Імпотенція у чоловіків - перші ознаки й лікування

Про те, що таке еректильна дисфункція у чоловіків, повинен знати кожен, адже це захворювання викликає ослаблення статевого органу і може спровокувати повну імпотенцію. Така проблема дуже поширена серед представників сильної статі, особливо тих, які вже досягли похилого віку. Читайте про те, що являє собою еректильна дисфункція у чоловіків. Дізнайтеся, чому розвивається це захворювання, якими симптомами проявляється і як лікується.

Що таке еректильна дисфункція

Так називають розлад статевої функції. Ця проблема дуже поширена серед чоловіків, як літніх, так і молодих. При еректильної дисфункції представник сильної статі не може зробити повноцінний статевий акт. Проблема доставляє чоловікам сильний психологічний дискомфорт, викликає невпевненість у власних силах. Неможливість вести статеве життя тягне за собою багато інші проблеми зі здоров'ям.

Поняття еректильної дисфункції застосовується лише до тих чоловіків, які в 25% випадків не досягають якісної ерекції. Статевий акт і еякуляція при цьому можливі. Однак, досягти і підтримувати ерекцію до повного задоволення обох партнерів дуже важко. Чим старше чоловік, тим імовірніше, що він зіткнеться з цією проблемою, але у деяких починаються проблеми з еректильною функцією в 20 років.

Симптоми

Слід перерахувати основні ознака дисфункції:

  1. Порушення лібідо. У чоловіка знижується потяг до протилежної статі, не хочеться сексу так сильно, як раніше.
  2. Порушення ерекції. Вона слабка і нестабільна, статевий член недостатньо твердий, збільшений не в повному обсязі. Відсутність ерекції, як адекватною, так і спонтанної (нічною, ранковою) теж входить у цей пункт.
  3. Порушення еякуляції. Сім'явиверження відбувається передчасно, відразу після введення члена або навіть до цього. Якщо еякуляції не відбувається зовсім, це теж дуже небезпечний симптом.
  4. Змащений оргазм або його повна відсутність.

Види захворювання

Виділяють різні типи еректильної дисфункції у чоловіків в залежності від причин, що провокують її:

  1. Психогенна. Зустрічається у чоловіків, які часто переживають стреси, неврози, перебувають у депресії. Захворювання може виникнути із-за складнощів у відносинах з партнеркою, проблем на роботі.
  2. Васкулогенная. Виникає у чоловіків з-за кавернозної недостатності, проблем з судинами, при яких порушений приплив або відплив крові в члені. Спостерігається поступове згасання статевої функції до повного її зникнення.
  3. Нейрогенна. Викликається у чоловіків захворюваннями головного, спинного мозку або периферичних нервів.
  4. Гормональна. Проявляється у чоловіків при порушенні ступеня засвоюваності тестостерону, яка може виникнути при цукровому діабеті і безлічі інших захворювань.
  5. Змішана. Викликається у чоловіків як психологічними, так і органічними причинами.
  6. Медикаментозна. Виникає на фоні прийому антипсихотичних, антигіпертензивних, антигістамінних ліків, антидепресантів, антиандрогенну, наркотиків. Характеризується зниженням лібідо, поступово тягне за собою інші проблеми.
  7. Спінальна. Виникає у чоловіків на тлі травм хребта.

Причини

Є величезна кількість чинників того, від чого залежить еректильна функція. Виділяють такі причини її згасання:

  1. Ендокринні. В результаті пухлин, інфекційних та інших хвороб (проблеми зі щитовидною залозою, гіпогонадизм. ожиріння) порушується процес вироблення тестостерону.
  2. Медикаментозні. Якщо чоловік приймає препарати, які впливають на рівень статевих гормонів, то у нього можуть спостерігатися погіршення лібідо. Як правило, для вирішення проблеми необхідно відмінити ліки, що викликає проблему.
  3. Неврологічні захворювання. Деякі хвороби, аутоімунні, спинного або головного мозку, призводять до втрати еректильної функції (розсіяний склероз, інсульт, мієліт, утиск нерва хребетним диском).
  4. Проблеми з судинами (атеросклероз, варикоз, тромбоз, васкуліт). Особливо характерні для літніх чоловіків.
  5. Зловживання алкоголем, куріння, поганий раціон, прийом спортивного харчування з гормональними добавками.
  6. Хвороби чоловічої статевої сфери. Рубцевий фіброз, венеричні інфекції, каверніт, викривлення члена, грижа мошонки, хвороба Пейроні можуть викликати дане порушення.

