Засоби від болю в кульшовому суглобі - медикаменти і рецепти народної медицини

Вибір засобу для лікування больового синдрому в тазостегновому суглобі залежить від його причини. На сьогоднішній день представлено безліч лікарських препаратів для усунення болю. Крім того, існує велика кількість рецептів народної медицини (ванн, мазей, компресів), спрямованих на усунення патологій тканин зчленування. Ознайомтеся з основними засобами від болю в кульшовому суглобі.

Біль у тазостегновому суглобі

Анатомічна структура тазостегновий суглоб є не тільки найбільшим, але і дуже складних по своїй будові, фізіологічним функціям. Це зчленування утворений суглобовою поверхнею головки стегнової кістки, яка покрита особливим гиалиновым хрящем і кульшової западиною тазової кістки. Зчленування укріплено безліччю зв'язок і потужних м'язів.

Тазостегновий суглоб одночасно кілька важливих функцій: витримує навантаження, сприяє збереженню і регулюванні рівноваги, забезпечує свободу рухів нижньої кінцівки у різних осях. При виникненні больових відчуттів в зчленуванні, відкладати лікування не стоїть. Дискомфорт при рухах може свідчити про початок розвитку серйозних патологій. Ниючий біль в тазостегновому суглобі вказує на деструктивні патологічні зміни в м'язах, кістках, хрящах стегна, а гостра, як правило, про травми.

Причини

Головними факторами розвитку больового синдрому є травми і різні захворювання суглобів, кісток, хрящів. Основні причини виникнення болю в кульшовому зчленуванні наступні:

  1. Вивихи, підвивихи і розтягування. Травму суглобів викликають механічні ушкодження зв'язкового апарату, капсули суглоба. Вивих або підвивих часто отримують при виробничих, транспортних аваріях, під час занять спортом, при падіннях. Під час пошкодження структур зчленування людина відчуває гостру біль.
  2. Перелом шийки стегна. Ця важка травма виникає у літніх людей (переважно у жінок із-за особливостей будова таза). Перелом веде до порушення циркуляції крові, порушення трофіки і некрозу. Больовий синдром у суглобі іноді викликаний атрофією м'язів або тендинитом при тривалої мобілізації ноги.
  3. Асептичний некроз. Тканини на голівці стегна починають відмирати внаслідок порушення обмінних процесів, трофіки клітин. На перших стадіях розвитку небезпечна ця патологія тече безсимптомно. Пацієнт скаржиться на болі тазостегновому суглобі при несуттєвих фізичних навантаженнях. З розвитком некрозу біль носить пронизливий, гострий і постійний характер.
  4. Остеохондроз або артроз поперекового відділу хребта. Захворювання призводить до запалення і ущемлення сідничного нерва. При цьому біль носить різкий, гострий характер, попереку іррадіює в тазостегновий суглоб, сідничний область, гомілку або пах.
  5. Септичні та асептичні запальні процеси (коксартроз, подагра, артрит, бурсит). Причинами розвитку інфекційного запалення є патогенні бактерії. При цьому болі в суглобі супроводжуються сильним місцевим набряком, гіперемією шкірних покривів, підвищення загальної температури. Асептичне запалення викликано, як правило, порушенням обмінних процесів у тканинах. При цьому тазостегнові суглоби болять постійно, навіть у спокої.
  6. Злоякісні та доброякісні новоутворення, вроджені аномалії розвитку суглоба. Пухлини в розташованих поруч тканинах або в самому суглобі можуть травмувати капсулу суглоба або здавлювати кровоносні судини, нерви, провокуючи хворобливість при русі.
  7. Вагітність і пологи. У період виношування дитини (особливо на останніх термінах) суглоби відчувають більшу механічну навантаження. Крім того, під час гестації значно змінюються обмінні процеси в організмі, гормональний фон, внаслідок чого і виникає гострий біль у тазостегновому суглобі.

Лікування

Терапія проти болю в кульшовому суглобі повинна бути комплексною. Насамперед необхідно знизити навантаження, тому пацієнтам рекомендується утримуватися від фізичних навантажень, тривалої ходьби і ін. Точно визначати, як лікувати біль у тазостегновому зчленуванні, повинен лікар після проведення необхідного інструментального обстеження (рентген, узд, магнітно-резонансна томографія). Для лікування застосовують ліки, фізіотерапію, масаж, лікувальну гімнастику, парафінові аплікації. Пацієнту також рекомендують дотримуватися спеціальної дієти.

Чим лікувати тазостегновий суглоб

Для усунення больового синдрому застосовуються медикаменти як для локального застосування (мазі, гелі), так і для системного (капсули, таблетки). Ліквідувати неприємні відчуття в тазостегновому суглобі швидко і ефективно допомагають лікарські засоби з наступних фармакологічних груп:

  • міорелаксанти;
  • антибіотики (при необхідності);
  • нестероїдні та стероїдні протизапальні препарати;
  • судинорозширювальні засоби;
  • хондропротектори;
  • ненаркотичні анальгетики;
  • вітамінно-мінеральні комплекси.

