Сорбіт - користь і шкода, інструкція по застосуванню цукрозамінника при діабеті, для схуднення та очищення печінки

Надмірна кількість цукру завдає шкоди організму, особливо при цукровому діабеті, ожирінні. Існує ряд замінників цього продукту. Одним з популярних вважається Сорбіт. Він добре засвоюється, сприятливо впливає на роботу шлунка і кишечника, його солодкість в два рази менше, ніж у сахарози. Щоб домогтися максимальної користі від прийому цукрозамінника, необхідно дотримуватися всіх рекомендацій, описаних інструкцією.

Що таке Сорбіт

Шестиатомный спирт з солодким присмаком – це Сорбіт. Він вважається популярним серед споживачів, тому що практично не має побічних ефектів. Підсолоджувач нерідко включають у раціон люди з цукровим діабетом. Продукт має послаблюючу, жовчогінну дію, застосовується для очищення печінки і нирок. Він використовується фармацевтами: додається в проносне, сиропи від кашлю. Нижче описані всі особливості корисної добавки, правила її використання.

Склад і форма випуску

Шестиатомный спирт або глюцит солодкуватий на смак і офіційно вважається харчовою добавкою Е420. Вона виробляється у вигляді порошку, розфасованого по пакетах з поліетилену (250 або 500 грамів). Хімічна формула – С6Н14О6. Діючий елемент підсолоджувача – чиста речовина (95,5%). Додаткові компоненти: волога (4%), зола (0,5%).

Фармакологічні властивості

Добавка з солодким смаком розводиться водою. Вона стійка до кип'ятіння або іншого термічного впливу, тому додається до випічки, замість цукру. За результатами досліджень медиків і дієтологів, препарат практично не впливає на кількість глюкози в крові. Він поступово, повільно виводиться з організму через шлунок і кишечник. Якщо використовувати велику дозу (більше 30 грам), то можна домогтися проносної дії.

Властивості Сорбіту

Існує чимало інформації про те, яка користь і шкоду Сорбіту. Нижче перераховані основні позитивні якості і недоліки. Плюси вживання:

  1. Значно краще засвоюється організмом діабетика, ніж глюкоза. Це пов'язано з тим, що речовина трансформується у фруктозу і не має потребу в інсуліні для нормального всмоктування.
  2. Натуральний цукрозамінник використовують при гострих і хронічних форм хвороб печінки (зменшує нудоту, біль, гіркий присмак у роті).
  3. Є каталізатором для виділення шлункового соку, дає жовчогінний ефект, позитивно впливає на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  4. Додатково до всього, сорбитовый сироп блокує накопичувальний процес кетонових тіл (формуються при розщепленні власних жирових запасів, потрібні людині в малій кількості, а при надлишку негативно впливають на ЦНС та інші внутрішні органи).
  5. Порошок відноситься до сильних проносних препаратів.
  6. Харчова добавка знижує витрату біотину, витрата вітамінів (В1, В6), покращує кишкову мікрофлору.
  7. Солодка добавка – це діуретик (дає сечогінний ефект), з цієї причини вона використовується при терапії набряку легенів, наявності уремії, для зменшення внутрішньоочного тиску.

Негативні якості:

  1. Його калорійність 240 кКал на 100 г, що враховується при обчисленні добової норми.
  2. Якщо підвищити денну норму, то можуть з'явитися побічні ефекти (висипання на шкірі, нудота, здуття живота, печія).
  3. Порошок не такий солодкий, як сахароза і відрізняється специфічним присмаком.

Що таке Сорбіт харчовий

Емульгатор, замінник цукру, стабілізатор кольору, утримує вологу речовина – це все сорбіт харчовий. Він виробляється з кукурудзяного крохмалю харчовою промисловістю. При його вживанні знижується витрата піридоксину, тіаміну, біотину, зміцнюють мікрофлору кишечника. Емульгатор не є вуглеводом, його можна включати в раціон людей, страждаючих цукровим діабетом.

Що таке Сорбіт Калію

Е-202 – це калієва сіль сорбінової кислоти. Дана речовина є природним консервантом, який нерідко застосовується для консервування різних харчових продуктів. Завдяки цьому замінника цукру можна забезпечити тривале збереження овочів, фруктів, м'яса, морепродуктів, риби, кондитерських виробів, напоїв (соків, морсам і так далі).

