Синовіт гомілковостопного суглоба - причини і симптоми, діагностика та способи лікування

Запалення всередині суглобової капсули, яке утворює ексудат, називають синовітом. Частіше патологія вражає гомілковостопні, колінні і ліктьові суглоби. Хвороба виникає внаслідок поранень і травм з подальшим інфікуванням. Синовіт гомілковостопного суглоба може розвиватися в різних формах (теносиновит неуточнений, реактивний та інші), а лікування хвороби потрібно комплексне, в яке входять медикаменти, народні рецепти, фізіотерапія. Не вчасно розпочата терапія може призвести до серйозних ускладнень, які можна побачити на фото.

Що таке синовіт гомілковостопного суглоба

Запальний процес синовіальної оболонки зчленування, що характеризується утворенням всередині біологічної рідини, називають синовітом гомілковостопного суглоба. Оскільки голеностоп анатомічно з'єднує кінці трьох важливих кісток нижніх кінцівках, то будь-яка з ним патологія обов'язково позначається на рухових і опорних функцій. При ураженні зчленування суглоб набрякає, виділяється ексудат, синовіт набуває гострий характер.

Причини виникнення

Запалення гомілковостопного суглоба за характером виникнення буває інфекційних та асептичним. Перший розвивається на фоні патологічних процесів, викликаних туберкульозними мікобактеріями, стрептококами, стафілококами або інфікування під час лікування сифілісу. Асептичний синовіт виникає з наступних причин:

  • забиття, порізи, садна, травми та інші пошкодження зв'язок;
  • артрит, артроз;
  • фізична порушення суглобової оболонки;
  • неврологічні, ендокринні розлади;
  • гемофілія;
  • статична деформація зчленування;
  • вроджені суглобові патології;
  • гормональні порушення;
  • слабкий імунітет.

Симптоми

Синовіт стопи проявляється по-різному, в залежності від стадії та форми хвороби. Симптоматика залежить від причини захворювання. Спочатку ознаки патології можуть взагалі бути відсутніми, але при прогресуванні недуги проявляються в яскраво вираженій формі. Загальні симптоми синовіту:

  • почервоніння ураженої області;
  • болючість при пальпації суглоба;
  • дискомфорт при ходьбі;
  • швидка втомлюваність;
  • місцеве підвищення температури;
  • згладжування контурів зчленування з-за набряку;
  • при інфекційному сини виявляються ознаки інтоксикації: втрата апетиту, слабкість, пітливість, озноб.

Види

Накопичена рідина в гомілковостопному суглобі має різний склад. Синовіт гомілкостопа поділяється за видами, виходячи з структури ексудату:

  1. Гнійний. Крім загальних симптомів захворювання, що супроводжується лихоманкою, почервонінням суглоба, лихоманкою, галюцинаціями.
  2. Серозний. Сама безпечна форма синовіту. Без лікування серозне запалення легко перероджується в тяжкі форми недуги.
  3. Геморагічний і фіброзний. Запальний процес в зчленуванні настільки сильний, що істотно обмежує рухливість гомілковостопного суглоба, аж до інвалідності людини.

Діагностика

Синовіт і теносиновит гомілковостопного суглоба діагностується за результатами внутрішньосуглобової пункції і даними клінічного ув'язнення (фото УЗД або рентгенографії). Спеціаліст оглядає здатність ноги спиратися в стані ходьби, спокою, підйом на шкарпетки. Якщо під час цих рухів вимальовується пухлина в районі зв'язок гомілкостопу, то діагноз підтверджується. Також у хворого спостерігається кульгавість через деформації суглоба. Якщо причина хвороби залишається під питанням, то лікар ставить діагноз «неуточнений синовіт».

При гострому і хронічному сини проводять артропневмографию і артроскопію. Іноді додатково призначають біопсію суглобової сумки для цитології тканин. При гнійному запаленні досліджується не тільки суглобова рідина, але і зразок венозної крові, щоб виключити ймовірність септицемії. Якщо є підозра на алергічну етіологію реактивного синовіту, то проводять пробу на прихований алерген.

Лікування синовіту гомілковостопного суглоба

Щоб прибрати запалення синовіальної оболонки гомілкостопа, застосовують комплексну терапію. Для лікування синовіту гомілкостопа застосовують кілька методів:

  • медикаментозний (зняття запалення, позбавлення від бактерій);
  • іммобілізація (фіксація пов'язкою ураженого суглоба для відновлення анатомічної будови);
  • ортопедія (носіння бандажа для зняття набряклості);
  • фізіотерапія (позбавлення больових симптомів);
  • вакуумна терапія (поліпшення мікроциркуляції крові в суглобовій порожнині).

Препарати

Якщо причиною запального процесу в порожнині суглоба є інфекційний збудник, то проводиться антибактеріальна терапія (антибіотики пеніцилінового ряду). При травматичному сини призначають протизапальні лікарські засоби (Ібупрофен, Німесулід). Лікування синовіту інших этиологий (неуточнений, реактивний, мігруючий, трофічний, ревматоїдний асептичний, алергічний) здійснюється препаратами:

  1. Вольтарен. Нестероїдні протизапальні таблетки з жарознижуючу і аналгетичну дію. Механізм дії – гальмування синтезу простагландинів, які провокують лихоманку, запалення, біль. Препарат не пригнічує біосинтез протеогліканів хряща. Пацієнтам призначають по 100-150 мг/добу протягом декількох днів. При некоректній дозуванні можуть виникнути побічні ефекти з боку органів чуття (порушення зору, слуху) і травної системи (діарея, нудота, блювання).
  2. Спазмалгон. Анальгетик, який застосовується для усунення больових спазмів різної інтенсивності. Як правило, прийом таблеток призначається у складі комплексної терапії. Має жарознижуючу дію. Приймати не більше 6 табл/добу не довше 5 днів. При передозуванні може виникнути запаморочення, нудота, сухість у роті, зниження показників артеріального тиску.

