Показання до проведення МРТ дослідження передміхурової залози - підготовка, протипоказання та вартість

Сьогодні МРТ простати є найбільш інформативним методом дослідження тканин передміхурової залози. Магнітно-резонансна томографія допомагає точно визначити наявність патології в органі, визначити її специфіку, хімічний склад, динаміку розвитку. Процедура є безпечною і безболісною для пацієнта. Такий спосіб діагностики сприяє отримання чітких зображень, але основі читання яких, лікар зможе призначити правильне лікування.

Що таке МРТ простати

Дослідження простати методом магнітно-резонансної томографії має в основі реакцію на взаємодію тканинних структур людського організму з магнітним полем. Таким способом можна перевірити стан передміхурової залози та прилеглих до неї органів (лімфатичних вузлів, сечового міхура, прямої кишки). Результати, які відображаються на знімках, допомагають об'єктивно оцінити органічні зміни в тканинах, встановити різновид патологій, їх поширеність. Якщо людина здорова, апарат відобразить відсутність ознак хвороб.

МРТ передміхурової залози з контрастуванням

Спосіб проведення МРТ дослідження простати з контрастуванням передбачає введення в кров пацієнта спеціальної речовини, яка добре розрізняється апаратом. Такий вид діагностики призначається лікарем у більшості випадків при підозрі на рак передміхурової залози. Контрастна речовина вводиться через вену пацієнта безпосередньо перед початком процедури. Перш ніж вибрати МРТ з контрастуванням, лікар направляє людину на аналіз, який повинен встановити його чутливість до речовини.

МРТ без контрасту

Магнітно-резонансна томографія простати без контрасту може здійснюватися 2 способами:

  • Класичним – цей метод не передбачає додаткових процедур, окрім підготовки і безпосереднього дослідження. Людину поміщають на рухомий стіл, який занурюється в капсулу із встановленими в неї магнітами.
  • З ендоректальний котушкою – в цьому випадку усередину прямої кишки пацієнта вводиться спеціальний гнучкий провід. Такий прилад створює додаткове магнітне поле, що знаходиться в безпосередній близькості до простаті. Механізм дослідження з ендоректальний котушкою сприяє більш точному діагностуванню.

Для чого робиться МРТ простати

Метод МРТ дослідження простати використовується для підтвердження або спростування наявності деяких захворювань:

  • онкологічних хвороб статевих органів;
  • простатиту;
  • венеричних захворювань;
  • вірусних та грибкових інфекцій;
  • аденоми простати;
  • дифаллии, крипторхизма – вроджених патологій передміхурової залози;
  • ускладнень після проведення хірургічних операцій.

При простатиті

У чоловіків таке захворювання розвивається через дії патогенної мікрофлори або порушення мікроциркуляції в передміхуровій залозі при венозної недостатності. Застійні явища і тривалі запалення провокують зниження місцевого імунітету. Якщо простатит не виявити під час, він може стати причиною розвитку абсцесу. Лікування цього ускладнення зводиться до оперативного втручання. Щоб точно визначити недугу та його стадію, лікарі рекомендують пацієнтові при підозрі на простатит пройти МРТ з використанням контрастної речовини.

При раку передміхурової залози

Злоякісні пухлини простати часто виявляються у чоловіків літнього віку. Перші тривожні ознаки проявляються проблеми з сечовипусканням, неповним спустошенням сечового міхура. По мірі того, як освіта збільшується, виникають ознаки інтоксикації, підвищена втома, депресія, дратівливість і загальна слабкість. Коли у пацієнта спостерігаються такі симптоми, що вказують на можливий розвиток в передміхуровій залозі пухлини, уролог призначає МРТ для детального дослідження наявності, розмірів і типу новоутворення в простаті.

При аденомі простати

При збільшенні інтенсивності синтезу клітин простати може виникнути аденома або гіперплазія простати. Розростання тканин провокує труднощі в сечовипусканні, порушення статевої функції, нетримання урини і формування запорів. На ранніх стадіях аденома часто протікає безсимптомно, виявляється з допомогою УЗД. МРТ простати лікарі призначають, щоб підтвердити або спростувати наявність діагнозу, визначити ступінь розростання тканин. На основі проведеного дослідження формується план лікування.