Психологічні причини

Еректильна функція чоловіка сильно залежить від емоційного стану. Будь-який стрес, невроз або депресія можуть спричинити порушення ерекції. Проблеми у статевій сфері починаються і при психологічної незадоволеності своїм партнером. Наприклад, у чоловіка можуть бути проблеми в сексі з дружиною, в той час, як при взаємодії з іншими дівчатами еректильної дисфункції немає. Іноді статевого акту перешкоджає страх, наприклад, якщо це перший контакт з новою партнеркою.

Травми пеніса

В результаті ряду ушкоджень артерій приплив крові до статевого члена порушується. Види травм пеніса:

  1. Забій. Закрите пошкодження, яке може статися при падінні з висоти, бійці. Як правило, місце забиття дуже болить, набрякає, покривається синцями.
  2. Перелом. Може трапитися при різкому перегині пеніса, важкому ударі по ньому, грубому сексуальному контакті. Розриваються печеристі тіла, в результаті чого у чоловіка виникає ця проблема.
  3. Опік.

Обрізання

При цій процедурі у чоловіка видаляють крайню плоть – складку шкіри, захищає голівку пеніса. Якщо її немає, то нервові рецептори піддаються надмірного подразнення, навіть при терті об одяг. В результаті головка пеніса втрачає свою чутливість, без якої повноцінної ерекції не буде. Крім того, обрізання підвищує ризик зараження інфекціями, що викликають запалення статевих органів, які призводять до імпотенції.

Пластика вуздечки

Так називають поздовжню шкірну складку між крайньою плоттю і голівкою пеніса. Вуздечка необхідна для того, щоб головка статевого члена розкривалася при збудженні, не зміщувалася, вигин регулювався. Якщо вона занадто коротка, то може з'явитися біль, кровотеча при сексі, але саме неприємне явище – передчасне сім'явипорскування. Це веде до стійкої еректильної дисфункції, але успішно вирішується за допомогою нескладної пластичної операції.

Діагностика

Якщо чоловік відчув, що у нього з'явилися проблеми у статевій сфері, то він повинен звернутися до фахівців: андролога, уролога, сексолога. Ними будуть проведені дослідження для:

  • підтвердження наявності еректильної дисфункції;
  • встановлення ступеня вираженості порушення;
  • з'ясування причини імпотенції;
  • виявлення супутніх сексуальних дисфункцій.

Перший етап діагностики – докладний опитування пацієнта. Необхідно визначити психічний статус і загальний стан здоров'я, уточнити наявність захворювань, які можуть спровокувати еректильну дисфункцію у чоловіка. Обов'язково отримати правдиву інформацію про взаємини з статевої партнеркою, а ідеальним варіантом буде провести бесіду з нею теж.

Наступним етапом буде клінічне обстеження пацієнта, яке полягає в оцінці стану статевої, ендокринної, серцево-судинної і нервової систем. Якщо виявлено патології, то слід призначити супутню консультацію профільного спеціаліста. Ще однією обов'язковою діагностичною заходом є фізикальний огляд: дослідження вторинних статевих ознак пацієнта, зовнішніх дітородних органів, вимірювання тиску і пульсу.

Для виявлення еректильної дисфункції можуть проводитися такі методи лабораторного дослідження:

  1. Визначення рівня тестостерону. При підозрі на гиподинамизм або віковий дефіцит гормону.
  2. Визначення рівня глюкози та ліпідів.

За суворими показаннями проводиться інструментальна діагностика, представлена такими дослідженнями:

  1. Интракавернозный тест і эходопплерография вен статевого члена. Вводиться спеціальний препарат для стимуляції ерекції і відстеження результату на різних етапах.
  2. Тестування іннервації статевого члена.
  3. Селективна пенильная артеріографія.
  4. Кавернозография.