Калорійність

Звичайний цукор (100 г) містить 390 калорій. Ідентичне кількість харчового сорбітолу – 360 калорій. Речовина у натуральному вигляді є в різних плодах з великим вмістом крохмалю. Переважно висушені фрукти (чорнослив, груша, шипшина, горобина, черешня) містять близько 10 грам підсолоджувача (на 100 грам продукту). Харчову добавку дозволено вживати при діабеті, тому що у неї низький глікемічний індекс, але не варто надмірно захоплюватися продуктом.

Показання до застосування

Шестиатомный спирт рекомендований як замінник цукру при таких захворюваннях:

  • цукровий діабет;
  • хронічний холецистит;
  • дискінезія жовчовивідних шляхів;
  • коліт хронічного характеру (зі схильністю до запору);
  • гіповолемія;
  • гострі та хронічні форми захворювань печінки.

Як пити Сорбіт

Відповідно до рекомендацій фахівців і інструкції із застосування, добове кількість підсолоджувача повинна бути не більше 50 грам. Крім вживання самого препарату, потрібно враховувати його зміст в деяких продуктах харчування. Цукрозамінник міститься в натуральному вигляді складі ягід, фруктів, овочів, м'яса з низьким вмістом крохмалю, у всіх видах сухофруктів. Коли солодка харчова добавка застосовується для лікувальних цілей, то середня дозування виглядає наступним чином:

  • разовий прийом (5-10 грам);
  • розчин сорбітолу можна приймати 2-3 рази за день;
  • тривалість терапевтичного курсу складає від 1 до 3 місяців.

Для очищення печінки

Іноді використовують як емульгатор «промывателя» печінки (а ще нирок, жовчного міхура, проток). Процедура здійснюється завдяки жовчогінними властивостями. Очищення органів іменується тюбажем - активізацією виходу жовчі при застої. Це допомагає ефективно прочищати жовчовивідні протоки. Для лікувальних цілей використовують солодку добавку і настій шипшини:

  1. Три столові ложки ягід заливається окропом (дві склянки),
  2. Отримана рідина залишається на ніч (краще використовувати термос).
  3. З ранку на голодний шлунок приймають склянку ліки з харчовою добавкою (3 столових ложки). Є дозволяється мінімум через 60 хвилин.
  4. Повноцінний курс терапії триває два-три дні, тобто процедура повторюється 6-7 разів.

Поки здійснюється терапія, потрібно перейти на легке, здорове харчування. Із-за процедури може вимиватися калій і кальцій з організму. Краще попередньо пройти консультацію у лікаря-дієтолога або гепатолога, щоб уникнути негативних наслідків.

Для схуднення

Цукрозамінник по калорійності не набагато нижче звичайного цукру (цукор 390 кКал, замінник 390 кКал). Плюс добавки – в натуральному походження, але засіб не панацея і на процес схуднення не впливає. Очищає кишечник, печінку, жовчні протоки, має сечогінну та проносну властивість – що в сукупності з правильним харчуванням допоможе в зниженні ваги.

Для сліпого зондування

Для ефективного розкриття жовчних шляхів при застої рідини застосовується сліпе зондування. Підсумком даної процедури вважається виведення не тільки жовчі, але й дрібного піску з печінки і жовчовивідних шляхів. Для зондування сорбітом використовується мінеральна вода. Процедура здійснюється наступним чином:

  1. З вечора потрібно відкрити мінералку, щоб з неї випарувався зайвий газ.
  2. Вранці необхідно підігріти до 40 градусів дві склянки рідини, додати столову ложку підсолоджувача.
  3. Зондування робиться на голодний шлунок, за годину-дві до прийому їжі. Треба випити кілька ковтків мінералки, лягти на правий бік і покласти теплу грілку на область жовчного міхура.
  4. Після п'яти хвилин, встати, кілька разів глибоко вдихнути і видихнути. Повторно випити води і знову лягти, приклавши грілку.
  5. Процедура виконується до того моменту, поки не закінчиться порція теплої мінеральної води.

Лікарська взаємодія

По інструкції до харчовій добавці, взаємодія з іншими лікарськими засобами не відзначається.

Побічні дії

Коли прийом солодкого порошку здійснюється занадто довгий час або є непереносимість його складових компонентів, можуть виникнути побічні ефекти. Спостерігаються такі наслідки лікування препаратом:

  • слабкість, загальне нездужання;
  • напади нудоти, блювоти;
  • висипання на шкірному покриві, свербіж;
  • здуття живота;
  • болі, дискомфорт у черевній порожнині.

