Що таке спондилоартроз поперекового відділу хребта - ознаки, діагностика та лікування вправами ЛФК

Під впливом статичних і динамічних навантажень страждає опорно-руховий апарат. Серед потенційних ускладнень лікарі виділяють таке неприємне захворювання, як спондилоартроз поперекового відділу хребта - що це таке, і чому у пацієнта виникає біль у суглобах, підкаже лікуючий лікар на діагностиці.

Що таке спондилоартроз поперекового відділу хребта

Хвороба супроводжується дегенеративними змінами суглобів хребта, в результаті чого структурні диски стоншуються, гіаліновий хрящ втрачає еластичність, з'являються крайові кісткові нарости. При виникненні такої деформації спостерігається запалення м'яких тканин, гострий больовий синдром. Сильні болі чергуються з м'язовими спазмами, а в стадії рецидиву перетворюють людину на інваліда. При черговому нападі слід викликати лікаря, щоб з допомогою діагностики визначити дегенеративні зміни хребетного стовпа.

Спондилоартроз поперекового відділу хребта – це хронічне захворювання, про існування якого пацієнт може здогадуватися за сильної болі в спині, посилюється в сидячому положенні. Патологія молодіє з кожним роком, а у групу ризику потрапили пацієнти вікової категорії 30-45 років на тлі сидячого способу життя, низької фізичної активності.

Симптоми спондилоартрозу

Тривалий час хвороба ніяк себе не проявляє, лише незначні болі в спині тимчасового характеру наштовхують на думки про перебіг патологічного процесу. Згодом по мірі впливу провокуючого фактора загальний стан клінічного хворого тільки посилюється, а легкий дискомфорт змінюється гострими нападами болю, які паралізують, приковують до ліжка. Біль – не єдиний симптом спондилоартрозу, потрібно звернути увагу і на інші ознаки захворювання поперекового відділу хребта:

  • поширення хворобливих відчуттів на область сідниць, нижніх кінцівок;
  • скутість рухів, особливо після ранкового пробудження;
  • хворобливі простріли області попереку;
  • обмежена рухливість хребців;
  • напруга крижового відділу хребта;
  • зниження фізичної активності;
  • відчуття почуття тяжкості області спини, попереку;
  • загальна слабкість, спад працездатності.

Причини

Спондилоартроз дугоотросчатых суглобів є придбаним недугою, виникає на тлі прогресуючих аномалій хребетного стовпа. Характерні деформації з віком є нормою, але, коли отримують стрімко розвиток в міжхребцевому просторі, має місце гострий патологічний процес. Основні причини поперекового відділу хребта детально викладено нижче:

  • спадковий фактор;
  • одна з форм ожиріння, надлишкова маса тіла, обвислий живіт;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • нерівномірний розподіл навантаження на хребет;
  • порушений обмін речовин;
  • наявність шкідливих звичок;
  • порушення постави;
  • плоскостопість;
  • виробничий фактор;
  • загострення хронічних хвороб хребта.

Важливо з'ясувати, що могло викликати ознаки спондилоартрозу поперекового відділу, від чого залежить здоров'я пацієнта. Якщо не усунути провокуючий чинник, людина і далі буде відчувати неприємні відчуття в спині, скаржитися на гострий біль хребта. Важливо зміцнювати корсет м'язів і відновити структуру хребта, а для цього потрібен цілий комплекс лікувальних заходів.

Лікування спондилоартрозу попереково-крижового відділу хребта

Однією мануальної терапії не вистачає, щоб забезпечити тривалий період ремісії. Деформуючий спондилоартроз поперекового відділу хребта лікується медикаментами, змушує пацієнта позбутися від шкідливих звичок і вибрати для себе новий спосіб життя. Якщо захворювання ще немає, але батьки пророкують його своїм дітям по особистому прикладу, необхідно віддати дитину на гімнастику або інші види спорту, пов'язані з вправами на витягування хребта. Лікувальних заходів багато, але почати варто з постільного режиму – при загостренні пацієнт повинен більше лежати.