У рідкісних випадках призначають додаткові дослідження:

  1. УЗД щитовидної залози.
  2. Комп'ютерна або магнітно-резонансна томографія.
  3. Нейро-фізіологічні тести.
  4. Контроль нічних туменисценций спеціальним апаратом. Після впровадження интракавернозного тесту дослідження втратило свою актуальність.

Лікування

Тактика терапії підбирається з урахуванням причини захворювання і спрямована в тому числі на її усунення. Лікування імпотенції може проводитися за участю ендокринолога, невролога, психолога і багатьох інших лікарів. Основний вид терапії, що проводиться при еректильної дисфункції – медикаментозна, іноді доцільно хірургічне втручання. Крім того, практикуються лікування спеціальними фізичними вправами і навіть народна медицина (настойки внутрішньо, компреси). На кожному з перерахованих вище способів слід зупинитися докладніше.

Медикаментозне

Є безліч препаратів, що підвищують кровообіг в статевому члені: таблеток і капсул, кремів, спреїв. Характеристика кількох найпопулярніших ліків:

  1. Віагра (Силденафіл). Таблетки для поліпшення ерекції, що впливають на печеристі тіла члена. Препарат розслабляє їх і відновлює прилив крові до органу. Ліки викликає стійку ерекцію. Його приймають приблизно за годину до сексу.
  2. Левітра. Синтетичний швидкодіючий препарат.
  3. Сиаліс. Медикаментозний препарат, який діє так само, як Віагра, але значно довше. Приблизно добу у чоловіка будуть повністю підтримуватися природні сексуальні потреби.

Дуже ефективне лікування интракавернозными ін'єкціями. Перед статевим актом в пеніс вводиться шприцом препарат для розширення судин. Це забезпечує стійку та тривалу ерекцію. Лікування ін'єкціями, як правило, призначають, якщо пацієнтові не допомагають препарати в таблетках. Ще є супозиторії для підвищення потенції, які вводяться спеціальним пристроєм в сечовипускальний канал.

Вправи

Фізична активність має найважливіше значення для чоловічого здоров'я. Щоб підвищити потенцію, виконуйте такі вправи:

  1. Біг на місці. Шкарпетки не відриваються від підлоги, піднімаються тільки п'яти. Виконуйте вправу по кілька разів за добу. Почніть з однієї хвилини і поступово збільшіть до п'яти.
  2. Випряміть спину, трохи зігнувши ноги в колінах. Напружуйте і розслабляйте м'язи сідниць. Чергуйте дії по кілька разів. Поступово збільшуйте періоди напруги.
  3. По черзі напружуйте і розслабляйте м'язи ануса. Почніть з 10 разів, поступово збільшуйте навантаження.

Народні засоби

Чоловікам, які не знають, як лікувати еректильну дисфункцію, можна скористатися численними рецептами альтернативної медицини:

  1. Приймайте 5-8 крапель екстракту родіоли рожевої тричі на добу за півгодини до прийому їжі.
  2. Наріжте 200 г кореня імбиру 0,5 спирту. Закрийте щільно і настоюйте в темряві два тижні. Кожен вечір випивайте розчин з 10 крапель імбирною настоянки, розчиненої в половині склянки води.
  3. Змішайте мед і товчені волоські горішки в рівних пропорціях. Приймайте по 1 ст. л. отриманої маси тричі на добу. Запийте половиною склянки коров'ячого або козячого молока.

Профілактика

Щоб знизити ризик виникнення еректильної дисфункції, дотримуйтесь таких правил:

  1. Контролюйте свою вагу. Дотримуйтесь дієти, якщо це необхідно. Ожиріння допускати не можна.
  2. Відмовтеся від куріння, перестаньте вживати алкоголь або зведіть до мінімуму його кількість. Постарайтеся позбутися від усіх шкідливих звичок.
  3. Контролюйте рівень холестерину і слідкуйте за тиском.
  4. Займайтеся фізичними вправами.
  5. Дотримуйтесь режим роботи і відпочинку. Спіть не менше 7-8 годин, намагайтеся лягати в один і той же час.
  6. Періодично відвідуйте фахівців в області чоловічого здоров'я.

Відео

Домашній тест. Тест на еректильну дисфункцію

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!