Лікування нирок народними засобами в домашніх умовах. Як лікувати нирки на дому

Якщо ви часто відчуваєте ниючий біль в районі попереку, то це може вказувати на той факт, що у вас хворі нирки. Навіть найменші подібні симптоми доставляють людині дискомфорт, а іноді переростають у серйозні патології. Чи можна вилікувати нирки в домашніх умовах народними засобами? Рекомендації та ефективні рецепти нижче допоможуть в цьому питанні.

Як і чим лікувати нирки в домашніх умовах

Серед ознак, що свідчать про можливі проблеми з нирками, виділяються наступні:

  • набряки і мішки під очима;
  • відчуття спраги і зниження апетиту;
  • високий тиск;
  • відчуття тягнучої болі в попереку;
  • підвищена температура;
  • сонливість.

Чи може лікування нирок проводитися в домашніх умовах народними засобами? Відповідь позитивний тільки у випадку, коли відомо захворювання. Лікарські трави для нирок використовують з різними цілями:

  1. Провести очищення нирок можна за допомогою меліси, материнки, чорної бузини, споришу.
  2. Вивести невеликі камені або пісок з нирок можуть петрушка, кропива дводомна, ялівець, спориш, перцева м'ята, польовий хвощ.

Травами

Ліки для нирок на травах може бути представлене різними корисними зборами. Першими в черзі йдуть сечогінні. Прикладом такого засобу може бути приготоване за такої інструкції:

  1. З'єднайте по 5 ст. л. м'яти перцевої, листя кропиви і брусниці, кукурудзяних рилець.
  2. Помістіть в ємність тільки 1 ст. л. збору, влийте до нього воду в кількості 1 склянки, тільки взяту при кімнатній температурі.
  3. Після 6 годин настоювання близько чверті години прогрійте засіб.
  4. Використайте 1 склянку готового відвару за весь день.

Лікування нирок у домашніх умовах народними засобами може бути засновано і на інших трав'яних зборах:

  1. При каменях. Підготуйте за 4 ст. л. наступних лікувальних трав: квіток безсмертника, кореня ревеню і деревію. Потім 1 ст. л. цієї суміші запарте склянкою окропу, залиште охолоджуватися і процідіть. Використайте за день 2 склянки кошти. До протипоказань відносяться вагітність і гломерулонефрит.
  2. Від гострого нефриту. Підготуйте по 4 ст. л. листя звіробою і мучниці, по 3 ст. л. хвоща польового і березового листя, по 2 ст. л. аптечної ромашки, материнки, остудника і кукурудзяних рилець. Суміш усіх трав візьміть в розмірі 1 ст. л., влийте до неї 2 склянки води. Засіб залиште на ніч, а вранці прокип'ятіть близько 7-10 хвилин. Візьміть 1 склянку настою натщесерце, решту засіб розподіліть на весь день.

Пшоном і вівсом

Для лікування нирок у домашніх умовах як народний засіб застосовується овес або пшоно. Перший зарекомендував себе завдяки жовчо - і сечогінним властивостям. При одужанні нирок це відіграє важливу роль. Приготувати народний засіб можна за наступним рецептом:

  1. Приготуйте 2 ст. вівса і 4 ст. води.
  2. З'єднайте інгредієнти.
  3. Потім випаруйте четверту частину рідини.
  4. Готовий засіб вживайте по 0,1 л.

Рецепти з вівсом не рекомендуються людям з серцевою недостатністю, а з пшоном – із захворюваннями товстої кишки, гастрит, проблеми з підшлунковою. Основний народний рецепт з використанням другий крупи виглядає так:

  1. Стакан промитого пшона залийте 3 л окропу.
  2. Після доби настоювання під рушником або ковдрою ви побачите осад білого відтінку – це і є ліки.
  3. Приймайте в будь-якій кількості, але не поспішайте викидати залишився пшоно, а заваріть його ще раз.

Дієтою

Не менш ефективним способом лікування нирок у домашніх умовах є дотримання дієти. Проблеми з цими органами характеризуються набряками, підвищеним тиском і загальною інтоксикацією. Щоб усунути ці симптоми, дієта повинна мати наступні принципи:

  • зменшення обсягу білкової їжі;
  • збільшення калорійності до 3500 ккал;
  • обмеження кількості споживаної солі;
  • введення розвантажувальних днів;
  • відмова від таких продуктів, як прянощі, шоколад, гриби, бульйони на м'ясі, бобові;
  • включення в раціон овочевих супів, макаронів, ягід, киселів, кисломолочних продуктів, рослинних масел, круп, фруктів і компотів.