Уколи

Для купірування гострого нападу болю лікар рекомендує медикаментозне лікування, яке включає використання знеболюючих та протизапальних засобів. В умовах денного стаціонару проводиться симптоматична терапія, при якій можуть застосовуватися такі медичні препарати, як Кетонал, Мелоксикам, Моваліс, Ксефокам, Ібупрофен, Налгезін. Лікування ефективне, оскільки активні компоненти продуктивно проникають у системний кровотік, забезпечують швидке зняття больового нападу, збільшення шансів на повноцінне життя.

ЛФК

Щоб вилікувати спондилоартроз поперекового відділу хребта, необхідно комплексне лікування, яке включає курс масажу, лікувальну фізкультуру і ряд фізіотерапевтичних процедур. Є й інші терапевтичні методи, серед яких вітається магнітотерапія, фізіотерапія, електрофорез хондроксида, електроструму, УВЧ-терапія, витяжка хребта, ионогальванизация, мануальна терапія. Призначати конкретну процедуру лікар буде за медичними показаннями, дає напрямок і відправляє пацієнта на заняття в денний стаціонар. Це може бути і йога.

Нижче представлені спеціальні вправи при спондилоартрозі поперекового відділу хребта, які забезпечують ослаблення напруженості м'язів, знімають гострий напад болю, гарантують рівномірне заповнення проміжком між хребцями. Їх може не призначати, а рекомендувати лікуючий лікар. Проводити такі вправи можна в домашній обстановці:

  1. Лягти на підлогу (тверду поверхню), витягнути ноги і закинути руки над головою. На раз максимально потягнутися, на два – повернутися у вихідну позицію. Такий рух призначають при защемленні хребців, при утворенні міжхребцевої грижі.
  2. Щоб прибрати біль, з позиції лежачи потрібно виконувати глибокі вдихи і видихи, максимально розслабляючись. Відбувається розслаблення м'язів, в результаті чого хворобливі відчуття відходять на другий план.
  3. Щоб виключити зрощення хребців і освіта небезпечних остеофітів, потрібно частіше висіти на турніку, при цьому ноги бажано піднімати в колінах під кутом 90 градусів по відношенню до корпусу. Не зайвою буде ізометрична гімнастика.

Місцева медикаментозна терапія

Це частина комплексного підходу до проблеми, до того ж, лікувальні мазі і компреси краще використовувати в цілях профілактики. Перед тим, як лікувати спондилоартроз поперекового відділу хребта, важливо визначитися з медичними препаратами і дрібними нюансами їх призначення, щоб виключити ризик появи алергічної реакції на шкірі. Такі лікарські засоби використовуються зовнішньо, наприклад, мазі показано втирати в шкіру тонким шаром, а компреси не знімати до повного висихання матерії.

Якщо говорити про фармакологічної продукції, з найсприятливішою боку зарекомендували себе наступні лікувальні мазі для повсякденного застосування в домашній обстановці:

  • Наятокс;
  • Кетонал;
  • Випросал;
  • Фастум гель;
  • Апізартрон.

Місцеві хондропротектори теж максимально ефективні на вогнище патології, оскільки сприяють швидкому відновленню пошкодженої хрящової тканини, прискорює природні процеси регенерації клітин. Це такі медичні препарати місцевого використання в домашній обстановці:

  • Артра;
  • Алфлутоп;
  • Терафлекс.

Якщо розвивається спондилоартроз поперекового відділу хребта - що це таке, розповідає лікуючий лікар на діагностиці. При призначенні консервативного лікування не виключено залучення методів альтернативної медицини, безпечних для здоров'я. Особливо ефективні в заданому напрямку компреси з трав'яних відварів, які бажано використовувати перед сном, не знімати всю ніч. Довіряти можна лікувального складу з висушеного кореня імбиру, не менш ефективний компрес з бішофітом. Ще допомагає при сильних болях настоянка червоного перцю.

Відео: Як лікувати спондилоартроз попереково-крижового відділу хребта

як лікувати спондилоартроз попереково крижового відділу хребта

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!