні групи. За типом вони можуть бути вогнищевими або инфильтративными, а по діаметру – великі чи дрібні. Інші класифікації:

  • по локалізації – одно - або двосторонні;
  • за кількістю – одиночні (солітарні), поодинокі (якщо не більше трьох) та множинні (якщо більше 3);
  • за особливостями поширення – дисеміновані та медіастинальні.

Діагностика

Для підтвердження наявності метастазів легких вивчають анамнез хворого з урахуванням наявних симптомів і використовують інструментальні і лабораторні дослідження. Оцінити стан легеневої тканини допомагає рентген грудної клітини. На знімку можна визначити характер і кількість пухлин, наявність випоту в плеврі. При підозрі на рак легенів з метастазами або просто наявність у цих органах новоутворень призначають:

  • КТ, тобто комп'ютерну томографію для визначення самих дрібних слідів;
  • ультразвукове дослідження, або УЗД;
  • МРТ, тобто магнітно-резонансну томографію для виявлення вторинних вогнищ розміром до 0,3 мм;
  • цитологічне дослідження мокротиння і плеврального випоту;
  • бронхоскопію для гістологічного дослідження біоптату;
  • відкриту біопсію.

Як виглядають метастази в легенях на рентгені

За допомогою рентгена отримують знімки легких, на яких видно освіти. Вони можуть виглядати як окремі невеликі осередки або більш крупні вузли, що зустрічається рідше. Різні види метастазів певним чином відображаються на рентгенівському знімку:

  1. Вузлові. Солітарні чи множинні форми проявляються у вигляді вузлів з чіткими контурами. Локалізуються вони переважно в нижніх відділах легень. Поза вогнищ тканина дихальних органів залишається неушкодженою.
  2. Плевральні. Рентген нагадує картину плевриту. На знімку видно випіт і множинні горбисті нашарування.
  3. Псевдопневматические. Розташовані ближче до вогнища тяжі мають розпливчасті контури, а по мірі віддалення від центру контури новоутворень стають дедалі точнішими.
  4. Змішані. При такому вигляді метастазів спостерігаються відразу кілька вогнищ з перерахованих вище.

Чи можна вилікувати метастази в легенях

Відповідь на це питання залежить від своєчасного звернення за медичною допомогою. При перших же симптомах необхідно йти на прийом до онколога. Після підтвердження діагнозу, видалення основної пухлини і знищення вторинних вогнищ допомогою променевої терапії, хіміотерапії або за допомогою операції, можна говорити про результат. Тривалість життя після операції залежить і від реабілітаційного періоду, але в переважній більшості випадків прогноз метастазів в легеневих тканинах невтішний.

Лікування

Конкретний метод лікування визначається типом і кількістю метастазів. Хоч прогнози в цілому не надто оптимістичні, сьогодні навчилися видаляти такі пухлини легень. Раніше ж хворим могли тільки полегшити стан, причому нерідко з використання наркотичних препаратів. Сучасними методиками лікування метастазів є:

  1. Хіміотерапія. Найпоширеніший варіант терапії. Вона контролює розростання новоутворень.
  2. Гормональна терапія. Використовується тільки при чутливості до неї утворень. Має успіх при лікуванні раку передміхурової залози або молочної залози.
  3. Операція. Полягає в хірургічному видаленні утворень, але має успіх тільки при відсутності вогнищ ураження в інших органах і невеликій кількості новоутворень.
  4. Променева терапія, лазерна резекція. Використовуються тільки для полегшення симптомів.
  5. Радіотерапія. Являє собою оперування важкодоступних пухлин за допомогою пучка іонізуючого випромінювання, тобто «кібер-ножа».

Хіміотерапія

Лікування метастаз в легенях за допомогою хіміотерапії являє собою прийом цитостатичних засобів, які покликані контролювати розростання ракових клітин. Курс підбирається індивідуально для кожного хворого в залежності від терапії проти основної хвороби і стану організму в цілому. Хіміотерапія при метастазах в легенях часто поєднується з променевим методом для посилення їх ефективності. В цілому вона поділяється на декілька видів:

  1. Ад'ювантна. Показана пацієнтам після операції, щоб не допустити рецидиви.
  2. Неадъювантная. Проводиться перед хірургічним втручанням з метою зменшити діаметр новоутворень. Необхідна для виявлення чутливості ракових клітин до медикаментозних препаратів.
  3. Лікувальна. Проводиться тільки з метою зменшення пухлин.

