Коксартроз 2 ступеня - причини виникнення, симптоми, діагностика, розвиток захворювання і лікування

Здоров'я людини – головне, що у нього є на будь-якому життєвому етапі. З віком до людей приходять специфічні хвороби, які обумовлюються фактором зношеності організму. Злагоджений механізм дає збій, починаються проблеми в з'єднаннях скелета. Коксартроз 2 ступеня – поширене захворювання кульшового суглоба, яке порушує харчування хрящової тканини і без лікування може призвести до інвалідності. Практика показала, що боротися з ним можна і потрібно.

Що таке коксартроз 2 ступеня

Це – патологія, яка з'являється у зв'язку із збільшенням густини рідини кульшового суглоба. Вплив коксартрозу поширюється на м'які навколосуглобових і кісткові тканини. Вся ця структура піддається деформації, з'являються кісткові розростання, відбувається руйнування хрящів. Змінюється розмір суглобової щілини. Коксартроз зустрічається у чоловіків і жінок у віці від 50 років. Слабка стать для нього більш вразливий, особливо під час клімактеричного періоду.

Існують три ступеня тяжкості коксартрозу. На початкових стадіях хвороба практично непомітна, тому часто патологія переходить до більш тяжких форм. 2 ступінь захворювання може призвести до деформації кінцівок, повного порушення їх функцій. Як правило, коксартроз вражає тільки один з суглобів, але зустрічаються випадки, коли патологія розвивається симетрично. Такі епізоди потребують термінового лікування.

Причини виникнення

Першим головним чинником для розвитку хвороби є вікові зміни. Сприяти йому можуть інші обтяжуючі обставини, пов'язані з станами суглобів, постійні навантаження. Основними причинами коксартрозу є:

  • вік старше 50 років;
  • сидячий спосіб життя;
  • вроджене недорозвинення частин тазостегнового суглоба (диспластичний коксартроз);
  • хвороби хребта (кіфоз, сколіоз);
  • запалення суглобів (артрит);
  • важкі фізичні навантаження;
  • вроджені патології;
  • порушення кровообігу в області кульшового суглоба;
  • травми різних походжень (забій, перелом головки стегнової кістки).

Симптоми

Якщо перша стадія хвороби протікає практично непомітно, то артроз кульшового суглоба 2 ступеня заподіює людині масу незручностей, що супроводжуються болем, дискомфортом. Найчастіше хвороба буває помітною навіть зовні, але поставити діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований лікар. Діагностувати коксартроз суглоба можна за наступними клінічними ознаками:

  • безперервне напруга м'язів стегна та тазового пояса;
  • постійний біль в суглобі;
  • ходьба з кульгавістю, змінена хода;
  • пощелкивание або тріск під час руху;
  • обмеження рухливості суглоба.

Види коксартрозу 2 ступеня

Захворювання класифікується за кількома важливими критеріями. В залежності від форми і ступеня недуги лікар приймає рішення про необхідність тоги або іншого лікування коксартрозу суглобів. За поширеністю патології виділяють наступні види хвороби:

  • Односторонній (правосторонній або лівобічний).
  • Двосторонній (ураження відразу двох суглобів).

За походженням недуга класифікують наступним чином:

  • Ідіопатичний або первинний коксартроз (першопричина не встановлена).
  • Вторинний (наслідок хвороб і травм). Це – одна з найбільш небезпечних форм патології. Вторинний коксартроз загрожує частковою втратою дієздатності. У багатьох випадках це відбувається через укорочення кінцівок.

Інвалідність при коксартрозі 2 ступеня

Нерідкі явища, коли з-за невдалого лікування хвороба закінчується втратою працездатності. У таких випадках знадобиться оформлення інвалідності. Для цього потрібно мати встановлений діагноз – двосторонній деформуючий коксартроз кульшового суглоба 2 ступеня і доведене порушення здатності до пересування. Дати інвалідність, можуть і в інших випадках. Наприклад, при наявності односторонньої форми хвороби з гонартрозом 2-3 ступеня, укорочення кінцівки більше ніж на 7 сантиметрів. Оформити такий статус можна в разі швидкого прогресування коксартрозу.

Методи діагностики

Тільки кваліфікований ортопед може поставити діагноз і призначити хворому лікування: операції або консервативну терапію. Для цього проводиться огляд пацієнта, вивчаються скарги. Наявність або відсутність коксартрозу суглоба і його ступінь визначається за результатами діагностики. Найпоширенішими методами є ультразвукове або рентгенологічне дослідження. В окремих випадках застосовують комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію суглоба. Також використовується артроскопія (вилучення внутрішньосуглобової рідини на аналіз).

Лікування артрозу кульшового суглоба 2 ступеня

Після того як лікар поставив чіткий діагноз, слід приступати до терапії. При цьому враховуються індивідуальні особливості пацієнта: стан організму, вік, тяжкість хвороби суглобів. Схема лікування деформуючого артрозу 2 ступеня проста – першим ділом купірується больовий синдром і знімається запалення, набряк тканин. Потім методом поліпшення кровообігу нормалізується харчування суглобових хрящів.

