Підвищення потенції у чоловіків після 60 років - медикаментозними і народними засобами, дієтою та вправами

Зрілий вік – це не лише мудрість і багатий життєвий досвід, але і певні проблеми зі здоров'ям. Імпотенція або зниження еректильної функції спостерігаються у кожного другого літньої людини, але лікарі запевняють, що підвищення потенції у чоловіків після 60 років ще можливо, тільки ліки потрібно підбирати індивідуально. Які методи лікування можуть застосовуватися?

Чому у чоловіків після 60 років знижується потенція

У жінки природою закладено період менопаузи, в якому її статева активність і здатність до дітородіння згасає, а чоловік завжди зберігає свою еректильну функцію, тільки її якість з часом може знижуватися. У літньому віці причиною тому є природні внутрішні зміни. Встановити точну причину еректильної слабкості може тільки лікар, але найчастіше виною всьому кілька важливих факторів:

  • зловживання алкоголем і нікотином;
  • падіння рівня тестостерону;
  • поява зайвої ваги;
  • неврологічні розлади.

Навіть якщо чоловік підтримує фізичну активність в літньому віці, намагається вчасно лікувати хронічні захворювання, не має проблем із зайвою вагою, стежить за правильним харчуванням, він не може вберегтися від природного погіршення потенції. Це пов'язано з гормоном тестостероном, вироблення якого у чоловіків старше 60-ти років поступово сповільнюється, що сприяє зниження лібідо, проблем з ерекцією і еякуляцією.

Як поліпшити потенцію

Ефективний метод впливу на еректильну функцію не може являти собою тільки прийом певних таблеток або виключно вживання продуктів-афродизіаків. Підвищення потенції у чоловіків після 60 років вимагає комплексного підходу і обов'язково терпіння, оскільки, якщо це не купівля стимулятора ерекції в аптеці, лікування буде довгим. Найчастіше терапевтична схема передбачає:

  • лікування захворювань сечостатевої системи;
  • виконання спеціальних вправ;
  • прийом вітамінів і загальне зміцнення імунітету.

Медикаментозна терапія

Підбір ліків, які здійснюють підвищення потенції у чоловіків після 60 років, виконується після з'ясування причини погіршення еректильної функції. Можливе призначення препаратів, коригувальних рівень гормонів, що впливають на лібідо, затягують момент еякуляції, підсилюють відчуття від статевого акту. Разом з пероральним прийомом ліків тривала терапія еректильних дисфункцій може вимагати місцеве використання медикаментів – мазей і гелів, ін'єкцій в статевий член.

Народні засоби

У літньому віці лікарі радять віддати перевагу синтетичним таблеткам народну медицину, якщо не потрібно протистояти важкого хронічного захворювання репродуктивної системи. Мінусом такого лікування буде тривалість курсу: 2-4 тижні, перерва і повтор. Моментального ефекту як від таблеток чекати не варто, але ціна і ризики такого лікування нижче. Переважно для підвищення потенції у чоловіків після 60 років народна медицина пропонує:

  • вживання трав'яних відварів;
  • накладання аплікацій на статевий член;
  • використання гірчичників на ступні;
  • прийом розслаблюючих ванн.

Фізичні вправи

Фахівці радять чоловікам старше 60 років зайнятися йогою – вона добре впливає на органи малого тазу: її вправи допомагають розслабити поперек, впливають на нервову систему, кровообіг. Додатково потрібні окремі комплекси вправ, які сприяють відновленню потенції – вони можуть складатися лікарем або без нього. Найпростіша зв'язка:

  • Під час сечовипускання зупиніть струмінь, долічіть до 10 і знову розслабте м'язи. Це фізична вправа потрібно робити при кожному сечовипусканні.
  • Сівши на сідниці, підтягніть суміщені п'ята до п'яти стопи до пахової області. Коліна розведіть, спробуйте опустити на підлогу. Позу «метелик» потрібно тримати 30-40 секунд.
  • Лягти на живіт, зігнуті в ліктях руки покладіть долонями вниз з боків. Видихнувши, відірвіть груди від підлоги, прогніться в спині. Долічіть до 20, опустіться. Вправа допомагає налагодити кровообіг.

Прийом вітамінів і мікроелементів

Для поліпшення потенції можна використовувати готові «чоловічі» вітамінні комплекси, або купити в аптеці або замовити онлайн будь-БАД, який буде містити певні вітаміни і мікроелементи, що коригують гормональний фон і стан судин. Важливо вживання:

  • Цинку – він є будівельним матеріалом для тестостерону.
  • Селена – впливає на роботу чоловічих статевих органів.
  • Вітаміну С – допомагає кровообігу і зміцнює судини.
  • Вітаміну Е – стимулює приплив крові до статевого члена.
  • Вітаміну Д – відповідає за лібідо.

