Як приймати таблетки Фурагін дітям або дорослим - склад, дозування, показання, побічні ефекти і аналоги

Лікування гострих і хронічних інфекцій сечостатевої системи проводиться із застосуванням лікарського препарату Фурагін – інструкція по застосуванню містить всю необхідну інформацію про механізм його дії та дозування для дорослих пацієнтів. Може застосовуватися місцево як антибактерицидного знезаражуючого засоби для лікування опіків чи гнійних ран.

Таблетки Фурагін

Антибактеріальний препарат Фурагін (Furagin) відноситься до лінійки синтетичних протимікробних засобів. Механізм дії основного активного речовини засноване на пригніченні процесів розмноження грамнегативних бактерій, пригніченні процесів їх життєдіяльності. За рахунок цього бактеріостатичної ефекту досягається полегшення стану пацієнта (до повної загибелі мікроорганізмів, які спровокували запалення).

Склад і форма випуску

Активна діюча речовина препарату Фурагін – фуразидин – є похідними нітрофурану. Випускають засіб у трьох основних формах – таблетках, капсулах і порошку. Капсульна форма випуску містить 25 мг основного речовини і такі допоміжні речовини:

  • титану діоксид;
  • хинолин;
  • желатин.

Капсули Фурагіну називаються Фурагін-Актифур, фасуються в герметичні блістери по 10 штук; одна коробка може містити від 30 до 150 капсул та інструкцію щодо застосування лікарського засобу. Фурагін, що випускається у формі порошку, має іншу назву – Фурасол. Розфасовується в пакетики по 1 гр, вміст фуразидина в кожному пакетику становить 100 мг. Допоміжним речовиною служить хлорид натрію. Склад таблетованої форми препарату представлений в таблиці нижче:

Діюча речовинаКількість
Фуразидин50 мг
Моногідрат лактози36 мг
Картопляний крохмаль7 мг
Кроскармелоза натрію2 мг
Повідон4 мг
Стеарат магнію1 мг

Фармакологічні властивості

Як діє протимікробний препарат, що застосовується для лікування і для профілактики інфекцій, Фурагін – в інструкції по застосуванню докладно описано, дані його основні фармакологічні властивості. Основна діюча речовина – фуразидин – активно відносно грамнегативних мікроорганізмів (стафілококів і стрептококів) і грампозитивних мікроорганізмів – сальмонели, шигели, кишкової палички. Терапія препаратом неефективна при наступних збудників інфекції:

  • синьогнійна паличка;
  • ентерокок;
  • протея;
  • серрация.

Абсорбція (засвоєння) активної речовини відбувається в тонкому кишечнику методом пасивного всмоктування. Так фуразидин потрапляє в лімфу, запобігаючи поширення інфекції по лімфатичній системі. Метаболізується печінкою через 4-8 годин після засвоєння і виводиться з сечею. Згідно інструкції по застосуванню, основна дія досягається за рахунок високої бактеріостатичній концентрації фуразидина в сечі, тому його активно застосовують в урології.

Фурагін – антибіотик чи ні

Згідно інструкції по застосуванню, Фурагін не є системним антибіотиком. Він надає антибактерицидний вплив на органи сечовидільної системи – сечовий міхур, нирки, уретру. Особливо висока концентрація фурагіну в сечі робить його ефективним засобом при боротьбі з інфекціями сечовивідних шляхів. Є антибактеріальним препаратом місцевої дії (допомагає при гнійних ранах і різних гінекологічних інфекціях), а не антибіотиком.

Від чого таблетки Фурагін

Основними показаннями до прийому Фурагіну, згідно інструкції, є гострі та хронічні рецидивуючі інфекції сечових шляхів, збудники яких чутливі до активної діючої речовини препарату. До них відносяться:

  • цистит;
  • пієлонефрит;
  • уретрит;
  • ускладнення інфекційного характеру після операцій на органах сечовидільної системи.