Прийом їжі

Меню

Сніданок

Рисова молочна каша, чай, сирок з родзинками

Перекус

Пудинг сирний

Обід

Овочевий суп-пюре, м'ясо, чай

Полуденок

Склянка кисляку

Вечеря

Запіканка м'ясна, чай

Особливості лікування нирок народними засобами

Засоби народної медицини для лікування нирок діляться на поліпшують роботу цих органів в цілому та спрямовані на лікування конкретних захворювань, серед яких виділяються:

  1. Сечокам'яна хвороба. При ній в нирках утворюються камені внаслідок зловживання солоної і гострої їжею, жорсткою водою.
  2. Запалення нирок. Являє собою інфекційне захворювання. Різновидом є нефрити – ураження бактеріями чашково-мискової системи нирок.
  3. Микронефролитиаз. Поява сольового осаду або невеликих каменів у сечі через проблем з обміном речовин.

При каменях і солях у нирках

Народне лікування при каменях у нирках ефективно тільки для конкрементів до 3 мм. Їх ще називають піском. При більшому розмірі необхідна консультація з лікарем. Ось як вивести камені з нирок у домашніх умовах:

  1. Випийте за 1 л м'якої негазованої води, причому дрібними швидкими ковтками. Зневоднення провокує появу каміння, а такий водний удар буде профілактикою.
  2. За рік проводите 3 курсу за 2 тижні з щоденним вживанням 1 ст. л. соку, вичавленого з редьки.
  3. Залийте окропом 1 ч. л. петрушки, причому як коренів, так і зелені. Після 3 годин настоювання вживайте засіб, але тільки перед їжею.

Запалення нирок

Народні засоби від нирок часто використовуються, коли органи були застуджені, адже хронічне запалення може спровокувати навіть утворення кісти. Ефективним є настій плодів шипшини: його потрібно вживати по 2 чашки в день. Хороший результат буде, якщо додати до раціону гарбуз, чай з мучниці, відвар листя брусниці і настій хвоща польового. Такі народні засоби, рекомендовані до застосування тільки поряд з медикаментозним лікуванням. Препарати для лікування нирок застосовуються різні:

  • антибіотики при інфекційній природі запалення, антигістамінні – при алергічної;
  • уросептики, пригнічують патогенну мікрофлору;
  • ліки, що сприяють зниженню судинного тиску;
  • таблетки, що забезпечують виведення продуктів розпаду з організму.

Микронефролитиаза

При лікуванні цього захворювання, що характеризується появою в сечі сольового осаду, в якості основного народного засобу можна використовувати овес. Крупу дозволено вживати в будь-якому вигляді. Допомагають при микронефролитиазе і гілки винограду. Їх потрібно подрібнити і висушити, потім влити до них склянку окропу. Після 2 год засіб готове. Допомагає і наступний трав'яний збір для нирок: по 2 ч. л. березового листя, кукурудзяних рилець і по 1 ч. л. стальника і кореня лопуха. Суміш заливають окропом, дотримуючись співвідношення 1:1. Потім залишають на годину настоятися і проціджують. П'ють його по 1 ст. л.

Відео: що робити, якщо болять нирки

Болять нирки, що робити. Найчастіші захворювання нирок

Відгуки про лікування хвороб нирок

Тетяна, 35 роківЛікування нирок у домашніх умовах народними засобами допоможе тільки у випадку відомого діагнозу. При сильному запаленні після перенесеної застуди я за порадою лікаря стала використовувати овес. Протягом 1,5 місяців пила відвар, потім після місячної перерви провела ще один курс. При черговій здачі аналізів запалення не виявилося.
Олександра, 39 роківПісля чергового нападу ниркових кольок пішла до лікаря. Виявили невеликі камені. Операцію поки не призначили – сказали полікуватися будинку. Довелося сісти на дієту, обмеживши жирне і смажене. Вже через тиждень болі зменшилися. Більшість хвороб від неправильного харчування, тому не зловживайте шкідливою їжею.
Валерій, 42 рокиУ нас проблеми зі здоров'ям нирок – це спадкове у родині. Практично всі чоловіки страждали камінням. Після здачі аналізів лікар порадив мені пити побільше рідини, щоб не провокувати їх утворення. Доводиться всюди з собою носити пляшечку з чистою водою, але поки проблем з нирками не спостерігається.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!