Підготовка до МРТ передміхурової залози

Щоб процедура показала максимально точний результат, потрібно виконати важливі умови. Фахівці виділяють наступні етапи підготовки до МРТ простати:

  • Пацієнту показана дієта, яка повинна виключити можливість утворення газів у травному тракті. Для цього до процедури МРТ категорично заборонено вживати в їжу капусту, свіжу випічку, боби, крупи, морква, кисломолочні і газовані напої. Тривати такий режим харчування повинен 3 дні.
  • Одержати недостовірні результати можна, якщо в організмі перебуватиме зайва рідина, тому останнім пиття треба здійснити не пізніше, ніж за 6 годин до початку дослідження.
  • Якщо МРТ роблять з введенням котушки, за півгодини пацієнту при необхідності можуть ввести знеболювальне за допомогою ін'єкції.
  • При виявленні у пацієнта газоутворення і здуття, досліджуваному дають активний сорбент, який ліквідує симптоми.
  • Перед початком процедури МРТ потрібно зняти з себе усі предмети з металу, оскільки вони провокують спотворення зображення.
  • Сечовий міхур повинен бути помірно наповненим, тому сечовипускання треба здійснити за 2 години до МРТ.

МРТ дослідження простати

На сьогоднішній день МРТ дослідження є найточнішим методом діагностики патологій простати. Фахівці виділяють об'єктивні переваги томографії:

  • у процесі дослідження організм людини не піддається іонізуючого опромінення;
  • у порівнянні з комп'ютерною томографією, зображення м'яких тканин виходять більш точними і чіткими;
  • завдяки реакції апарату на дифузні зміни тканин і клітин, є можливість розпізнати недугу на ранній стадії;
  • МРТ точно визначає властивості доброякісних і злоякісних пухлин, встановлює динаміку їх розвитку.

При всій безпеки процедури, є і протипоказання до її проведення:

  • алергічна реакція на речовини, що входять до складу фарбувального препарату при контрастному методі;
  • наявність фіброзу;
  • захворювання надниркових залоз і нирок;
  • надмірна вага може стати перешкодою для проведення дослідження всередині апарату закритого типу.

Як проводиться

Процедура МРТ дослідження області простати проводиться наступним чином:

  • В залежності від виду МРТ пацієнту вводять спеціальне фарбувальний засіб внутрішньовенно або ректальний датчик в пряму кишку.
  • Щоб зробити МРТ якісно, пацієнта розміщують на поверхні апарата нерухомо, при необхідності використовують спеціальні утримуючі пристрої. Потім хворий або потрапляє всередину капсули пристрою, або над ним розміщується магніт великого розміру.
  • На процедуру МРТ витрачається близько півгодини, якщо використовується контраст, час збільшується вдвічі. Пацієнт повинен зберігати нерухомість, щоб знімки вийшли чіткими.
  • Лікар спостерігає за перебігом дослідження і станом людини за допомогою аудіо та відео зв'язку.
  • Таке дослідження є безболісним і безпечним. На дію магнітного поля тіло може реагувати появою відчуття тепла в області проведення моніторингу.

Розшифровка результатів МРТ

Читанням результатів магнітно-резонансної томографії займається спеціаліст, який проводив дослідження. На фотографіях медик фіксує патологічні зміни в простаті. Отримане висновок фахівець направляє лікаря або віддає особисто в руки пацієнту. На підставі опису змін уролог призначає адекватне діагнозу лікування. Висока точність МРТ допомагає вчасно визначити проблему, її специфіку, сформувати систему щодо усунення патології.

Ціна МРТ передміхурової залози

Вартість процедури різниться в залежності від регіону знаходження клініки, способу проведення томографії простати. Середню ціну в Московських лікарнях можна виразити за допомогою таблиці:

Клініка

Ціна МРТ дослідження області простати (рублів)

МРТ-експерт Столиця

7800-11300

Європейський діагностичний центр

6000

ЛДЦ МІБС

5985-6300

МРТ в Перово

5000

Відео: МРТ діагностика раку простати

«Друге серце чоловіка». Діагностика раку передміхурової залози

Відгуки

Андрій, 47 роківПроходив МРТ обстеження простати з підозрою на аденому. Процедура проводиться дуже швидко і безболісно. За результатами підтвердився діагноз на початковій стадії, що допомогло ефективно і швидко вилікувати це неприємне захворювання.
Максим, 55 роківПроцедура МРТ не принесла мені ніякого дискомфорту. Результати дослідження були отримані швидко і спрямовані моєму лікуючому лікарю. Ув'язнення допомогло фахівця призначити мені відповідне лікування простатиту. Єдиним мінусом є ціна і те, що чіткість знімків буде залежати від нерухомості.
Аркадій, 49 роківЕфективність магнітно-резонансної томографії при діагностуванні захворювань органів малого тазу не викликає сумнівів. Сама процедура і підготовка до неї проходять без складнощів: потрібно дотримуватися недовге дієту, зняти металеві предмети.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!