Таблетки никлозамид - інструкція по застосуванню

Дія препарату обумовлена наявністю в його складі однойменного діючого компонента, який викликає параліч у стрічкових паразитів. Призначає прийом таблеток виключно лікар після встановлення типу гельмінтів у пацієнта. Згідно відгуками, препарат, як і його аналоги типу Девермина або Йомесана, надає швидкий, сильний ефект у боротьбі з паразитами, і, якщо вам призначили Никлозамид – інструкція по застосуванню підлягає обов'язковому вивченню, щоб уникнути негативних наслідків лікування.

Що таке Никлозамид

Niclosamide є антигельмінтним лікарським засобом, який використовується для терапії цестодозов. Таблетки призводять до паралічу м'язів черв'яків, що спричиняє зниження їх здатності кріпитися до слизовій оболонці органів людини. Крім того, фармакодинаміка препарату забезпечує виведення глистів з тіла хворого. Оскільки протигельмінтні засоби відрізняються високою токсичністю, перед початком лікування важливо вивчити прикладену до пігулок інструкцію по застосуванню.

Незважаючи на те, що Никлозамид належить до найефективніших препаратів від стрічкових черв'яків, він не входить в категорію медикаментів-лідерів, оскільки має безліч побічних дій. Приміром, основний аналог медикаменту – Празиквантел – є сильнодіючим, але більш щадним для організму людини засобом. Тим не менш, на сьогоднішній день Никлозамид – найкращі ліки від бичачого ціп'яка (захворювання, які викликає цей паразит називається теніаринхоз). Таблетки призначаються лікарем при інвазії:

  • карликовим цепнем;
  • широким лентцом;
  • бичачим цепнем.

Склад

Таблетки, як і їхні аналоги, зберігають у сухому темному місці, де тварини і діти не будуть мати до них доступ. Після завершення терміну придатності застосування препарату не рекомендується. Форма випуску препарату – пероральні таблетки, кожна упаковка містить 60 або 30 штук. Niclosamide містить 500 мг основної діючої речовини і наступні допоміжні речовини:

  • ксилітол;
  • кукурудзяний крохмаль;
  • стреатат магнію;
  • натрію сахарин;
  • ванілін;
  • натрію крохмалю гликолат.

Механізм дії

Никлозамид надає максимальну терапевтичну дію на стрічкових черв'яків, особливо засіб ефективно проти бичачого ціп'яка і широкого лентеца. Активний компонент niclosamide запобігає абсорбцію паразитами глюкози, що призводить до знерухомлення черв'яків: вони перестають харчуватися, уповільнюють власну життєдіяльність, після йдуть з організму через кишечник разом з калом. Останнім пояснюється необхідність застосування разом з Никлозамидом проносного засобу.

Препарат погано абсорбується в ШКТ і виводиться через кишечник, частково метаболизируясь. Основний вплив таблеток забезпечується на тонкий і товстий кишкові відділи. Період напіввиведення активного компонента з людського тіла становить від 2 до 5 годин. Оскільки у деяких людей є непереносимість речовини niclosamide, призначати медикамент уповноважений виключно лікар-паразитолог.

Показання до застосування

Без лікарської консультації проводити лікування Никлозамидом заборонено, причому перед призначенням препарату фахівець проводить всі необхідні аналізи для визначення типу гельмінтів. Перш, ніж вибрати антипаразитарний засіб, доктор враховує протипоказання і можливі побічні ефекти. Так, фармакокінетика таблеток передбачає їх максимальну дієвість проти бичачого ціп'яка і заборона на лікування Никлозамидом при зараженні свинячим цепнем (це зазначено в інструкції по застосуванню). Позитивного результату лікування засобом можна домогтися при:

  • дифиллоботриозе;
  • гіменолепідозі;
  • тениозе;
  • теніаринхозі.

Інструкція Никлозамида

Точне дозування підбирає спеціаліст, грунтуючись на тяжкості інфекції, стан хворого, ризик появи побічних ефектів. Усереднені дози активної речовини таблеток для лікування паразитів виглядають так:

  • для дітей до 2 років – 0,5 г;
  • від 5 до 12 років – 1,5 г;
  • дітям старше 12 років, дорослим – 2-3 р.

Застосування вказаної кількості препарату, згідно інструкції, здійснюється протягом доби, при цьому таблетку слід ретельно розжувати або подрібнити до порошкоподібного стану. Тривалість терапії вказує лікар, залежно від типу інфекції і тяжкості захворювання. Як правило, лікування триває 3-5 доби. Разом з Никлозамидом хворий приймає проносне засіб і дотримується дієти (вживається їжа повинна легко перетравлюватися, не навантажуючи кишечник).

Прийом таблеток проти паразитів здійснюється на порожній шлунок, краще вранці натще або ж через пару годин після їжі. Препарат, згідно інструкції по застосуванню, потрібно запивати великою кількістю води. Якщо Никлозамид потрібно давати дитині, попередньо його розтирають у порошок і розводять водою. Протипоказання до прийому таблеток:

  • літній вік;
  • індивідуальна непереносимість;
  • виразкова хвороба;
  • порушення роботи печінки, нирок;
  • при вагітності або годування груддю;
  • анемія.

Аналоги

При необхідності, Никлозамид можна замінити аналогами, які відрізняються від вказаного препарату ціною, дозуванням, виробником. У продажу представлені наступні медикаменти з таким же основною діючою речовиною:

  • Атен;
  • Йомесан;
  • Биомесан;
  • Девермин;
  • Цестоцид (Фенасал).

Ціна на Никлозамид

Випускається препарат у формі таблеток на блістері, до яких додається детальна інструкція по застосуванню. Тим не менш, без консультації лікаря починати прийом антипаразитарних засобів суворо заборонено. Купити Никлозамид можна в інтернет-магазині, замовивши доставку поштою, або відвідавши аптеку. Середня вартість таблеток у Москві становить 150-200 рублів.

Відео: таблетки від глистів

Таблетки Від Глистів

Відгуки

Наталя, 34 рокиПаразитами заразилася, поївши не засмаженого м'яса на природі. Крім наявності в кале ниткоподібним предметів ніяких симптомів не було. Після здачі аналізів і підтвердження інвазії бичачим цепнем лікар призначив Никлозамид. Лікувалася за інструкцією, після в калі виявила білі вкраплення та розміром з вишню круглячок (лікар сказав, що це голова паразита).
Анатолій, 46 роківНе знайшов в аптеках Никлозамид, тому приймав його аналог – Цестоцид. Препарат пив натщесерце 3 дні поспіль, щоб вивішуй широкого лентеца. Під час лікування була незначна нудота, але це нормальний ефект, судячи з інструкції до препарату, крім того, він відразу ж пройшов після завершення терапії. Таблетки ефективні і коштують не дуже дорого (350 р.).
Карина, 28 роківВід паразитів добре допомагає не тільки Никлозамид, але і його аналоги – Йомесан, Девермин, Цестоцид, до того ж їх легше знайти в аптеках. Я набувала препарат в інтернет-магазині Санкт-Петербурга за ціною 180 рублів – це відносно дешево, оскільки в аптеках його реалізують по більш високій вартості. Від бичачого ціп'яка позбулася за 3 дні прийому таблеток.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!