Хірургічне втручання

Поліпшення потенції у чоловіків після 60 років неможливо, якщо спостерігаються пошкодження судин статевого члена – у такій ситуації вихід тільки один: операція. Переважно лікарі практикують зміцнення судинних стінок або шунтування (у пацієнтів зрілого віку артерії зачіпають рідко – тільки вени). Не виключено протезування статевого члена – введення імпланта в кавернозні тіла, а помпи – в мошонку.

Відновлення потенції після 60 років

Якщо мова зайшла не просто про погіршення еректильної функції, а повне зникнення лібідо, нездатності витримувати навіть короткий статевий акт із-за передчасної еякуляції, поганому эрегировании члена, чоловікові потрібно терміново звернутися до лікаря. Відновити потенцію у віці 60-ти років і пізніше, самостійно купивши розрекламовані пігулки, не вийде – до чоловічого здоров'я в цьому періоді потрібно ставитися з особливою увагою.

Відвідування лікаря і постановка діагнозу

Якщо чоловік зіткнувся з проблемою слабкої потенції або повного її зникнення, йому потрібно якомога швидше здатися уролога. На основі даних анамнезу лікар поставить первинний діагноз, а для підтвердження гіпотези про причини імпотенції знадобиться провести кілька обстежень:

  • вимірювання тиску крові в судинах статевого члена;
  • УЗД;
  • радіоізотопне сканування.

Виявлення причини і діагностика супутніх захворювань

На підставі даних, одержаних в результаті діагностики, лікар може встановити причину імпотенції і запропонувати шляхи її вирішення. Якщо виключені психогенні чинники і віковий дефіцит тестостерону, перш ніж вирішувати, як в 60 років підвищити потенцію, доведеться виключити захворювання сечостатевої системи і опорно-рухового апарату за допомогою додаткових обстежень. На еректильну функцію впливають:

  • простатит, аденома простати;
  • патології венозних судин;
  • хвороби спинного мозку;
  • проблеми з хребтом.

Схема лікування еректильної дисфункції

Стимулятори ерекції при імпотенції практично не призначаються, оскільки вони не дають терапевтичного ефекту. Способи лікування, вибрані лікарем, будуть розуміти усунення дефіциту корисних речовин через прийом вітамінних комплексів (Алфавіт, Велмен), лікування супутніх захворювань, контроль рівня тестостерону (Сеалекс). Не виключена необхідність впливати на кровообіг через пероральний прийом ліків:

  • Імпаза;
  • Прилиджи;
  • Аликапс.

Засоби, що підвищують потенцію

Кількість лікарських препаратів, що використовуються для лікування імпотенції або тільки для поліпшення не повністю втраченою еректильної функції, перевищило сотню, але якщо розглядати засоби, доступні чоловікам, старше 60-ти років, їх буде небагато. Підбирати їх бажано з лікарем, особливо якщо у вас є захворювання простати або судинні патології. Переважно фахівці призначають використання:

  • стимулятори ерекції (при поганій потенції, але нормальному сексуальному збудженні);
  • гормональних препаратів (провокують вироблення тестостерону);
  • коштів для відновлення кровообігу в судинах статевого члена.

Інгібітори фосфодіестерази 5

Віагра, її дженерики і родинні лікарські засоби (Сиаліс, Льовітра, Зидена) рекомендовані для підняття потенції у молодих і літніх чоловіків. Вони необхідні для посилення ерекції, але якщо статевий потяг відсутня, працювати не будуть. Мінусом можна назвати і високу ціну, до якої найчастіше додається вартість доставки з інтернет-аптеки. Стимулятори потенції терапевтичного ефекту не дають – тільки провокують наповнення кров'ю печеристих тел. Важливо розуміти, що:

  • Інгібітори ФДЕ-5 комбінувати між собою не можна.
  • Ці препарати не приймають при патологіях серця, не використовують для тривалого лікування і частіше 1 р/добу.

Альфа-адреноблокатори

Підвищення статевих функцій у чоловіків можна досягти через вазодилатацію артерій, що знаходяться в малому тазі, що допомагає боротися з порушеннями потенції, які проявляються у вигляді поганої ерекції, зниження тривалості статевого акту. Такий ефект дають альфа-адреноблокатори (Йохимибин, Фентоламін). Додатково вони впливають на ЦНС, тому дієві в питанні психогенного зниження лібідо. При захворюваннях серця, частих випадках підвищення артеріального тиску ці препарати не рекомендується приймати.

Препарати, що покращують мікроциркуляцію крові

Застій крові в малому тазу може стати причиною захворювань сечостатевої системи, що неминуче призведе до проблем сексуального характеру. Намагатися проводити медикаментозне підвищення потенції у чоловіків після 60 років без усунення цієї недуги марно, а для його вирішення необхідні ліки, що поліпшують венозний відтік, підсилюють кровообіг, зміцнюють судинні стінки. Часто призначаються Венза, Трентал, Імпаза. Списки протипоказань до кожного ліків потрібно вивчати окремо.

