Цинк для потенції у чоловіків

Вплив цинку на організм чоловіки складно переоцінити: мікроелемент є невід'ємною частиною структури протеїнів, клітинних мембран і рецепторів. Від нього залежить повноцінна вироблення гонадотропінів, кортикотропіну, інсуліну, без нього неможлива кровотворна функція. Важлива властивість цинку – його антиоксидантну дію. При призначенні терапії еректильної дисфункції, чоловічого безпліддя в обов'язковому порядку призначаються цинкоутримуючий препарати, так як елемент виконує базову роль у підтримці чоловічого здоров'я.

Що таке цинк

Компонент відноситься до одних з найважливіших, життєво необхідних мікроелементів для повноцінного функціонування чоловічого організму. В обсязі, видиме неозброєним оком, цинк являє собою метал синювато-білого кольору, в організмі він представлений у вигляді іонів. Метал бере участь і безпосередньо ініціює ряд важливих біохімічних процесів, які відповідають за розвиток організму, гормональний синтез, регенерацію тканин, зменшення запалення.

Цинк в організмі чоловіка стає особливо важливий, починаючи з підліткового віку. У період статевого дозрівання запаси мікроелемента востребуются для процесів синтезу тестостерону, від рівня якого залежить повноцінний розвиток підлітка. Дефіцит елемента призводить до відставання у фізичному розвитку хлопчиків від своїх однолітків.

Цинк для організму чоловіки

Приблизно 2 г чистого цинку міститься в організмі дорослого чоловіка. Елемент концентрується в простаті, м'язової тканини, підшлунковій залозі та печінці. Метал є невід'ємною частиною більш 400 ферментів, що відповідають за біохімічні реакції в організмі. Цинк для потенції виконує найважливішу функцію для роботи репродуктивної системи, відповідаючи за сперматогенез, що зумовило широке використання препаратів на його основі для профілактики і лікування чоловічого безпліддя.

Серед безлічі факторів і процесів, при яких роль цинку в організмі чоловіка особливо важлива, виділяють:

  • вироблення достатньої для запліднення обсягу сперми;
  • участь у процесі метаболізму вітаміну Е, засвоєння організмом вітаміну А;
  • забезпечення повноцінної роботи передміхурової залози;
  • участь у процесах синтезу анаболічних гормонів (у тому числі гормону росту й інсуліну);
  • розкладання алкоголю в організмі (цинк знаходиться в складі алкогольдегідрогенази);
  • участь у процесах формування клітинного імунітету і дозрівання лімфоцитів;
  • регуляцію функцій центральної нервової системи;
  • захист організму від розвитку пневмонії.

Вплив на потенцію

Підтримка необхідного рівня тестостерону безпосередньо залежить від кількості цинку в організмі чоловіка. Крім того, елемент надає безпосередній вплив на рухливість сперматозоїдів та обсяг вироблюваної сперми. Від насиченості організму чоловічим гормоном залежить ерекція і потенція, тому роль цинку в організмі чоловіка - обумовлювати статеву потенцію.

Симптоми нестачі цинку в організмі

Оскільки цинк є найважливішим елементом обміну речовин всередині чоловічого організму, його нестача відображається на самопочутті і особливо на функції репродуктивної системи, потенції. Систематичний дефіцит мікроелемента може призвести до аденомі простати і до зниження статевого потягу на тлі еректильної дисфункції. Недостатньо висока якість сперми, викликане нестачею елемента, позначається на здатності сперматозоїдів до запліднення яйцеклітини. Про дефіцит мікроелемента сигналізують наступні симптоми:

  • ураження шкіри у вигляді вугрової висипки або хронічної форми еритематозно-буллезного дерматиту;
  • порушення при формуванні волосся і нігтів;
  • порушення всмоктування їжі в шлунково-кишковому тракті;
  • негативна очна симптоматика (фотофобія, кон'юнктивіт, помутніння рогівки);
  • нервово-психічні розлади, зміна концентрації;
  • анемичность;
  • ранкова дратівливість;
  • ослаблення витривалості, млявість, депресія;
  • гіпогонадизм;
  • притуплення нюху і погіршення гостроти смаку.