Видалення метастазів

Знищення новоутворень за допомогою хірургічної операції є найбільш ефективним способом лікування. Після нього відсоток виживаності та тривалості життя найбільший. Тільки даний метод можна застосувати при множинних утвореннях. Повинен бути присутнім тільки один осередок, причому дуже чітко локалізований, тоді операція буде успішною. З-за того, що поодинокі утворення зустрічаються рідше, резекцію їх проводять не часто.

Народні засоби

Варто відразу зазначити, що вилікуватися за допомогою народних рецептів не вийде. Вони можуть лише полегшити стан, зменшити прояв болю та інших симптомів. Серед більш ефективних рецептів виділяються:

  1. Збір з календули, чистотілу і кропиви. Потрібно взяти рівні пропорції даних трав, змішати, а потім залити 1 столову ложку збору склянкою гарячої води. Вживати настій рекомендується двічі за добу: вранці і ввечері до їди.
  2. Медова настоянка. Потрібно підготувати пару листя лопуха. Їх подрібнюють до стану порошку, потім додають рівні частини меду і спирту. Масу залишають на тиждень, потім ведуть прийом до 3 чайних ложок щодня.
  3. Зі свіжого натертого буряка потрібно видавити через марлю сік. Потім його потрібно остудити, залишивши в холодильнику на 3 години. Прийом ж ведуть по 10 мл 6 разів за день. Краще це робити за чверть години до того, як поїсти.

Харчування при метастазах в легенях

Спрямованість дієти передбачає збагачення ослабленого організму вітамінами і мікроелементами, але їжа повинна бути легко засвоюваною, щоб не змушувати посилено працювати печінка. Для загального оздоровлення важливо випивати за день достатню кількість рідини – до 2-2,5 л чистої води. Початком трапези слід зробити свіжі овочі і фрукти, які посилять вироблення шлункового соку. Далі вже варто переходити до основного прийому їжі. Страви повинні бути приготовані за допомогою тушкування, варіння, запікання, обробки парою. Список рекомендованих продуктів включає:

  • свіжовичавлені соки;
  • квашена капуста;
  • ікра;
  • пісні сорти м'яса і риби;
  • бобові;
  • злакові культури;
  • горіхи;
  • олія рослинна;
  • молоко і кисломолочна продукція;
  • курячі яйця (не більше 3 штук за тиждень);
  • хліб грубого помелу.

При ураженні легень не рекомендується вживати шкідливу їжу, список якої включає:

  • солодощі;
  • вершкове масло;
  • копчене;
  • жирне;
  • смажене;
  • алкоголь;
  • вироби з пшеничного борошна;
  • консервацію;
  • маринади;
  • барвники та підсилювачі смаку.

Прогноз

В цілому метастазування має дуже несприятливий прогноз. Все залежить від безлічі факторів, таких як ступінь і локалізація первинного вогнища, т. е. який орган уражений раком. Впливає і розмір утворень, їх кількість та своєчасність діагностики. При вчасно початому лікуванні тривалість життя після нього збільшується. Невтішний прогноз при появі метастазів протягом року після радикальної терапії проти первинної пухлини, особливо, якщо новоутворення мають діаметр більше 5 см, швидко ростуть, а внутрігрудного лімфатичні вузли збільшені.

Скільки живуть з метастазами в легенях

Більш позитивним буде прогноз після видалення поодиноких метастазів, які виникли через рік і більше з моменту радикального лікування первинних новоутворень. У цьому випадку тривалість життя набагато більше. Половина онкохворих живуть ще 5-10 років у разі операції з видалення пухлини в травній системі. У випадку з локалізацією первинного вогнища в сечостатевій системі, тривалість життя після лікування становить від 3 до 20 років. Множинні метастази при раку легенів або інших органів мають невтішний прогноз. Виживаність визначається так:

  • при відсутності необхідного лікування у 90% випадків відзначається летальний результат протягом 2 років після постановки діагнозу;
  • 30% виживаності забезпечується застосуванням хірургічних методів;
  • при спільній променевої та оперативної терапії виживання збільшується до п'ятирічного строку в 40% випадків.

Фото метастаз в легенях

Відео

Множинні метастази в легені

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!