Узд сечового міхура

У визначенні захворювань сечового міхура не останнє місце займає ультразвукове обстеження. Цей метод діагностики призначається при наявності симптомів, що свідчать про патології сечостатевої системи. Для отримання достовірних результатів узд сечового міхура варто підійти серйозно підготуватися. Усі вказівки щодо підготовки до обстеження дає лікар і дуже важливо їх дотримуватися. Такий метод не має протипоказань, дозволений для проведення навіть дитині.

Показання до призначення УЗД дослідження

Такий метод обстеження відрізняється своєю простотою, відсутністю протипоказань, ускладнень, швидкістю отримання результатів. Призначається дослідження при наступних симптомах:

  • часте або затруднене сечовипускання;
  • нетримання;
  • підозра на наявність ниркових каменів;
  • при циститі;
  • вихід сечі з домішками крові;
  • припущення на міхурово-сечовідний рефлюкс.

Додатково дослідження призначається для оцінки роботи нирок, діагностики циститу (як хронічного, так і гострого), пієлонефриту. При підозрі аденоми або запалення у чоловіків одночасно проводяться дослідження простати. Жінкам для повної оцінки стану сечостатевої системи можуть призначити додаткові обстеження матки і придатків.

Як правильно підготуватися до УЗД сечового міхура

Підготовка до узд сечового міхура відіграє дуже важливу роль. До моменту процедури орган повинен бути заповнений – це допоможе визначити товщину стінок, форму органу та його контур. Для цього приблизно за 1,5 – 2 години до узд необхідно випити близько 2 літрів рідини у вигляді чаїв, компотів, негазованої води. Є й інший спосіб – не спорожняти міхур протягом 5 – 6 годин до процедури.

Якщо узд будуть проводити трансректально, необхідно напередодні процедури і за кілька годин до неї зробити очисну клізму. Після такої підготовки у пацієнтів не виникає питань з приводу того, чи можна їсти перед узд сечового міхура. Адже і так зрозуміло, що проводити обстеження після клізми краще натщесерце або дотримуючись дієти (при інших видах огляду: зовнішньому та трансвагінальної або транс уретральном).

Багатьом пацієнтам важко утримуватися від сечовипускання до процедури і виникає питання, як готуватися тоді. У цьому випадку рекомендується спорожнятися частково, але при цьому потрібно випити 1.5 – 2 літра рідини, щоб до моменту узд орган був знову наповнений. Від правильної підготовки пацієнта залежить точність результатів після обстеження, адже тільки на повний сечовий міхур можливо визначити стан органу.

Як проводиться процедура

Узд сечового міхура проводять 3 способами:

  1. Абдомінальної – при ньому обстеження проводиться з боку передньої черевної порожнини. Це зовнішній тип дослідження.
  2. Трансуретрально – діагностика відбувається через канал сечовипускання.
  3. Трансректально – досліджується орган через пряму кишку.

Найбільш вживаним є перший спосіб обстеження. Два інших необхідні для підтвердження або спростування проблем, які визначились при зовнішньому обстеженні. В кінцевому підсумку метод проведення узд визначає лікуючий лікар, який і призначає цю процедуру. Положення пацієнта визначається в ході діагностики, вам запропонують лягти на спину або бік, в деяких випадках просять встати, щоб була можливість обстежити орган на наявність утворень всередині нього.

Як роблять УЗД сечового міхура у жінок

Діагностика іноді відрізняється в залежності від статі пацієнта. Жінкам додатково обстежують матку і яєчники. Процедура надає можливість вимірювати ці органи, визначити їх структуру, розташування, форму. У деяких випадках жінкам роблять узд трансвагінально. Це допомагає чітко побачити картину стану органів всередині і точно діагностувати існування деяких захворювань. Вагітність і місячні не перешкода для діагностики, тільки важливо попередити лікаря, щоб він правильно вибрав методику проведення огляду.

УЗД сечостатевої системи у чоловіків

Обстеження пацієнтів чоловічої статі мають деякі свої особливості, наприклад, під час узд сечового міхура іноді виникає потреба в діагностиці передміхурової залози. При підозрах на захворювання, пов'язані з простатою, узд сечового міхура з визначенням залишкової сечі. Для цього чоловіка просять сходити в туалет, а після вимірюють кількість рідини, яка зберігається в органі. В іншому діагностика міхура у чоловіків та жінок нічим не відрізняється.

Що може показати ультразвукове дослідження

Діагностика органу допомагає побачити:

  • Прохідність по мочеточечным каналах.
  • Присутність сторонніх утворень, пухлин, каменів.
  • Осад в сечовому міхурі на узд видно у вигляді солей, кристалічних утворень, епітелію, еритроцитів і лейкоцитів.
  • Запалення (гостре або хронічне).
  • Підвищений тонус.
  • Атонію.
  • Дивертикулез стінок.
  • Опущення органу.
  • Існування проблем з простатою (у чоловіків).
  • Захворювання яєчників, придатків, матки (у жінок).

Розшифровка УЗД сечового міхура

Розшифровка результатів узд допомагає лікареві адекватно оцінити стан міхура, а в сукупності із скаргами пацієнта поставити точний діагноз і призначити лікування при необхідності. Адже не завжди нормальна ехо-картина говорить про відсутність проблем з бульбашкою. При цьому дуже важливо лікарю знати прийнятні показники для правильного проведення обстеження. Нормальними вважаються кругла або овальна форма органу, рівні краї і об'єм у межах від 350 до 750 мл у чоловіків і 250-550 мл у жінок.

Приблизна вартість ультразвукового дослідження

У Москві і Санкт-Петербурзі ціна на подібну послугу залежить від клініки, в якій її проводять, і кваліфікації фахівця. На момент написання статті вартість варіюється в межах:

  1. Мінімальна – 600 руб. в багатопрофільному медичному центрі «Прима Медика», розташованому по вул. Академіка Чаломея, будинок 10Б (в районі метро Калузька).
  2. Максимальна – 2500 руб. в Центрі Ендохірургіі та Літотрипсії, який знаходитися на Шосе Ентузіастів, д. 62 (поруч зі станцією Шосе Ентузіастів).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!