Передозування

Коли людина перевищує дозування, дозволену інструкцією або рекомендовану лікарем, то є ризик виникнення наступних симптомів:

  • сухість в ротовій порожнині;
  • синдром роздратованого кишечника;
  • метеоризм;
  • розлад шлунка (діарея);
  • зневоднення;
  • сильний біль у животі;
  • іноді спостерігається невропатія, діабетична ретинопатія;
  • якщо дозування препарату перевищена, то для стабілізації стану людини необхідно здійснити такі заходи: забезпечити рясне пиття, зробити промивання шлунка, провести адекватне лікування (згідно симптомів).

Протипоказання

Як і будь-який інший препарат, глюцит має протипоказання. Основні стану та патології, при яких заборонено приймати порошок:

  • при ожирінні;
  • дитячий вік до двох років;
  • при наявності регулярних набряків, захворювань нирок, сечового міхура;
  • при гіперчутливості до препарату, спадковій непереносимості фруктози;
  • не можна приймати для лікування закрепів. Терапія солодким дієтичним продуктом може стати причиною сильного проносу, здуття живота (метеоризму);
  • при появі спраги, озноб, сухість у роті, блювання. Якщо не брати до уваги подібні ознаки, то можуть розвинутися болі в спині, тахікардія, хронічний риніт, набряки, затримка сечовипускання.

Умови продажу та зберігання

Шестиатомный спирт в порошку продається без рецепта. Термін зберігання препарату становить 3 роки. Речовина необхідно зберігати при температурі 15-25 градусів в сухому місці.

Аналоги

Основними препаратами-аналогами вважаються:

  • Сорбітол;
  • Ксиліт;
  • Д-сорбіт;
  • Д-сорбітол.

Ксиліт або Сорбіт – що краще

Великою популярністю сьогодні користуються два цукрозамінника – це сорбіт і ксиліт (багатоатомний спирт). Багато хто цікавиться, що краще, від якої з добавок більше користі для організму? Нижче представлена порівняльна характеристика обох продуктів:

  1. Обидва препарати вважаються натуральними підсолоджувачами, однакові по харчовій цінності: ксиліт на 100 грам - 370 калорій, а його «опонент» – 360 калорій.
  2. Шестиатомный спирт в порошку відрізняється специфічними смаковими якостями, але він менш солодкий, ніж ксиліт.
  3. Завдяки сорбитолу з організму йде зайву кількість рідини, ще відбувається виведення жовчі з міхура.
  4. Обидві речовини дають м'який проносний ефект, ще їх часто включають в діабетичний раціон.

Ціна Сорбіту

Придбати підсолоджувач можна практично в кожному аптечному кіоску або замовити через інтернет-аптеку за доступною ціною. Вартість препарату відрізняється в залежності від кількості порошку і конкретного місця його реалізації. Нижче представлена таблиця, з приблизною ціною в аптеках Москви і області.

Форма випуску

Аптека

Ціна в рублях

Препарат-цукрозамінник 500 г

Нова Віта

100

Порошок 350 г

Упаковка підсолоджувача 500 г

Нео-фарм

90

100

Глюцит 500 г

Еврофарм

120

Підсолоджувач Сорбіт 500 г

Коптевская

135

Відео

Жити здорово! Цукор проти сорбіту. (02.08.2017)

Відгуки

Ірина, 55 роківСтала користуватися цукрозамінником недавно. Це речовина мені порадила подруга дієтолог. Я хотіла скинути кілька зайвих кіло і дізналася, що речовина має послаблюючу дію і сприяє схудненню. Брала порошок пару тижнів. Вдалося скинути 3 кг, плюс кишечник очистила. Головне – дотримувати дозування, як зазначено в інструкції.
Максим, 34 рокиВирішив привести в порядок здоров'я і трохи схуднути. Але відмовитися від солодощів не можу. Після консультації у фахівця мені порекомендували використовувати замінник цукру. Коли став пити порошок, покращився стан ШКТ, покращилася робота кишечника. Єдиний мінус – специфічний присмак металу у роті.
Ольга, 28 роківЩе з підліткового віку страждаю від висипань на шкірі обличчя. Думала з часом пройде, але проблема залишилася. Я вирішила відвідати дерматолога, який прописав мені спеціальну процедуру – сліпе зондування з харчовою добавкою. Минуло кілька місяців - результат перевершив очікування. Шкіра стала чистою і красивою. Рекомендую всім цей метод.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!