Різні лікарські засоби відрізняються один від одного швидкістю дії, тривалістю ефекту. Часто фармакологічні препарати у таблетованій формі надають тільки знеболювальну, протизапальну дію, але не усувають саму причину нездужання. Зняти біль у тазостегновому суглобі швидко допоможуть наступні препарати:

Назва препарату, форма випуску

Склад

Спосіб застосування

Фармакологічна дія

Ефект

Артра, таблетки

хондроітин –

500 мг, глюкозаміну гідрохлорид – 500 мг .

Внутрішньо, по 1 таблетці 2 р/добу. протягом 3-4 тижнів.

Хондропротектор. Діючі речовини глюкозамін і хондроїтин безпосереднє беруть участь у синтезі хрящової тканини, сприяють запобіганню процесів деструкції сполучної тканини, стимулюють її активну регенерацію.

В результаті застосування препарату, відновлюються пошкоджені структури суглоба.

Ванкоміцин, таблетки

гентаміцин – 150 мг.

Внутрішньо по 1 таблетці 2 р/добу. протягом 7-10 днів.

Антибіотик. Чинить бактерицидну дію на патогенні мікроорганізми. Ефективний відносно грампозитивних бактерій. До препарату стійкі майже всі групи грамнегативних мікробів, гриби, віруси, найпростіші.

Знищує інфекційний вогнище ураження суглоба.

Хондролон, порошок для приготування ін'єкційного розчину

сульфат хондроїтину – 272,8 мг,

солі натрію з хрящів великої рогатої худоби до 500 мг.

Внутрішньом'язово, попередньо розвівши у воді для ін'єкцій, 1 р/добу. протягом 20 днів.

Хондропротектор. Фармакологічний засіб сприяє активній регенерації тканин суглобової сумки, хрящів, нормалізує синтез синовіальної рідини, зменшує біль.

Знімає біль, сприяє відновленню пошкоджених хрящових тканин суглоба, забезпечує регенерацію зв'язок.

Целебрекс, капсули

целекоксиб – 100 мг.

Всередину, за 1-2 капсули 2-3 р/добу, курс лікування становить 2-3 тижні.

Нестероїдний протизапальний препарат. Блокує синтез ферменту (ЦОГ), який відповідає за розвиток запального вогнища.

Усуває вогнище запалення, знімає біль, набряклість.

Німесил, гранули для приготування суспензії

німесулід 100 мг

Внутрішньо, по 1 пакетику 2 р/добу.

Нестероїдний протизапальний засіб. Чинить виражену аналгетичну, жарознижувальну дію. Інгібує синтез простагландинів у вогнищі запалення.

Ліквідує вогнище запалення, знижує температуру тіла, знімає біль.

Чим зняти біль

Анальгетики або знеболюючі фармакологічні препарати не усувають причину захворювання, а лише борються з одним з її симптомів – болем. Серед найдієвіших ліків для усунення больового синдрому в суглобі, виділяють наступні:

  1. Анальгін. Нестероїдний протизапальний лікарський засіб, похідне піразолону. Препарат випускають у формі таблеток. Ліки має аналгетичну, протизапальну та жарознижувальну дію. Застосовують засіб для усунення болю різного характеру. Перевагами медикаменту вважають його невисоку вартість і широкий спектр застосування, а недоліком – токсична дія його метаболітів на клітини печінки.
  2. Нурофен. Основний активний компонент лікарського препарату – нестероїдний знеболююча речовина ібупрофен. Нурофен випускається у формі таблеток для прийому внутрішньо та мазі для місцевого застосування. Ліки ефективно усуває гострі запальні процеси, знімає набряк і біль. До недоліків лікарського засобу відносять високу ціну, а до переваг – його універсальність і мала кількість протипоказань до застосування.
  3. Парацетамол. Медикамент у формі таблеток, виявляє жарознижуючу і аналгетичну дію. Застосовується для усунення больового синдрому легкого або середньої інтенсивності. До плюсів ліки відносять його ефективність, а до недоліків – часте розвиток побічних ефектів, негативний вплив на печінку та нирки (аж до розвитку недостатності функціонування цих органів).

Народні засоби від болю в кульшовому суглобі

Застосування популярних народних засобів, як доповнення до основного лікування, може допомогти пацієнту позбутися від болю в кульшовому суглобі назавжди. З найефективніших засобів для усунення болю виділяють ванни з відварами лікувальних трав, компреси з глини, цілющі мазі, настої і настоянки. Слід пам'ятати, що самолікування домашніми народними методами без контролю лікаря може виявитися не тільки даремним, але і істотно нашкодити.