Мазі

Запалення пройде швидше, якщо в комплексній терапії використовувати препарати зовнішнього застосування. Ефективні мазі (гелі) при сини гомілкостопа:

  1. Диклофенак мазь. Нестероїдний протизапальний засіб. Чинить виражений жарознижувальний, болезаспокійливий ефект, знімає набряклість, сприяє поліпшенню рухової функції. Застосовується мазь виключно зовнішньо. Наносити на область суглоба слід 2-3 грами препарату 2 рази/добу. Після необхідно акуратно втирати мазь в осередок ураження. Тривалість лікування – не більше 2 тижнів. Не можна використовувати Диклофенак у дитячому віці до 6 років, під час вагітності, лактації, при риніті і бронхіальній астмі.
  2. Вольтарен емульгель. Протизапальну і аналгезуючу засіб місцевого характеру. Показаний для лікування больового синдрому і запального процесу в суглобовій і м'язової тканини. Препарат купірує біль, усуває набряклість, збільшує рухливість кінцівок. Наносити слід на проблемну зону 3-4 рази/добу протягом 7-14 днів поспіль. Препарат протипоказаний у 3 триместрі вагітності, при лактації, пошкодження шкірних покривів у місці нанесення, в дитячому віці до 12 років.

ЛФК

Пацієнту з діагнозами синовіт або запальний артрит гомілкостопа обов'язково призначають курс лікувальної гімнастики для суглобів ніг. Регулярне його виконання відновлює суглобні тканини, позбавляє від набряклості і болю. Суглоби і м'язи необхідно до навантаження готувати поступово, тому ЛФК починається з простих вправ, а з часом ускладнюється. Фізкультура виконується щодня по 10-15 хвилин, а тренування починається з азів.

Гімнастика для суглобів вибирається індивідуально, залежно від тяжкості хвороби, тренованості організму, загального самопочуття людини. При сини гомілкостопа ЛФК полягає в наступному:

  • обертальні рухи стопою і п'ятою;
  • у положенні сидячи по черзі відриваються від підлоги п'яти, пальці;
  • у положенні лежачи при зведених разом ногах стопи натягаються на себе до упору;
  • кругові рухи пальцями ніг.

Фізіотерапевтичне лікування

У складі комплексного лікування фізіотерапія допомагає активізувати кровообіг в ураженому суглобі, знеболити, зберегти рухливість, відновити суглобовий хрящ, посилити лімфовідтікання навколишніх тканин. Для лікування синовіту гомілкостопа використовують:

  1. УВЧ. Метод, при якому для лікування використовуються високочастотні електромагнітні поля. Це терапія теплом, яке глибоко проникає у тканини.
  2. Гальванізація. Фізіотерапія, яка ґрунтується на впливі електричного струму статичної напруги. Він може і підвищувати і знижувати збудливість шкірних рецептів.
  3. Електрофорез. Фізіопроцедури, при якій на пошкоджені тканини діють електричні імпульси. Одночасно здійснюється введення лікарських засобів через шкірні покриви.
  4. Синусоїдально-модельовані струми (СМТ). Процедура, при якій відбувається вплив на тіло пацієнта електричного струму. Він безпосередньо впливає на нервові закінчення в певному ритмі, що полегшує стан хворого, купірує біль.

Хірургічна операція

Якщо медикаментозне лікування не принесло полегшення хворому, то йому показана хірургічна операція. Під час оперативного втручання відбувається часткове або повне видалення синовіальної капсули гомілковостопного суглоба. В процесі операції проводиться розтин суглобової порожнини з наступним видаленням травмованих менісків і чужорідних тел. Після дезінфекції хрящової тканини лікар видаляє пошкоджену синовіальну оболонку. Це складна операція, що вимагає тривалої реабілітації, після якої пацієнту призначається курс медикаментозних препаратів.

Лікування народними засобами

Швидке лікувальну дію на гомілковостопний суглоб при сини чинять народні рецепти:

  1. Успішно справляється із запаленням мазь, приготовлена з живокосту. Крім гомілкостопа, її застосовують для лікування ліктьових і кульшових суглобів. Для приготування потрібно 1 стакан подрібненої свіжої трави змішати з 200 г розтопленого свинячого сала за допомогою блендера. Після отримання однорідної маси засіб треба помістити в холодильник на 5 діб. Потім втирати мазь в зону запалення 2 рази/добу протягом 2 тижнів. Після того, як засіб вбереться, голеностоп слід зафіксувати еластичним бинтом.
  2. Трав'яний відвар допоможе впоратися з недугою. Для його отримання треба змішати по 1 ч. л. листя евкаліпта, кореня валеріани, трави чистотілу, чебрецю, квіток пижма, календули. Потім 1 с. л. суміші залити 600 мл води, довести до кипіння, варити 4 хвилини, настояти 1 годину. Після відвар треба процідити і пити замість чаю протягом 2 місяців.

Профілактика

Оскільки синовіт гомілкостопа в більшості випадків виникає з цілком зрозумілих причин, то уникнути його допоможуть нескладні профілактичні заходи:

  • для повсякденного носіння необхідно використовувати зручну взуття;
  • перед тренуванням завжди робити розминку;
  • підвищувати гнучкість суглобів без їх травматизації;
  • уникати сильних фізичних навантажень;
  • під час спортивних заходів проводити захист кісточок;
  • вміти розпізнати початкову стадію синовіту, попередньо вивчивши патологію з фото.

Відео

Лікувальна блокада гомілковостопного суглоба препаратом гіалуронової кислоти переднім доступом

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!