Синтетичні аналоги простагландину Е

Схожий ефект з альфа-адреноблокаторами дає Алпростадил – єдиний аналог простагландину Е синтетичного походження, який використовують з метою посилення ерекції (останні застосовують тільки при лікуванні шлункових захворювань). За рахунок активації аденілатциклази відбувається розслаблення гладких м'язів запалих тіл статевого члена і подальше його наповнення кров'ю. Алпростадил використовують місцево, для ін'єкцій, або інтрауретрально. Однак підвищити лібідо він не допоможе. Побічних ефектів немає, протипоказань теж.

Миотропные спазмолітики

Якщо спостерігаються серйозні проблеми з кровообігом в статевому члені, лікар може прописати уколи Папаверину або Дротаверину – їх ставлять интракавернозно, застосовуючи високу концентрацію препарату. Вплив на потенцію відбувається за рахунок розширення артерій і звуження вен, а паралельно Папаверин і Дротаверин виступають в ролі інгібітора ФДЕ-5 (як Віагра, але ціна нижче). Мінус – висока гепатотоксичність і ризик розвитку фіброзу, тому ін'єкції протипоказані при печінковій недостатності, а літнім вони ставляться тільки під контролем лікаря.

Активатори калієвих каналів

Розширення артеріальних судин статевого члена і збільшення припливу крові до нього сприяє і Міноксидил – самий відомий (і єдиний, що проходить клінічні випробування) препарат з групи активаторів калієвих каналів. Цю категорію лікарських засобів лікарі поки не прописують усім, хто запитує, як посилити еректильну функцію після 60 років, оскільки повна картина її впливу на потенцію ще не отримана. Міноксидил використовують зовнішньо, на голівку члена, він переноситься добре.

Натуральні препарати

Ліки, засновані на рослинних компонентах, мають менший ступінь впливу на чоловіче лібідо і еректильну функцію, ніж синтетичні медикаменти, тому володіють меншим числом протипоказань. Однак їх тривалий прийом завжди потрібно обговорювати з лікарем, особливо якщо йдеться про многокомпонентых препаратах. Найчастіше лікарі для підвищення потенції у чоловіків після 60 років радять:

  • Пергу – допомагає при аденомі простати, порушення кровообігу. Приймають її по 15 г у добу, бажано до їди. Лікування триває місяць, після потрібен перерву на 90-120 діб.
  • Настоянку женьшеню – один з безпечних і надійних способів підвищити лібідо, розширити судини, повернути чоловічу силу. Корисна вона і для підвищення якості сперми, заспокоєння нервової системи (лікарі радять женьшень, коли є психологічна причина статевих розладів).

Народні засоби

Нетрадиційна медицина не буде ефективна при повної імпотенції – на це звертають увагу чоловіків всі лікарі. В запущеній ситуації бажано використовувати відразу кілька народних рецептів разом з медикаментозним лікуванням, спеціальною гімнастикою та іншими заходами підвищення потенції у чоловіків після 60. Добре себе зарекомендували такі кошти:

  • Трава самосилу, з якої готують відвар – 5 ч. л. сировини заливають склянкою води, дають покипіти 3 хвилини, залишають на півгодини. Приймають по 50 мл перед їжею, весь склянку треба випити за день. На наступну добу готується нова порція. Курс триває 14 діб.
  • Настій чебрецю допомагає відновити нормальну ерекцію і запобігти ранній еякуляцію. 2 ст. л. трави настоюють під 500 мл окропу близько 2-х год, ділять навпіл і випивають вранці і на ніч. Курс не повинен тривати більше 2-х тижнів.
  • Насіння кропиви сприяють підвищенню чоловічої сили через усунення захворювань репродуктивної системи, але їх не можна приймати, якщо є серцево-судинні патології. Рецепти народної медицини пропонують робити чай (1 ч. л. на склянку) або настойку: залити 5 ст. л. насіння кропиви 0,5 л червоного сухого вина, прокип'ятити, охолодити. Пити по 50 мл вдень до їжі протягом 3-х тижнів.

Дієта і активний спосіб життя

Постійний рух – прогулянки, ігри у волейбол і футбол, лижі взимку і велосипед влітку, є ключем до здоров'я в будь-якому віці. Додатково потрібно забезпечити чоловікові регулярний секс – він має прямий вплив на посилення потенції у чоловіків після 60 років. Не останню роль для підвищення статевої активності відіграє і здорове харчування:

  • Викиньте з меню алкоголь, жирні продукти, фаст-фуд, відмовтеся від копченостей і великої кількості солі.
  • Вживайте щодня волоські та кедрові горіхи, мигдаль. Бажано поєднувати їх з медом.
  • Не ігноруйте білкову їжу, але не зловживайте жирним м'ясом.

Відео

Здоров'я чоловіки після 60 поради уролога

Як відновити потенцію? Як підвищити потенцію? Як підсилити потенцію?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!