Причини браку

Організм зберігає невеликі цинкові запаси, але регулярне надходження елемента має забезпечуватися ззовні для підтримки потенції. Причинами нестачі є різні фактори:

  • Стрес і переживання.
  • Значні травми, що супроводжуються крововтратою.
  • Відмова від вживання м'ясних продуктів і натурального м'яса (вегетаріанці) призводить до порушення потенції із-за переважання в раціоні харчування продуктів, багатих фитатами. Вони пригнічують засвоюваність цинку.
  • Прийом сечогінних препаратів, кортикостероїдів на постійній основі.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту, цироз печінки, цукровий діабет.
  • Онкологія, куріння, алкоголізм.
  • Надмірне вживання кави, енергетичних і пивних напоїв, шкідливих страв.
  • Недолік селену (компонента сперми, поліпшує стан і рухливість сперматозоїдів), калію (поліпшує передачу нервового імпульсу, який відновлює тиск, кровообіг), магнію (антиоксидантної елемента, який запобігає розвиток аденоми простати).

Чим заповнити дефіцит цинку

Добовою нормою споживання елемента є обсяг 15 мг. Якщо виявлений дефіцит, то заповнити його необхідно прийомом як мінімум 30 мг цинку щодня протягом трьох місяців. Дана дозування допоможе впоратися з наслідками нестачі елемента і забезпечити поточну потребу. Для поліпшення засвоєння цинку для потенції потрібно поєднувати його прийом з добавками міді, тому що тривале вживання цинкових препаратів веде до виснаження запасів елемента, апатії. Виділяють групи людей, сприйнятливих до дефіциту мікроелемента:

  1. Алкоголіки – елемент погано засвоюється при тривалому і надмірному споживанні алкоголю.
  2. Діабетики – великі дози цього мікроелемента можуть сильно знижувати рівень цукру в крові, тому при цукровому діабеті слід приймати препарати з обережністю.
  3. Хворі, які перебувають на гемодіалізі, - вони схильні до дефіциту всіх речовин.
  4. Пацієнти з мальабсорбцією – рідкісним спадковим захворюванням, що характеризується розладом процесів перетравлення, транспорту і всмоктування поживних речовин.
  5. Хворі з ревматоїдним артритом – їх організм засвоює менше елемента.
  6. Пацієнти, які отримують парентеральне харчування, виснажені анорексією або булімією, хворі з тяжкою діареєю, запальними захворюваннями кишечника, хронічними захворюваннями нирок, серповидно-клітинною анемією.
  7. Приймають бісфосфонати, антибіотики хінолонового і тетрациклінового ряду.

Препарати

Заповнити дефіцит мікроелемента можна прийомом спеціальних препаратів на його основі. Туди входять цинкові солі – ацетат, лактат і сульфат. Популярними засобами є:

