Пневмосклероз легень - що це таке, як лікувати

Захворювання дихальних органів на сьогодні одні з найбільш поширених. Людям, які мають схильність до таких хвороб, обов'язково потрібно знати про пневмосклероз легень, адже недуга вимагає правильного підходу до лікування, причому призначеному лише досвідченим пульмонологом.

Дифузний пневмосклероз

Пневмосклероз легень – що це таке і як з ним боротися в початковій формі, щоб не допустити переходу в хронічну? Одним з небезпечних видів хвороби є дифузний пневмосклероз. Визначити його не складно задишки під час фізичних навантажень. Поступово цей симптом починає проявлятися і в спокої. Форма захворювання нагадує хронічний бронхіт з характерним кашлем і мокротою. Хворий скаржиться на сильну втому і біль у грудині, втрату ваги.

Вогнищевий

Назва часткового або сегментарного носить вогнищевий пневмосклероз. Його визначити складніше, тому що еластичність легеневої тканини не втрачається, газообмін не порушений. Обсяг ураження найчастіше менше, а діагностувати хворобу можна тільки на спеціальному обладнанні. Локальні вогнища можуть бути різного розміру. Часто наслідком цього виду пневматичної склерозу стає перенесений туберкульоз або пульмосклероз.

Базальний

Назва базальний пневмосклероз отримав від того, що заміщення і розростання легеневої тканини з сполучної відбувається в базальному, тобто протилежному апікальному відділі дихального органу. Ця частина знаходиться біля нижньої основи легенів і часто свідчить про те, що хворий ще раніше переніс нижнедолевую пневмонію з серйозними ускладненнями.

Прикореневій

Небезпека прикореневого пневмосклерозу в тому, що його важко розпізнати. Він видно після проведення рентгенографії у вигляді табулярных тіней або кільцеподібних перерізів субсегментарних бронхів у відділах і навколишнє легеневу тканину, яка змінена склеротичних. Прикореневій вид виникає після перенесеного бронхіту, хронічних захворювань з обструкцією.

Апікальний

Форма захворювання апікальний пневмосклероз – повна протилежність базального, тобто він носить обмежений характер зміни здорової тканини на патологічну тільки у верхніх відділах легень і бронхів. Розростаючись, локалізація поступово змінюється. За течією процес сильно нагадує бронхіт, тому його часто плутають з даною хворобою.

Пневмосклероз – причини

Захворювання не заразне, не носить вірусного і інфекційного характеру, але піддатися йому може будь-яка людина, котра бронхолегеневі хвороби. Частими причинами пневмосклерозу стають:

  • ателектаз легені;
  • аспіраційний пневмоніт;
  • плеврит;
  • перибронхит;
  • альвеоліт;
  • саркоїдоз легень;
  • емфізема;
  • хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ);
  • пульмосклероз, бронхосклероз, плевропневмосклероз;
  • пневмоконіоз;
  • перибронхіальних склероз;
  • посттуберкулезные і постпневматические ускладнення;
  • мікоз легень, що виник після вдихання токсинів.

Є ряд факторів, в результаті яких виникають пневмосклеротичні зміни. Вони носять неявний характер, але лікарі називають їх в числі можливих. Іноді хвороба виникає через:

  • неефективного лікування хвороб;
  • опромінення легенів;
  • поранень і травм грудної клітки;
  • попадання чужорідного тіла в бронхи;
  • схильність до легеневих хвороб, що передається у спадок.

На момент хвороби дистрофічні порушення в легенях вже існують. Всі причини разом або одна з них призводять до того, що початкове захворювання переходить в патологічний процес, в якому відбувається заміщення легеневої тканини на не функціонуючу. Якщо не провести обстеження, постпневмонические зміни можуть призвести до інвалідності, а іноді і до смерті.

Симптоми

З-за того, що пневмосклероз часто протікає разом з іншими хворобами або після них, виділити якісь окремі симптоми складно. Однак є ознаки пневмосклерозу легенів, які допоможуть докторові визначитися з діагнозом:

  1. Кашель. Спочатку турбує лише зрідка. Поступово кашель буде посилюватися, з'явиться гнійна мокрота. Цей ознака найбільше характерний для дифузного пневмосклерозу.
  2. Задишка, як і попередній симптом з'являється не відразу. Занепокоєння має викликати задишка, тривожна під час відпочинку, хоча на самому початку вона виникає тільки під час фізичної роботи. Інтерстиціальна локалізація, при якій вражена сполучна тканина органів дихання, характеризується прискореним диханням з коротким видихом.
  3. Ціаноз – це синюшний колір шкіри і слизових. Відбувається внаслідок гіповентиляції альвеол, мікроскопічних повітряних мішечків в легенях.
  4. Вологі хрипи визначаються при осередковому або сегментарне пневмосклероз. Вони часто прослуховуються в одному з відділів органу.

Пневмосклероз – діагностика

Знання, що таке пневмосклероз і чим він небезпечний, допоможе вчасно звернутися в медичний заклад. Діагностика пневмосклерозу передбачає наступні обстеження:

  • Рентгенографію легень. Захворювання визначається на тлі відсутності симптомів. Рентгенологічні ознаки відображають картину захворювань, які супроводжують пневмосклерозу – бронхоектазів, пульмосклероза, емфіземи легенів, хронічного бронхіту.
  • Бронхоскопію. Вона визначає ускладнення, отримані під час попередніх запальних процесів.
  • Бронхографию, МРТ і КТ легенів проводять тільки у випадку, коли необхідна деталізація окремих ділянок після рентгенографії.

Пневмосклероз – лікування

Для кожного виду лікарі застосовують окремі методи. Лікування пневмосклерозу легень починається з повного обстеження та визначення різновиди та ступеня зараження. Виділяють 3 стадії за кодом МКХ:

  1. Пневмофіброз або фіброзна ступінь, коли сполучна тканина сусідить з легеневою.
  2. Пневмосклероз – звичайна склерозная ступінь. Поступове ущільнення та заміна паренхіми.
  3. Пневмоцирроз – найскладніший випадок, коли альвеоли, бронхи і судини повністю замінюються патологічної тканиною. При циррозной мірою відбувається ущільнення плеври і зміщення пошкоджену частину органів середостіння.

Після діагностування захворювання хворий міститься в стаціонар. Пульмонолог вирішує, як лікувати пневмосклероз, і призначає відхаркувальні, муколітичні, антимікробні або бронхолітичні препарати (бронхоальвеолярный лаваж). Серцеві глікозиди використовуються при пневмокардиосклерозе, при виникненні алергії – глюкокортикоїди.

Можна використовувати лікувальну фізкультуру, масаж грудей, фізіотерапію та оксигенотерапію. Якщо процес хвороби прийняв затяжний характер, потрібно часткова резекція. Зовсім недавно винайдена новітня методика використання стовбурових клітин: структура органу та газообменная функція при цьому відновлюється, а ефект від застосування її вражає.

Лікування народними засобами

Не можна виключати методи, що використовуються століттями. Лікування пневмосклерозу легенів народними засобами у поєднанні з медикаментозними скоротить тривалість хвороби. Для цього застосовуються:

  • Евкаліпт – масло використовується для інгаляцій, а відвар листя для пиття. Пацієнти помічають, що вже після кількох сеансів мокрота краще відходить.
  • Цибуля – існує багато рецептів від кашлю. Допомагає з медом або у вигляді відвару.
  • Алое або столітник. Сік з листя змішується з медом і приймається по столовій ложці.

Відео

Пневмосклероз легень

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!