Можливо місцеве застосування в якості розчину при опіках і гнійних ранах, при лікуванні кератиту, кон'юнктивіту, вульвовагініту. В якості профілактичного антисептичного засобу розчин Фурагіну використовується під час діагностичних та оперативних втручань в урології, для промивання при перитоніті і емпіємі плеври.

Спосіб застосування і дозування

Згідно інструкції по застосуванню, схема прийому і тривалість терапії препаратом визначається лікарем відповідно з діагнозом і тяжкістю стану пацієнта:

  • Лікування циститу проводиться як правило за стандартною схемою – 50-100 мг кошти (одна-дві таблетки) тричі на день. Приймають Фурагін після їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини. Максимальна тривалість безперервного курсу не може становити більше 14 днів. У разі необхідності продовження терапії призначається перерву в прийомі терміном не менше 10 днів.
  • Для місцевого застосування готують розчин на основі порошкоподібної форми лікарського засобу. Для цього в 100 мл теплої чистої води розчиняють 50 мг або 1 г препарату, отримуючи при цьому напіввідсотковий або однопроцентний розчин.
  • Для лікування опікових і гнійних ран у суспензію додають девятипроцентный розчин хлориду натрію (дивіться фото нижче).

Особливі вказівки

В інструкції по застосуванню рекомендується з обережністю приймати препарат при хворобах нервової системи, порушенні функцій та інших захворюваннях нирок і печінки. Фурагін може викликати індивідуальну непереносимість та алергічні реакції, тому в деяких випадках, за рішенням лікуючого лікаря, терапія супроводжується прийомом антигістамінних препаратів. Для попередження появи побічних ефектів рекомендується рясне пиття. В окремих випадках призначають вітаміни групи В для профілактики невриту.

При вагітності

Під час вагітності жіночий сечовидільна система ослаблена, тому особливо схильна запальних та інфекційних захворювань. При появі симптомів запалення – біль при сечовипусканні і частих позивах до нього, підвищення температури – необхідно терміново звернутися до лікаря. Запущені запалення важко піддаються лікуванню, сприяють розвитку таких небезпечних станів, як гестоз, стають загрозою як для плоду, так і для життя його матері. Тому лікарем може бути прийнято рішення про проходження вагітною жінкою курсу лікування Фурагіном.

Фурагін дітям

За рішенням лікуючого лікаря Фурагін для дітей старше 1 року призначається при наявності відповідних показань. Терапія повинна проводитися з обережністю, зі строгим дотриманням дозування та схеми прийому. Інструкція по застосуванню містить вказівки щодо розрахунку максимальної добової дози для дитини. Рекомендована доза препарату розраховується виходячи з маси його тіла – 5-7 мг/кг/добу. При появі побічних ефектів прийом негайно припиняється, і дитина в терміновому порядку показується лікаря. Не рекомендується місцеве застосування немовлятам у віці до 6 місяців.

Лікарська взаємодія

Одночасне застосування з ристоміцином, хлорамфеніколом, сульфаніламідами,згідно інструкції по застосуванню, посилює ризик гематотоксикоза. Слід уникати паралельного застосування інших похідних нітрофурану, а також коштів, що окислюють сечу, наприклад аскорбінової кислоти або хлориду калію. Етанол може посилювати вираженість побічних ефектів і знизити дію основного активного речовини.

Фурагін і алкоголь

При вживанні алкоголю під час курсу лікування препаратом може виникнути ряд неприємних побічних ефектів, пов'язаних з діяльністю центральної і периферичної нервової системи. Відмова від напоїв, що містять етиловий спирт, допоможе уникнути:

  • головних болів;
  • підвищеної нервової збудливості;
  • нудоти;
  • прискореного серцебиття;
  • тривожності;
  • судом;
  • блювоти.