  1. Віардо – капсули на основі масла зародків пшениці і лактату цинку. Вони служать джерелом селену і цинку, покращують сексуальне здоров'я чоловіка. Засіб показаний для нормалізації функціональної активності сечостатевої системи, приймається по 3-5 капсул тричі/день місячним курсом. Протипоказанням прийому є індивідуальна непереносимість.
  2. Цинктерал Діва – вітамінно-мінеральний комплекс у формі таблеток, що містять цинкову сіль сульфат. Препарат стимулює обмінні процеси, є антиоксидантом. Засіб приймається по таблетці тричі на добу. Протипоказанням прийому є гіперчутливість компонентів. З небажаних побічних ефектів медикаментів відзначають нудоту.
  3. ЦинкоВитал – застосовується для збільшення рівня мікроелемента і при порушенні потенції. Препарат дозволений до прийому діабетикам, пацієнтам після серйозних травм, алкоголікам, людям з генетичними патологіями. Медикамент додатково містить аскорбінову кислоту. Призначається по 1 таблетці для розсмоктування 2-3 рази/добу. Побічних ефектів препарату не виявлено.
  4. Селцинк – антиоксидантний комплекс на основі селену і цинкових солей. Додатково він містить вітамін Е, бета-каротин і аскорбінову кислоту. Препарат приймається по одній таблетці один раз на день курсом 30 днів. У рідкісних випадках прийому препарату відмічається алергія.
  5. Цинкин – шипучі таблетки для розчинення на основі цинкового сульфату. Препарат не призначається спільно з глюкокортикостероїдами, при аутоімунних порушеннях, гострої ниркової недостатності. Одна таблетка розчиняється в склянці води, приймається раз на день курсом 30 діб. Курс можна повторювати 2-3 рази на рік.

Мультивітамінні комплекси

Якщо цинковий дефіцит не такий серйозний, то для підтримки чоловічого здоров'я можна приймати спеціальні мультивітамінні комплекси, що містять і інші вітаміни і мінерали. Популярними на ринку є:

  1. Дуовіт для чоловіків – спеціальний комплекс для потенції, що містить вітаміни А, Д, групи В, С, Е, ніацин, фолієву і пантотенову кислоти, біотин, цинк, залізо, мідь, йод, магній, марганець. Біологічно активна добавка не містить глютен і цукру. Протипоказанням прийому є індивідуальна непереносимість компонентів. Дорослим показана таблетка один раз/день під час їжі місячним курсом.
  2. Алфавіт для чоловіків – містить три різні таблетки, прийняті комплексно. Сибірський женьшень приймається вранці, містить елеутерозиди, вітамін В1 і фолієву кислоту. Денна таблетка Каротиноїди + включає цинк, селен, марганець, бета-каротин, лікопін, лютеїн, вітамін Е. Вечірній L-карнітин+ включає Л-карнітин, вітамін До, кальцій, вітамін Д3. Препарат приймається по таблетці різного кольору тричі/день з інтервалом між вживанням в 4-6 годин. Компоненти легко засвоюються, практично не мають побічних ефектів.
  3. Паритет – випускається в звичайному форматі і з посиленою формулою. Комплексний препарат складається з капсул на основі екстракту эурикомы довголистої, нікотинаміду, окису цинку, кореневищ імбиру, екстрактів пантів марала і кори йохимбе. Концентрат напою включає нікотинамід, лактат цинку, рідкий пантокрин, екстракти горянки крупноквіткової, кори йохимбе і кореневища імбиру. Препарат сприяє виробленню природного тестостерону. Капсули приймаються разів за день курсом 15 діб, концентрат напою – по 10 мл у склянці води раз/добу курсом 20 днів. Повторювати курси можна 3-4 рази за рік.

Корисні харчові продукти

З-за того, що цинк для потенції надає величезний вплив на організм чоловіки й щодня витрачається на життєво важливі процеси, варто звернути увагу на зміст цього компонента всередині споживаних продуктів харчування. Включення перелічених продуктів в раціон допоможе забезпечити потребу в мікроелементі, що неодмінно позитивно позначиться на ерекції і потенції:

  • яблука, цитрусові, інжир, грейпфрут, малина;
  • горіхи, насіння гарбуза, кунжут, арахіс, кешью, шпинат;
  • селера, петрушка, нут, гриби;
  • морепродукти, риба, омари, камбала, скумбрія, креветки;
  • пісна яловичина, яловича печінку, яловичий язик, варені курячі сердечка, вівця, курка;
  • молоко, яєчний жовток, кефір, йогурт;
  • зерновий хліб, висівки;
  • дріжджі, какао-порошок.

Відео

Роль цинку в питаннях чоловічого здоров'я

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!