Операція з видалення аденоми простати - показання та види хірургічного лікування, наслідки та реабілітація

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (аденома простати) часто виникає у чоловіків у віці старше 40-50 років. На початкових стадіях захворювання пацієнтам показано медикаментозне лікування. Якщо лікарські засоби малоефективні для відновлення передміхурової залози, призначається операція з видалення аденоми простати, яка здійснюється за допомогою ендоскопа, лазера та інших сучасних методик. Наслідки і ускладнення після такого хірургічного втручання мінімальні, але і ціни на малоінвазивні способи вище.

Що таке аденома простати

В нормальному стані передміхурова залоза має розмір, співвідноситься з плодом каштана. Даний чоловічий орган бере участь у виробництві сперми, забезпечує її оптимальну в'язкість. Залоза розташована під сечовим міхуром, охоплює сечовід. Від стану простати залежить процес сечовипускання. Якщо в залозі відбуваються які-небудь зміни і починає збільшуватися, то просвіт сечового каналу зменшується. Аденома – це доброякісне розростання фіброзно-м'язової тканини у простаті, яке відбувається з кількох причин:

  • вік пацієнта (після 45 років);
  • зміна гормонального фону;
  • хронічне запалення аденоми;
  • психоемоційні навантаження;
  • надмірне вживання алкоголю;
  • перенесені раніше інфекційні захворювання простати.

Видалення аденоми простати

Операція на простаті проводиться, коли інші способи лікування не приносять результатів. Якщо хвороба виявляється на ранній стадії – її можна побороти консервативною терапією. Медикаменти здатні уповільнити розростання тканин органу або зовсім зупинити. При важких формах аденоми і наявності супутніх захворювань (простатит, цистит, уретрит) лікар направляє на часткове або повне висічення передміхурової залози. Існують різні способи видалення аденоми простати – від класичної порожнинної операції до малоінвазивних технік, що зберігають всі функції органу.

Свідчення

Чоловік спрямовується на оперативне лікування аденоми передміхурової залози при наступних станах:

  • постійний больовий синдром;
  • неефективна медикаментозна терапія;
  • вік старше 65 років;
  • швидке прогресування гіперплазії (розростання тканин);
  • виражене утруднене сечовипускання;
  • порушення функціональності нирок;
  • камені в сечовому міхурі.

Види хірургічного лікування

Операція з видалення аденоми простати при відсутності протипоказань проводиться декількома способами:

  1. Радикальне втручання. Відкрита простатектомія ділиться на позадилонную і промежностную. При застосуванні методу проводиться розріз скальпелем, щоб прибрати пухлина. Разом з нею повністю вирізають заліза. Плюсом відкритої операції є доступна ціна, наявність великої кількості фахівців. Мінусів у даної методики більше: тривалість проведення, біль під час процедури, велика крововтрата, високий ризик розвитку ускладнень.
  2. Трансуретральна резекція. Часткове видалення передміхурової залози робиться з допомогою ендоскопа або невеликих розрізів хірургічними інструментами. Переваг у цього методу більше: відсутність швів, мінімальна втрата крові, хороша переносимість, незначний ризик ускладнень. Мінуси трансуретральной резекції: не можна видалити доброякісну пухлину великого розміру, у пацієнтів, які приймають антикоагулянти, є ризик виникнення кровотечі.
  3. Лапароскопічна резекція. Проводиться ендоскопічним обладнанням. Під час резекції робиться 3 мініатюрних розрізу. Плюси лапароскопії: швидкість проведення маніпуляції, короткий термін реабілітації, низький больовий синдром, ідеальний косметичний ефект. Мінус методики – це можлива поява побічних реакцій у вигляді еректильної дисфункції і нетримання сечі.

Підготовка до оперативного лікування

Операція на передміхуровій залозі проводиться після ретельного обстеження, яке включає в себе:

  • загальний і біохімічний аналіз крові і сечі;
  • посів урини на чутливість до антибіотиків;
  • коагулограму для визначення згортання крові;
  • рентген легенів;
  • кров на резус-фактор, гепатити, ВІЛ, СНІД;
  • консультацію анестезіолога, уролога, терапевта.

Як роблять операцію на простату

Всі сучасні методики видалення аденоми простати переслідують дві цілі: зменшити негативну реакцію організму у післяопераційний період і знизити навантаження під час операції. Порівняння сучасних і класичних способів показує перевагу новітніх малоінвазивних методів. Після їх проведення пацієнти повністю відновлюються лише за кілька днів, а наслідки мінімізовані. У 80% чоловіків у повному обсязі зберігаються сечовивідні і репродуктивні функції.

Трансуретральна резекція

Суть операції – повне видалення доброякісної гіперплазії простати без непотрібних розрізів. Процедура проводиться за допомогою спеціального апарата – резескопа, який вводиться чоловікові в уретру. Хірург контролює хід операції візуально. Оперуючи петлями резескопа, лікар пошарово креше новоутворення. Пацієнт знаходиться на спині, ноги підняті вгору. На кінці резескопа є джерело світла і невеликий шланг, за допомогою якого подається і відсмоктується вода. Процедура проводиться не більше години. Після пацієнту вдається зберегти природний рівень потенції.

