Вивих стегна – симптоми вродженого і набутого

Непряма травма кульшового суглоба, при якій він виходить із суглобової западини, пошкоджуючи свою капсулу і прилеглі тканини, називається вивихом стегна. Травмування такого роду в більшості випадків відбувається при падінні з висоти або в результаті автодорожніх пригод, за статистикою складає близько 5-7% від загального числа вивихів.

Види вивихів стегна

Основними видами вивиху кульшового суглоба з характерними візуальними ознаками є передній і задній. При передньому вивертається назовні колінний суглоб, головка стегна виступає в області паху, на сідничної зоні утворюються западання. Пошкоджена нога виглядає довше здоровою. При задньому тип пошкодження (зустрічаються в п'ять разів частіше переднього) клінічна картина протилежна – головка кістки виступає в сідничної області, у паховій зоні утворюється западіння, нога виглядає коротше здоровою. Візуальні симптоми підвидів травми представлені в таблиці:

Вид пошкодженняХарактерні особливості
Задневерхней (клубової)Головка кістки зміщена через клубову кістку
Задненіжнем (сідничний)Головка розташована біля сідничної кістки, деформація суглоба мінімальна
Передневерхній (надлонный)Головка розташовується перед клубовою кісткою
Передньонижні (замикальний)Головка зміщується до лобкової кістки, нога згинається

Центральним вивихом називають перелом дна вертлюжної ямки, що супроводжується виходом голівки стегна в область малого тазу. Окремим видом травми є вроджений тип, що виникає як дефект формування суглобового зчленування у внутрішньоутробний період розвитку.

Механізм травми

Вивих суглоба відбувається під впливом потужної сили або швидкості, тому найпоширенішими причинами травм є дорожньо-транспортні пригоди або падіння з великої висоти. При цьому травматичне вплив здійснюється не на тазостегновий суглоб, а на кістку, діючу як важіль. Пошкоджується суглобова капсула, довколишні тканини, кісткові компоненти виходять з суглобової порожнини.

Симптоми вивиху стегна

Симптоматика травми різних типів (переднього і заднього) трохи різниться, хоча є ряд загальних ознак. У літньому віці частіше трапляються переломи кістки стегна, і класичні симптоми вивиху можуть свідчити про більш серйозної травми. При застарілому пошкодженні (коли з моменту травми пройшло більше трьох тижнів), до загальних симптомів додається кульгавість при ходьбі, перекіс таза, іноді викривлення хребта. Загальні ознаки ушкодження кульшового суглоба можуть проявлятися і при наявності характерних травм в анамнезі.

Загальні ознаки

Симптомами, характерними для вивихів кістки стегна будь-якого типу, є різка гострий біль, і неможливість безболісно наступити на ногу. Додатково спостерігаються наступні ознаки:

  • асиметрія здоровою і пошкодженої кінцівки;
  • неможливість здійснювати рух стегном без виникнення болю;
  • деформація суглоба;
  • поява набряку і синці в області сідниці або паху (в залежності від типу вивиху);
  • вимушене не фізіологічне положення ноги (залежить від виду травми).

Симптоми заднього вивиху

Вивих шийки стегна заднього типу характеризується рядом наступних симптомів, пов'язаних з місцем розташування голівки стегнової кістки після одержання травми:

  • нога коротшає (порівняно зі здоровою);
  • в паху спостерігається западання, а в області сідниці – набряклість;
  • нога наведена, зігнута і розгорнута всередину.

Центрального

Центральний вивих характеризується зміщенням головки кістки в область таза, що супроводжується роздробленням елементів кульшової западини. Симптомами цього типу травми є наступні зміни:

  • довжина ноги зменшується;
  • ушкоджена кінцівка відведена і трохи зігнута;
  • на рентгенівському знімку помітна деформація бічної стінки таза.

Переднього

При передньому типі травми через зміни положення голівки стегна спостерігаються такі характерні симптоми:

  • нога трохи відведена назовні від коліна, витягнута при передньоверхніх, зігнута – при передньонижні;
  • ушкоджена кінцівка виглядає удлинившейся порівняно зі здоровою;
  • в області паху утворюється припухлість, сіднична зона западає.

Вроджений двосторонній вивих стегон

Патологія представляє собою аномалію внутрішньоутробного розвитку, при якій розвивається дисплазія кульшових суглобів. Симптомами захворювання у новонародженого є наступні порушення:

  • асиметрія сідниць, присутність зайвих складок на них;
  • поява хрускоту при згинанні ніг;
  • х-подібна постановка стопи;
  • мимовільне стискання руки в кулачок з боку розвитку патології;
  • з-образне положення тіла;
  • викривлення хребта в поперековому відділі, підвищений тонус м'язів спини.

Ознаки ускладнень травми

При відсутності своєчасного лікування травми можливий розвиток ускладнень, які супроводжуються появою додаткових симптомів. Поширені такі побічні пошкодження:

  • Аваскулярний некроз прилеглих тканин із-за порушення живлення голівки стегна при пошкодженні судин. Характеризується повною втратою рухливості, неможливістю постраждалого самостійно пересуватися.
  • Забій сідничного нерва. Супроводжується лущенням шкіри, появою на ній виразок, болями в задній поверхні стегна, порушенням чутливості і рухливості кінцівки.
  • Надломление хряща навершя стегнової кістки. Порушення рухливості кульшового суглоба.
  • Пошкодження сфінктерного нерва. Розвиваються порушення функцій м'язів внутрішньої поверхні стегна.

Застарілий вивих

Якщо з моменту отримання травми минуло більше трьох тижнів, основні симптоми вивиху втрачають виразність – біль стихає, деформація пахвинній та сідничній областей стає менш вираженою. При застарілому пошкодженні хворий починає кульгати, пристосовуючись до зміни положення суглоба. При цьому суглобова капсула ущільнюється, може заповнитися сполучною тканиною і почати окостеневать. Пацієнту потрібне оперативне втручання.

Відео

Вивих стегна. Травма водія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!