Для вирішення проблеми двостороннього деформуючого коксартрозу запущеної ступеня призначають комплексну терапію. Вона передбачає медикаментозне лікування (нестероїдні препарати, мазі), фізіотерапію, санаторно-курортне лікування, лікувальну гімнастику і курс реабілітації для відновлення. При цьому пацієнту бажано скорегувати свій спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок і перейти на здорове харчування.

Медикаментозне лікування

Терапія при коксартрозі будь-якому ступені повинна бути комплексною. В залежності від анамнезу можуть використовуватися різні методи. Для лікування недуги в запущеній ступеня призначаються нестероїдні протизапальні препарати (знімають набряки і біль), гормональні препарати (пригнічують запалення в суглобі), судинорозширювальні препарати (розслаблюють мускулатуру судинної стінки). Застосовуються міорелаксанти (усувають спазм м'язів), хондропротектори (відновлюють хрящову тканину). Практикується і місцеве лікування.

Ібупрофен – одне з найвідоміших знеболюючих засобів з такою самою діючою речовиною. Це – нестероїдний протизапальний препарат, який виробляється з фенилпропионовой кислоти. При будь-якому ступені коксартрозу суглоба швидко знімає запалення, чинить аналгезуючу дію, знижує жар. Ефект ліки обумовлений процесом пригнічення синтезу простагландинів за допомогою блокування ферменту циклооксигенази. При сильних больових синдромах приймаються 2-3 таблетки на добу, але не більше.

Трентал – судинорозширювальний препарат на основі ксантину - пентоксифілін. В процесі лікування інгібує фосфодіестерази і допомагає накопичувати цАМФ у клітинах гладкої мускулатури судин. Впливає на змінену деформації еритроцитів, знижує в'язкість крові. При коксартрозі ліки підвищує циркуляцію крові в зоні кульшових суглобів. Випускається у вигляді розчинів для інфузії. Звичайна доза – два введення в день

ЛФК

Одним з найбільш ефективних методів для лікування початкових ступенів коксартрозу є лікувальна фізкультура. Гімнастика при цьому повинна бути спрямована на зміцнення м'язів, що оточують тазостегновий суглоб. Систематичні вправи покращують кровообіг, фіксацію і харчування хряща. Позитивний вплив на тазостегнові суглоби надають аеробіка, йога, стрейчинг, плавання. Слід уникати тривалих навантажень. Активність не повинна негативно впливати на суглобовий хрящ. Правильний курс лікувальної гімнастики може порекомендувати ортопед.

Масаж

Таку методику зняття больових відчуттів можуть прописати після прийому протизапальних препаратів, призначення вітамінів. Завдяки діям масажу прискорюється циркуляція крові, корисні речовини доходять до суглобових хрящів. Процедуру проводять в положенні на животі, на спині або на боці поступальними рухами у бік попереку. Протипоказаннями вважаються кровотечі, серцева недостатність, тромбози, запалення лімфатичних вузлів.

Дієта

Під час лікування коксартрозу важливо дотримуватися дієти, яка допоможе відновленню хряща. Бажано прибрати з раціону жирне, копчене, солоне і гостре. Рекомендується вживати поменше солі, цукру, відмовитися від алкоголю. Забороняється є кістяні бульйони, їх краще замінити овочевими. Для насичення організму вітамінами і мікроелементами лікарі радять їсти рибу, морепродукти, зелень, ягоди, злаки. Виключити з раціону варто хліб з білої муки, замість цього корисно вживати продукти з цільного зерна. Їжу краще готувати на пару або запікати.

Лікування народними засобами

Іноді у вирішенні проблем зі здоров'ям допомагають альтернативні методи. Лікувати коксартроз кульшового суглоба 2 ступеня любителі народної медицини пропонують безліччю методик. На ніч знахарі радять прикладати до хворого місця лист капусти з медом. Ефективним при коксартрозі вважають напій з лимона, часнику і селери. Цю суміш потрібно залити окропом, після чого настояти в термосі. Ще один народний метод лікування коксартрозу – втирання суміші соку алое, евкаліпта і масла гвоздики. Розтирати область суглоба можна настоянкою з меду, йоду і гліцерину.

Профілактика

Довгий ігнорування симптомів і ознак коксартрозу веде до значного погіршення життя людини, іноді навіть до інвалідності, 3-їй, останньою мірою патології суглобів. До того ж, будь-яку хворобу простіше попередити, ніж займатися її лікуванням. Кращими методами профілактики будуть наступні:

  • правильне харчування і контроль над вагою;
  • гімнастика і масаж;
  • помірні фізичні навантаження;
  • захист від переохолодження;
  • уникнення травм суглобів і носіння тягарів.

Відео

Коксартроз: причина, лікування. Артроз кульшового суглоба - симптоми 1, 2 або 3 стадії.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!