Зламаний великий палець на нозі – що робити, надання першої допомоги

Кожен палець складається з кількох фаланг. Їх травми представлені усталостными переломами або мікротріщинами, при якій не кістка зміщується і не розривається шкіра. Особливо часто зустрічається перелом нігтьової фаланги великого пальця ноги, якщо на нього впало щось важке або людина просто невдало спіткнувся.

Перша допомога при переломі великого пальця ноги

Існує два основних виду перелому: відкритий і закритий. При першому пошкоджується шкіра, а кістка може стирчати назовні. Із закритим переломом все складніше, оскільки його часто плутають із забоєм. Тактика надання першої допомоги:

  1. Викликати швидку, після чого підняти кінцівку, щоб забезпечити їй стан, при якому пошкоджена частина не буде стикатися з навколишніми предметами. Основний упор краще робити на п'яту, забезпечити спокій нозі, виключити будь-яке навантаження. Під неї потрібно покласти що-небудь м'яке.
  2. Дати потерпілому безрецептурное знеболююче: Анальгін, Німесил, Мелоксикам, Парацетамол, Аспірин, Кетанов або Ибуфен. Потрібно прийняти 1-2 стандартні дози, описані в інструкції до препарату.
  3. Іммобілізація фаланг, якщо вони зламані, не завжди буває виправдана, оскільки це може принести людині біль, особливо при відкритій травмі.
  4. При необхідності для іммобілізації використовують бинт і два олівця або пластини. Їх прикладають до пальця з протилежних сторін і примотують. Можна обмотати і 2 сусідніх пальця.
  5. Якщо у людини відкритий перелом, то потрібно обробити рану антисептиками і накласти стерильну пов'язку.
  6. Прикласти до ушкодженого місця холодний компрес. Прибирати його кожні 5-10 хв. на 2-3 хв., щоб виключити обмороження.

Методи лікування

Після госпіталізації хворого лікар приймає рішення про метод відновлення зламаних фаланг. Для цього обов'язково роблять рентген стопи в двох проекціях, щоб виявити характер травми. Потім вибирають один з наступних способів терапії:

Метод лікування

Клінічна картина

Одномоментна закрита репозиція

Закритий перелом великого пальця ноги зі зміщенням.

Скелетне витяжіння

Якщо суміщені кісткові уламки не вдається утримувати в правильному положенні навіть після багаторазових спроб їх закритого вправлення.

Відкрита репозиція

Відкриті переломи, роздроблення фаланг і супутніх елементів на безліч частин.

Закрита одномоментна репозиція

Це один з найпростіших методів лікування пацієнтів, у яких зламаний великий палець ноги. Лікарі проводять наступні маніпуляції:

  1. Місце травми знеболюють уколом Лідокаїну або Прокаїну, потім витягують фаланги для повернення кісткових уламків у природне положення.
  2. Після вправлення лікар перевіряє характер руху в плюснефаланговом і міжфалангових суглобах.
  3. Якщо всі суглоби мають нормальну рухливість, то палець мобілізують гіпсовою пов'язкою.

Скелетне витяжіння

При такому способі лікування численні кісткові відламки намагаються поставити на місце за допомогою витягування. Для цього фахівці роблять наступне:

  1. Попередньо роблять знеболення.
  2. Далі через ніготь або шкіру проводять спеціальні шпильки або капронову нитку.
  3. Кінці нитку пов'язують, роблячи подобу кільця, за вільний край якого чіпляють дротяний гачок, щільно фіксований до гіпсу.
  4. У такому положенні кінцівка залишається протягом 2-3 тижнів. Її щодня обробляють йодом, зеленкою або бетадином.
  5. Через зазначений час конструкція розбирається, а палець мобілізують гіпсом ще на 2-3 тижні.

Відкрита репозиція

Це повноцінна операція по з'єднанню численних уламків кістки і відновлення її фізіологічної форми. Показання до такого лікування:

  • багатоосколкові закриті переломи;
  • всі відкриті травми;
  • ускладнення після попередніх методів репозиції.

Лікарі проводять внутрішньокістковий остеосинтез – зіставлення кісткових відламків. В подальшому їх фіксують за допомогою різних елементів:

  • спиць;
  • пластин;
  • шурупів;
  • металевого дроту.

Вибір конкретних елементів фіксації залежить від того, як зламаний великий палець. В кінці операції встановлюється дренаж, а потім накладається лонгета або закрита гіпсова пов'язка. Її хворий носить 4-8 тижнів з урахуванням тяжкості травми.

Накладення гіпсу

Процедура накладення гіпсу, якщо зламаний великий палець ноги, використовується не завжди:

  • При наявності кісткових тріщин, які гояться самостійно.
  • В післяопераційний період, коли було проведено хірургічне втручання на нозі, з супутнім переломом пальця, яка виступає вторинної патологією.
  • При використанні апарата Ілізарова при множинних травмах.

Тривалість носіння гіпсу визначається індивідуально в залежності від типу травми. Середня тривалість становить:

  • 2-3 тижня – при тріщинах і закритих переломах (відновлення повної працездатності займає на 1-2 тижні більше);
  • 3-4 тижня – при багатоосколкових і переломах зі зміщенням;
  • 5-6 тижнів – при відкритих травмах і переломах, вимагають відкритої репозиції.

Відео

Як довго зростаються кістки після перелому?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!