Для внутрішнього прийому

Серед народних рецептів цілющих коштів від болю для внутрішнього прийому, найбільш дієвими вважаються наступні засоби від болю в кульшовому суглобі:

  1. Соки з овочів. Свіжовичавлений морквяний або буряковий соки приймати по склянці до сніданку щоранку протягом 2-3 місяців. З обережністю використовувати людям, схильним до алергій.
  2. Часниково-лимонна суміш з лавровим листом. Для приготування складу, слід подрібнити 3 очищеного лимона, 150 г свіжого селери, середню головку часнику і кілька листочків сухого лаврового листа. Скласти всі інгредієнти в скляну банку, залити гарячим окропом і укутати теплою ковдрою. Поставити на ніч в темне тепле місце (можна трохи нагріти духовку, вимкнути і поставити настоюватися банку). Приймати суміш рекомендується вранці після їжі по 30-40 мл протягом 2-3 тижнів. Часник і лимон сприятимуть розширенню судин, лавровий лист виведе зайву рідину з організму.
  3. Відвар з квіток бузини і липи. Сухі подрібнені квітки цих рослин поспішатимуть в однакових пропорціях. Залити невеликою кількістю води, поставити на вогонь, довести до кипіння. Наполягати відвар 1-2 дні, після чого процідити. Приймати по столовій ложці 3-5 раз на добу незалежно від прийому їжі протягом 10 днів.
  4. Спиртова настоянка бузку. Необхідно подрібнити 10-15 сухих або свіжих листочків, додати 100-150 мл горілки. Суміш настояти в прохолодному темному місці 14-17 діб, потім процідити. Настоянку приймати щодня по 7-10 крапель, додаючи в напій, вранці до сніданку. Не слід застосовувати людям з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки. Настоянка допомагає зняти запалення і набряк.


Для зовнішнього застосування

Народні рецепти для зовнішнього застосування використовуються для усунення зовнішніх ознак патології, сприяють зняттю набряку. Як правило, лікувальні засоби з області традиційної медицини містять натуральні компоненти рослинного або мінерального походження: концентровані екстракти і витяжки з лікарських трав, цілющу грязь, глину. Ось найпопулярніші рецепти:

  1. Компреси зі свіжою капустою. Листя капусти вимити і висушити, після чого змастити медом, накласти на уражену область. Зверху обмотати поліетиленовою плівкою, утеплити вовняною хусткою або невеликим рушником. Компрес слід залишити на всю ніч, вранці зняти і обмити теплою водою. Використовувати засіб потрібно не менше місяця. Перед накладанням компресу, хворе місце можна розігріти, прийнявши теплу ванну і розтерши.
  2. Спиртова розтирання з меду, редьки, кореня хрону і цибулі. Плоди редьки, корінь хрону і невелику цибулину необхідно натерти на крупній тертці, додати 3-5 ложок меду і 50 мл горілки чи коньяку. Настояти суміш протягом тижня, потім процідити і натирати хворе місце на ніч протягом 7-10 днів.
  3. Картопляний компрес з вівсяними пластівцями. Взяти 2-3 великих картоплини, очистити від шкірки, натерти на крупній тертці, додати дві столові ложки вівсянки. Кашку віджати, накласти на хворе місце, зафіксувати. Необхідно застосовувати компрес на ніч протягом місяця.
  4. Компрес з яєчним білком і кефіром. Білки відокремити від жовтків, збити за допомогою міксера змішати зі столовою ложкою борошна і третю склянки кефіру. Суміш нанести на хворе місце, зафіксувати поліетиленом і бинтом, залишити на ніч. Застосовувати компрес 10-12 днів.


Цілющі ванни

Одне з популярних народних засобів проти болю – регулярне застосування цілющих ванн. Часто використовуються спеціальні наповнювачі-кульки, до складу яких входять солі (у т. ч. натуральна морська), сушені водорості, екстракти лікарських трав і відвари. У народній медицині застосовуються такі засоби:

  1. Гарячі ванни з сіллю. У ванну необхідно набрати гарячу воду (приблизно 40º С), всипати по 1 склянці магнезії, морської солі і харчової соди. Тривалість процедури від 20 до 40 хвилин. Гарячий розчин соляної допомагає зняти набряк, розслабити м'язи, усунути біль.
  2. Ванни з відваром кропиви. Впоратися з больовим синдромом в суглобах допоможуть ванни зі свіжої або висушеної кропивою. Необхідно взяти 2-3 кг кропиви, заливають водою, проварюють 20-40 хвилин. Отриманий відвар додати в теплу воду, набрану у ванну. Тривалість такої процедури 10-15 хвилин.
  3. Ножні ванни із хвоєю сосни або їли. Взяти 2-3 гілки ялини або сосни, залити крутим окропом, настояти 2-3 години. Потім отриманий настій процідити, додати у ванну з теплою водою. Тривалість процедури – 30 хвилин, рекомендується повторювати кожні 3-4 дні.
  4. Ванна з яблучним оцтом. Для приготування розчину необхідно вилити у ванну з теплою водою 200-300 мл яблучного оцту. Рекомендується приймати ванну 10-15 хвилин 2-3 р/тиждень.

Пам'ятайте, що для застосування гарячих ванн існує велика кількість абсолютних протипоказань (наприклад, вагітність або артеріальна гіпертензія). Крім того, деякі склади, які використовуються для народного лікування можуть викликати напад алергії або бронхіальної астми. Перед використанням цього засобу для домашньої терапії слід проконсультуватися з фахівцем.

Відео

Біль у тазостегновому суглобі

Як лікувати артроз кульшового суглоба. Коксартроз кульшового суглоба лікування. Упраж

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!