Техніка постановки уретрального катетера жінкам і чоловікам - види, алгоритм дій та догляд

Дана процедура призначається в лікувальних і діагностичних цілях. Катетер для сечовипускання вводиться пацієнтам при самих різних урогенітальних патологіях. Дізнайтеся про особливості проведення цієї медичної маніпуляції у чоловіків і жінок.

Види катетеризації

Спорожнення сечового міхура хворого здійснюється за допомогою спеціального інструменту, який виглядає як звичайна трубка. При цьому залежно від стану хворого, його віку та цілей проведення процедури використовуються постійні або короткострокові (періодичні) катетери. Стосовно перших можна сказати, що вони застосовуються для безперервного відведення сечі. Періодичні, або интермиттирующие, пристрої призначені для одноразового взяття урини.

Крім цього, існують наступні види катетеризації, або эпицистостомии:

  • стерильна – проводиться стаціонарно;
  • чистий епіцістостомія сечового міхура – здійснюється в домашніх умовах;
  • з використанням м'яких гумових трубок (ставлять у більшості випадків);
  • катетеризація, що передбачає використання жорстких металевих інструментів;
  • епіцістостомія ниркової миски:
  • мочеточниковая катетеризація;
  • з доступом через уретру або стому (ставлять після операцій);

Техніка катетеризації сечового міхура

Встановити трубку з м'яких матеріалів може медсестра, тоді як жорстке пристрій має право вводити тільки лікар. Техніка катетеризації сечового міхура передбачає чітке дотримання правил септики й антисептики, що обумовлюється багаторазовим підвищенням ризику приєднання вторинної урогенітальної інфекції. Такого роду наслідки вельми небезпечні для жінки під час виношування дитини.

Алгоритм катетеризації сечового міхура

Епіцістостомія у чоловіків і жінок проводиться однаково. При цьому алгоритм катетеризації сечового міхура у пацієнтів різної статевої приналежності все ж має свої особливості. Відмінності спостерігаються лише в техніці введення трубки. В цілому жіноча епіцістостомія вважається більш простим варіантом маніпуляції. Постановка сечового катетера у чоловіків здійснюється за допомогою довгої трубки і вимагає від пацієнта деякого терпіння. Тим не менше при строгому дотриманні алгоритму дій процедура не доставляє хворому будь-якого вираженого дискомфорту.

Катетеризація сечового міхура у чоловіків

Деяка складність методики проведення эпицистостомии у сильної статі обумовлюється довгим сечівником і фізіологічними звуженнями, перешкоджають введенню трубки. Катетеризація сечового міхура у чоловіків жорстким пристроєм проводиться тільки при наявності особливих показань (аденомі, стенозі). Важливо сказати, що для розслаблення гладкої мускулатури і забезпечення подальшого просування інструменту лікарі часто радять пацієнтам під час процедури зробити кілька глибоких вдихів.

Сечовий катетер для чоловіків

Представникам сильної статі притаманні деякі особливості будови уретри. З цієї причини довжина сечового катетера для чоловіків досягає 25-40 див. Крім того, для проведення процедури підбираються вигнуті трубки, повторюють фізіологічні особливості уретри пацієнта. Крім того, чоловічий катетер для сечі відрізняється невеликим діаметром просвіту трубки. Важливо відзначити, що для одноразового виведення урини останнім часом використовують пристрої одноразового типу.

Установка катетера в сечовий міхур чоловікові

Перед проведенням процедури лікар проводить невелику бесіду з пацієнтом, в ході якої роз'яснює хворому особливості проведення маніпуляції. Як правило, встановлення катетера в сечовий міхур чоловікові, як і його зняття, не викликає болю. Тим не менш фахівець повинен попередити про можливість виникнення подібних відчуттів. Крім цього, пацієнту коротко описано алгоритм чоловічий катетеризації, який виглядає наступним чином:

  1. Пацієнт розташовується на кушетці зігнувши ноги в колінах.
  2. Перед катетеризацією на поверхню головки статевого члена пацієнта наноситься антисептик. У уретральний канал закопується стерильний гліцерин, яким обробляється і кінець трубки.
  3. Між ніг пацієнта ставлять посудину для збору сечі. При виконанні постійної эпицистостомии хворому завідомо пояснюють, що включає в себе догляд за катетером у сечовому міхурі, а по закінченні процедури встановлюють сечоприймач. Варто сказати, що нерідко після операції хворим пропонують вивести стому.
  4. Під час катетеризації лікар стерильним пінцетом бере трубку на відстані близько 6 см від краю і починає поступово вводити в уретру пацієнта. Щоб уникнути мимовільного сечовипускання уролог тримає голівку пеніса, трохи стискаючи її.
  5. Коли уретральний катетер досягає призначеної мети, спостерігається виділення урини.
  6. Після виведення біологічної рідини трубка приєднується до спеціального шприца з розчином фурациліну, за допомогою якого лікар промиває орган. По мірі необхідності допомогою катетеризації може проводитися лікування урогенітальної інфекції антибіотиками та іншими медикаментами.
  7. Після того, як лікар здійснив промивання сечового міхура через катетер, пристрій витягується з уретри. Знята трубка дезінфікується. Щоб уникнути ускладнень після катетеризації видалення промывающего пристрою здійснюється тільки після відводу повітря або води з фіксуючого балончика.
  8. Залишкова волога у вигляді крапель сечі і розчину забирається з статевих органів серветкою з стерильного індивідуального набору. Протягом години після завершення процедури пацієнт повинен перебувати в горизонтальному положенні.

Катетеризація сечового міхура у жінок

Епіцістостомія у дам вважається більш простим варіантом маніпуляції, що обумовлюється наявністю більш короткого порівняно з чоловічим уретрального каналу. До того ж, процедура займає набагато менше часу. Катетеризація сечового міхура у жінок в більшості випадків проходить без будь-яких ускладнень. Варто відзначити, що при роботі з дамами особливо важливо створити довірливу обстановку.

Сечовий катетер для жінок

Процедура у представниць слабкої підлоги проводиться за допомогою короткого (до 15 см) прямого пристрою і шприца, за допомогою якого лікар промиває видільної орган. При цьому сечовий катетер для жінок ширше в діаметрі. Власне кажучи, вигляд эпицистостомии, як і характер промивання, визначаються з урахуванням віку і супутніх захворювань пацієнтки. У разі ігнорування лікарем індивідуальних особливостей можуть виникнути різні ускладнення: від хвороби нирок до розриву уретрального каналу з наступним зараженням крові.

Установка катетера в сечовий міхур жінки

Перед процедурою проводиться короткий інструктаж, в ході якого лікар розповідає пацієнтці про основні моменти майбутньої маніпуляції. У разі якщо стан хворої потребує, щоб лікар вставив трубку на тривалий період, то додатково роз'яснює, як користуватися катетером самостійно. З діагностичною метою лікар також може попередньо проперкутировать живіт (надлобкову частина) пацієнтки. Установка катетера в сечовий міхур жінки практично повністю повторює аналогічну процедуру у чоловіків, за винятком виду і глибини введення трубки.

Відео: алгоритм постановки катетера Фолея

Катетеризація сечового міхура жінки і чоловіки катетером Фолея з озвучуванням

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!