Побічні дії

Інструкція по застосуванню описує побічні дії, які можуть виникнути на тлі прийому ліків Фурагін. Вони можуть бути викликані невірно розрахованої дозуванням або індивідуальною реакцією. До них відносять:

  • нудоту;
  • блювоту;
  • зниження апетиту;
  • запаморочення;
  • головні болі;
  • розвиток поліневритів;
  • порушення функцій печінки;
  • алергічні реакції.

Передозування

При невірно розрахованої схемою лікування може виникнути передозування препаратом. Згідно інструкції по застосуванню, вона супроводжується наступними симптомами і станами – нейротоксичні реакції, поліневрит, порушення функції печінки, гострий токсичний гепатит. Лікування починається з скасування Фурагіну, призначається рясне пиття, симптоматична терапія, вітаміни групи В. Специфічний антидот відсутній.

Протипоказання

Призначення курсу лікування препаратом може бути зроблено лікарем, коли передбачувана користь від застосування перевищує можливу шкоду. Тому при ряді випадків (наприклад, під час вагітності), може бути пройдена медикаментозна терапія, але з обережністю, під контролем фахівців. Виробник в інструкції по застосуванню вказує, що Фурагін протипоказаний при:

  • вагітності і під час лактації (годування груддю);
  • підвищеній чутливості до похідних нітрофурану;
  • порушення функції нирок;
  • порушення функції печінки;
  • дефіцит і непереносимості лактози;
  • глюкозо-галактозної мальабсорбції;
  • у дитячому віці.

Умови продажу та зберігання

Препарат продається в аптеках, відпускається без рецепта лікаря. Зберігається в недоступному для дітей місці, термін зберігання – 3 роки з дня випуску. Не допускається прийняття простроченого препарату.

Аналоги

Найпоширеніший аналог Фурагіну – імпортний препарат Фурадонін. Активна речовина Фурадонина – нитрофурантоин володіє вираженою протимікробною дією. Іншим популярним замінником з аналогічною діючою речовиною (фуразидином) є Фурамаг. Призначити Фурагін або Фурамаг лікар може виходячи з клінічної картини захворювання та індивідуальних особливостей пацієнта. У разі виникнення побічних реакцій один препарат можна замінити іншим.

Крім зазначених препаратів можлива заміна на:

  • Фурасол;
  • Монурал;
  • Фурацилін.

Ціна на Фурагін

Продаж Фурагіну здійснюється в аптеках без рецепта лікаря. Препарат можна замовити через інтернет-магазин, оформивши доставку на будинок (тоді ціна буде нижче звичайної). З діапазоном цін на різні форми випуску можна ознайомитися. подивившись таблицю нижче:

Форма випускуДіапазон цін
Фурагін, пігулки, 50 мг, 10 шт169-245 рублів
Фурагін, пігулки, 50 мг, 30 шт357-416 рублів
Фурагін-Актифур, капсули 50 мг, 10 шт370-465 рублів

Відео

Відгуки лікаря про препарат Фурагін: показання, прийом, побічні дії, аналоги

Відгуки

Ганна, 34 рокиВипадково дізналася, що при хронічному циститі призначають Фурагін, і більшість відгуків про нього хороші. Поговорила зі своїм лікарем, пропила курс, потім ще один. Дуже задоволена, кількість нападів зменшилась, вони протікають набагато легше.
Марина, 37 роківДитині вісім років, призначили Фурагін – інструкція по застосуванню вказує як протипоказання дитячий вік. Чула відгуки, що в деяких випадках давати можна. Боялася, але пролікувалися. Все вдало, побічних ефектів не було, негативних наслідків теж.
Оксана, 24 рокиДитині призначили це ліки при гнійному пієлонефриті. Інструкцію по застосуванню не вивчила, а дарма... Отримали дуже неприємне ускладнення. Виявилося, Фурагін підвищує ризик розвитку токсичного гепатиту. Будьте обережні і уважні, даючи дітям ліки з серйозними побічними діями.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!