Аденомектомія

Ще зовсім недавно цей вид резекції простати був основним. Зараз таке втручання призначають у крайньому випадку, коли інші види видалення аденоми для пацієнта недоступні. Під час операції робиться розріз в нижній частині живота. Залежно від обраного способу, сечовий міхур теж може піддаватися розтину. Аденома видаляється за допомогою електричного ножа, після чого проводиться гемостаз, а рана зашивається пошарово. Аденомектомія триває 2-3 години. Після втручання в уретру пацієнта встановлюється катетер для промивання сечового міхура.

Лапароскопія

Операція проводиться спеціальними інструментами – троакарами. Це порожнисті трубки, які вводяться в подбрюшинную порожнину пацієнта. Через них підводиться лапароскоп, оснащений відеокамерою. Для видалення пухлини аденоми потрібно від 3 до 6 троакарів. Щоб ввести трубки, лікар робить маленький розріз до 1 см, тому післяопераційні шви непомітні. Після видалення аденоми тканини подрібнюються і через троакари видаляються. Середня тривалість операції – 2 години.

Енуклеація

Оперативне втручання проводиться за допомогою лазера. Це безболісне видалення часток передміхурової залози з повним збереженням її цілісності. Обладнання має ендоскоп з оптикою, яка дозволяє хірургові бачити хід операції. Лазер підводиться через порт в ендоскопії. Після висічення видалену тканину обережно переносять в сечовий міхур, подрібнюють за допомогою лазера, потім витягують за допомогою катетера з дренажем. Оперативне втручання триває 1, 5 години.

Емболізація артерій простати

Ще одна малоінвазивна операція на передміхуровій залозі. Суть втручання – закупорка або блокування артеріальних судин, які постачають кров'ю простату. Емболізація артерій допомагає домогтися зменшення розмірів залози. Лікар робить розріз у паху, вводить через невеликий отвір катетер у велику судину, після чого направляє його в більш дрібні вени чоловічого органу. За допомогою крихітних частинок (емболів) хірург закупорює з двох сторін артеріальна судина, що живить аденому. Процедура займає від 1 до 4 годин, що залежить від розмірів ураженої залози.

Операція лазером

Лікування аденоми простати лазером проводиться декількома способами: абляція (пухлина спалюється), энуклеацией (гіперплазія простати висікається), коагуляцією (клітини пухлини атрофуються). Згідно відгуками пацієнтів, максимально зберігає еректильну функцію лазерна абляція. Процедура поділяється на фоточутливу вапоризацію аденоми і гольмиевую.

При першій процедурі відбувається випарювання пухлини, коли лазерний промінь нагріває фіброзні тканини передміхурової залози до високих температур, після чого вони випаровуються. Гольмиево-лазерна абляція проводиться контактно, за типом трансуретральной резекції (лазерний імпульс видаляє пухлина). В середньому кожна операція лазером займає від 1 до 1,5 годин.

Післяопераційний період

Будь-яка операція з видалення аденоми передміхурової залози проводиться під загальним наркозом або під епідуральної анестезією. У деяких випадках під місцевим знеболенням дозволяється проводити трансуретральну резекцію. Незалежно від виду операції, відновлення та реабілітація будується за одним принципом. Після втручання протягом кількох годин промивається фізіологічним розчином сечовий міхур щоб уникнути утворення кров'яних згустків. Хворий не може ходити в туалет, тому для виведення сечі йому встановлюють катетерную трубку.

Через 2-3 дні, якщо реабілітація проходить успішно, катетер видаляється з сечовипускального каналу. Коли пацієнт перебуває в стаціонарі, для запобігання інфекції, йому призначають курс антибактеріальних препаратів. Середня тривалість післяопераційних симптомів – 1-2 тижні, що залежить від загального стану здоров'я пацієнта. Рекомендації перед випискою:

  • суворо дотримуватися призначену дієту;
  • не піднімати тяжкості;
  • регулярно відвідувати лікаря;
  • відмовитися від алкоголю;
  • пити багато рідини;
  • відмовитися на 1, 5 місяці від статевого життя;
  • щодня здійснювати піші прогулянки.

Ускладнення

Одразу після будь-якої операції по видаленню пухлини простати головне ускладнення – розлад сечовипускання. Іноді на ранніх етапах в сечі можна спостерігати кров від невеликої кількості до кровотечі, що потребує переливання. Ускладнення після операції в більш пізньому періоді:

  • інфекції сечовидільної системи;
  • нетримання сечі;
  • водна інтоксикація;
  • еректильна дисфункція;
  • ретроградна еякуляція;
  • звуження шийки сечового міхура або уретри.

Наслідки операції

Якщо ускладнення після операції з часом проходять, то негативні наслідки для чоловічого організму можуть залишитися назавжди. При недотриманні призначень та рекомендацій лікаря може знадобитися повторна резекція передміхурової залози. Інші наслідки операції з видалення аденоми простати:

  • запальні процеси у малому тазі;
  • безпліддя;
  • відсутність еякуляції при статевих актах;
  • рак простати після часткового видалення доброякісної пухлини.

Ціна

Вартість оперативного втручання залежить від багатьох факторів: виду операції, рівня медичного центру, професійної підготовки хірурга, тривалості перебування у стаціонарі та інших. Середня ціна на видалення аденоми простати в клініках московського регіону:

Назва процедури

Вартість в рублях

Енуклеація

66000 – 80000

Лазерна вапоризація

від 55000

Лапароскопічне видалення

120000 -160000

Емболізація артерій

180000

Аденомектомія

16000 – 30000

Трансуратральная резекція

18000 - 21000

Відео

Аденома передміхурової залози операція з видалення аденоми простати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!